Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- bardopondo
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 252 times
Re: Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)
Dużo rzeczy mnie zachęca do kupna, ale parę rzeczy mnie też zniechęca - m.in. nazwisko autora.
Root też wiele obiecywał ale w praktyce wyszedł z lekka niestrawnie. Reguły zbyt pierdólkowate, zbyt krótko, bez jakiejś większej głebi decyzji, w mojej opinii, rozgrywka mało płynna.
Obawiam się że Pax będzie podobnym tworem, ale ten setting i ogólny koncept mnie bardzo przyciąga.
Ktoś mi ulży w frasunku i porówna te dwie gry?
Root też wiele obiecywał ale w praktyce wyszedł z lekka niestrawnie. Reguły zbyt pierdólkowate, zbyt krótko, bez jakiejś większej głebi decyzji, w mojej opinii, rozgrywka mało płynna.
Obawiam się że Pax będzie podobnym tworem, ale ten setting i ogólny koncept mnie bardzo przyciąga.
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2146 times
- Kontakt:
Root nie wszedł mi za bardzo. Ale Pax Pamir jest dla mnie o niebo ciekawszy. Oczywiście, to gry, o zupełnie różnym podejściu do sprawy. Niby mamy jakieś przepychanki w obu tych tytułach, ale Pax Pamir jest tu bardziej dla mnie grą o przechytrzeniu pozostałych (nawet jeśli w trakcie tego przyjdzie nam zrobić jakąś krzywdę) niż o walce jako takiej.bardopondo pisze: ↑29 paź 2021, 11:30 Obawiam się że Pax będzie podobnym tworem, ale ten setting i ogólny koncept mnie bardzo przyciąga.
- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
2 zupełnie różne gry bym powiedział.bardopondo pisze: ↑29 paź 2021, 11:30 Dużo rzeczy mnie zachęca do kupna, ale parę rzeczy mnie też zniechęca - m.in. nazwisko autora.
Root jest bardzo mocno asymetryczny, wzorowany na serii COIN (moim skromnym zdaniem wspaniałej serii, dużo lepszej niż to leśne cuś) i gracze powinni dobrze znać każdą z nacji.
Nie ma takiej asymetrii w Paxie, jest to tableau builder, ze spora iloscia gry nad stolem. Pozycja startowa każdego gracza jest taka sama właściwie. Jest to area control, ale bardziej bym to jako Pax'a traktowal i Twór Phila Eklund'a niżeli Wehrle'a, oczywiście nie umniejszając drugiemu.
Tu jesteś również sporo zaangażowany w to co robią inni, możesz mieć plany w planach, wyjścia awaryjne (jak szybka zmiana allegiance przy niekorzystnym obecnie stanie mapy), sojusze z innymi graczami szybko porzucane i tworzone nowe.
Co do płynności Pamira - zależy sporo od grona w jakim grasz. Gra się bardzo dobrze skaluje moim skromnym zdaniem, jest pięknie wykonana, klimat oddaje w miarę dobrze (Pax Ren to nie jest).
Nie pali zwojów tak mocno jak część innych Eklundowych Paxów jednak. Przystępniejsza, dobry wstęp do Renaissance bym powiedział.
- Chudej
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 362 times
Też powiem, że to zupełnie różne gry. W Roocie styl gry narzuca ci rasa, w Paxie karty/rynek. Zasady w PP są dosyć proste (poza botem, który jest beznadziejnie opisany), gra jest dużo bardziej "cutthroat" niż Root, w którym praktycznie wszystko się dzieje "jawnie" (jeśli nie grasz z Corvidami). Pamir jest też dużo łatwiejszy w nauczeniu, nie musisz w końcu się uczyć za każdym razem swojej frakcji. Jedyne co czasem ludzie zarzucają Pamirowi, to że jest mocno taktyczny i sytuacja potrafi zmienić się dramatycznie w ciągu jednej rundy, więc nie ma tu za bardzo mowy o długoterminowym planowaniu. Osobiście widzę to bardziej jako plus, bo dzięki temu gra jest lżejsza w odbiorze. Mechanicznie jest bardzo unikalna i nie musisz błagać znajomych na kolanach żeby z tobą w to zagrali, w przeciwieństwie do "prawdziwych" Paxówbardopondo pisze: ↑29 paź 2021, 11:30 Dużo rzeczy mnie zachęca do kupna, ale parę rzeczy mnie też zniechęca - m.in. nazwisko autora.

