Z tego co wiem Torfowisko pasuje zarówno do nowej jak i starej wersji.ms-trex pisze: ↑17 wrz 2018, 14:30 Chciałbym sobie kupić Agricolę ale nie wiem na którą się zdecydować, kupować starą wersję czy nową. Lubię jak dobra gra ma jakieś dodatki jeeszcze bardziej polepszające rozgrywkę, w przypadku nowej Agricoli chyba nie ma żadnych dodatków? A ile dodatków wydanych po polsku wydano do starej wersji Agricoli? No i generalnie która wersja jest po prostu lepsza w graniu stara czy nowa?
Ja mam starą wersję PL. Gra się świetnie. Gra jest napakowania różnymi kartami i masz dzięki temu ogromną regrywalność...
Natomiast kuzyn nabył dla siebie i swoich dzieci nową wersję (ze względu na brak dostępności pierwszej). Nie grałem w nią ale ogladałem. Pierwsze spostrzeżenia. Genialne nowe klocuszki w grze. Każdy materiał ma swój kształt (w starej wersji były okrągłe drewienka). Wg mnie ładniejsza grafika (zarówno planszy jak i kart). Niestety kart jest mniej oraz gra jest tylko na 4 graczy (pierwsza edycja na 5). Teraz zależy czego bardziej potrzebujesz - czy zależy ci na tym aby od razu mieć wypakowaną "mięchem" grę dla nawet 5 graczy, czy jednak wolisz kupić bardziej cieszącą oczy gierkę (jej grywalność podejrzewam jest taka sama), którą za jakiś czas sobie rozbudujesz.