Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Re: Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)

Post autor: Moonday »

Grellenort pisze: 12 kwie 2025, 17:03 Można to potraktować jako dobrą wskazówkę jak gra się broni; lepsze jest wrogiem dobrego i jeśli nikt nie pokusił się przy obu tych okazjach o projektanckie zmiany na siłę, to dość jasno sugeruje, że gra nie trąci mychą :)
Ta edycja Jarla to wciąż wydanie z 2017 roku. Ja nie jestem fanem reedycji, ale ostatnio jest tego jak grzybów po deszczu i zawsze jest obawa, że człowiek zostanie ze "stara" grą w której coś jednak dało się poprawić na lepsze. Ktoś w to gra w 2025 roku?
bowie
Has thanked: 338 times
Been thanked: 75 times

Post autor: bowie »

Moonday pisze: 12 kwie 2025, 16:51 Wolałbym dostać nową edycję jak przy okazji Cyklad. Ale, nie oznacza to że sama gra jest zła i że nie dałbym jej szansy, stąd moje pytanie. Aktualnie mamy modę na odświeżanie starych tytułów ale tu, jak rozumiem, nic nie zmieniono.
Ależ proszę Cię bardzo: https://www.kickstarter.com/projects/15 ... ry-edition
Taka przyjemność kosztuje 269 dolców + shipping + od tego wszystkiego razem VAT 23%
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

bowie pisze: 12 kwie 2025, 18:31 Ależ proszę Cię bardzo: https://www.kickstarter.com/projects/15 ... ry-edition
Taka przyjemność kosztuje 269 dolców + shipping + od tego wszystkiego razem VAT 23%
Czyli powtórka z Trickeriona. Ciekaw jestem tylko czy coś pozmieniali w samej grze. Jeżeli nie, to już wolę edycję Jarla, bo wygląda tak samo, tylko bez niepotrzebnych bajerów, a cena nowej edycji zdecydowanie odstrasza.
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 566 times

Post autor: eveni »

Właśnie zagraliśmy rozgrywkę z dwoma dodatkami - dla mnie świetna gra. Nie jest zbyt trudna, wiec średnio ograna córka z nami zagrała i nawet udało jej się zająć drugie miejsce. Miałam kupić nowe wydanie od Portalu bo myślałam że zamiast żetonów będą drewienka i będzie dobry insert ale ponieważ nic z tego nie wyszło zostaję z edycją od Czachy i insertem z e-raptora. Pudełko się lekko nie domyka ale wszytsko jest super posegregowane i rozłożenie gry zajęło mi 5 minut :wink:
Cierń
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Cierń »

eveni pisze: 12 kwie 2025, 20:32 Właśnie zagraliśmy rozgrywkę z dwoma dodatkami - dla mnie świetna gra. Nie jest zbyt trudna, wiec średnio ograna córka z nami zagrała i nawet udało jej się zająć drugie miejsce. Miałam kupić nowe wydanie od Portalu bo myślałam że zamiast żetonów będą drewienka i będzie dobry insert ale ponieważ nic z tego nie wyszło zostaję z edycją od Czachy i insertem z e-raptora. Pudełko się lekko nie domyka ale wszytsko jest super posegregowane i rozłożenie gry zajęło mi 5 minut :wink:
Z tego co wiem edycja z Portalu ma jakieś fikuśne drewienka - to były jakieś jeszcze inne?
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 566 times

Post autor: eveni »

Edycja Portalu ma drewniane jedzenie i drewno (w poprzedniej wersji były to kostki). Na niedawnej kampanii gry na KS wszystkie żetony w wersji deluxe zostały zamienione na drewienka. Podobny zestaw można było kupić do gry Reavers of Midgard. Liczyłam że monety, rogi i żetony potępienia też będą drewniane.
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 59 times
Been thanked: 109 times

Post autor: Reku_ »

Moonday pisze: 12 kwie 2025, 15:07 Bardziej mnie interesuje czy ta gra wciąż dowozi w 2025 roku. Design gry już leciwy, a gameplay? Warto to w ogóle brać?
Ja zagrałem jakiś czas temu po raz pierwszy. Jak ja wydawano po Polsku ostatnio to poszedłem w Najeźdźców z północy.
Moim zdaniem grze niczego nie brakuje, pod warunkiem, że wiesz co bierzesz. I nie chodzi o to, że to stara gra, tylko raczej lekki tytuł oparty w dużej mierze o rzuty kością. Jest przez to emocjonujący, ale i los ma dużo do powiedzenia.

