jest wszystko w porzadku
Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)
Niestety doszukałem się jednej wpadki, na karcie pomocy:

Powinno być "(...), aby kupić 1., 2. lub 3. dar" (sens ma: pierwszy, drugi lub trzeci dar; a obecnie brzmi to jak: jeden, dwa lub trzy dary).

Powinno być "(...), aby kupić 1., 2. lub 3. dar" (sens ma: pierwszy, drugi lub trzeci dar; a obecnie brzmi to jak: jeden, dwa lub trzy dary).
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 51 times
Słuszna uwaga, aż z ciekawości sprawdziłem co oznacza taki zapis cyfr:
Liczebniki porządkowe (czyli pierwszy, drugi, trzeci) zapisujemy jako 1., 2., 3.
- bardopondo
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 252 times
Jest rozjazd pomiędzy instrukcją a kartą pomocy Wachan. Instrukcja mówi , że pragmatyczna lojalność z kart SI nie jest używana do określenia władania regionem, karta pomocy mówi, że ma znaczenie. Podejrzewam, że na karcie jest błąd, bo instrukcja szczegółowo to wyróżnia.
- warlock
- Has thanked: 1237 times
- Been thanked: 2385 times
Pax Pamir jako całość prezentuje się po prostu przepięknie, dawno nie miałem w rękach tak porządnie wydanej planszówki
. Metalowe monety są świetne, polecam dołożyć te kilkadziesiąt złotych
.Tektura tu po prostu nie pasuje, wygląda jak dywaniki z Tesco wrzucone do nowego Lambo
.
Muszę jednak przyznać, że historyczne ilustracje/obrazy z Pax Renaissance (na górze) bardziej do mnie przemawiają
. Karty z Pamira są super, ale te z Pax Ren mają w sobie to coś... 

Muszę jednak przyznać, że historyczne ilustracje/obrazy z Pax Renaissance (na górze) bardziej do mnie przemawiają

- bardopondo
Kilka prób gry z Wachanami, żadna nieukończona - zmuliło mnie wertowanie tych 3 stron instrukcji wypełnionych szpaltami tekstu.
Działania automy to wyjątki z wyjątków od wyjątków. Zrób tę akcję, chyba że..., a jak nie ma tego to zrób tak jakby było siamto, ale w tym przypadku Wachan nie używa tego tylko tamtego, w celu wybrania tamtego posłuż się kilkupoziomowym algorytmem priorytetu onego z karty pomocy, chyba, że jest cos innego to wtedy szukaj w tekście... itp.
Do tego dochodzi, mam wrażenie, losowa lojalność automy, losowe wybory kart które podkupuje automa. Robi się z tego gra w ogarnianie zasad niż jakieś świadome dokonywanie wyborów. Granie w 2 osoby + automa raczej nie będzie prowadziła do jakichś satysfakcjonujących wyborów , bo karta z akcją, którą wykona automa jest całkowicice losowa. Inaczej np. niż w Projekt Gaja, gdzie repertuar akcji z rundy na rundę jest w miarę stały + dochodzi jakaś 1 nowa zmienna, ale de facto wiesz że w tej partii gracz wirtualny, będzie bardziej robił te akcje niż inne.
Jak na razie moje odczucie: Pax Pamir jako solo gra na 1 osobę - fail.
Wykonanie gry - prima sort, monetki bardzo efektowe, bloczki fajne ( nie rozkruszy się to jak spadnie na twardą podłogę?). Pomieszczenie wszystkiego + dodatkowych monetek w wyprasce - to osobna gra, ale robię się w nią coraz lepszy
Przede mną jeszcze gra na kilku graczy, nadzieję na fajny szpil są duże
Działania automy to wyjątki z wyjątków od wyjątków. Zrób tę akcję, chyba że..., a jak nie ma tego to zrób tak jakby było siamto, ale w tym przypadku Wachan nie używa tego tylko tamtego, w celu wybrania tamtego posłuż się kilkupoziomowym algorytmem priorytetu onego z karty pomocy, chyba, że jest cos innego to wtedy szukaj w tekście... itp.
Do tego dochodzi, mam wrażenie, losowa lojalność automy, losowe wybory kart które podkupuje automa. Robi się z tego gra w ogarnianie zasad niż jakieś świadome dokonywanie wyborów. Granie w 2 osoby + automa raczej nie będzie prowadziła do jakichś satysfakcjonujących wyborów , bo karta z akcją, którą wykona automa jest całkowicice losowa. Inaczej np. niż w Projekt Gaja, gdzie repertuar akcji z rundy na rundę jest w miarę stały + dochodzi jakaś 1 nowa zmienna, ale de facto wiesz że w tej partii gracz wirtualny, będzie bardziej robił te akcje niż inne.
Jak na razie moje odczucie: Pax Pamir jako solo gra na 1 osobę - fail.
Wykonanie gry - prima sort, monetki bardzo efektowe, bloczki fajne ( nie rozkruszy się to jak spadnie na twardą podłogę?). Pomieszczenie wszystkiego + dodatkowych monetek w wyprasce - to osobna gra, ale robię się w nią coraz lepszy

