Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
Re: Agricola
U mnie jakość wykonania wszystkich elementów od początku nie budziła zastrzeżeń.
_________
Moje gry
Moje gry
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
U mnie faktycznie trochę zeszła farba na brzegu jednej planszy, przy ostrej krawędzi. A co tam, rzeczy się niszczą. A jak ktoś bardzo chce to może ją włożyć w koszulkę... taką biurową 

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
La Resistance zostało tylko usiąść i płakać 

ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
- Geko
Zwijać sztandary i do domu... na partyjkę gry na "M"yosz pisze:La Resistance zostało tylko usiąść i płakać

- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
La Resistance nigdy się nie poddaje, wiedząc dobrze że nagrody opłacone srebrnikami na których błyszczą jeszcze krople krwii niewinnych ludzi niczem są. Najlepsze gry żyją w sercach ludu, a nie na złoconych medalikach. Vive la Resistance! 

- Geko
Najlepsze gry żyją w sercach ludu! I dlatego hymnem LR jest taka oto pieśń:Filippos pisze:La Resistance nigdy się nie poddaje, wiedząc dobrze że nagrody opłacone srebrnikami na których błyszczą jeszcze krople krwii niewinnych ludzi niczem są. Najlepsze gry żyją w sercach ludu, a nie na złoconych medalikach. Vive la Resistance!
M jak Monopoly, wiele imion ma,
M jak Monopoly, niepozorna tak,
M jak Monopoly, kostka i hotele
M jak Monopoly, krówek już za wiele
- MichalStajszczak
- Has thanked: 555 times
- Been thanked: 1615 times
- Kontakt:
Geko: zamiast bawić się w poetę, naucz się grać w Monopoly. W lutym będą Mistrzostwa Polski. a główna nagroda to 10 tysięcy złotych i wyjazd na finał światowy, organizowany w Las Vegas. A co Ci da gra w Agicolę?Geko pisze:M jak Monopoly, wiele imion ma,M jak Monopoly, niepozorna tak,M jak Monopoly, kostka i hoteleM jak Monopoly, krówek już za wiele

A gdzie ucza odpowiednich rzutow koscmi? 

"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Lepiej powiedzcie co sądzicie o takiej strategii:
gra na 2/3 osoby,
JA zaczynam,. Zwykle ktoś bierze DREWNO/TRZCINE/GLINE
JA biorę ORAJ POLE + ŻYTO.
Teraz mam zkumulowaną np trzcinę-biorę. Już mam 2 trzciny potrzebne do powiękdzenia chaty, za użyciem jdnej akcji.
dobre na początek-bo rzadko kto bierze te pola na początku-zwykle potem, potem też moze zdarzyć się że będę MUSIAŁ iść po zboże, a mi ktoś zajmie.
gra na 2/3 osoby,
JA zaczynam,. Zwykle ktoś bierze DREWNO/TRZCINE/GLINE
JA biorę ORAJ POLE + ŻYTO.
Teraz mam zkumulowaną np trzcinę-biorę. Już mam 2 trzciny potrzebne do powiękdzenia chaty, za użyciem jdnej akcji.
dobre na początek-bo rzadko kto bierze te pola na początku-zwykle potem, potem też moze zdarzyć się że będę MUSIAŁ iść po zboże, a mi ktoś zajmie.
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Wszystko zalezy od konkretnej partii (juz tego planu nie zrealizujesz gdy kazdy bedzie mial ten sam pomysl zeby od poczatku orac i brac zboze). Tym niemniej nie jest to bledem zeby w pierwszych rundach (lub wrecz w pierwszej rundzie) orac/brac zboze.Lucf pisze:Lepiej powiedzcie co sądzicie o takiej strategii:
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
BARDZO WAŻNE!
Jaka jest średnica żetonów zasobów w Agricoli! Chce nakleić na nie ikonki z Boardgamegeek, ale nie wiem jakiej średnicy kupić dziurkacz. Czy ktoś jest właśnie przy Agricoli z linijką, czy ktoś właśnie gra? POMOCY!
P.S. W robocie jestem i nie chce mi się czekać, aż wrócę do domu i samemu zmierzę tą średnice
.
Jaka jest średnica żetonów zasobów w Agricoli! Chce nakleić na nie ikonki z Boardgamegeek, ale nie wiem jakiej średnicy kupić dziurkacz. Czy ktoś jest właśnie przy Agricoli z linijką, czy ktoś właśnie gra? POMOCY!
P.S. W robocie jestem i nie chce mi się czekać, aż wrócę do domu i samemu zmierzę tą średnice

Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
Wielkie dzięki o zbawicielu!
Jakby ktoś chciał się bawić to podaję stronę do dziurkacza w Warszawie:
http://swiatpasji.pl/sklep/index.php?pr ... od_id=5147
Co prawda 12mm, no ale 1mm na stronę będę musiał przeboleć.
Kupię, wytnę, przykleję, zobaczę czy się będzie podobało. Będzie się podobało to fajnie. Nie będzie się podobało to żetony w pralce wylądują
.
Jakby ktoś chciał się bawić to podaję stronę do dziurkacza w Warszawie:
http://swiatpasji.pl/sklep/index.php?pr ... od_id=5147
Co prawda 12mm, no ale 1mm na stronę będę musiał przeboleć.
Kupię, wytnę, przykleję, zobaczę czy się będzie podobało. Będzie się podobało to fajnie. Nie będzie się podobało to żetony w pralce wylądują

Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
Na BGG są już zdjęcia kart z Ö-decku. Karty sa po niemiecku i na razie nie ma angielskiego tłumaczenia, ale pewnie szybko się pojawi. W każdym razie ten dodatek ma karty zrobione tak na serio. Tym bardziej nie rozumiem zabawy z wydaniem tego w limitowanej wersji i rozdawaniem tylko na targach. 

