Marco Polo / Auf den Spuren von Marco Polo (Simone Luciani, Daniele Tascini)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
evenstar

Re: Auf den Spuren von Marco Polo

Post autor: evenstar »

Jakie są wasze wrażenia odnośnie postaci Mercantor? Czy nie jest silniejsza od pozostałych?
przygarnę geeka :D zapraszam do grupy śląscy planszomaniacy :) https://www.facebook.com/groups/596625973748489/
Awatar użytkownika
hamish
Has thanked: 345 times
Been thanked: 136 times

Post autor: hamish »

evenstar pisze:Jakie są wasze wrażenia odnośnie postaci Mercantor? Czy nie jest silniejsza od pozostałych?
Padały w tym wątku zarzuty do większości z postaci więc zarzut co do tej nie dziwi. W moim odczuciu w tej postaci jest potencjał, ale jest on zmniejszany lub zwiększany zależnie od ilości graczy. Przy słabym podróżowaniu taktyka pijawki może i nawet czasem pomóc, ale wydaje mi się, że lepiej samemu zbierać surowce z miast i targowiska. Z pewnością Mercator ułatwia szybsze pozyskanie akurat brakującego towaru, ale nie powiedziałbym, że jest mocniejszy od pozostałych w większym stopniu niż... pozostali od niego (jakkolwiek to brzmi). Dużo zależy od układu na planszy. A jeśli gracze rzadko korzystają z targu, to Mercator nie ma z nich pożytku. Surowce można pozyskać na wiele sposobów (vide miasta, kontrakty), także targ, choć istotny, nie jest zawsze konieczny.
Crivens! Whut aboot us, ye daftie!?
Sprzedam
Kupię
Awatar użytkownika
DarkSide
Has thanked: 622 times
Been thanked: 252 times

Post autor: DarkSide »

No i jestem po przedwczorajszej rozkminie oraz 2 partiach "na całego" w 4-osobowych rozgrywkach i po wielu przemyśleniach. Wszyscy obyci z cięższymi tytułami, a mimo wszystko każdy czuł, że coś jest nie tak. Każdy z naszej czwórki miał pewne "ale" i chyba wiem skąd takie pewne nie-do-końca-pozytywne pierwsze odczucia.

1. Gra pięknie wydana, jakość komponentów doskonała. Jedynie co, to wypraska nie wytrzymała ciężaru i się lekko rozkleiła, ale jak czytałem powyżej, nie tylko ja tak mam. :cry: Ikonografia czytelna, instrukcja w miarę jasna, kilka znaków zapytania zostało rozwianych w innym dziale forum. Co prawda jeden błąd na karcie pomocy i kilka literówek w instrukcji, ale nie sposób się do czegokolwiek przyczepić.

2. Widać że autorzy Tzolkina, bardzo się starali zrobić znowu grę do solidnego móżdżenia. Co niestety czuć na każdym kroku. Piszę "niestety", bo ta gra ma ogromny potencjał do bycia jedną z najlepszych gier na pograniczu lekko-średnich. (Można było spokojnie pozostać na poziomie Egizii, Mexiki, czy Rosyjskich Kolei) Niestety na siłę próbuje się zrobić z niej cięższą, niż powinna być w moim odczuciu. Dlatego z pewnością nie jest to gateway.

3. Gra przede wszystkim zatraciła swój pierwotny sens, patrząc od strony tytułu (w oryginale), w którym to pojawia się słowo "Podróże". Widząc piękną mapę Azji oraz koszty ruchu podane dla poszczególnych odcinków, aż chce się po niej jezdzić wzdłuż i wszerz. A tym czasem zrobiono z tego co najwyżej "Wyścig do Beijing" i to tylko dla graczy ogarniających grę bardziej. Dla graczy mających mniejsze doświadczenie z planszówkami gra zamienia się w "Splendor z mechaniką Alien Frontiers" :roll: , stąd wzięła się dyskusja o dominującej na początku strategii na kontrakty.

4. Nie chodzi mi o to, by zaraz zejść do poziomu "Cesarskiego Kuriera". Tej grze w mym odczuciu należałoby odwrócić proporcje. To podróże winny być "myślą przewodnią", pierwszym wyborem już od pierwszego kontaktu z grą. To właśnie pójście w same kontrakty powinno być obarczone wielkim ryzykiem. Niestety postawiono to wszystko na głowie. :( Według mnie gra zyskałaby na dynamice i bardziej trzeba byłoby skupiać się na mapie, a nie na polach kontraktów, gdyby podnieść koszta realizacji kontraktów, natomiast zlikwidować opłaty pieniężne za wybór akcji podróży (ale wtedy każdy odcinek drogi obciążyć kosztem w wielbłądach lub pieniądzach).

