Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 2373 times

Re: Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)

Post autor: warlock »

Czy kupował ktoś akrylowe heksy z dodruku i mógłby zrobić fotkę jakiegoś beżowego budynku, jego odpowiednika z czarnego rynku i kartonowego żetonu? Pierwszy druk miał pewne mankamenty (szczególnie widoczne na czarnych żetonach) i chętnie bym zobaczył, jak jest teraz ;)
Yappen
Has thanked: 137 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Yappen »

warlock pisze: 08 lip 2024, 09:35 Czy kupował ktoś akrylowe heksy z dodruku i mógłby zrobić fotkę jakiegoś beżowego budynku, jego odpowiednika z czarnego rynku i kartonowego żetonu? Pierwszy druk miał pewne mankamenty (szczególnie widoczne na czarnych żetonach) i chętnie bym zobaczył, jak jest teraz ;)
Kupiłem, ale Pledge Manager jest ciągle otwarty i dostawa planowana jest na grudzień, więc jeszcze trochę poczekasz na ewentualnie porównanie.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Awatar użytkownika
warlock

Aaa, ok ;). Planszostrefa nagle zaczęła mieć te rzeczy dostępne i myślałem, ze to może był taki insta-dodruk (nie śledzę samej kampanii). Dzięki!
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

warlock pisze: 08 lip 2024, 10:42 Aaa, ok ;). Planszostrefa nagle zaczęła mieć te rzeczy dostępne i myślałem, ze to może był taki insta-dodruk (nie śledzę samej kampanii). Dzięki!
Nikt kto szanuje swoje pieniądze w planszostrefie nie kupuje. W vanaheim te akrylowe żetony są po 129 zł.
Awatar użytkownika
Zodd
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Zodd »

litk pisze: 08 lip 2024, 17:38
warlock pisze: 08 lip 2024, 10:42 Aaa, ok ;). Planszostrefa nagle zaczęła mieć te rzeczy dostępne i myślałem, ze to może był taki insta-dodruk (nie śledzę samej kampanii). Dzięki!
Nikt kto szanuje swoje pieniądze w planszostrefie nie kupuje. W vanaheim te akrylowe żetony są po 129 zł.
Tam się chyba ktoś pomylił, bo akrylowe tokeny (179) są droższe od hexów (129). Natomiast na gamefound to jest 35$ (hexy) i 22$ (tokeny).
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

Zodd pisze: 08 lip 2024, 19:35 Tam się chyba ktoś pomylił, bo akrylowe tokeny (179) są droższe od hexów (129). Natomiast na gamefound to jest 35$ (hexy) i 22$ (tokeny).
Może nie pomyłka a kwestia popytu i podaży. W poprzedniej kampanii akrylowe tokeny doszły dopiero w Pledge Managerze i wiele osób je przeoczyło, przez co zapotrzebowanie jest duże a rynek chłonny.
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

Wczoraj wieczorem hexy były po 229 zł, dziś już są 259 zł.
Torquemada666
Has thanked: 304 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Torquemada666 »

Czy w instrukcji wersji Big Box jest poprawna ilość dodatkowych żetonów włości "Białe zamki"? Świeżo rozpakowana gra i zdecydowanie mam ich 8, a nie 9 jak stoi w instrukcji.
walterek
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: walterek »

Torquemada666 pisze: 24 lip 2024, 14:05 Czy w instrukcji wersji Big Box jest poprawna ilość dodatkowych żetonów włości "Białe zamki"? Świeżo rozpakowana gra i zdecydowanie mam ich 8, a nie 9 jak stoi w instrukcji.
8 plus żeton klasztoru 29, tak jest w instrukcji (przynajmniej mojej, bo widzę w instrukcji PDF ze strony REBEL że jest tam napisane ile jest ich w sumie). :)
Vordi
Has thanked: 59 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Vordi »

Jeden biały zamek jest czarny tj. do kupienia na czarnym rynku
Yellow
Has thanked: 2 times

Post autor: Yellow »

Czy w wersji Splendid Pledge znajduje się też wersja drużynowa?
Yappen

Yellow pisze: 08 lut 2025, 23:02 Czy w wersji Splendid Pledge znajduje się też wersja drużynowa?
To jest niezależne od pledge'a. Każda edycja specjalna ma te same moduły gry, jedyna różnica to wizualne komponenty. Wariant drużynowy to po prostu 2 kartki opisane w instrukcji.
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Yappen pisze: 08 lut 2025, 23:16 Wariant drużynowy to po prostu 2 kartki opisane w instrukcji.
No i chyba jeszcze dodatkowe, większe plansze jesli sie nie mylę.

Pzdr
M
Yappen

jamjar pisze: 10 lut 2025, 14:34 No i chyba jeszcze dodatkowe, większe plansze jesli sie nie mylę.