Czy jak mam obiboka z talii I ( wyłącza mnie z fazy żniw ) to, czy mogę podczas żniw korzystać na przykład z koszykarni lub innych małych, dużych usprawnień, pomocników ( np. zamiana drewna na 2 żywności ). Czy działa na mnie rzeźnia ( dostaje żywność jak inni przerabiają zwierzątka podczas żniw )? Ktoś coś widział, ktoś coś wie?
12' inches and single
- MichalStajszczak
- Has thanked: 555 times
- Been thanked: 1615 times
- Kontakt:
Zapewne mają problem z przetłumaczeniem na angielski o umlautSztefan pisze:Na BGG są już zdjęcia kart z Ö-decku. Karty sa po niemiecku i na razie nie ma angielskiego tłumaczenia

Koledzy,
kurcze grałem wczoraj po raz pierwszy w Agricolę - w Agresorze. Bomba ! Dawajcie znać gdy będzie tylko jakieś spotkanie , nawet dzisiaj czy jutro ! Czekam na info
pozdro
Patryk
kurcze grałem wczoraj po raz pierwszy w Agricolę - w Agresorze. Bomba ! Dawajcie znać gdy będzie tylko jakieś spotkanie , nawet dzisiaj czy jutro ! Czekam na info

pozdro
Patryk
Jeśli komuś znudziło się przesuwanie drewnianych klocuszków w Agricoli to może, korzystając z eBay przynajmniej część z nich zamienić na metalowe. 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
Wydaje mi się, że nie. Tracisz całą fazę żniw - nie ma cię. Omijają cię sprawy pozytywne (rodzenie się zwierząt), ale i negatywne (karmienie). Chyba nie możesz nic robić i nie zyskujesz żywności jak inni konsumują zwierzaki. Po prostu podczas najbliższej fazy żniw możesz wstać od stołuStyku pisze:Czy jak mam obiboka z talii I ( wyłącza mnie z fazy żniw ) to, czy mogę podczas żniw korzystać na przykład z koszykarni lub innych małych, dużych usprawnień, pomocników ( np. zamiana drewna na 2 żywności ). Czy działa na mnie rzeźnia ( dostaje żywność jak inni przerabiają zwierzątka podczas żniw )? Ktoś coś widział, ktoś coś wie?

- Geko
No witaj w sekcieepatryk pisze:Koledzy,
kurcze grałem wczoraj po raz pierwszy w Agricolę - w Agresorze. Bomba ! Dawajcie znać gdy będzie tylko jakieś spotkanie , nawet dzisiaj czy jutro ! Czekam na info![]()

A wczoraj ze Sztefanem stwierdziliśmy, że targi w Essen są straszne, bo zaniedbujemy przez nie granie w Agrysię na PW. Trzeba będzie to nadrobić

- Geko
Jak znalazł dla miłośników FGG, zamiast "zwierzątek w kształcie sześcianików" w polskiej edycji.mst pisze:Jeśli komuś znudziło się przesuwanie drewnianych klocuszków w Agricoli to może, korzystając z eBay przynajmniej część z nich zamienić na metalowe.
Moją opinię juz znasz (cie). Jestem za nadrabianiem i wyrabianiem.Geko pisze:No witaj w sekcieepatryk pisze:Koledzy,
kurcze grałem wczoraj po raz pierwszy w Agricolę - w Agresorze. Bomba ! Dawajcie znać gdy będzie tylko jakieś spotkanie , nawet dzisiaj czy jutro ! Czekam na info![]()
Z tego co kojarzę, to graliście w wersję rodzinną. Jak dojdą karty, to się dopiero zacznie móżdżenie i zabawa
![]()
A wczoraj ze Sztefanem stwierdziliśmy, że targi w Essen są straszne, bo zaniedbujemy przez nie granie w Agrysię na PW. Trzeba będzie to nadrobić

GEKO: GRACIE W AGRI PRZEZ PW ?!
:):):) DA SIĘ ?
...chyba troszkę długi downtime 
Może partyjka w trójeczkę ?
Ile przeciętnie trwa partia? Tydzień? Jak z tydzień, nawet dwa spokojnie bym zagrał. Tylko chyba wersja FAMILIJNA? No bo jak z kartami?

Może partyjka w trójeczkę ?
Ile przeciętnie trwa partia? Tydzień? Jak z tydzień, nawet dwa spokojnie bym zagrał. Tylko chyba wersja FAMILIJNA? No bo jak z kartami?
- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
PW -> Politechnika Warszawska - jak chcesz pograć przez net poszukaj jakiejś Agricoli play by email
ZnadPlanszy | YouTube