Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Been thanked: 5 times
Re: Champions of Midgard
Czyli mam rozumieć, że Najeźdźcy i Champions'i to dwie baaaaaardzo podobne gry? Napalony byłem na ten tytuł, ale widzę, że chyba bez sensu jest posiadanie obu?
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
- Marx
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 24 times
Moim zdaniem nie są to bardzo podobne gry. Owszem są pewne wspólne punkty: temat, worker placement, wyprawy, ale sama rozgrywka się rożni. Zerknij na filmiki z rozgrywki, aby poznać lepiej zasady. W razie wątpliwości pytaj 

- crsunik
- Been thanked: 2 times
Eeeee to dwie kooooooooompletnie różne gry. Łączy je tylko klimat (wikingowie) i typ gry (euro).
W Championsach wysyłasz workerow by zdobyć wojowników (kostki) i wysyłasz kostki by pokonać monstra i zdobyć trofea (karty w odpowiednich kolorach + złoto ). To jak Ci pójdzie podczas walki z monstrami zależy od rzutu wojami (kostkami) i statystykami potwora. Jak źle rzucisz to tracisz kości i zbierasz od nowa ekipę. Możesz zdobyć karty które pozwolą modyfikować rzuty. Masz też ukryte cele, które punktują (zbierz 3 czerwone trofea, miej najwięcej żółtych trofeów itp.)
W Najeźdzcach wykonujesz akcje w zależności od posiadanych workerow i kart, wynik akcji zależy od tego gdzie wyślesz workera.
Champions to worker placement gdzie twistem są kostki wprowadzające losowość w walce.
Najeźdzcy to worker placement gdzie twistem jest to, że nie masz stricte swoich workerów tylko dana pula jest w ciągłej rotacji. Kości nie stwierdzono.
W Championsach wysyłasz workerow by zdobyć wojowników (kostki) i wysyłasz kostki by pokonać monstra i zdobyć trofea (karty w odpowiednich kolorach + złoto ). To jak Ci pójdzie podczas walki z monstrami zależy od rzutu wojami (kostkami) i statystykami potwora. Jak źle rzucisz to tracisz kości i zbierasz od nowa ekipę. Możesz zdobyć karty które pozwolą modyfikować rzuty. Masz też ukryte cele, które punktują (zbierz 3 czerwone trofea, miej najwięcej żółtych trofeów itp.)
W Najeźdzcach wykonujesz akcje w zależności od posiadanych workerow i kart, wynik akcji zależy od tego gdzie wyślesz workera.
Champions to worker placement gdzie twistem są kostki wprowadzające losowość w walce.
Najeźdzcy to worker placement gdzie twistem jest to, że nie masz stricte swoich workerów tylko dana pula jest w ciągłej rotacji. Kości nie stwierdzono.
- Marx
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 24 times
Kość się pojawia jedynie przy punktowaniu za najazdy na niektóre lokacje, ale to drobny szczegół.
-
- Been thanked: 5 times
Dzięki za rady już chyba wiem co robić... Biedny portfel...
Korzystając z okazji proponuję bojkot WT jeśli nie zaczną informować o nowych akcjach minimum 6 miesięcy przed startem, coby się zeszłoroczny kwiecień czy maj nie powtórzyły
Korzystając z okazji proponuję bojkot WT jeśli nie zaczną informować o nowych akcjach minimum 6 miesięcy przed startem, coby się zeszłoroczny kwiecień czy maj nie powtórzyły

