Age of Steam (John Bohrer, Martin Wallace)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Age of Steam - pytania, wrazenia, ...
Wykonanie lepsze jest w AoS - plansza jest o wiele lepszej jakości, pociągi takie same jak w RRT. AoS jest z jednej strony trudniejszą grą, z drguiej jego reguły wydają mi się łatwiejsze do wytłumaczenia.
- cezner
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 120 times
Zadam takie o to pytanie.
Czy z RRT można zrobić AoS?
A jeszcze inaczej. Czy wykorzystując elementy z RRT można łatwo otrzymać AoS? Np dorabiam tylko plansze, odpowiednio dużą aby pomieściły żetony torów z RRT.
A jeszcze inaczej. Czy wykorzystując elementy z RRT można łatwo otrzymać AoS? Np dorabiam tylko plansze, odpowiednio dużą aby pomieściły żetony torów z RRT.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, 12:37 przez cezner, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Plusy RRT:
- wyglada okazalej - ladne figurki, ladna plansza, itp. (w AoS jest dosyc brzydka, schematyczna plansza)
- jest lzejsza - wybacza bledy, jest bardziej losowa, praktycznie nie można zbankrutować (w AoS można przez pierwsze 2-3 kolejki)
- nadaje sie dla niedzielnych graczy - mozna grac nie zastanawiajac sie i nadal czerpac przyjemnosc z gry, bez wygranej
Minusy RRT:
- olbrzymia, nigdzie nie mieszczaca sie i kompletnie niefunkcjonalna plansza
- bardziej skomplikowane zasady (TAK! AoS ma prostsze zasady!)
- bardziej losowa (w AoS wszystko widac z gory - jakie kostki i gdzie wejda, nie ma losowych kart, tajnych celów)
- wyglada okazalej - ladne figurki, ladna plansza, itp. (w AoS jest dosyc brzydka, schematyczna plansza)
- jest lzejsza - wybacza bledy, jest bardziej losowa, praktycznie nie można zbankrutować (w AoS można przez pierwsze 2-3 kolejki)
- nadaje sie dla niedzielnych graczy - mozna grac nie zastanawiajac sie i nadal czerpac przyjemnosc z gry, bez wygranej
Minusy RRT:
- bardziej losowa (w AoS wszystko widac z gory - jakie kostki i gdzie wejda, nie ma losowych kart, tajnych celów)
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Zakładając, że głównie gram z rodziną i mam duży stół to wady wydają się plusami (jeśli lżejszy charakter uznać za wadę...).Nataniel pisze:Plusy RRT:
Minusy RRT:

Odpowiedź autora:Qlaqs pisze:To troche bez sensu by bylo - za duze zarobki. Mam watpliwosci bo wlasnie tak gralem ostatnio. Mi sie wydaje ze to tylko bonus dla niedokonczonych tras... W AoS dostaje sie tylko za kompletna trase 1 na "torze zarobkow" jesli przez nia dowieziemy. W mysl tej reguly jesli ktos by przewozil z niedokonczonej trasy dostawalby 0. Tak samo jakbys bral z niedokonczonej trasy przeciwnika ten dostawalby 0 za kostke.
Ted Alspach pisze:It doesn't matter if the track is finished or not.
originalna plansza RRT wymaga 5-6 osób
co do możliwości przerobienia RRT a AoS - zdecydowanie nie, o ile można sobie wydrukować z BGG plansze punktacji i towarów, to po prostu RRT ma ZUPEŁNIE inne tory
co do możliwości przerobienia RRT a AoS - zdecydowanie nie, o ile można sobie wydrukować z BGG plansze punktacji i towarów, to po prostu RRT ma ZUPEŁNIE inne tory
- Qlaqs
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
steady pisze:Odpowiedź autora:Qlaqs pisze:To troche bez sensu by bylo - za duze zarobki. Mam watpliwosci bo wlasnie tak gralem ostatnio. Mi sie wydaje ze to tylko bonus dla niedokonczonych tras... W AoS dostaje sie tylko za kompletna trase 1 na "torze zarobkow" jesli przez nia dowieziemy. W mysl tej reguly jesli ktos by przewozil z niedokonczonej trasy dostawalby 0. Tak samo jakbys bral z niedokonczonej trasy przeciwnika ten dostawalby 0 za kostke.
Ted Alspach pisze:It doesn't matter if the track is finished or not.
Ted Alspach pisze:If you own a partial link that is directly connected to a city, and you deliver a cube from that partial link to that city, you get 1 income.
In AoS you only ever get income from delivery over a link, and this is true here (the goods travel over one link in this case, even though the link is not complete).
Znalazlem to na BGG w tej dyskusji.Rich P pisze:OK. So this rule effectively says "count the partial link as a full link for the player who owns the track with the cube on it".
Moja skromna kolekcja to co mam, czego chce sie pozbyc i to co w drodze!
Czyli wniosek jest taki, że zawsze dostajesz plus 1 za kostkę wysyłaną z Twojego toru, niezależnie od tego czy jest ukończony, czy nie. A dyskusję znam
.

