Ekonomiczna karcianka do 90 min.

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Rune
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Ekonomiczna karcianka do 90 min.

Post autor: Rune »

Ahoj! Przez bite 4 miesiące Kraken trzymał mnie w swych mackach na dnie oceanu bez planszówek i innych przyjemności. Jestem "wyposzczony", jak mnich w klasztorze. Marzą mi się podboje ale na przekór mnie samemu, podboje ekonomiczne, a nie morskie bitwy. Już wczoraj zamówiłem i wypłynęły do mnie „Agricola – Chłopi i ich zwierzyniec” i „Mundus Novus”. Dotychczas z ekonomicznych to były „Fasolki”, no i na siłę „Osadnicy Catanu – szybka gra karciana”.

Marzy mi się karcianka, jakiś tytuł, który będę mógł rozegrać na maksa do 60-90 minut z moją Lady J przede wszystkim ale też z jakimiś innymi kamratami i kamratkami. Na celowniku pojawiły się „7 Cudów świata” i „Na chwałę Rzymu”. Jednak czytając recenzję i instrukcję do Rzymu to mam wrażenie, że jest to mocno skomplikowany tytuł, co może nas niedoświadczonych w cywilizowanej ekonomii zniechęcić do rozgrywki i ostatecznie spowoduje, że łajbę tą w najlepszym przypadku odstawimy. "7 Cudów..." ma jeszcze jakiś system uproszczony ale znowu bez przesady liczyć potrafimy (a przynajmniej butle rumu ;) ). A jak nie wiadomo, o co chodzi to najczęściej chodzi o czas który możemy przeznaczyć na planszówki.

Poratujcie i rozwiejcie wątpliwości, bądź inną łajbę wskażcie (daleka przyszłość to już wyższa ekonomia - GOA i Vasco da Gama ;) )
Ostatnio zmieniony 12 sie 2012, 00:20 przez Rune, łącznie zmieniany 1 raz.
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
asiok
Has thanked: 343 times
Been thanked: 78 times

Re: Ekonomiczna karcianka do 90 min.

Post autor: asiok »

7 Cudów to - moim zdaniem - koszmarny badziew gdzie Twój wpływ na rozgrywkę jest taki jak w Grzybobraniu...

Goa to absolutnie "inna półka" - świetna gra licytacyjna ze sporą interakcją i niepowtarzalnymi rozgrywkami.

Jeżeli szukacie czegoś niezłego - ale niezbyt mózgożernego - rozważcie w wolnej chwili:

- Wikingowie (przyjemna gra za przemiłą cenę ;) )
- Jumbo (dość losowa karcianka ale naprawdę wciągająca - grałem wiele partii i wciąż chcę grać)
- Cytadela (naprawdę dobra gra, do tego jedna z niewielu gier działających dobrze zarówno w 2 jak i w 6 osób)
- Ticket to Ride - Nordic Countries - o ile "zwykłe TtR jest męczącym pasjansem, o tyle w Nordic Countries można znaleźć uczciwą interakcję i sporo świnienia ;)
- Thurn und Taxis - świetna gra dla osób zaczynających przygodę z planszą

na razie tyle - dzisiaj piątek więc nie mam czasu się rozpisywać ;)
mbork
Kontakt:

Post autor: mbork »

• Caylus Magna Carta (ma wariant uproszczony, słabszy, i "prawdziwy", z interakcją negatywną; ok. 75 minut);
  • Dominion (bardzo proste zasady, trochę pasjans, ale Kierowniczce Małżeństwa i mnie odpowiada; ok. 30 minut)
  • Innovation (proste zasady, sensowna gra wymaga znajomości talii, imho świetny tytuł - dla mnie 10 na bgg; ok. 60 minut)
  • Race for the Galaxy (dość skomplikowany, wymaga kilku godzin na poznanie, ale naprawdę warto; ok. 30 minut)
  • Zbuduj swoje miasto (aka Race for the City ;) ; mega proste zasady, ale całkiem miła rozgrywka, może nadawać się jako wstęp do uczenia RftG; 15 minut)
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Asiok, na wędzone szproty ale 3 z Twoich 5 propozycji to nie są "karcianki" :wink: Jumbo to który tytuł, bo wpisuję na BGG i wyskakuje mi taka lista http://boardgamegeek.com/geeksearch.php ... umbo&B1=Go ale która to jest ta karcianka to nie wiem. Cytadela to tytuł, która praktycznie przy każdym zakupie rozważałem ale nigdy nie kupiłem, a teraz trzeba czekać na dodruk. Natomiast Ticket to taka słaba "ekonomia", a dodatkowo "zwykły" Ticket mi nie podszedł i teraz rozważam wyłącznie wersję karcianą.