- Bruno
- Has thanked: 1698 times
- Been thanked: 1294 times
Masz na myśli to, że jest łatwiejsza niż inne Paxy?
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- Chudej
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 362 times
Tak. Grałem co prawda jeszcze tylko w Renesans, ale grałem też w BIOS Megafaunę od pana Eklunda i tak to wyglądało

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3712 times
- Been thanked: 3897 times
Tak, ta gra ma bardzo niski próg wejscia - mozna ja rozegrac w pół godziny, albo w dwie godziny i obie rozgrywki beda unikalne i przyjemne
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1199 times
To ja zapytam o gry 2 os. Jeśli jak rozumiem cała gra nad stołem wtedy odpada to czym nadrabia skoro tak dobrze się skaluje?Arkhon pisze: ↑29 paź 2021, 12:36 Tu jesteś również sporo zaangażowany w to co robią inni, możesz mieć plany w planach, wyjścia awaryjne (jak szybka zmiana allegiance przy niekorzystnym obecnie stanie mapy), sojusze z innymi graczami szybko porzucane i tworzone nowe.
Co do płynności Pamira - zależy sporo od grona w jakim grasz. Gra się bardzo dobrze skaluje moim skromnym zdaniem, jest pięknie wykonana, klimat oddaje w miarę dobrze (Pax Ren to nie jest).
Nie pali zwojów tak mocno jak część innych Eklundowych Paxów jednak. Przystępniejsza, dobry wstęp do Renaissance bym powiedział.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
Słuszne pytanie. Na 2 sposoby może być w 2 osoby rozgrywana.detrytusek pisze: ↑29 paź 2021, 14:22To ja zapytam o gry 2 os. Jeśli jak rozumiem cała gra nad stołem wtedy odpada to czym nadrabia skoro tak dobrze się skaluje?Arkhon pisze: ↑29 paź 2021, 12:36 Tu jesteś również sporo zaangażowany w to co robią inni, możesz mieć plany w planach, wyjścia awaryjne (jak szybka zmiana allegiance przy niekorzystnym obecnie stanie mapy), sojusze z innymi graczami szybko porzucane i tworzone nowe.
A) Bez bota. Gdzie wtedy jest mocno szachowo i niektórym osobom ta doza kontroli pasuje, wręcz bardzo przypadnie do gustu. W grze 5 osobowej jest spory chaos i taktyczność. Na dwie trzymacie się w szachu, kontrolujecie by nie miała jak druga osoba odskoczyć, widząc karty na rynku i zasoby przeciwnika (zarówno pieniężne jak i na tableau)
B) z Botem. Gdzie bot ma moc zasypywania mapy jak dwójka graczy ale jedno tableau. Wprowadza to ciekawą dynamikę i uruchamia niejednokrotnie możliwość zmiany przynależności sojuszowej, co w "zwykłym" wariancie dwuosobowym raczej niema za często miejsca. Z Botem trzeba taki zabieg wręcz planować bo bez tego możecie przegrać oboje z Botem.
-
- Has thanked: 1730 times
- Been thanked: 1057 times
Polecam z botem, bo bez niego gra na 2 osoby może się skończyć po pierwszej dominacji.
- VivoBrezo
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 642 times
- Kontakt:
Cześć.
W związku z nadchodzącą premierą, zapraszamy do naszego materiału o Pax Pamir
.
https://youtu.be/ExYoMt8Rars
https://open.spotify.com/episode/0iJ07qEC667KpeqXMEfFcH
Do usłyszenia!
W związku z nadchodzącą premierą, zapraszamy do naszego materiału o Pax Pamir

Do usłyszenia!
Podcast: KPiB| Handlowiec: Hurt-Rebel
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
- detrytusek
Cesarz Rosji like it!VivoBrezo pisze: ↑12 lis 2021, 17:26 Cześć.
W związku z nadchodzącą premierą, zapraszamy do naszego materiału o Pax Pamir.
Do usłyszenia!
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Mortinista
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 163 times
Jest może już znana dokładna data premiery?
Dzień, miesiąc i rok?
Dzień, miesiąc i rok?
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Pewnie są jakieś problemy, zwlekają z ogłoszeniem opóźnienia, więc pewnie są dwie opcje, albo jest marginalna szansa na listopad, albo mają problem z oszacowaniem nowej daty i głupio im się przyznać 

- bardopondo
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 252 times
To piszą - gra w transporcie, będzie listopad 2021. Może przez Białoruś idą z tej Azji Środkowej?
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
Mnie troche cena odstraszyła i narazie odpuszczam
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Nie wiem gdzie Galakta produkuje gry - ale jest to kolejny tytuł, który z racji wysokiego współczynnika ceny/zawartości również póki co sobie daruję.
- detrytusek
A skąd ta cena 314? Bo ja na razie widzę tylko drożej.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 255 times
na aleplanszowki za 299 wzialem i jest znizka weekendowa wiec jeszcze mozna uciac
Dla mnie to nie jest niestety zaskoczenie, bo za dużymi tytułami od Galakty idzie wysoka cena
Po drugie angielski retail Pax Pamir też nie miał jakiejś niskiej ceny. Po trzecie sytuacja globalna daje wydawcom dodatkowe argumenty do podwyższania cen. Po czwarte inflacja. Po piąte...odpuszczam.

Spoiler:
- Nilis
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 501 times
Ha! Pisałem że będzie około 300zl:) Cena nie dziwi bo to jest "Pax", jest hype na planszówki i ładne gry są dość ekskluzywne;) kupujcie teraz bo jak się gra rozejdzie a nakład malutki to za 379zl będzie
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek