Ok, zacznę od tego, że gdyby na dane spojrzeć szerzej, to w okresie
01.01.2007-1.09.2020 do
TOP25 BGG dotarło
88 gier.
Poniżej lista (liczba oznacza liczbę miesięcy w TOP25 w ww. okresie (max 165)):
W powyższej liście widzę kilka ciekawostek. Po pierwsze tam jest niby 88 gier, tylko że…nie jest. Mamy tak naprawdę 79 gier, ponieważ na naszej liście znajduje się
9 dużych „rodzin” gier, które można rozpatrywać łącznie. Nie wszystkie się składają się z tylko 2 teoretycznie oddzielnych gier, ale tak się złożyło, że po 2 zdołały dotrzeć do TOP 25. Wśród nich mamy „
bliskie” i „
dalsze”
rodziny.
Najpierw lista rodzin:
„
Bliskie”
rodziny to dla mnie takie, gdzie (moim zdaniem) mamy ewidentnie do czynienia z taką samą grą, jedynie poprawioną (zaliczyłbym tutaj rodzinę
Dominiona, poszczególne części
Twilight Imperium,
War of the Rings oraz oczywiście
Through The Ages). Natomiast „
dalsze”
rodziny to takie, gdzie kolejna gra jest rozwinięciem pomysłu z pierwszej, jednak różnice (według mnie) są już dość wyraźne (zaliczyłbym tutaj rodzinę
Terra Mistica/Gaia Project, Brass L/Brass B, Agricola/Caverna, Pandemic/Pandemic L i najmniej oczywista
Shogun/Wallenstein).
Dla mnie to jest pewien wyznacznik jednak genialności danego pomysłu: najpierw mamy hit, bierzemy go na warsztat, dodajemy poprawki i bum! ponownie mamy hit. Myślę, że to świadczy że rdzeń pomysłu to coś wartościowego. Bardzo ubolewam, że młodszy brat
Tygrysa i Eufratu, czyli
Yellow & Yangtze utknął w okolicach 900 miejsca. Wysoka średnia ocen (7.93 – wyższa niż niektóre tytuły z aktualnego TOP100) kontrastuje z małą (ok 1000+) liczbą oddanych głosów
Może za słaba kampania reklamowa? Obecnie czekamy na brata
Zamków Burgundii, czyli
Zamki Toskanii – ciekawe czy będzie sukces
Może znacie jeszcze inne ciekawe „rodziny”, które odniosły sukces?
W naszym rankingu mamy wiele naprawdę OLDSKULOWYCH gier. Na czele z
GO, które jako jedyne z klasycznych gier (powstałych przed XX wiekiem) dotarło tak wysoko.
Najstarsze gry w zestawieniu (rok wydania poniżej 2000):
Jeszcze mała uwaga: zasadniczo wszystkie te gry (które kiedykolwiek były w TOP25) trzymają się wysoko. W zestawieniu
mamy pierwsze 29 gier z aktualnego rankingu (pierwszą, która czeka na awans do TOP25 jest będące na 30 miejscu
Nemesis), ale jest kilka gier które spadło w rankingu i dziś mało kto pamięta czasy ich bytności w TOP25.
Najniżej w rankingu BGG znajdują się obecnie (poniżej 200 miejsca):
Dobrze, na koniec pochylmy się na specyficznymi rodzajami gier:
gry dwuosobowe oraz
gry imprezowe. Gier dwuosobowych jest naprawdę dużo w tym zestawieniu, co dla mnie jest małym zaskoczeniem, aż 15 (17%).
Gry dwuosobowe to (liczba oznacza liczbę miesięcy ww. okresie w TOP25):
Tymczasem, jeśli chodzi o gry imprezowe, mamy
JEDNEGO przedstawiciela, co też jest dla mnie zaskakujące. Są to oczywiście
Tajniacy (Codenames).