Ta edycja Jarla to wciąż wydanie z 2017 roku. Ja nie jestem fanem reedycji, ale ostatnio jest tego jak grzybów po deszczu i zawsze jest obawa, że człowiek zostanie ze "stara" grą w której coś jednak dało się poprawić na lepsze. Ktoś w to gra w 2025 roku?Grellenort pisze: ↑12 kwie 2025, 17:03 Można to potraktować jako dobrą wskazówkę jak gra się broni; lepsze jest wrogiem dobrego i jeśli nikt nie pokusił się przy obu tych okazjach o projektanckie zmiany na siłę, to dość jasno sugeruje, że gra nie trąci mychą![]()
Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)
Ależ proszę Cię bardzo: https://www.kickstarter.com/projects/15 ... ry-edition
Taka przyjemność kosztuje 269 dolców + shipping + od tego wszystkiego razem VAT 23%
Czyli powtórka z Trickeriona. Ciekaw jestem tylko czy coś pozmieniali w samej grze. Jeżeli nie, to już wolę edycję Jarla, bo wygląda tak samo, tylko bez niepotrzebnych bajerów, a cena nowej edycji zdecydowanie odstrasza.bowie pisze: ↑12 kwie 2025, 18:31 Ależ proszę Cię bardzo: https://www.kickstarter.com/projects/15 ... ry-edition
Taka przyjemność kosztuje 269 dolców + shipping + od tego wszystkiego razem VAT 23%
Właśnie zagraliśmy rozgrywkę z dwoma dodatkami - dla mnie świetna gra. Nie jest zbyt trudna, wiec średnio ograna córka z nami zagrała i nawet udało jej się zająć drugie miejsce. Miałam kupić nowe wydanie od Portalu bo myślałam że zamiast żetonów będą drewienka i będzie dobry insert ale ponieważ nic z tego nie wyszło zostaję z edycją od Czachy i insertem z e-raptora. Pudełko się lekko nie domyka ale wszytsko jest super posegregowane i rozłożenie gry zajęło mi 5 minut 

-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Z tego co wiem edycja z Portalu ma jakieś fikuśne drewienka - to były jakieś jeszcze inne?eveni pisze: ↑12 kwie 2025, 20:32 Właśnie zagraliśmy rozgrywkę z dwoma dodatkami - dla mnie świetna gra. Nie jest zbyt trudna, wiec średnio ograna córka z nami zagrała i nawet udało jej się zająć drugie miejsce. Miałam kupić nowe wydanie od Portalu bo myślałam że zamiast żetonów będą drewienka i będzie dobry insert ale ponieważ nic z tego nie wyszło zostaję z edycją od Czachy i insertem z e-raptora. Pudełko się lekko nie domyka ale wszytsko jest super posegregowane i rozłożenie gry zajęło mi 5 minut![]()
Edycja Portalu ma drewniane jedzenie i drewno (w poprzedniej wersji były to kostki). Na niedawnej kampanii gry na KS wszystkie żetony w wersji deluxe zostały zamienione na drewienka. Podobny zestaw można było kupić do gry Reavers of Midgard. Liczyłam że monety, rogi i żetony potępienia też będą drewniane.
- Reku_
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 109 times
Ja zagrałem jakiś czas temu po raz pierwszy. Jak ja wydawano po Polsku ostatnio to poszedłem w Najeźdźców z północy.
Moim zdaniem grze niczego nie brakuje, pod warunkiem, że wiesz co bierzesz. I nie chodzi o to, że to stara gra, tylko raczej lekki tytuł oparty w dużej mierze o rzuty kością. Jest przez to emocjonujący, ale i los ma dużo do powiedzenia.
Z tego co widziałem, Portal poprawił coś z czcionką na kartach a to na plus, bo ta z poprzedniej edycji była bardzo nieczytelna z większej odległości.
Sam z chęcią kupię edycję od Portalu, choć nie u nich. Mam jednak wrażenia, że ten tytuł nie będzie jakoś szybko schodził. Nie zdziwię się jak wyląduje na wyprzedażach za pół roku. Dal mnie to raczej "imprezówka" niż euro i nie wiem czy trafi do takiego odbiorcy z grafikami, ceną i marketingiem jaki jest (choć kilka materiałów od Portalu mi się już wyświetlało na FB)
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
To jest poziom Lords of Waterdeep. Bardzo fajny lekki tytul dla nowicjuszy lub srednio zaawansowanych.
Co nie znaczy ze zaawansowani gracze nie maja czego szukac.
Moim zdaniem 300 pln (za tyle mozna kupic w sklepach) to cena ok za podstawke i dwa dodatki ale jak przy kazdej grze trzeba najpierw zobaczyc jakis gameplay i samemu ocenic.
Co nie znaczy ze zaawansowani gracze nie maja czego szukac.

Moim zdaniem 300 pln (za tyle mozna kupic w sklepach) to cena ok za podstawke i dwa dodatki ale jak przy kazdej grze trzeba najpierw zobaczyc jakis gameplay i samemu ocenic.
- The_Red_Dragon
Czy wiadomo, co jest nie tak na plaszy? Jaka jest waga tego błędnego oznaczenia? Pewnie niebagatelna, skoro naklejka jest w ofercie.Michito pisze: ↑11 kwie 2025, 17:00 Dodatkowo na stronie Portalu w opisie komponentów jest przy grze podstawowej taki zapis:
Errata: Na planszy gry występuje błędne oznaczenie jednego z pól na karty (przygotowanie rozgrywki dla 4 graczy). Do egzemplarzy zamówionych w Portal Games dokładamy naklejkę umożliwiającą korektę tej usterki na planszy.
Errata jako exclusive przy zakupie w sklepie wydawcy - tego jeszcze nie grali.
Again - tyle czasu mieli u siebie te pliki, które już miała Czacha i nadal babol...
A tak przy okazji, dobrze, że mata jest w porządku, bo pewnie dołożon byłaby naszywka...
- Reku_
A to jest bardzo ciekawe. Faktycznie, tu gdzie pokazujesz na stronie Portalu na fotografii maty są oznaczenia, a na planszy do gry nie.
Ale na BGG jest też zdjęcie planszy i maty, a one w jeszcze innych miejscach mają oznaczenia. Także jakieś zmiany musiały tam dojść
Ale na BGG jest też zdjęcie planszy i maty, a one w jeszcze innych miejscach mają oznaczenia. Także jakieś zmiany musiały tam dojść
Lista gier na BGG
Spoiler:
https://portalgames.blob.core.windows.n ... rukcja.pdf
https://gramywplanszowki.pl/storage/gam ... rukcja.pdf
Ponadto, patrząc na szybko na instrukcję do podstawki, da się zauważyć niewielkie różnice w liczbie poszczególnych kart. Może to jakieś zmiany w Jarl Edition względem standalone podstawki.
Wyszła teraz Edycja Jarla od Portalu wraz z 2 dodatkami, które wcześniej wyszky + kilkoma kartami promo.
Zastanawiam się czy sama gra podstawowa by mi wystarczyła. Ponieważ używkę widze idzie za te 160zl znaleźć juz, a z dodatkami wyjdzie więcej ta stara edycja niż ta nowa z 2 dodatkami za 300zl.
Wiec mam dylemat czy warto kupować edycję Jarla by mieć wszystko czy może sama podstawka mi wystarczy. Jakie macie wrażenia z gry ?
1.Ten dodatek góry i Walhalla dużo dodaje do gry ?
2. Czy warto poczekać z 6msc aż cena Edycji Jarla np stanieje do 250 np ? O ile w ogóle stanieje hmm .
Zastanawiam się czy sama gra podstawowa by mi wystarczyła. Ponieważ używkę widze idzie za te 160zl znaleźć juz, a z dodatkami wyjdzie więcej ta stara edycja niż ta nowa z 2 dodatkami za 300zl.
Wiec mam dylemat czy warto kupować edycję Jarla by mieć wszystko czy może sama podstawka mi wystarczy. Jakie macie wrażenia z gry ?
1.Ten dodatek góry i Walhalla dużo dodaje do gry ?
2. Czy warto poczekać z 6msc aż cena Edycji Jarla np stanieje do 250 np ? O ile w ogóle stanieje hmm .
W grę jeszcze nie grałem, ale Valhalla ma w społeczności status dodatku obowiązkowego.
Portal nie słynie z dużej ilości promek, a nawet jeśli tytuł nie zagryzie to raczej nie tak szybko to puszczą na wyprzedaż. Reaversi wyszli w 2021 a za stówkę można ich było zgarnąć dopiero w 2025.
goła podstawka jest w porządku, ale jednak obecność obu dodatków, a w szczególności valhalli daje pełnię satysfakcji z gry
IMO warto od razu wskakiwać w jarla z oboma dodatkami.

- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Grałem raz, co prawda super fanem gry nie jestem bo jak dla mnie była troche za długa ale generalnie bez valhalli nie ma co grać, to jest imgo dodatek obowiązkowy 

wczoraj udało się zagrać ponownie na 2 graczy, tym razem z córą, w samą podstawkę póki co. I bardzo przyjemnie się grało 
Myślę, że jeszcze 1-2 partie na samej podstawce i później spróbujemy z Valhallą, bo sam jestem ciekaw czy faktycznie taki must-have - czy aby za bardzo nie odbiera emocji związanych z walką (czy pokonam potwora? czy ktoś z moich przeżyje?)
ps.
ps2. Czacha miała z kolei małą wtopę w instrukcji, bo właśnie informowała, że kolumna najbardziej po lewej jest tylko dla 4 graczy
a na planszy mieli prawidłowo ikony po prawej stronie
- także co edycja to jakiś miszmasz 

Myślę, że jeszcze 1-2 partie na samej podstawce i później spróbujemy z Valhallą, bo sam jestem ciekaw czy faktycznie taki must-have - czy aby za bardzo nie odbiera emocji związanych z walką (czy pokonam potwora? czy ktoś z moich przeżyje?)
ps.
ta mata którą zalinkowałeś to był chyba jakiś prototyp z błędem - bo ikony na 4 graczy powinny być w kolumnie najdalej po prawej (tam gdzie jest koszt 1 mięsko = 1 kostka). W polskiej macie to jest prawidłowo zrobione, natomiast na planszy z Portalu brakuje tego oznaczenia na dolnym z trzech pól. Tragedii nie ma bo to albo cała kolumna jest dostępna albo nie, a nie tak, że każde z tych pól osobno.Reku_ pisze: ↑15 kwie 2025, 15:48 A to jest bardzo ciekawe. Faktycznie, tu gdzie pokazujesz na stronie Portalu na fotografii maty są oznaczenia, a na planszy do gry nie.
ps2. Czacha miała z kolei małą wtopę w instrukcji, bo właśnie informowała, że kolumna najbardziej po lewej jest tylko dla 4 graczy

Strzelam, że za dwa tygodnie. Dzisiaj Portal wysłał do mnie pakiet, a oni zazwyczaj wysyłają na 2 tygodnie przed premierą sklepową.
EDIT: Nie miałem racji

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2025, 10:52 przez Seykan, łącznie zmieniany 1 raz.
- rand
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 137 times
Mam w tematyce Wikingów już:
Mali Epicy Wikingowie.
Tylko, że jeszcze nowa w folii i zastanawiam się, bo tamto to Area Control, a Wojownicy z Midgardu to Worker placement.
Chociaż wiecej bitek jest w tym Wojownikach z Midgardu.
Tylko myślę czy jeśli chce Cyklady w przyszłości kupic to czy iść w tych Wojownikow Midgardu.
Chociaż wiem, że Cyklady to też gra cywilizacyjna i takie trochę area control.
Ostatnia grą co kupiłem za 200zl byl This War of mine, który po 3 partiach sprzedałem.
Raczej jestem osobą co tak do 100-120zl za grę planszową wydaję.
Tak samo nie chce powielać gier.
Mali Epicy Wikingowie.
Tylko, że jeszcze nowa w folii i zastanawiam się, bo tamto to Area Control, a Wojownicy z Midgardu to Worker placement.
Tylko myślę czy jeśli chce Cyklady w przyszłości kupic to czy iść w tych Wojownikow Midgardu.
Ostatnia grą co kupiłem za 200zl byl This War of mine, który po 3 partiach sprzedałem.
Rozsądek podczas kupowania gier? A na co to komu? Komu to potrzebne? Ja tam biorę wszystko, co dobre. A że w trakcie premiery tego jeszcze graczem nie byłem, to z przyjemnością nadrobię zaległości.zuang1995 pisze: ↑24 kwie 2025, 04:42 Mam w tematyce Wikingów już:
Mali Epicy Wikingowie.
- Reku_
Wymieniłeś tak różne gry że aż nie wiem co mam napisać. Małych epickich Wikingów z Wojownikami midgardu łączy chyba tylko temat. I to nie do końca. Cyklady to nie żadna gra cywilizacyjna. To typowy Area Control z istotnym elementem licytacji.
Jeśli chodzi o klimat, to Wojowników odrobinę mógłbym przyrównać do Najeźdźców z północy. Ale tylko odrobinę dlatego że przez kości jest tutaj dużo więcej emocji. A walczy się głównie z potworami a nie najeżdża na Bogu ducha winne wioski i klasztory
Lista gier na BGG
- Tommy
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 31 times
Dodatki zmieniają grę z dobrej, przyjemnej gierki w bardzo dobrą. To wciąż lekki tytuł, ale z dodatkami jednak jest więcej opcji, ciekawsze wybory, no i czasem śmierć w walce... opłaca się.
Jako osoba, która z natury nie lubi dodatków (w 99% przypadków).... uważam, że Midgard tylko i wyłącznie z dodatkami.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
feel the fear in my enemy's eyes"