Caylus Magna Carta, można to gdzieś dostać w naszym kraju? Kolejny raz widzę, że ten tytuł się przewija w propozycjach ale praktycznie nic o nim nie wiem. Zbuduj swoje miasto, zbyt mocno przypomina mi swoją formą Rekiny biznesu, które już mam, a aktualnie chciałbym coś bardziej dojrzałego 8) RftG to już podobno rzeczywiście wysoki próg wejścia, co oznacza dla mnie, że jeszcze poczeka, a na pewno do premiery wersji PL.

A jak te Innowacje, bo druk wersji PL pewnie jest bliżej niż dalej?
7 Cudów jest naprawdę tak beznadziejne? Z tego, co pamiętam i wcześniej czytałem, to często recenzenci decydowali się wystawić wysokie noty tej grze.
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
Fruczak Gołąbek
Has thanked: 72 times
Been thanked: 39 times

Post autor: Fruczak Gołąbek »

Awatar użytkownika
asiok
Has thanked: 343 times
Been thanked: 78 times

Post autor: asiok »

Rune pisze:Asiok, na wędzone szproty ale 3 z Twoich 5 propozycji to nie są "karcianki" :wink: Jumbo to który tytuł, bo wpisuję na BGG i wyskakuje mi taka lista http://boardgamegeek.com/geeksearch.php ... umbo&B1=Go ale która to jest ta karcianka to nie wiem. Cytadela to tytuł, która praktycznie przy każdym zakupie rozważałem ale nigdy nie kupiłem, a teraz trzeba czekać na dodruk. Natomiast Ticket to taka słaba "ekonomia", a dodatkowo "zwykły" Ticket mi nie podszedł i teraz rozważam wyłącznie wersję karcianą.

Caylus Magna Carta, można to gdzieś dostać w naszym kraju? Kolejny raz widzę, że ten tytuł się przewija w propozycjach ale praktycznie nic o nim nie wiem. Zbuduj swoje miasto, zbyt mocno przypomina mi swoją formą Rekiny biznesu, które już mam, a aktualnie chciałbym coś bardziej dojrzałego 8) RftG to już podobno rzeczywiście wysoki próg wejścia, co oznacza dla mnie, że jeszcze poczeka, a na pewno do premiery wersji PL.

A jak te Innowacje, bo druk wersji PL pewnie jest bliżej niż dalej?
7 Cudów jest naprawdę tak beznadziejne? Z tego, co pamiętam i wcześniej czytałem, to często recenzenci decydowali się wystawić wysokie noty tej grze.

Masz oczywiście rację :D
Nie mam pojęcia jak ale nie zauważyłem że szukasz karcianek. Jambo to to: http://boardgamegeek.com/boardgame/12002/jambo
Co do 7 cudów - wg mnie jest beznadziejne. Co nie zmienia faktu, że dostało nagrodę Spiel des Jahres i wielu osobom się podoba - ja mam na nią uczulenie i tyle.

Cayus Magna Carta - proponuję, żebyś zagrał przed kupnem. Ja bardzo lubię planszowego Caylusa, ale Magna Carta była dla mnie jakaś sucha i nudna.
Awatar użytkownika
gafik
Has thanked: 56 times
Been thanked: 125 times

Post autor: gafik »

A ja bym jednak na Glory to Rome postawił. Pierwsza gra może być chaotyczna, ale kolejne już świadome i regrywalność ma olbrzymią.
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Pierzasty »

Jak na 2 osoby to zdecydowanie Innovation.
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

asiok pisze: Cayus Magna Carta - proponuję, żebyś zagrał przed kupnem. Ja bardzo lubię planszowego Caylusa, ale Magna Carta była dla mnie jakaś sucha i nudna.
Z tym zagraniem i próbowaniem przed zakupem to u mnie tak jest, że to ja jestem tym u którego ewentualnie inni spróbują i zagrają, bo kupić to już niekoniecznie, a tytuł typu Caylus Magna Carta to jakaś czarna magia i odbiór by się urwał :wink: Pozostają mi Wasze opinie, recenzje w internecie i ŚGP.