Przede mną jeszcze gra na kilku graczy, nadzieję na fajny szpil są duże

Ostatnio zmieniony 09 gru 2021, 09:11 przez bardopondo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Galatolol
- Has thanked: 680 times
- Been thanked: 1099 times
Ja też przygodę z botem zakończyłem na przeczytaniu kawałka jego reguł 

-
- Has thanked: 1782 times
- Been thanked: 544 times
- Kontakt:
Zagralismy Pax Pamir 2nd ed. na 2p bez zadnych botow (offtop: takie rzeczy imho nie maja prawa dzialac w grach z duza interakcja).
Prawie 3 lata temu gralem kilka razy Pamir 1st ed. na 2p i bylo bardzo slabo (dlaczego opisze nastepnym razem).
Zasiadalem do 2nd ed. bez duzych oczekiwan i bardziej, zeby nauczyc sie mechanik i odhaczyc testowanie skalowalnosci.
Fakt, ze oczekiwania byly niskie, ale... poki co (dwie partie) Pamir 2nd ed. zadzialal u nas na 2p wysmienicie!
Na wiecej osob bedzie jeszcze ciekawiej, ale o ile 1st ed. zdecydowanie odradzam na 2p, to do 2nd ed. z przyjemnoscia zasiade rowniez w minimalnym, dwuosobowym skladzie.
Obszerniej opisze pierwsze wrazenia i przemyslenia przy weekendzie.
PS. Jesli ktos chce/potrzebuje grac solo w paxy, to polecam granie na dwie rece. We wszystkich znanych mi Paxach (minus Pamir 1st ed. i Viking w ktory nie gralem) 2 handed solo dziala bardzo dobrze - jedynym minusem jest brak zaskoczenia (w sumie spory minus) i wpadanie w group thinking
Prawie 3 lata temu gralem kilka razy Pamir 1st ed. na 2p i bylo bardzo slabo (dlaczego opisze nastepnym razem).
Zasiadalem do 2nd ed. bez duzych oczekiwan i bardziej, zeby nauczyc sie mechanik i odhaczyc testowanie skalowalnosci.
Fakt, ze oczekiwania byly niskie, ale... poki co (dwie partie) Pamir 2nd ed. zadzialal u nas na 2p wysmienicie!
Na wiecej osob bedzie jeszcze ciekawiej, ale o ile 1st ed. zdecydowanie odradzam na 2p, to do 2nd ed. z przyjemnoscia zasiade rowniez w minimalnym, dwuosobowym skladzie.
Obszerniej opisze pierwsze wrazenia i przemyslenia przy weekendzie.
PS. Jesli ktos chce/potrzebuje grac solo w paxy, to polecam granie na dwie rece. We wszystkich znanych mi Paxach (minus Pamir 1st ed. i Viking w ktory nie gralem) 2 handed solo dziala bardzo dobrze - jedynym minusem jest brak zaskoczenia (w sumie spory minus) i wpadanie w group thinking

Podcast dżentelmeni przy stole:
- warlock
Po lekturze zasad do Pamira (muszę przyznać, że gra jest o wiele mniej złożona od Pax Renaissance
) stwierdziłem, że dobrze byłoby wyciągnąć na osobną kartę pomocy kilka kluczowych koncepcji, które przewijają się przez całą instrukcję. Podrzucam, może przyda się to przy wprowadzaniu nowych graczy w ten system (być może warto tu coś dopisać, czekam na ewentualny feedback).
http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... pomocy.pdf (stan na 9.12.21, godz. 15.30) (to ten sam link, co kilka postów niżej)
.

