Mieliśmy planszowy wyjazd na weekend i
Great Wall był grany aż dwa razy. Było miodzio, ale wyciągneliśmy parę wniosków:
1. Dodawanie generałów z dodatku na 5 gracza, coopa, kronik (chyba tak sie ten dodatek nazywal?) i mieszanie razem nie ma sensu. Generałowie z coopa raczej wszyscy wylatuja, bo sie nie nadaja do gry rywalizacyjnej. Pozostalych przegladne i raczej zostawie bez zmian. Dodatkowo wprowadzenie homerule z wyborem z 3 generałów, a nie 1.
2. To samo co wyzej z doradcami. Przerzedzenie decku na pewno, czy homerule to sie zobaczy.
3. Gra dalej jest miodzio i to jeden z moich najlepszych zakupów.
4. Instrukcja/niedopowiedzenia to jest PATOLOGIA w tej grze. Mam 6 partii za sobą i często dalej nie jestem pewny mikro zasad, a szukanie ich po instrukcji to żart. Przykładowo wyciągneliśmy dodatek Czarny Proch, gdzie w setupie jest, że należy grać z żetonem +1 na osi czasu. Ale co oznacza to +1 to już nie ma po co napisać xD Pół gry był spokój, aż się okazało, że połowa stołu myśli, że to +1 rok, a druga że +1 karta hordy na począku roku. Szukanie po instrukcji Czarnego prochu - 0 info. Szukanie po instrukcji z indexem znacznika czasu 0 info. Gdzie była informacja? W trybie kooperacyjnym xD Grajac w dodatek musialem szukac oznaczenia tego w podstawce, w ktorej bylo to w innym trybie. Naprawde ile jeszcze debilnych instrukcji musi AR wydać, by zatrudnić ludzi, którzy potrafią je pisać?
5. Ten sam zarzut do generała Jia Sidao. Oznczenie ikony na nim... której nie ma wytłumaczej w dodatku xD W podstawce zresztą też. dopiero bgg pomogło.
6. Brak kart pomocy co do przebiegu gry. Tak wiem, jest tył instrukcji, ale jednak gra zajmuje tyle miejsca, ze wygodniej by bylo miec małą kartę z przypominajką. Bo na planszetki do chowania surowców nikt nie patrzy. No chyba, ze specjalnie tak słaba jest instrukcja, że musi być pod ręką to przypominajka z tyłu też będzie

))
7. Czarny proch bardzo fajnie wygląda, ale jego rozstawienie na mapie jest średnie - po prostu miejsca na wieże oraz machiny jest za mało i jest ścisk, a mata podobno nie rozwiazuje problemu bo zwieksza ilosc miejsca za plansza, a nie ją samą.
8. Jak myśleliście, że instrukcja do podstawki to patola to powodzenia z czarnym prochem. Czytalismy 3 razy, bo pojedyncze zdania wykluczaja się albo nie precyzują nic (a powinny). Ja po całej grze dalej do konca nie jestem pewny niektorych zasad, a tym bardziej czy je graliśmy dobrze (bo tak 6 partii za mną bez dodatku a z core dalej niektóre zasady ciągle gramy źle).
9. Powyższy zarzut dotyczy też generałów i doradców. Kłótnie nad stołem, bo karta jest tak opisana, że uj wie i następuje analiza słów po polsku zamiast napisać bardziej precyzyjnie karte -.-
10. Sam czarny proch dość fajny, sprawia, że musimy bardziej walczyc (wiec dodatek dla osób, które lubią aspekt walki z hordą). Machiny jako figurki w sundropie są fajne. Nowe jednostki BARDZO fajne i dodają asymetrie, więc +. Znajomy mówił, że granie z tym to niby must have, ale ja na pewno zagram kolejną partie by wyrobić sobie zdanie. Było fajnie, było coś nowego.
11. Od paru partii gramy z szczurem. Bardzo polecam, mi się mega podoba ten mini dodatek i ułatwia grę. Na minus, że tak mało kart tego szczura
12. Przy Prochu wyszła kolejna patola o której zapomniałem - gdzie ja mam zmieścić te wieże. Tak wiem, że twócy nie projektowali pudełka by mury i wieże weszły do niego, ale serio nawet dodać jakieś za opłatą? Swoje trzymam w pudle po butach...
Tak czy owak pomarudziłem, bawiłem się super i grać będę z chęcią dalej, ale imo poprawek do upgrade packa powinno być wiele.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)