Nie myślcie, że jestem taki leniuch i rzuciłem temat i już nic nie robię. Szukam, ale mam wrażenie, że takich znanych, dobrych tytułów
karcianek ekonomicznych tak dużo nie ma (i pewnie ktoś teraz wrzuci mi listę tytułów z BGG i napisze nieprawda :D W każdym bądź razie trafiłem jeszcze na Hawanę, Ostanią Wolę i Pola naftowe, chociaż to trzecie to pewnie słabszy tytuł to ciekawi mnie, czy graliście w Hawanę i Ostatnią Wolę (i czy to jeszcze są karcianki?), jak to się skaluje na 2 osoby?
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

Hawana na dwie osoby skaluje się dobrze. Poza kartami są jeszcze płytki budynków i sterta drewnianych kostek, więc chyba w sumie bardziej karciana niż niekarciana :) Nad zakupem warto się dwa razy zastanowić. Bo to jest przyjemna gra ale po kliku grach robi się powtarzalnie i nieco nudno.
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
Tyrek
Has thanked: 81 times
Been thanked: 158 times

Post autor: Tyrek »

Hej,

Ja ze swoich doświadczeń, mogę podpowiedzieć, że zasad "Na Chwałę Rzymu" nie ma się co bać. Naprawdę warto spróbować, bo gra jest rewelacyjna i świetnie wpisuje się w Twoje wymagania odnośnie gry do 60 min z ekonomią właśnie, a co ważne chodzi bardzo fajnie na 2 osoby jak i na więcej :) No i nie jest bardzo droga, a jak nie podpasuje, to spokojnie ją sprzedasz tutaj na forum (nabywca się raczej znajdzie).

Przetestowałem grę na dwójce znajomych, którzy totalnie, nigdy nie grali w tego typu gry. Wytłumaczyłem im zasady, zagraliśmy pierwszą grę, przy każdym ruchu podpowiadałem im o możliwościach (ściąga z rolami jest na planszy gracza, co trochę ułatwia sprawę) po pierwszych 4 ruchach, już zaczynali grać w miarę świadomie ogarniając mechanizm roli, miejsc na karty i tego jak budujemy i dokładamy materiały. Potem poszło z górki. Obecnie (są po 3 grze w Rzym) klepią takie Combo na budynkach, że głowa mała :) I to niedzielni gracze są :) Dlatego gorąco polecam, nie ma się co zniechęcać - szczególnie, że gra jest ładna to i przyjemnie się w nią uczy grac :)

U nas ostatnio do hicior - chyba najczęściej wyciągane pudełko od dwóch miesięcy :) Nawet RftG nie miał takiego brania ;)
Awatar użytkownika
Firenski
Kontakt:

Post autor: Firenski »

Również polecam "Na Chwałę Rzymu". Genialna gierka :)
A o skomplikowanych zasadach to Tyrek już wszystko napisał. Podpisuję się obiema ręcami ;)
Black is the sanctuary of light.

Mój TOP :)
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Mam jeszcze kilka tygodni, bo faktyczny zakup planuję na wrzesień ale na razie chyba jednak będę się skłaniał ku "Na Chwałę Rzymu", a następnie Cytadela (ile razy można to odkładać :D ), Caylus Magna Carta (bo lubię interakcję negatywną), Innowacje (bo tego się nie spodziewałem, że mnie zainteresuje). Nie wiem sam, co myśleć ostatecznie o 7 Cudach Świata, bo odnoszę wrażenie, że ma tylu zwolenników, co i przeciwników, a najgorsze jest to, że wariant dla 2 graczy wydaje się być jakiś dziwaczny. Co to za wariant dla dwóch graczy, gdzie robimy za wirtualnego 3 gracza :? Żałuję tylko, że jak robiłem u siebie ostatnią imprezę planszówkową to nie przetestowałem tego tytułu ale tak już jest, że organizator ma dostęp do wszystkich tytułów, które są na imprezie ale za to nie ma czasu na granie :x