Ostatnio zmieniony 09 gru 2021, 15:48 przez warlock, łącznie zmieniany 3 razy.
- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1199 times
Ja bym zdecydowanie jeszcze dorzucił wytłumaczenie akcji walka. Tu znowu występuje "problem" co bierzemy pod uwagę i region z karty tym razem nie jest ważny.warlock pisze: ↑09 gru 2021, 10:16 Po lekturze zasad do Pamira (muszę przyznać, że gra jest o wiele mniej złożona od Pax Renaissance) stwierdziłem, że dobrze byłoby wyciągnąć na osobną kartę pomocy trzy kluczowe koncepcje, które przewijają się przez całą instrukcję. Podrzucam, może przyda się to przy wprowadzaniu nowych graczy w ten system (być może warto tu coś dopisać, czekam na ewentualny feedback).
http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... pomocy.pdf
EDIT: polecam kładzenie znacznika plemienia (w przypadku władania regionem) na drewienku zamiast brać drewienko. Dla mnie jest to czytelniejsze.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- misiencjusz
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 116 times
Fantastyczna pomoc. Dziękuję.
Nie wiem czy nie warto by było dołożyć informacje co jest akcją główną, a co bonusową.
Nie wiem czy nie warto by było dołożyć informacje co jest akcją główną, a co bonusową.
- warlock
Dorobiłem kilka punktów dotyczących lojalności i dodałem kilka punktów na całą drugą stronę (w tym opis walki)
Wszelkie uwagi merytoryczne mile widziane! Jeszcze w to nie grałem, więc bazuję na zrozumieniu zasad z instrukcji
. Jeśli w ramach tych punktów coś sknociłem albo pominąłem istotną informację - dawajcie znać
. Ale jestem ograniczony do dwóch stron, więcej nie ma sensu
.
http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... pomocy.pdf (stan na 9.12.21, godz. 15.30)
/edit niżej: zmieniłem LUB na ALBO. Dopisałem jedno zdanie do lojalności. Rozszerzyłem zapis o konsekwencjach zmiany lojalności.

http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... pomocy.pdf (stan na 9.12.21, godz. 15.30)
/edit niżej: zmieniłem LUB na ALBO. Dopisałem jedno zdanie do lojalności. Rozszerzyłem zapis o konsekwencjach zmiany lojalności.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2021, 15:48 przez warlock, łącznie zmieniany 4 razy.
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Co do opisu walki nie wiem czy na pomocy użycie słowa "lub" między akcjami nie będzie sugerowało, że mona żrobić to albo to - ale przy wyższej randze karty można podzielić walkę między mapą, a szpiegami.
- warlock
Definicja akcji głównej jest na oryginalnej karcie pomocy i na planszetkach graczy. Moja karta pomocy jest w założeniu raczej suplementemmisiencjusz pisze: ↑09 gru 2021, 12:48 Nie wiem czy nie warto by było dołożyć informacje co jest akcją główną, a co bonusową.

- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Zamiast "lub" albo albo" (które są synonimami), uzyłbym raczej informacji nad akcjami o tym, ze możesz dowolnie rozdysponować akcje walki jeśli karta ma wyższa range niż 1 pomiędzy akcjami:
- warlock
To nie są synonimy

Swoją drogą - wydaje mi się, że źle rozumiesz akcję walki. Jeśli dobrze zrozumiałem instrukcję, to większa liczba rang nie oznacza, że możesz wywołać kilka walk różnego rodzaju (jedną na karcie, drugą w regionie). Więcej rang to po prostu zwiększenie potencjalnej liczby ofiar w ramach jednej walki.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale napiszę na wszelki wypadek - wszystkie ilustracje z Pamira (nie tylko na kartach, ale również na planszy rynku) są historyczne/oryginalne, duża część z nich to zresztą akwarele czynnych uczestników tamtego zamieszania.
- warlock

Rozegrałem dwie partyjki szkoleniowe solo "na dwie ręce", żeby utrwalić sobie zasady i zobaczyć, jak to wszystko wygląda w praktyce. Nie będę oczywiście pisał pełnoprawnych pierwszych wrażeń (bo nie przystoi po partii ja vs ja

Pamir jest ZDECYDOWANIE łatwiejszy do zrozumienia i opanowania niż Pax Renaissance. Instrukcja jest dużo krótsza (w sumie to jest zaskakująco krótka jak na grę tego kalibru), klarowniejsza, a sama gra ma dużo mniej wyjątków i zachodzących w niej sytuacji specjalnych. Sam system gry jest "mniejszy, węższy i płytszy" (bez dwóch zdań, Renaissance pozwala na dużo więcej). ALE...
...co ciekawe, mimo prostszej struktury Pamir przemyca sporo "feelingu" i złożoności Renaissance - mamy tu podobny sposób działania rynku i kart (zarówno jeśli chodzi o ich jednorazowe efekty po zagraniu, jak i mechanizm odpalania akcji w tableau). Manipulowanie stanem planszy też jest tu początkowo nieco dziwne i stymuluje mózg w zbliżony sposób: podobnie jak w Pax Renie tak i tutaj zadajemy sobie pytania z cyklu "no dobra, coś tu robię, ale po co ja to tak właściwie robię i co mi to da?"