Z tego co widziałem, Portal poprawił coś z czcionką na kartach a to na plus, bo ta z poprzedniej edycji była bardzo nieczytelna z większej odległości.

Sam z chęcią kupię edycję od Portalu, choć nie u nich. Mam jednak wrażenia, że ten tytuł nie będzie jakoś szybko schodził. Nie zdziwię się jak wyląduje na wyprzedażach za pół roku. Dal mnie to raczej "imprezówka" niż euro i nie wiem czy trafi do takiego odbiorcy z grafikami, ceną i marketingiem jaki jest (choć kilka materiałów od Portalu mi się już wyświetlało na FB)
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 398 times
Been thanked: 227 times

Post autor: Wildcard »

To jest poziom Lords of Waterdeep. Bardzo fajny lekki tytul dla nowicjuszy lub srednio zaawansowanych.
Co nie znaczy ze zaawansowani gracze nie maja czego szukac. :)

Moim zdaniem 300 pln (za tyle mozna kupic w sklepach) to cena ok za podstawke i dwa dodatki ale jak przy kazdej grze trzeba najpierw zobaczyc jakis gameplay i samemu ocenic.
Awatar użytkownika
The_Red_Dragon

Post autor: The_Red_Dragon »

Michito pisze: 11 kwie 2025, 17:00 Dodatkowo na stronie Portalu w opisie komponentów jest przy grze podstawowej taki zapis:

Errata: Na planszy gry występuje błędne oznaczenie jednego z pól na karty (przygotowanie rozgrywki dla 4 graczy). Do egzemplarzy zamówionych w Portal Games dokładamy naklejkę umożliwiającą korektę tej usterki na planszy.

Errata jako exclusive przy zakupie w sklepie wydawcy - tego jeszcze nie grali.

Again - tyle czasu mieli u siebie te pliki, które już miała Czacha i nadal babol...
Czy wiadomo, co jest nie tak na plaszy? Jaka jest waga tego błędnego oznaczenia? Pewnie niebagatelna, skoro naklejka jest w ofercie.
A tak przy okazji, dobrze, że mata jest w porządku, bo pewnie dołożon byłaby naszywka...
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 398 times
Been thanked: 227 times

Post autor: Wildcard »

Porownojac zdjecia wydaje mi sie ze brakuje oznaczenia w tym miejscu:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Reku_

A to jest bardzo ciekawe. Faktycznie, tu gdzie pokazujesz na stronie Portalu na fotografii maty są oznaczenia, a na planszy do gry nie.
Ale na BGG jest też zdjęcie planszy i maty, a one w jeszcze innych miejscach mają oznaczenia. Także jakieś zmiany musiały tam dojść
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 242 times

Post autor: Michito »

Spoiler:
Porównując te 2 instrukcje - nie, u Czachy nie było tego błędu:
https://portalgames.blob.core.windows.n ... rukcja.pdf
https://gramywplanszowki.pl/storage/gam ... rukcja.pdf

Ponadto, patrząc na szybko na instrukcję do podstawki, da się zauważyć niewielkie różnice w liczbie poszczególnych kart. Może to jakieś zmiany w Jarl Edition względem standalone podstawki.
Wisimito
Has thanked: 54 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Wisimito »

zuang1995
Been thanked: 7 times

Post autor: zuang1995 »