Moja kolekcja
- Czacha Games
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 269 times
- Kontakt:
Na stronie kampanii http://www.wspieram.to/wojownicymidgardu do pobrania nowa wersja polskiej instrukcji. Jest to wersja 3 ze sporymi wyjasnieniami zasad, dzialania kafelkow i kart. Całosc powiekszona o 4 strony w stosunku do instrukcji pierwotnej z 1 i 2 oryginalnego druku. Przy okazji zachecamy do wsparcia projektu.
Zapraszamy na : http://czachagames.pl
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Porównanie Champions z Waterdeep https://boardgamegeek.com/thread/143376 ... ep-you-guy
- Czacha Games
- Kontakt:
Witajcie,
przed nami ostatni weekend kampanii. Dotychczas udało się ufundować grę, odblokować wszystkie karty promo oraz pierwszy cel TYLKO NA WSPIERAM.TO.
Serdecznie Wam dziękujemy za wsparcie i zaangażowanie w naszą kampanię.
link do kampanii: http://www.wspieram.to/wojownicymidgardu
Do odblokowania pozostało jednak jeszcze kilka "gadżetów", które po ufundowaniu znajdą się tylko w kopiach gier wspierających - nie trafią do sprzedaży regularnej. Powalczmy zatem wspólnie o nie i sprawmy, aby polska edycja była najefektowniejszą na świecie!!!

przed nami ostatni weekend kampanii. Dotychczas udało się ufundować grę, odblokować wszystkie karty promo oraz pierwszy cel TYLKO NA WSPIERAM.TO.
Serdecznie Wam dziękujemy za wsparcie i zaangażowanie w naszą kampanię.
link do kampanii: http://www.wspieram.to/wojownicymidgardu
Do odblokowania pozostało jednak jeszcze kilka "gadżetów", które po ufundowaniu znajdą się tylko w kopiach gier wspierających - nie trafią do sprzedaży regularnej. Powalczmy zatem wspólnie o nie i sprawmy, aby polska edycja była najefektowniejszą na świecie!!!

Az dziwne, ze jeszcze nikt nie napisal - https://www.kickstarter.com/projects/15 ... expansions 

Poszukuję: Na Chwale Rzymu - Zona Senatora (Mloda)
Czy ktoś z dobrych ludzi mógłby w przybliżeniu napisać jaki rozmiar ma plansza? Zamówiłem grę i nie wiem czy kupować nowy stolik, bo plansza wydaje sie ogromna 

- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 579 times
Jest spora. Około 76x52 cm.
Do tego dochodzą jeszcze plansze graczy, ale już nie za duże - niecałe 15 na niecałe 9 cm.
Do tego dochodzą jeszcze plansze graczy, ale już nie za duże - niecałe 15 na niecałe 9 cm.
Dzięki dobry czlowieku. Wydawało mi się,że jest jeszcze większa, więc spoko. Mimo,że czytałem ,że na dwóch graczy działa słabiej zaryzykowałem ze wzgledu na żonę, która uwielbia serial o Wikingach i lubi gry z wagi średnio zaawansowanych więc powinno przypasować.
Żona po pierwszej rozgrywce jest zauroczona grą. Ktoś wie kiedy i czy będzie dodatek w naszym języku i co w wnosi do rozgrywki?
Ostatnio zmieniony 09 sie 2017, 21:14 przez josiu, łącznie zmieniany 1 raz.
- crazygandalf
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 719 times
- Kontakt:
- kaszkiet
Właśnie poprzeglądałem trochę na YT zagraniczne filmiki na temat dodatków i powiem jedno. Czacha róbcie kampanię już dziś, bo te dodatki są mega i chce się grać.
- kaszkiet
Też mam w stosunku do nich spore oczekiwania i liczę na to, że z gry dobrej zrobią bardzo dobrą.
Ja się tu pytam o dodatki,a wczoraj na FB Czachy były informacje i nawet okładki pokazali...
- Luke555
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 9 times
Kupiłem mimo pewnych obaw bo pojawiły sie opinie iż mechanika podobna do Epoki kamienia, ale zagrałem kilka razy i przyznam, że niewiele wspolnego ze wspomnianą grą. Ogólnie mam przyjemne odczucia - świetnie wykonana, dopracowana plansza, duzo rozmaitych wrogich stworów, sporo decyzji. Karty stworów moglyby byc troche grubsze, a meple - bardziej wikińskie ale mozna je latwo zastąpic - użyje do tego figurek z Blood rage.
Generalnie dobra , wizualnie dopieszczona gra, proste zasady - zaleta jesli akurat nie ma sie ochoty bądz czasu aby spedzic np. ponad 2 godz. nad jakimś innym cięższym tytulem . Myśle, że nie ma obaw o regrywalność a zapowiedziane polskie dodatki na jesień wydają sie być dobrym pomysłem - szczególnie ten dodatek Valhalla.
Generalnie dobra , wizualnie dopieszczona gra, proste zasady - zaleta jesli akurat nie ma sie ochoty bądz czasu aby spedzic np. ponad 2 godz. nad jakimś innym cięższym tytulem . Myśle, że nie ma obaw o regrywalność a zapowiedziane polskie dodatki na jesień wydają sie być dobrym pomysłem - szczególnie ten dodatek Valhalla.
Jest podobna do EpokiLuke555 pisze:Kupiłem mimo pewnych obaw bo pojawiły sie opinie iż mechanika podobna do Epoki kamienia, ale zagrałem kilka razy i przyznam, że niewiele wspolnego ze wspomnianą grą. Ogólnie mam przyjemne odczucia - świetnie wykonana, dopracowana plansza, duzo rozmaitych wrogich stworów, sporo decyzji. Karty stworów moglyby byc troche grubsze, a meple - bardziej wikińskie ale mozna je latwo zastąpic - użyje do tego figurek z Blood rage.

