Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2373 times
Re: Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Czy kupował ktoś akrylowe heksy z dodruku i mógłby zrobić fotkę jakiegoś beżowego budynku, jego odpowiednika z czarnego rynku i kartonowego żetonu? Pierwszy druk miał pewne mankamenty (szczególnie widoczne na czarnych żetonach) i chętnie bym zobaczył, jak jest teraz 

-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
Kupiłem, ale Pledge Manager jest ciągle otwarty i dostawa planowana jest na grudzień, więc jeszcze trochę poczekasz na ewentualnie porównanie.warlock pisze: ↑08 lip 2024, 09:35 Czy kupował ktoś akrylowe heksy z dodruku i mógłby zrobić fotkę jakiegoś beżowego budynku, jego odpowiednika z czarnego rynku i kartonowego żetonu? Pierwszy druk miał pewne mankamenty (szczególnie widoczne na czarnych żetonach) i chętnie bym zobaczył, jak jest teraz![]()
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
- warlock
Aaa, ok
. Planszostrefa nagle zaczęła mieć te rzeczy dostępne i myślałem, ze to może był taki insta-dodruk (nie śledzę samej kampanii). Dzięki!

Nikt kto szanuje swoje pieniądze w planszostrefie nie kupuje. W vanaheim te akrylowe żetony są po 129 zł.
- Zodd
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 16 times
Tam się chyba ktoś pomylił, bo akrylowe tokeny (179) są droższe od hexów (129). Natomiast na gamefound to jest 35$ (hexy) i 22$ (tokeny).
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
MMarki (bga)
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Może nie pomyłka a kwestia popytu i podaży. W poprzedniej kampanii akrylowe tokeny doszły dopiero w Pledge Managerze i wiele osób je przeoczyło, przez co zapotrzebowanie jest duże a rynek chłonny.
-
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 163 times
Czy w instrukcji wersji Big Box jest poprawna ilość dodatkowych żetonów włości "Białe zamki"? Świeżo rozpakowana gra i zdecydowanie mam ich 8, a nie 9 jak stoi w instrukcji.
8 plus żeton klasztoru 29, tak jest w instrukcji (przynajmniej mojej, bo widzę w instrukcji PDF ze strony REBEL że jest tam napisane ile jest ich w sumie).Torquemada666 pisze: ↑24 lip 2024, 14:05 Czy w instrukcji wersji Big Box jest poprawna ilość dodatkowych żetonów włości "Białe zamki"? Świeżo rozpakowana gra i zdecydowanie mam ich 8, a nie 9 jak stoi w instrukcji.

Czy w wersji Splendid Pledge znajduje się też wersja drużynowa?
-
To jest niezależne od pledge'a. Każda edycja specjalna ma te same moduły gry, jedyna różnica to wizualne komponenty. Wariant drużynowy to po prostu 2 kartki opisane w instrukcji.
No i chyba jeszcze dodatkowe, większe plansze jesli sie nie mylę.
Pzdr
M
-
Masz rację. To był taki skrót myślowy, bo te plansze, to w zasadzie ciut grubsze kartki.

Wrzucam zdjęcia z kronikarskiego obowiązku, ale w ten wariant jeszcze nie grałem.
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/ER ... Q?e=gHcJCZ
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/Ee ... Q?e=DAX6HT
Linki wymagają logowania.Yappen pisze: ↑10 lut 2025, 15:01 Wrzucam zdjęcia z kronikarskiego obowiązku, ale w ten wariant jeszcze nie grałem.
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/ER ... Q?e=gHcJCZ
https://1drv.ms/u/c/38aad951b4fca750/Ee ... Q?e=DAX6HT
-
Jeden chyba działa, ale faktycznie coś OneDrive ześwirował, bomnie powinien pytać o logowanie. Może te będą ok.
https://ibb.co/LzjqX3Ld
https://ibb.co/99d6bbZx
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
Od ładnych paru miesięcy podczas każdej pracy na komputerze odpalam sobie Zamki na BGA w czasie rzeczywistym i ... tak to ja mogę pracować!
stało się to niemalże moim nałogiem. przez wszystkie dotychczasowe lata nie nagrałam się w tę grę tyle, co teraz
okazało się, że uzyskanie dobrego wyniku wymaga jednak wysiłku, że gra równych sobie przeciwników staje się bardzo interesującym wyzwaniem i że można wykręcić ponad 300 punktów 

Trochę już minęło od wydania nowej edycji. Jak wrażenia posiadaczy akrylowych tokenów?
Zastanawiam się nad nimi do Puerto Rico a w Zamkach się nie zdecydowałem i nie wiem czy dalej się trzymać tektury?
Puerto dostanie napisy angielskie (mi to przeszkadza)a tu był same obrazki + ew naklejki ale czy faktycznie warto dokładać, aż tyle?
Zastanawiam się nad nimi do Puerto Rico a w Zamkach się nie zdecydowałem i nie wiem czy dalej się trzymać tektury?