- Qlaqs
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Z twojego toku rozumowania wychodzi ze jesli wybudujesz z 1 miasta tor i go nie skonczysz, a pozniej wyslesz z tego toru kostke do tego miasta to dostajesz 2. Wedlug dyskusji z BGG wychodzi ze powinno byc 1. 
Wlasnie co do wniosku sie nie moge zgodzic - bo wedlug mnie dostajesz 1 gdy jest czesciowy tor [tutaj liczy sie bonus] bo normalnie byloby 0. A kiedy jest skonczony tor i bierzesz z niego kostke to -jakby to ujac- jakbys bral z miasta, dodajesz 1 i nie liczysz tego polaczenia z ktorego wzioles ta kostke.
Mysle ze tak powinno sie grac. Bo w naszej grze pod koniec kazdy z latwoscia zarabial po 20$ a to chyba nie o to chodzi...

Wlasnie co do wniosku sie nie moge zgodzic - bo wedlug mnie dostajesz 1 gdy jest czesciowy tor [tutaj liczy sie bonus] bo normalnie byloby 0. A kiedy jest skonczony tor i bierzesz z niego kostke to -jakby to ujac- jakbys bral z miasta, dodajesz 1 i nie liczysz tego polaczenia z ktorego wzioles ta kostke.
Mysle ze tak powinno sie grac. Bo w naszej grze pod koniec kazdy z latwoscia zarabial po 20$ a to chyba nie o to chodzi...
Moja skromna kolekcja to co mam, czego chce sie pozbyc i to co w drodze!
Ok, nie zrozumiałem do końca Twojego pytania w takim razie, za co przepraszam. Ale wciąż na 100% nie jestem przekonany
.

przy odrobinie samozaparciacezner pisze:Zadam takie o to pytanie.

--
pozdrawiam
równie dobrze to każdą grę można przerobić na Age of SteamRockford pisze:przy odrobinie samozaparciacezner pisze:Zadam takie o to pytanie.
A jeszcze inaczej. Czy wykorzystując elementy z RRT można łatwo otrzymać AoS? Np dorabiam tylko plansze, odpowiednio dużą aby pomieściły żetony torów z RRT.. Potrzebujesz wykonania ok 30 heksów, których nie ma w RRT, wydrukować i przeskalować mapę p&p od AoS (ponieważ heksy z RRT są mniejsze - wpisane w koło o średnicy ok 31 mm) , sześciu białych znaczników, oraz 2 plansze obrazujące stan gry. Resztę asortymentu możesz spokojnie wykorzystać z RRT (pieniądze, miniaturki lokomotyw, kostki dóbr, heksy z torami)
--
pozdrawiam

potrzebne są tylko pieniądze (jak się ma żetony, to odpada), dyski i kostki
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Watpie, by dalo sie znalezc TAK DUZY stol. A wielkosc planszy ma znaczenie nie tylko w szukaniu stolu, ale tez w tym, ze po prostu nie da sie kontrolowac co dzieje sie po drugiej stronie stolu i nie da sie grac inaczej niz stojac (zeby cokolwiek widziec).elayeth pisze:Zakładając, że głównie gram z rodziną i mam duży stół to wady wydają się plusami (jeśli lżejszy charakter uznać za wadę...).Dzięki za dobre porównanie.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
... IMHO łatwiej jest stworzyć samoróbkę AoS z wykorzystaniem elementów z RRT niż np. Caylus'amelee pisze: równie dobrze to każdą grę można przerobić na Age of Steam
potrzebne są tylko pieniądze (jak się ma żetony, to odpada), dyski i kostki

Przed podjęciem decyzji o kupnie "wypaśnie" drogiego AoS, sam myślę o stworzeniu "makietki" demonstracyjnej z wykorzystaniem elementów z RRT.
Nie ciągnę dalej tematu aby nie podgrzewać sporów w temacie legalności takiego procederu

--
pozdrawiam
tylko, że tory są innego rozmiaru i nie będą pasować do map od AoS
trzeba by też przerobić mapę

tak jak wyżej napisałem trzeba przeskalować mapę, wydruk straci 1cm na każdym heksie. Efektem ubocznym takiego rozwiązania będzie wersja podróżna AoSmelee pisze:tylko, że tory są innego rozmiaru i nie będą pasować do map od AoStrzeba by też przerobić mapę

--
pozdrowienia
czyli Age of Steam jest banalny jako samoróbka 
Oto miniporadnik:
jeśli masz RRT:
zrób mapę, przeskalowując oryginalną (którą musisz kupić lub skserować)
zrób połowę torów
wydrukuj 2 plansze: punktacji i towarów
zrób sobie dyski miast i żetony zurbanizowanych miast
instrukcję przeczytaj u kolegi
jeśli masz Caylusa (lub inną grę) i kupisz lub skserujesz jakaś mapę
zrób tory

Oto miniporadnik:
jeśli masz RRT:
zrób połowę torów
zrób tory
precyzującmelee pisze:czyli Age of Steam jest banalny jako samoróbka
Oto miniporadnik:
jeśli masz RRT:
zrób połowę torów
zrób tory