Wyszła teraz Edycja Jarla od Portalu wraz z 2 dodatkami, które wcześniej wyszky + kilkoma kartami promo.
Zastanawiam się czy sama gra podstawowa by mi wystarczyła. Ponieważ używkę widze idzie za te 160zl znaleźć juz, a z dodatkami wyjdzie więcej ta stara edycja niż ta nowa z 2 dodatkami za 300zl.
Wiec mam dylemat czy warto kupować edycję Jarla by mieć wszystko czy może sama podstawka mi wystarczy. Jakie macie wrażenia z gry ?
1.Ten dodatek góry i Walhalla dużo dodaje do gry ?
2. Czy warto poczekać z 6msc aż cena Edycji Jarla np stanieje do 250 np ? O ile w ogóle stanieje hmm .
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 316 times

Post autor: Scamander »

zuang1995 pisze: 17 kwie 2025, 22:40 1.Ten dodatek góry i Walhalla dużo dodaje do gry ?
W grę jeszcze nie grałem, ale Valhalla ma w społeczności status dodatku obowiązkowego.
zuang1995 pisze: 17 kwie 2025, 22:40 2. Czy warto poczekać z 6msc aż cena Edycji Jarla np stanieje do 250 np ? O ile w ogóle stanieje hmm.
Portal nie słynie z dużej ilości promek, a nawet jeśli tytuł nie zagryzie to raczej nie tak szybko to puszczą na wyprzedaż. Reaversi wyszli w 2021 a za stówkę można ich było zgarnąć dopiero w 2025.
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Rayos »

goła podstawka jest w porządku, ale jednak obecność obu dodatków, a w szczególności valhalli daje pełnię satysfakcji z gry :D IMO warto od razu wskakiwać w jarla z oboma dodatkami.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 37 times

Post autor: AkitaInu »

Grałem raz, co prawda super fanem gry nie jestem bo jak dla mnie była troche za długa ale generalnie bez valhalli nie ma co grać, to jest imgo dodatek obowiązkowy :)
Awatar użytkownika
narandil
Has thanked: 280 times
Been thanked: 66 times

Post autor: narandil »

wczoraj udało się zagrać ponownie na 2 graczy, tym razem z córą, w samą podstawkę póki co. I bardzo przyjemnie się grało :)
Myślę, że jeszcze 1-2 partie na samej podstawce i później spróbujemy z Valhallą, bo sam jestem ciekaw czy faktycznie taki must-have - czy aby za bardzo nie odbiera emocji związanych z walką (czy pokonam potwora? czy ktoś z moich przeżyje?)

ps.
Reku_ pisze: 15 kwie 2025, 15:48 A to jest bardzo ciekawe. Faktycznie, tu gdzie pokazujesz na stronie Portalu na fotografii maty są oznaczenia, a na planszy do gry nie.
Ale na BGG jest też zdjęcie planszy i maty, a one w jeszcze innych miejscach mają oznaczenia. Także jakieś zmiany musiały tam dojść
ta mata którą zalinkowałeś to był chyba jakiś prototyp z błędem - bo ikony na 4 graczy powinny być w kolumnie najdalej po prawej (tam gdzie jest koszt 1 mięsko = 1 kostka). W polskiej macie to jest prawidłowo zrobione, natomiast na planszy z Portalu brakuje tego oznaczenia na dolnym z trzech pól. Tragedii nie ma bo to albo cała kolumna jest dostępna albo nie, a nie tak, że każde z tych pól osobno.

ps2. Czacha miała z kolei małą wtopę w instrukcji, bo właśnie informowała, że kolumna najbardziej po lewej jest tylko dla 4 graczy :) a na planszy mieli prawidłowo ikony po prawej stronie :) - także co edycja to jakiś miszmasz :D
dave8
Has thanked: 86 times
Been thanked: 106 times

Post autor: dave8 »

Od kiedy Jarl będzie dostępny w sklepach?
Awatar użytkownika
Seykan
Has thanked: 159 times
Been thanked: 158 times

Post autor: Seykan »

dave8 pisze: 22 kwie 2025, 10:29 Od kiedy Jarl będzie dostępny w sklepach?
Strzelam, że za dwa tygodnie. Dzisiaj Portal wysłał do mnie pakiet, a oni zazwyczaj wysyłają na 2 tygodnie przed premierą sklepową.