Zostaje jeszcze Race for the Galaxy i kto wie, czy jeśli sie pojawi możliwośc złożenia zamówienia w przedsprzedaży, czy tego nie zrobię 8) Ogólnie większy wybór jest w "planszówkach" niż karciankach ale złożność tych tytuło to już zupełnie inny temat :lol:
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
Firenski
Kontakt:

Post autor: Firenski »

7 Cudów jest bardzo fajne. Ale jest to bardzo leciutki tytuł. Bardzo często grany przez nas na spotkaniach jako przerywnik albo końcownik, gdy nie ma już czasu zagrać w coś innego. Tyle, że wariant na 2 osoby to jakieś nieporozumienie jest.
Black is the sanctuary of light.

Mój TOP :)
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Ano właśnie, a u mnie, jak pewnie u większości facetów trwających w aparacie ucisku zwanym "małżeństwo" :D w pierwszej kolejności musi być miód przy graniu we dwie osoby, a jeśli sprawdzi się w większym gronie to tylko plus się należy. W przypadku 7 Cudów Świata nawet nie grając, a czytając wyłącznie recenzje i opinie grających, można wywnioskować, że opcja dla 2 graczy została dorzucona pod koniec projekty aby tytuł był dostępny dla większej ilości odbiorców (czyt. większa szansa zarobku, co jest naturalne). Jednak cały czas, gdzieś ten tytuł będzie mi siedział w głowie i może na listopadowym GRAMY jakąś partię uda mi się rozegrać.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Skoro kładziesz nacisk na grę we dwie osoby, to zapomnij o Cytadeli. Do tej potrzeba wielu osób, 4 najbidniej. Poza tym ma sporo negatywnej interakcji i z ekonomią nie ma prawie nic wspólnego.
Awatar użytkownika
Reid666
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Reid666 »

Moje skromne zdanie na temat RftG (45 partii) i 7 Cudów (20+ partii):

Race for the Galaxy - bardzo dobra gra, może trochę za bardzo złożona dla początkujących - wyjaśniane mechaniki i wszystkich znaczków zajmuje sporo czasu. Najlepiej grać ze ściągą dla każdego gracza pod ręką. Za to jak już się wszystko załapie to jest naprawdę cud miód i orzeszki :).

Na 2 graczy gra się praktycznie tak samo jak na 3 i 4, moim zdaniem rozgrywka jest równie ciekawa. Interakcja polega głównie na wykonywaniu takich akcji które w tym momencie nie pomogą/zaszkodzą naszemu przeciwnikowi/przeciwnikom. Nie ma tu jakiejś otwartej walki za to jest poczucie budowy imperium :)

Za to minusem może być klimat, wielu graczy ( szczególnie płci piękniejszej ) sci-fi kompletnie nie podchodzi.

7 Cudów - gra lekka, łatwa i przyjemna :). Mechanika jest prosta, ale pozwala na sporo kombinowania. Znaczków jest raczej niewiele i są naprawdę intuicyjne. Zasady można załapać już przy pierwszej grze, ale potrzeba kilku rozgrywek żeby mniej więcej wiedzieć "o co chodzi"
.
Niestety sama rozgrywka wydaje dosyć płytka: dostajemy karty -> wybieramy i budujemy jedną -> przekazujemy karty sąsiadowi -> powtarzamy 17 razy -> mamy nadzieję że nam "wyszło" więcej punktów niż przeciwnikom. Dopiero gdy zna się wszystkie karty, ich koszty, powiązania, to wtedy możemy mówić o jakiejś konkretnej i świadomej strategii gry.

Tryb 2-osoby jest dosyć mocną modyfikacją standardowych zasad i nie każdemu może się spodobać. Gracze na przemian kontrolują 3 (wolne) miasto, takie rozwiązanie ma sporo minusów:
- więcej decyzji do podjęcia, gra staje się cięższa i dłuższa (+15 min.)
- granie z takim "udawanym" graczem może wydawać się dodane na siłę, wymuszone, męczące i tylko uprzykrzać rozgrywkę.

