U nas wystarczy że do stałej ekipy siądzie nowa osoba z nowym spojrzeniem i już wpływa to na wszystkich. To jest piękne w grach z interakcją
Warto sprawdzić, pożyczyć gdybym miał grającą żonę to bym się nie zastanawiał.
.
Rynek zweryfikuje, ale osobiście uważam cenę za totalnie przesadzoną. Rozumiem inflację i życzę wydawcy, żeby sprzedał jak najwięcej kopii tej gry. Nie znam kosztów wydania, ale cena wydaje się nieuzasadniona.Usul pisze: ↑08 maja 2023, 17:55 Cisza tu, a przedsprzedaż w Portalu oficjalnie ruszyła. Czy moglibyście się wypowiedzieć jak według Was wychodzi gra po tylu latach ? Czy dalej się broni ?
I co sądzicie o cenie, bo ok. 700 zł z dodatkiem za taką hmm.... "nienarzucającą się graficznie" gre wydaje się kwotą niemałą![]()
Najbardziej mnie zastanawia SCD dodatku (380zł) za... 9 nowych map???
No cena dodatku lekko powala, no ale co zrobisz ja wszedłem w zestaw
Wątpię, żeby nowe wydanie przebiło się nawet wśród fanów. Taka kasa za nową szatę graficzną ? Zastanawiam się do kogo to wydanie jest kierowane. Nowi gracze ? Przy tym progu wejścia w grę i w tej cenie wątpię. Fani, też wątpię, bo gra jest od wielu lat na rynku i kto grę polubił, to kupił też dodatki. Tak jak napisałem, życzę wydawcy sukcesu, tylko tak z tyłu głowy mi chodzi, że to jest taki trochę skok na kasę. Gra jest wybitna, ale bez przesady. Dużo taniej można kupić poprzednie wydania, zasady identyczne, grafiki kwestia gustu, a nawet może komuś bardziej pasują plastikowe lokomotywy i papierowe pieniądze
Zdarza się i tak, sam zamówiłem a styczności wcześniej nie miałem. Pytanie tylko ile jest takich osób
A po ile normalnie chodzi angielska wersja? Bo mi kiedyś mognelo 500+ za podstawkę, ale nie wiem czy to było po druku, czy już był wyprzedany i cena poszła w góręPytonZCatanu pisze: ↑08 maja 2023, 19:14 Zawiodłem się w tym roku. Portal miał świetne ceny dla klasyków, jak choćby wspominany tu FCM, ale przy tej grze to poleciał.
Cena podstawki dla mnie za wysoka o 1/3, cena dodatku... Co najmniej o 1/2 jak nie więcej.
Szkoda, miałem na radarze, ale na głowę nie upadłem.![]()
na ks chyba cena podstawowa była 64$... oczywiście nie wiem jak z vat i postage...Atk pisze: ↑08 maja 2023, 19:30A po ile normalnie chodzi angielska wersja? Bo mi kiedyś mognelo 500+ za podstawkę, ale nie wiem czy to było po druku, czy już był wyprzedany i cena poszła w góręPytonZCatanu pisze: ↑08 maja 2023, 19:14 Zawiodłem się w tym roku. Portal miał świetne ceny dla klasyków, jak choćby wspominany tu FCM, ale przy tej grze to poleciał.
Cena podstawki dla mnie za wysoka o 1/3, cena dodatku... Co najmniej o 1/2 jak nie więcej.
Szkoda, miałem na radarze, ale na głowę nie upadłem.![]()
Ile jest takich osób, to nie wiem, ale zakładam, że niezbyt wiele. Jestem fanem tej gry i totalnie nie rozumiem tej ceny. Jak dla mnie na pewno nie jest warta ok. 400 zł, a pakiety map w tej cenie, to już jakiś odlot. To jest moje zdanie, ale ktoś w Portalu na pewno robił kalkulacje i wyszło, że się opłaca. Ja jednak czuję ogromny niesmak i odnoszę wrażenie, że ktoś pojechał po przysłowiowej bandzie.
Nie mam żadnych pretensji do Portala o cenę i jestem wdzięczny za to, że podjęli się wydania takiego klasyka. W głównej mierze cena AoS wynika z ceny EG. Moim zdaniem jednak ta cena nie jest niczym uzasadniona. Inflacja, wzrost kosztów, zmiana szaty graficznej nie uzasadnia 100+ procent wyższej ceny od poprzedniego wydania.Atk pisze: ↑08 maja 2023, 20:09 Ja szczerze powiem, że zakładałem cenę w tej okolicy, więc zaskoczenia nie ma. Przygotowałem się sprzedając jakieś zalegające Catan, Wsiąść do pociągu itp, więc tak bardzo nie bolało, ale jak nawet teraz rozglądam się za angielską wersją deluxe to poniżej 500zl nie widziałem (fakt przeglądałem na szybko jakieś ebay itp) Nawet w planszosfera czy innym jest za 509zl. Więc cena Portalu przesadzona się chyba nie zdaje, ale mówię nie wiem w jakiej cenie jest po dodruku, bo cena KS z przed 3 lat nie jest dla mnie wyznacznikiem do końca. Tym bardziej bez przesyłki i VAT.
Dodatek nie sprawdzałem i jak ktoś wyżej napisal, cena powala.
Żeby nie było, że bronie portal znowu, bo co niektórzy tak pewnie już myślą, ale z tego co kojarzę z wywiadów, to oni mówili że mają stała marzę dla wszystkich gier, czy drogich jak Weather Machine, czy tych tańszych, więc mówienie, że portal robi skok na kasę, bez żadnych danych, to trochę chyba jest nad wyrost.
Tak jak kolega wyżej pisze, myślę że do polskiej ceny mógł się przyczynić główny wydawca, bo ceny gier poszły do góry ale czy aż tak? Nie wiem nie jestem wydawca.
Cieszę się jednak, że nie wydaje tego Galakta, bo drżę na mysl o cenie Heroes(chociaż szykuje się już psychicznie na 500+
i mniejsza cena będzie miłym zaskoczeniem).
Ps trickerion pewnie tańszy nie będzie, więc szykujcie się!
W ogóle to fakt gra wyglądem nie powala, ale jakbym na to miał tylko patrzeć to taki Food Chain Magnate, w życiu za 200+ by u mnie na półce nie wylądował, jednak wylądował i jeszcze dokupiłem żetony od Brass i dorobiłem pojemniczki z szablonów, bo jak nie polubić tego exela!
Spoko, ja tak nie myślę, każdy może mieć ciągorty do danych wydawnictw i nic w tym złego
A co jest w nowym wydaniu AoS deluxe ?Nie widzę w tym nic dziwnego, patrząc na ceny starych gier Lacerdy, a wydań deluxe. Po prostu deluxe już tak mają niestety....
Rust Bell na 4os.thufir hawat pisze: ↑08 maja 2023, 20:47Z ciekawości - która mapa i na ilu graczy Cię tak wymęczyła?