5. Obowiązujący w "Marco Polo" system opłat za korzystanie z wykorzystanego już pola akcji jest kolejnym hamulcem ręcznym gry, która ma podnieść poprzeczkę dla móżdżenia. Tylko czy takie tanie chwyty faktycznie uatrakcyjniają grę? Bardzo podobał mi się w "Achai" system podnoszenia opłaty za ponowne korzystanie z tej samej postaci. Aż prosi się by tu zaadaptować ten pomysł przy powtórnym korzystaniu z danego pola akcji obowiązkowej.

6. Aby jeszcze bardziej odwiezć graczy od pomysłu podróżowania karty celów są również przegięte w negatywnym sensie, gdyż rozrzut miast punktujących po odwiedzeniu jest przeogromny, a brak połączeń poprzecznych na mapie czyni realizację takowych co najmniej trudną, jeśli nie niemożliwą. :( Dodatkowo premia za postawienie dopiero 8 i 9 placówki handlowej również nie zachęca do podróżowania.
Chyba właśnie te wszystkie czynniki razem wzięte sprawiają, że wiele osób czuje pewien niedosyt po pierwszych rozgrywkach. Wszak oczekiwało się podróży, a wyszło coś na kształt "Stone Age".

7. W sumie po dłuższym zastanowieniu faktycznie każda postać jest przegięta :wink: i każda dobrze wykorzystana dużo daje, choć Mercator w grze 4-osobowej to niezły koks :twisted:

8. Na koniec odczuć i wrażeń własnych. Zdążyłem już poczytać kilka opinii, iż trzeba trochę w nią pograć, by odkryć drugie dno i nauczyć się sztuki podróżowania. Dla typowego planszoholika i miłośnika ciężkiego euro pewnie to nie problemem (choć przy tylu różnych fajnych tytułach może to dodatkowo zniechęcać), ale pytanie jakie mi się nasuwa w tym miejscu, to czy duet Tascini-Luciani w swych zamierzeniach chciał stworzyć, aż tak hermetyczny tytuł, tylko dla geeków? Czy raczej woleliby, aby tytuł trafił pod strzechy i ludzie nie zniechęcali się 2-3 partyjkach "Marco Polo"? Przy tych rozwiązaniach mechanicznych do szerokich mas to on raczej nie trafi. Niestety 2x Tzolkina nie da się wymyślić.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ

Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Awatar użytkownika
cactusse
Has thanked: 508 times
Been thanked: 404 times

Post autor: cactusse »

Ależ podróże są w Marco Polo świetnie ujęte - większość planszy jest im poświęcona, od samego początku intrygują (bo jak tu podróżować przy takich cenach ? jak dotrzeć do Pekinu ? po co zatrzymywać się w małych miasteczka ? jak to wszystko się może opłacać ?), wymagają poświęcenia, ryzykowania, kombinowania, dają maaaasę satysfakcji, a gdy ktoś raz zgłębi ich tajemnicę, nigdy już nie będzie chciał wrócić do banalnego kontraktowania (a dać się da, niedawno zrobiłem solidne 94 punkty z których tylko jeden przypadł na mój samotny kontraktu, a ekspertem nie jestem bo w Marco Polo grywam średnio raz w miesiącu) ;-)

Aktualnie duet Tascini-Luciani zmajstrował niedawno prostszą grę "Council of Four" - dobry tytuł, ale widać, że gry cięższe (jak Tzolkin czy Marco Polo) wychodzą im o niebo lepiej.
Awatar użytkownika
evenstar

Czy jest gdzieś jeszcze możliwość zamówienia dodatku?
przygarnę geeka :D zapraszam do grupy śląscy planszomaniacy :) https://www.facebook.com/groups/596625973748489/
Awatar użytkownika
romeck
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Post autor: romeck »

Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
Awatar użytkownika
evenstar

dzięki!
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

Przedwczoraj 106 pkt :mrgreen: Altan Ord :!: :arrow: Gra dwuosobowa.
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
evenstar