Natomiast mnie i kumplowi ten wariant niesamowicie podszedł, może dlatego że właśnie w ten sposób uczyliśmy się gry. Przy dwóch graczach gra się robi dużo bardziej brutalna i strategiczna, zdecydowanie bardziej trzeba myśleć o tym jak zaszkodzić przeciwnikowi. Z takim podejściem 3 miasto staje się dodatkowym polem bitwy - obaj gracze starają się tak nim grać aby jak najwięcej na tym zyskać i przy okazji zaszkodzić przeciwnikowi. Dodatkowe plusy gry na 2:
+ losowości zdecydowanie spada
+ każdy gracz ma więcej ruchów (z 18 robi się 27), rośnie poczucie że więcej można zdziałać w czasie tej dosyć krótkiej gry.
+ trzeba o wiele więcej uwagi poświęcić przeciwnikowi i temu jak gra wolnym miastem
+ poczucie interakcji drastycznie wzrasta

Duży plus za klimat i ilustracje, to zdecydowanie przyciąga graczy. Gra jest ładna , kolorowa i przejżysta. Bardzo elegancki design!

Szczerze polecam obie gry, z tym że RftG oferuje bardziej głęboką rozgrywkę, ale niestety trudniej jest zachęcić nowych graczy do nauki :(

Obie gry można wypróbować online:
RftG: http://pl.boardgamearena.com/#!gamelist
7 Cudów: http://www.brettspielwelt.de/?nation=en
Polecam też wypożyczalnie gier planszowych, oszczędziły mi kilku nieudanych zakupów!
Awatar użytkownika
Tyrek
Has thanked: 81 times
Been thanked: 158 times

Post autor: Tyrek »

Dla mnie RftG jest najlepsze przy 2 osobach właśnie (po dwie karty akcji na gracza). Wtedy ta gra pokazuje pazury - prawdziwy wyścig, czy nasza kombinacja będzie lepsza i szybciej zaskoczy niż ta, którą knuje przeciwnik :) Przy większej ilości jakoś nie czuje tej rywalizacji i emocji, ale też lubię zagrać i gra się naprawdę przyjemnie.

Co do ogarnięcia ikon, rzeczywiście jest to problem na początku. Porównując do takiego Glory To Rome - W Rzym nawet nie znając dobrze możliwości kart, poprzez klimat, rysunki i ogólne zasady budowania, można się fajnie bawić. Przy RftG - pierwsze partie mogą nawet zniechęcić (nie wspominając o tym, że gra kończy się ekspresowo - wystawienie 12 kart to średnio nawet 8/9 tur, a może i czasami mniej - co początkującym może wydawać się dziwne (sam pamiętam, że 3 razy sprawdzałem ten zapis w instrukcji po pierwszej grze, bo za szybko się skończyło ;) )) Początkowo jak "uczyliśmy się" RftG byliśmy lekko zaskoczeni (raczej negatywnie), czuć jednak było w grze potencjał i daliśmy jej szansę sprawdzić się w kolejnych grach. Początkowe "negatywne zaskoczenie" przerodziło się w "miłość" do tej gry (w sumie wystarczyło około 5/6 partii - potem było z górki :) ).

Gra jest świetna, ale wymaga rozegrania paru mniej owocnych gier, które mogą do niej zniechęcić początkujących. Jeśli taki początkujący nie dostrzeże drzemiącego w grze potencjału - porostu nie da jej szans - RftG trzeba odkryć, dopiero wtedy zacznie bawić i to ogromnie :)

Dlatego na taki "pierwszy" krok, to bym tej pozycji nie polecał, ale potem - obowiązek! :)
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Na zbzikowane delfiny! Tego nikt się nie spodziewał ale wyszło tak, że zamiast walczyć "Na chwałę Rzymu" do mej zatoki Castro z ekipą swą zawitali, a za pośrednictwem użytkowniczki z forum najnowszą łajbą testowaną do rozgrywki we dwoje będzie Hawana ;) Mam tylko nadzieję, że pomimo tego, że nie był to tytyuł proponowany często, to jednak się okaże, że wybór był dobry, a Rzym przyjdzie mi jeszcze budować ;) W każdym bądź razie za wyczerpujące odpowiedzi należy podziękować, bo jeszcze się przydadzą. Dzięki za pomoc 8)
Chcę zdobyć
Oddam za talary
ODPOWIEDZ