Trochę poszliśmy w maliny z tematem melee

--
pozdrawiam
To może zdecydujesz się na Steam? Zapowiada się, że będzie lepiej wyglądać niż AoSTommy pisze:Po raz kolejny dopada mnie mój odwieczny dylemat pod tytułem: gra najwyraźniej świetna, żeby nie powiedzieć rewelacyjna i kupiłbym ją juz dzisiaj, ale
1. jest tak brzydka że sam wymiękam, a moi współgracze chyba tym bardziej
2. nie wiem cczy miałbym z kim grać.....
To samo było jak zrezygnowałem z mega promocyjnego zakupu TtAges który miałem niedawno, a teraz pewnie odpuszczę AoS......

- Tommy
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 31 times
Nie tyle na Steam, co na pewno na nową wersję Ralroad Tycoon który ma być w większej części odpowiednikiem tej lepszej wersji czyli mapy europejskiej (o ile dobrze pamiętam). Był news tutaj na serwisie gry-planszowe.pl.westwood pisze:To może zdecydujesz się na Steam? Zapowiada się, że będzie lepiej wyglądać niż AoSTommy pisze:Po raz kolejny dopada mnie mój odwieczny dylemat pod tytułem: gra najwyraźniej świetna, żeby nie powiedzieć rewelacyjna i kupiłbym ją juz dzisiaj, ale
1. jest tak brzydka że sam wymiękam, a moi współgracze chyba tym bardziej
2. nie wiem cczy miałbym z kim grać.....
To samo było jak zrezygnowałem z mega promocyjnego zakupu TtAges który miałem niedawno, a teraz pewnie odpuszczę AoS......
To kupię na pewno.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
feel the fear in my enemy's eyes"
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
"Railsways of the World" premiera zapowiedziana jest na drugi kwartał tego roku.janekbossko pisze:nowa wersje? kiedy?
Więcej: http://www.gry-planszowe.pl/news.php/1, ... coon-.html
--
pozdrawiam
- mistrz_yon
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 253 times
- Kontakt:
wczoraj gralem pierwszy raz w AoS w wersji jednoosobowej (Barbados) i bardzo dobrze sie bawilem. po dwoch grach podoba mi sie bardziej niz 'agricola'. mam jednak kilka pytan dotyczacych regul (glownie towarow):
1.
czy jesli rzucam kostkami dla okreslenia gdize pojawia sie towary do przewiezienia, to jesli wyturlam pola juz wykorzystane, to towary sie nie pojawiaja? tak wlasnie gralem, skutkiem czego do miasta 1 nie udalo mi sie dolozyc towaru. rozumiem ze to taki zamysl?
2.
kiedy wstawiam towary do nowego miasta? przyjalem, ze w turze w ktorej sie to miasto pojawi, ale w fazie dostawiania towarow, czyli ze bezposrednio po dostawieniu miasta/zakonczeniu budowy linii, towarow nie ma (a wiec ze mozna z niego sprzedac dopiero w nastepnej turze)
3.
czy mozliwe jest pojawienie sie w miescie wiecej niz dwoch towarow? mialem takie sytuacje
1.
czy jesli rzucam kostkami dla okreslenia gdize pojawia sie towary do przewiezienia, to jesli wyturlam pola juz wykorzystane, to towary sie nie pojawiaja? tak wlasnie gralem, skutkiem czego do miasta 1 nie udalo mi sie dolozyc towaru. rozumiem ze to taki zamysl?
2.
kiedy wstawiam towary do nowego miasta? przyjalem, ze w turze w ktorej sie to miasto pojawi, ale w fazie dostawiania towarow, czyli ze bezposrednio po dostawieniu miasta/zakonczeniu budowy linii, towarow nie ma (a wiec ze mozna z niego sprzedac dopiero w nastepnej turze)
3.
czy mozliwe jest pojawienie sie w miescie wiecej niz dwoch towarow? mialem takie sytuacje
1. tak
2. standardowo, gdy turlamy
3. mogą być dwie kostki: startowa plus z produkcji
2. standardowo, gdy turlamy
3. mogą być dwie kostki: startowa plus z produkcji
- mistrz_yon
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 253 times
- Kontakt:
nie moze byc trzech? mialem sytuacje, ze w fazie produkcji wstawialem kostki na pole puste, ale przpisane do miasta juz zastockowanego, i oczywisice dolosowywalem wlasnie te kostke do wstawienia. zalozylem, ze tak moze byc (odpowiedni a rebours pechowego losowania). to blad?melee pisze:3. mogą być dwie kostki: startowa plus z produkcji
aha, jeszcze jedno:
4. czy liczba linii mozliwych do przejechania w celu sprzedazy odnosi sie do jednej akcji czy do obu? czyli jesli mam na 6, to czy moge w fazie sprzedazy, sprzedac/przewiezc dwa razy po 6 czy 2 razy po 3? wydaje mi sie ze raczej to pierwsze, ale sie upewniam