- warlock
Miałem, sprzedałem. Są cudowne w dotyku, ale irytowała mnie gorsza jakość nadruku - budynki były czasem lekko rozmyte (szczególnie żółte), a żółte i beżowe tło czarnych żetonów miało "zielonkawy" odcień i przytłumione barwy. To może drobnostki, ale jakoś tak mnie gryzło w zestawieniu z perfekcyjnie szczegółowymi i nadrukowanymi kartonowymi odpowiednikami. No i akryle mają kolorowe ramki wokół obrazków i rzut z góry na nasze włości wygląda mniej atrakcyjnie (szczególnie w przypadku tych czarnych). I z uwagi na tę ramkę budynki są lekko mniejsze niż kartonowe (i lekko mniejsza jest też i tak już za mała ikonografia na żółtych heksikach). Ostatecznie zostawiłem sobie tylko akrylowe żetony (robotnicy, tarcze, bonusy)
. Ale heksy poleciały w świat.
Tu jest fota z BGG, zobacz sobie na żółte heksy z czarnego zestawu. Na zdjęciach widać to mniej, ale na żywo ten kolor jest taki właśnie zielonkawy. Na fotkach efektu lekkiego rozmycia/przesunięcia/zaniku szczegółów raczej się nie zobaczy, to widać dopiero jak weźmiesz do łapy akryl i karton.

Tu jest fota z BGG, zobacz sobie na żółte heksy z czarnego zestawu. Na zdjęciach widać to mniej, ale na żywo ten kolor jest taki właśnie zielonkawy. Na fotkach efektu lekkiego rozmycia/przesunięcia/zaniku szczegółów raczej się nie zobaczy, to widać dopiero jak weźmiesz do łapy akryl i karton.

- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
U mnie wrażenia dotykowe i ułatwienie obsługi (łatwiejsze podnoszenie grubymi paluchami) zwyciężyły. Kartony poszły w świat 
Sprzedałem akrylowe żetony dodatkowe, nie gramy zwykle z tarczami i winnicami, więc mały miałem pożytek z nich.

Sprzedałem akrylowe żetony dodatkowe, nie gramy zwykle z tarczami i winnicami, więc mały miałem pożytek z nich.
Faktycznie jakość nadruku żółtych dziwnie gorsza. Jednak kusi mnie potencjalny efekt premium jaki dają metalowe monety.
Trwałość + niby wygodniejsza obsługa na planszy. Wygoda może być złudzeniem a trwałość niby nie zaleją się ale mogą zdrapać/zetrzeć - naturalnie gdybam
Trwałość + niby wygodniejsza obsługa na planszy. Wygoda może być złudzeniem a trwałość niby nie zaleją się ale mogą zdrapać/zetrzeć - naturalnie gdybam

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Tekturowe mogą się zniszczyć tak jak i akrylowe. Tu moim zdaniem nie ma różnicy. Akryle dają fajne poczucie produktu premium i fajnie się nimi operuje na planszy. Jedyny minus tego wydania jak dla mnie to wielkość i ciężar pudła, tej gry już nie wynoszę nigdzie z domu.
- Gromb
- Has thanked: 931 times
- Been thanked: 412 times
Obstawiam, że zanim to nastąpi, to minie wiele emocjonujących partii. Dlatego też, zostawiłem sobie pierwsze wydanie, by wprowadzać znajomych w ten tytuł i samemu zagrać od czasu do czasu. A wydanie od AR trzymam na spotkania z ogranymi już w ten tytuł graczami.seki pisze: ↑09 mar 2025, 16:32 Tekturowe mogą się zniszczyć tak jak i akrylowe. Tu moim zdaniem nie ma różnicy. Akryle dają fajne poczucie produktu premium i fajnie się nimi operuje na planszy. Jedyny minus tego wydania jak dla mnie to wielkość i ciężar pudła, tej gry już nie wynoszę nigdzie z domu.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Duże pudło to minus edycji specjalnej. Byłoby dużo wygodniej, gdyby rozbili to na dwa mniejsze pudełka.
Instrukcja PL dla
Welcome To...: Collector's Edition
Welcome To...: Collector's Edition