Tak, słyszałem taki argument i w zasadzie się z nim zgadzam. Gra oferuje różne ścieżki, ale zbudowanie w pierwszej rundzie domki/kolumny + zebranie masę żetonów bonusowych wydaje się bardzo mocne. Start z różnych miejsc na mapie rozwiązuje ten problem.
Tiletum (Simone Luciani, Daniele Tascini)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Re: Tiletum (Simone Luciani, Daniele Tascini)
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
O tej grze słyszałem już wszystko.
Od mat_eyo, że świetne. Od Gradania, że to solidny Volkswagen Golf gier euro i od zagranicznych recenzentów, że to nudny euras.
Ale, że lubię gry tej wagi i szanuję opinie mat_eyo to korci spróbować!
Od mat_eyo, że świetne. Od Gradania, że to solidny Volkswagen Golf gier euro i od zagranicznych recenzentów, że to nudny euras.
Ale, że lubię gry tej wagi i szanuję opinie mat_eyo to korci spróbować!
Zaskakująco(?) w tym roku ma wyjść dodatek
https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... for-silver
Na BGG wisi cała instrukcja
https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... for-silver
Na BGG wisi cała instrukcja
- konradstpn
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 330 times
Jak zwykle prawda leży pośrodku. To solidny, nudny euras

Gram, więc jestem.
Ja pytam. Tiletum to naprawdę fajny euras skrojony jakby pode mnie. Lubię mapy w grach, lubię podróżowanie po planszy, lubię kostki, a tutaj są wykorzystywane naprawdę super, lubię, że na każde pytanie czy można tak zrobić odpowiedź brzmi tak.
Jedyne co mi się nie podoba to tor króla, liczyłem, że dodatek go naprawi, ale po czytaniu instrukcji mam wrażenie, że bardzo nieznacznie
Jedyne co mi się nie podoba to tor króla, liczyłem, że dodatek go naprawi, ale po czytaniu instrukcji mam wrażenie, że bardzo nieznacznie
-
- Has thanked: 521 times
- Been thanked: 288 times
No nie wiem. Ja jestem raczej skrajnym eurosucharzystą, w Tiletum nie grałem i raczej nie zapowiada się a to dlatego, że, owszem, byłem mocno zainteresowany, naczytałem się i naoglądałem i wyszło mi, że to takie meeeeh. Naturalnie, mogę się mylić i po zagraniu na żywca wszystko bym odszczekał. Ale nie wydaje mi się i nic mnie nie ciągnie by to sprawdzać.
-
A jak można inaczej? Są tego takie ilości, że jakiś klucz selekcji musisz zastosować.
Z tym że trzeba selekcjonować to się jak najbardziej zgadzam, ale czemu to przedstawiać jako swoją opinię? Byłeś w Stanach? Bo ja znam kogoś kto byłBarbarzyńca pisze: ↑17 lut 2025, 16:44 A jak można inaczej? Są tego takie ilości, że jakiś klucz selekcji musisz zastosować.
-
-
-
Tyle, że "Tiletum to pewniak" jest skierowane do gości którzy nie grali.
- Irka
- Has thanked: 1018 times
- Been thanked: 396 times
Przypuszczam, że te osoby, które określają Tiletum jako "solidny, nudny euras", mogą po prostu preferować trudniejsze gry.
Dla mnie to jedna z najlepszych włoskich gier (zaraz za Newtonem).
Satysfakcjonujące kombosy i ciekawe dylematy kościane.
Jeśli dodatek dodaje złożoności, to będę się bronić przed zakupem
Dla mnie to jedna z najlepszych włoskich gier (zaraz za Newtonem).
Satysfakcjonujące kombosy i ciekawe dylematy kościane.
Jeśli dodatek dodaje złożoności, to będę się bronić przed zakupem

-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 323 times
W Tiletum lubię najbardziej te trzy wymienione powyżej elementy: kostki, mapę i przemieszczanie się między lokacjami. No jeszcze układanie własnej planszetki i te katedry (odhaczam te widziane w realuXyhoo pisze: ↑17 lut 2025, 16:22 Ja pytam. Tiletum to naprawdę fajny euras skrojony jakby pode mnie. Lubię mapy w grach, lubię podróżowanie po planszy, lubię kostki, a tutaj są wykorzystywane naprawdę super, lubię, że na każde pytanie czy można tak zrobić odpowiedź brzmi tak.