Pzdr
M
Masz rację. To był taki skrót myślowy, bo te plansze, to w zasadzie ciut grubsze kartki. :mrgreen:

Wrzucam zdjęcia z kronikarskiego obowiązku, ale w ten wariant jeszcze nie grałem.
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/ER ... Q?e=gHcJCZ
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/Ee ... Q?e=DAX6HT
radarek
Has thanked: 28 times
Been thanked: 117 times

Post autor: radarek »

Yappen pisze: 10 lut 2025, 15:01 Wrzucam zdjęcia z kronikarskiego obowiązku, ale w ten wariant jeszcze nie grałem.
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/ER ... Q?e=gHcJCZ
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/Ee ... Q?e=DAX6HT
Linki wymagają logowania.
Yappen

radarek pisze: 10 lut 2025, 22:09 Linki wymagają logowania.
Jeden chyba działa, ale faktycznie coś OneDrive ześwirował, bomnie powinien pytać o logowanie. Może te będą ok.

https://ibb.co/LzjqX3Ld
https://ibb.co/99d6bbZx
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Od ładnych paru miesięcy podczas każdej pracy na komputerze odpalam sobie Zamki na BGA w czasie rzeczywistym i ... tak to ja mogę pracować! :) stało się to niemalże moim nałogiem. przez wszystkie dotychczasowe lata nie nagrałam się w tę grę tyle, co teraz :D okazało się, że uzyskanie dobrego wyniku wymaga jednak wysiłku, że gra równych sobie przeciwników staje się bardzo interesującym wyzwaniem i że można wykręcić ponad 300 punktów :)
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Bez dodatków 300 pkt? :shock:

Ja gram już dość długi czas apką i w rozgrywce 3-osobowej mój rekord to 260.
Lailonn
Has thanked: 8 times

Post autor: Lailonn »

Trochę już minęło od wydania nowej edycji. Jak wrażenia posiadaczy akrylowych tokenów?

Zastanawiam się nad nimi do Puerto Rico a w Zamkach się nie zdecydowałem i nie wiem czy dalej się trzymać tektury? ;) Puerto dostanie napisy angielskie (mi to przeszkadza)a tu był same obrazki + ew naklejki ale czy faktycznie warto dokładać, aż tyle?
Awatar użytkownika
warlock

Miałem, sprzedałem. Są cudowne w dotyku, ale irytowała mnie gorsza jakość nadruku - budynki były czasem lekko rozmyte (szczególnie żółte), a żółte i beżowe tło czarnych żetonów miało "zielonkawy" odcień i przytłumione barwy. To może drobnostki, ale jakoś tak mnie gryzło w zestawieniu z perfekcyjnie szczegółowymi i nadrukowanymi kartonowymi odpowiednikami. No i akryle mają kolorowe ramki wokół obrazków i rzut z góry na nasze włości wygląda mniej atrakcyjnie (szczególnie w przypadku tych czarnych). I z uwagi na tę ramkę budynki są lekko mniejsze niż kartonowe (i lekko mniejsza jest też i tak już za mała ikonografia na żółtych heksikach). Ostatecznie zostawiłem sobie tylko akrylowe żetony (robotnicy, tarcze, bonusy) ;). Ale heksy poleciały w świat.

Tu jest fota z BGG, zobacz sobie na żółte heksy z czarnego zestawu. Na zdjęciach widać to mniej, ale na żywo ten kolor jest taki właśnie zielonkawy. Na fotkach efektu lekkiego rozmycia/przesunięcia/zaniku szczegółów raczej się nie zobaczy, to widać dopiero jak weźmiesz do łapy akryl i karton.
Obrazek
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

U mnie wrażenia dotykowe i ułatwienie obsługi (łatwiejsze podnoszenie grubymi paluchami) zwyciężyły. Kartony poszły w świat ;)
Sprzedałem akrylowe żetony dodatkowe, nie gramy zwykle z tarczami i winnicami, więc mały miałem pożytek z nich.
Lailonn
Has thanked: 8 times

Post autor: Lailonn »

Faktycznie jakość nadruku żółtych dziwnie gorsza. Jednak kusi mnie potencjalny efekt premium jaki dają metalowe monety.

Trwałość + niby wygodniejsza obsługa na planszy. Wygoda może być złudzeniem a trwałość niby nie zaleją się ale mogą zdrapać/zetrzeć - naturalnie gdybam ;)
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1456 times

Post autor: seki »

Tekturowe mogą się zniszczyć tak jak i akrylowe. Tu moim zdaniem nie ma różnicy. Akryle dają fajne poczucie produktu premium i fajnie się nimi operuje na planszy. Jedyny minus tego wydania jak dla mnie to wielkość i ciężar pudła, tej gry już nie wynoszę nigdzie z domu.
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 931 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Gromb »

seki pisze: 09 mar 2025, 16:32 Tekturowe mogą się zniszczyć tak jak i akrylowe. Tu moim zdaniem nie ma różnicy. Akryle dają fajne poczucie produktu premium i fajnie się nimi operuje na planszy. Jedyny minus tego wydania jak dla mnie to wielkość i ciężar pudła, tej gry już nie wynoszę nigdzie z domu.
Obstawiam, że zanim to nastąpi, to minie wiele emocjonujących partii. Dlatego też, zostawiłem sobie pierwsze wydanie, by wprowadzać znajomych w ten tytuł i samemu zagrać od czasu do czasu. A wydanie od AR trzymam na spotkania z ogranymi już w ten tytuł graczami.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
woytas
Has thanked: 202 times
Been thanked: 152 times

Post autor: woytas »

Duże pudło to minus edycji specjalnej. Byłoby dużo wygodniej, gdyby rozbili to na dwa mniejsze pudełka.
ODPOWIEDZ