EDIT: Nie miałem racji ;)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2025, 10:52 przez Seykan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

Seykan pisze: 22 kwie 2025, 10:31
dave8 pisze: 22 kwie 2025, 10:29 Od kiedy Jarl będzie dostępny w sklepach?
Strzelam, że za dwa tygodnie. Dzisiaj Portal wysłał do mnie pakiet, a oni zazwyczaj wysyłają na 2 tygodnie przed premierą sklepową.
Premiera jest ustalona na 8. Maja.
zuang1995
Been thanked: 7 times

Post autor: zuang1995 »

Mam w tematyce Wikingów już:

Mali Epicy Wikingowie.
Tylko, że jeszcze nowa w folii i zastanawiam się, bo tamto to Area Control, a Wojownicy z Midgardu to Worker placement.
Chociaż wiecej bitek jest w tym Wojownikach z Midgardu.
Tylko myślę czy jeśli chce Cyklady w przyszłości kupic to czy iść w tych Wojownikow Midgardu.
Chociaż wiem, że Cyklady to też gra cywilizacyjna i takie trochę area control.
Ostatnia grą co kupiłem za 200zl byl This War of mine, który po 3 partiach sprzedałem.
Raczej jestem osobą co tak do 100-120zl za grę planszową wydaję.
Tak samo nie chce powielać gier.
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 60 times

Post autor: Misioł »

zuang1995 pisze: 24 kwie 2025, 04:42 Mam w tematyce Wikingów już:

Mali Epicy Wikingowie.
Tylko, że jeszcze nowa w folii i zastanawiam się, bo tamto to Area Control, a Wojownicy z Midgardu to Worker placement.
Chociaż wiecej bitek jest w tym Wojownikach z Midgardu.
Tylko myślę czy jeśli chce Cyklady w przyszłości kupic to czy iść w tych Wojownikow Midgardu.
Chociaż wiem, że Cyklady to też gra cywilizacyjna i takie trochę area control.
Ostatnia grą co kupiłem za 200zl byl This War of mine, który po 3 partiach sprzedałem.
Raczej jestem osobą co tak do 100-120zl za grę planszową wydaję.
Tak samo nie chce powielać gier.
Rozsądek podczas kupowania gier? A na co to komu? Komu to potrzebne? Ja tam biorę wszystko, co dobre. A że w trakcie premiery tego jeszcze graczem nie byłem, to z przyjemnością nadrobię zaległości.
Awatar użytkownika
Reku_

zuang1995 pisze: 24 kwie 2025, 04:42
Spoiler:
.
Wymieniłeś tak różne gry że aż nie wiem co mam napisać. Małych epickich Wikingów z Wojownikami midgardu łączy chyba tylko temat. I to nie do końca. Cyklady to nie żadna gra cywilizacyjna. To typowy Area Control z istotnym elementem licytacji.

Jeśli chodzi o klimat, to Wojowników odrobinę mógłbym przyrównać do Najeźdźców z północy. Ale tylko odrobinę dlatego że przez kości jest tutaj dużo więcej emocji. A walczy się głównie z potworami a nie najeżdża na Bogu ducha winne wioski i klasztory
Lista gier na BGG
Awatar użytkownika
Tommy
Has thanked: 120 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Tommy »

zuang1995 pisze: 17 kwie 2025, 22:40
1.Ten dodatek góry i Walhalla dużo dodaje do gry ?
Dodatki zmieniają grę z dobrej, przyjemnej gierki w bardzo dobrą. To wciąż lekki tytuł, ale z dodatkami jednak jest więcej opcji, ciekawsze wybory, no i czasem śmierć w walce... opłaca się.

Jako osoba, która z natury nie lubi dodatków (w 99% przypadków).... uważam, że Midgard tylko i wyłącznie z dodatkami.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
ODPOWIEDZ