A tak na marginesie - dla mnie "solidne" jest synonimem dobrego, nie średniego. Tak więc mówiąc i pisząc o Tiletum "solidne" komplementuję je zdecydowanie. Bardzo lubię, i wcale często grywam (czytaj: de temps en temps). A przypominam sobie, że gra nie była natychmiastowym wyborem u mnie - kupowałem po jakimś czasie od premiery, bo pierwsze wrażenie nie powaliło.
Co do dodatku? Zobaczę. Nie odczuwam potrzeby czegoś więcej, nie przeszkadza mi też "syndrom pierwszego". Gra działa, mam ją ubraną w wypełniony insert. Po co psuć i ulepszać dobre.. więc dodatek najpierw się obejrzy, zastanowi i się zobaczy..
-
- Has thanked: 1033 times
- Been thanked: 662 times
Zagrałem i ja dwie partyjki. Zgodzę się, że to solidne euro, ale dla mnie solidne w dobrym tego słowa znaczeniu (takie 8/10). Dwie rzeczy dają mi frajdę w tym tytule, wybór kości (i rozkminka: chcę dużo surowców, czy dużo punktów akcji a może powinienem się skupić na czymś jeszcze innym co da mi ten superancki żeton premii...) a druga to kombosikowa natura tego tytułu, niejedna tura to przyjemna kaskada efektów (i zapewne powód dla którego lepiej siadać do tego tytułu w mniejszym gronie niż większym).
Obawiałem się o regrywalność i docierały do mnie sygnały negatywne na ten temat, ale osobiście nie odczułem tego. Losowe położenie miejsc targów na mapie i ich sposób punktacji fajnie układają nową łamigłówkę co partyjkę.
Polecam
Obawiałem się o regrywalność i docierały do mnie sygnały negatywne na ten temat, ale osobiście nie odczułem tego. Losowe położenie miejsc targów na mapie i ich sposób punktacji fajnie układają nową łamigłówkę co partyjkę.
Polecam
- JollyRoger90
- Has thanked: 1321 times
- Been thanked: 309 times
Tiletum również wysoko w moim serduszku 
Jestem ciekaw na ile dodatek to zmieni. Czy tury nie będą już za bardzo przeciągnięte i poziom rozkminy wejdzie już na mniej akceptowalny i komfortowy poziom. Jak myślicie?

Jestem ciekaw na ile dodatek to zmieni. Czy tury nie będą już za bardzo przeciągnięte i poziom rozkminy wejdzie już na mniej akceptowalny i komfortowy poziom. Jak myślicie?
- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
Ja myślę, że ten dodatek zrobi wiele dobrego w tej grze, gdzie bądź co bądź wyścig istnieje, bo i kafelki z głównej planszy i katedry są bardziej lukratywne im szybciej je zdobędziemy. No i mieszkać na śląsku i nie kupić dodatku o górnikach? ;DJollyRoger90 pisze: ↑05 mar 2025, 09:11 Tiletum również wysoko w moim serduszku
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- jacobPL
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 52 times
Ja również Tiletum polubiłem od pierwszej rozgrywki. Bardzo mi siadła relaksująca grafika, przejrzystość, proste zasady oraz łażenie po mapie. Średniej ciężkości gra, może nawet rodzinna z plusem (dla planszówkowej rodziny), obecnie nie mam w kolekcji, ale być może wróci do niej, gdy coś wyleci.