Dodatek z bgg zamówiony. Ile czekaliście na przesyłkę :?:
Awatar użytkownika
Tomzaq

evenstar pisze:Dodatek z bgg zamówiony. Ile czekaliście na przesyłkę :?:
A do tygodnia przyszło:)
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
Moniczka.s
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Moniczka.s »

evenstar pisze:Dodatek z bgg zamówiony. Ile czekaliście na przesyłkę :?:
Ostatnia przesyłka zamówiona w nocy 23 lutego przyszła 10 marca.
Mam rabat 10% w Planszomanii i chętnie pomogę w zakupach.
mawi

Post autor: mawi »

Jest gdzieś dostępne tłumaczenie dodatku (PL) ?
Awatar użytkownika
Ginet
Administrator
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Ginet »

Polecam:
GAMESFANATIC - Największy serwis o grach planszowych i karcianych
NEWS GAMESFANATIC - Najnowsze wieści z planszówkowego świata
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Nie rozumiem głosów krytyki na temat tego tytułu.
MP to świetna gra, dużo lepsza od Tzolk’ina, która pokazuje w dodatku, że nowoczesne zastosowanie kości już dawno przestało być domeną pana Felda :)

A dlaczego tak sądzę, to możecie przeczytać na moim blogu: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... kim-stylu/

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
norkbes
Has thanked: 14 times
Been thanked: 7 times

Post autor: norkbes »

Obie recenzje fajne. Bd zdjęcia.

@Tycjan: gdzie to porównanie MP z Tzolkinem? Ja osobiście T cenię wyżej. MP z całą pewnością nie przegoni u mnie Troyes ale gra intryguje. Chętnie poznałbym opinie nt interakcji w tej grze bo póki co to mam wrażenie że to jej pięta Achillesowa.
Awatar użytkownika
Tomzaq

Bo poza wyprzedzeniem innych w położeniu kości na jakiejś akcji lub wyprzedzeniu w postawieniu domku w dużym mieście interakcji brak. :)
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Ja też bardziej lubię Tzolkina za większą strategiczność, ale obie gry są świetne. Taktyczność Marco Polo przypomina mi gry Felda, a tych mam już po prostu mnóstwo :) Ale do Marco Polo zawsze chętnie siadamy.
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

norkbes pisze:@Tycjan: gdzie to porównanie MP z Tzolkinem?
Napisałem to w kontekście autorów. Mechanicznie grom daleko do siebie. Jak wprowadziłem w błąd, to przepraszam.
Mi Tzolkin nie podpasował, zresztą podobnie jak Troyes, w której trochę nudą wieje po pewnym czasie. Ale tutaj wiadomo, każdy gra w co lubi ;)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 491 times

Post autor: KubaP »

Tycjan pisze:Nie rozumiem głosów krytyki na temat tego tytułu.
MP to świetna gra, dużo lepsza od Tzolk’ina, która pokazuje w dodatku, że nowoczesne zastosowanie kości już dawno przestało być domeną pana Felda :)

A dlaczego tak sądzę, to możecie przeczytać na moim blogu: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... kim-stylu/
Nie dam się sprowokować!
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 185 times

Post autor: Pan_K »

KubaP pisze:
Tycjan pisze:Nie rozumiem głosów krytyki na temat tego tytułu.

Nie dam się sprowokować!
Już dałeś ;)
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Pan_K pisze:
KubaP pisze: Nie dam się sprowokować!
Już dałeś ;)
Chyba jeszcze nie widziałeś sprowokowanego Kuby...
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 185 times

Post autor: Pan_K »

Trolliszcze pisze:
Pan_K pisze:
KubaP pisze: Nie dam się sprowokować!
Już dałeś ;)
Chyba jeszcze nie widziałeś sprowokowanego Kuby...
Sądząc po tonie Twojej wypowiedzi - wypada mi się chyba cieszyć, że nie widziałem... ;)
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
DarkSide

Pomimo, że swój egzemplarz sprzedałem to z ciekawości jeszcze zagrałem na Yucata.de w rozgrywkę 4-osobową (grałem gościem który dokłada wszędzie kości za darmo) i... wygrałem :mrgreen: Czy wynik 60 punktów to mizeria, czy w miarę średni?
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ

Sprzedam gry
Awatar użytkownika
Tomzaq

Takie minimum przyzwoitości :wink:
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
DarkSide

Tomzaq pisze:Takie minimum przyzwoitości :wink:
Dzięki. Tak właśnie myślałem, że grałem z jakimiś casualami ;)

Sprzedam gry
ODPOWIEDZ