Przecież sam napisałeś w ten sposób, tak jakby to był miernik balansudetrytusek pisze: ↑08 sie 2023, 08:30Straszną głupotą bym nazwał wyciągnięcie wniosku, że każdą grę można w ten sposób analizować. Nigdzie tego nie napisałem. W wątku Tiletum nawiązałem do Tiletum. Wziąłeś dwa kompletnie inne, konfrontacyjne tytuły. Nie, tam porównywanie punktów nie ma żadnego sensu i nie oznacza to, że są niezbalansowane. Natomiast imo ma w grach typu T. czy Newton gdzie sukces można osiągnąć na wiele sposobów, które nie wykluczają się wzajemnie. Mało to gier gdzie jeden pójdzie w marchewki, drugi w stacje kolejowe, a na końcu się okazuje, że jedna z tych dróg nie ma sensu? Jeśli to są duże strategie na całą grę to powinny obiecywać podobne profity.Fojtu pisze: ↑08 sie 2023, 02:50
IMO patrzenie na balans gry przez pryzmat % różnicy punktów między graczami to straszna głupota. FCM czy 18xx ma bardzo często ogromne różnice w punktach na koniec gry - czy to znaczy że te gry są słabo zbalansowane? W wielu średnio zbalansowanych grach wbijasz mimowolnie punkty w każdej akcji, więc ilość punktów robi się bardzo wysoka, więc i % różnicy mały.
Eksperyment myślowy:
1. Gra dla 2 osób.
2. Gramy 10 tur.
3. Gracz A startuje z 5 punktów. Gracz B startuje z 0 punktów.
4. Co turę gracz zdobywa 10 punktów.
Wg Twojego rozumowania ta gra jest zbalansowana, bo różnica na koniec to 5%. IMO tego typu rozumowanie jest bez sensu.
A % nie ma nic wspólnego z liczbą zdobywanych pkt.
Ja tylko piszę, że imo rozumowanie:detrytusek pisze: ↑08 sie 2023, 00:32 I teraz to o czym wspominałem na początku. Nie wiem jakie masz/macie obserwacje ale moje po nastu grach są takie, że to jest bardzo dobrze zbalansowana gra. Serio. O ile pamiętam nigdy nie zdarzyła nam się sytuacja by różnica punktowa przekraczała 10%, a nierzadko są to wyniki na poziomie kilku punktów.
Małe różnice punktowe/procentowe na koniec -> bardzo dobrze zbalansowana gra
jest IMO bez sensu, szczególnie w grze która szczodrze obdarza punktami.
To, że kręcimy się w kółko jest pewne, klasyka forumowadetrytusek pisze: ↑08 sie 2023, 08:30 Kręcimy się w kółko poza tym rozmowa mam wrażenie zaczyna być niemiła, więc tyle ode mnie. Peace

Wybacz, jeżeli komentarz z "głupotą" był niemiły, na pewno nie miałem za cel próbować Cię obrażać.