1. Są kości
2. Jest plansza
3. Są proste, przystępne zasady do wyjaśnienia w kilka minut
4. Nadaje się jako "gateway" do wciągania w planszówki - ze względu na losowość gracz niedoświadczony też ma szansę wygrać

Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 36 times
- Kontakt:
Nasza Recenzja Wojowników Z Midgardu
Wojownicy Midgardu to niezwykła gra o bardzo popularnej ostatnio tematyce Wikingów. Tym razem przyjdzie nam stanąć w obronie wioski przed hordami potworów, zarówno tymi z północy, jak i tymi z południa. Euro spotkało się z przygodą, co z tego wyszło – zobaczcie sami.
http://dicelandblog.pl/recenzja-28-wojownicy-midgardu/
Wojownicy Midgardu to niezwykła gra o bardzo popularnej ostatnio tematyce Wikingów. Tym razem przyjdzie nam stanąć w obronie wioski przed hordami potworów, zarówno tymi z północy, jak i tymi z południa. Euro spotkało się z przygodą, co z tego wyszło – zobaczcie sami.
http://dicelandblog.pl/recenzja-28-wojownicy-midgardu/
- Czacha Games
- Kontakt:
Już na początku września zapraszamy Was do kampanii na wspieram obu dodatków: Mroczne Góry oraz Valhalla.

Czekam na te dodatki,tylko... gdzie ja to wszystko pomieszcze na stole hehe. Pytanie czy oba dodatki sie łączą,czy lepiej grać tylko z jednym?
Łączą się. Góry w zasadzie dodają więcej tego, co już w grze jest - 5 gracza i małą planszę z górami, które można zwiedzać i walczyć z monstrami (tak samo jak monstra za oceanem).josiu pisze:Czekam na te dodatki,tylko... gdzie ja to wszystko pomieszcze na stole hehe. Pytanie czy oba dodatki sie łączą,czy lepiej grać tylko z jednym?
Valhalla już dodaje nowe mechaniki, nowe rodzaje kości i nawet umierający wikingowie mogą być przydatni czy wręcz celowo uśmiercani, aby powrócili z Valhalli jako koksy

Zatem wg mnie: Mroczne Góry jak chce się grać na 5 graczy. W przeciwnym wypadku można pominąć. Valhalla - hell yeah! Najlepiej zgarnąć komplet, bo pewnie cena będzie atrakcyjna

Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- kaszkiet
Wydaje mi się że warto wziąć oba nie tylko dla piątego gracza, ale i dla większej różnorodności - z tego co kojarzę, poza kartami w obu dochodzą nowe rodzaje kości wojowników.