Całościowo wydaje mi się, że Pax Pamir ma prostsze i zgrabniejsze zasady nawet od samej Porfiriany, ale głębia zależności jest tu większa, a różne koncepcje przeplatają się i zazębiają na większej liczbie płaszczyzn. W sumie jak tak o tym myślę to muszę uczciwie przyznać, że Pamir jest lepszym designem od Pax Porifirany. Nie wiem czy jest lepszą GRĄ, ale twórca wycisnął z niego więcej głębi z mniejszej liczby zasad, a to świadczy o kunszcie projektanta i pewnej dojrzałości tej gry

Wprawdzie nie grałem w Pax Viking (który ponoć jest najprostszy), ale z tych trzech Paxów o których pisałem na start zdecydowanie polecam Pax Pamir. Mogę być nieobiektywny bo jestem już trochę obyty z tą serią, ale zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli ktoś jest w stanie opanować i wytłumaczyć innym Roota, to Pax Pamir nie powinien stanowić większego wyzwania

- warlock
A tak jeszcze w kwestii niewłaściwego tłumaczenia:
str. 15, ramka Wczesny Koniec gry:
jest:
.
jest:
powinno być:"Jeśli po dowolnym sprawdzeniu dominacji jeden z graczy ma przynajmniej o 4 punkty zwycięstwa więcej niż następny w kolejności gracz, gra kończy się i dany gracz wygrywa".
Wiem, ze to może trochę czepialstwo i można domyślić się, co poeta miał na myśli, ale z jak już wyłapałem to podrzucam"Jeśli po dowolnym sprawdzeniu dominacji gracz z największą liczbą punktów zwycięstwa ma przynajmniej o 4 punkty zwycięstwa więcej niż następny w kolejności gracz, gra kończy się i dany gracz wygrywa".

Ostatnio zmieniony 11 gru 2021, 01:06 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
Troszkę się już czepiaszwarlock pisze: ↑11 gru 2021, 01:03 A tak jeszcze w kwestii niewłaściwego tłumaczenia:
jest: "Jeśli po dowolnym sprawdzeniu dominacji jeden z graczy ma przynajmniej o 4 punkty zwycięstwa więcej niż następny w kolejności gracz, gra kończy się i dany gracz wygrywa".
powinno być: "Jeśli po dowolnym sprawdzeniu dominacji gracz z największą liczbą punktów zwycięstwa ma przynajmniej o 4 punkty zwycięstwa więcej niż następny w kolejności gracz, gra kończy się i dany gracz wygrywa".

- warlock
Wiem wiem.
Ale TECHNICZNIE rzecz biorąc jakbyś miał to rozumieć tak jak jest napisane, to w przypadku rozkładu punktów 4 PZ, 8 PZ i 10 PZ gracz który ma 10 PZ nie wygrywa, bo nie ma o min. 4 PZ więcej niż następny w kolejności gracz, za to ten co ma 8 PZ ma o 4 więcej niż następny
. Więc przy DOSŁOWNYM zrozumieniu gra polegałaby na wycyrklowaniu PZ względem kolejnego gracza i bawieniu się w idealne rozkłady
haha
Ale ten sam problem niedokładności jest na str. 12 instrukcji, "akcje na kartach zakładników". Napisali tam "więcej szpiegów niż jakikolwiek inny gracz", a powinno być "więcej szpiegów niż każdy inny gracz". Bo znów, przy rozkładzie szpiegów 1-2-2 ktoś może powiedzieć: "no przecież mam o jednego szpiega więcej niż gracz z jednym szpiegiem - napisali jakikolwiek gracz, to wybieram tego z jednym"
.

Ale ten sam problem niedokładności jest na str. 12 instrukcji, "akcje na kartach zakładników". Napisali tam "więcej szpiegów niż jakikolwiek inny gracz", a powinno być "więcej szpiegów niż każdy inny gracz". Bo znów, przy rozkładzie szpiegów 1-2-2 ktoś może powiedzieć: "no przecież mam o jednego szpiega więcej niż gracz z jednym szpiegiem - napisali jakikolwiek gracz, to wybieram tego z jednym"

- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1199 times
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- bardopondo
Akcja budowy - nieścisłość w karcie pomocy - budujesz w" dowolnym regionie" w którym rządzisz, instrukcja mówi o "dowolnych regionach". Różnica mała acz znacząca.