Zagrałem 3os partię i wrażenia na gorąco są następujące:
- bardzo jasne i klarowne zasady
- krótkie i proste akcje
- świetna mechaniki budowy talii oraz wybierania, którą kartę zagrać na akcję, a którą zutylizować na produkcję zasobów
- czuć rozwój naszej talii od samego początku(jeśli oczywiście to robimy, ale nie widzę opcji by to odpuścić)
- oprawa graficzna po wytłumaczeniu zasad staje się przejrzysta i czytelna(jedynie mieliśmy problem z drogami, które zlewają się z planszą)
- piękny insert od FS z nadrukami
- karty w koszulkach mieszczą się w planszetce
- ciekawy system z kosteczkami, które są naszym dochodem, ale zerują się na koniec rundy, a żetonami, które przechodzą między rundami
- trochę pasjans, choć tor nutek to większościówka, gdzie możemy komuś zrobić kuku mniejszą liczbą PZ na koniec gry, podkupić kartę z toru lub wykupić żeton przed kimś. Nie jest źle, trzeba czasami obserwować przeciwników by się nie ździwić.
- brak opcji na specjalizację w konkretnej części planszy. Robimy wszystko i tylko zmieniamy punkt ciężkości, na który się nastawiamy
- gra daje nam przyjemną układankę do zrobienia, ale karty, którymi ulepszamy talię nie spowodują ogromnych różnic między partiami, ot raz będziemy wydajniesi w tej czy innej części planszy(potwierdzone przez kolegę z 5 partiami, z którym grałem)
- po 1 partii miałem odczucie zrobienia, sprawdzenia i zobaczenia wszystkiego, przez co obawiam się o regrywalność. Interakcja jest niska, więc zachowanie przeciwników nie będzie miało wielkiego wpływu na naszą strategię
- klimatu nie ma za grosz, jaki Mozzart, jakie utwory, jakie wspomnienia, PZ, większościówka itd. Gra mogłaby być o czymkolwiek
Grze daję 8/10. Po wytłumaczeniu zasad to był dla mnie instant buy. Po partii przez jednak obawy z regrywalnością i to, że spora część kolegów z miasta tytuł zakupiła, odpuściłem. Z wielką przyjemnością siądę ponownie. Pierwszą partię zakończyłem z wynikiem w okolicy 130-140PZ(niestety nie zapamiętałem dokładnie), ale patrząc na to, że maksymalny żeton jest 100, to chyba całkiem niezły wynik. Pogram więcej i dam znać jak wypada regrywalność