Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 144 times
Been thanked: 479 times

Re: Die Burgen von Burgund [S. Feld]

Post autor: KubaP »

Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
zakwas
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: zakwas »

Pan_K pisze:
zakwas pisze:
romeck pisze:W mojej opinii losowanie z woreczków jest niewygodne. U mnie wspaniale sprawdza się ten organizer:
http://allegro.pl/patrol-200-stuff-orga ... 86167.html
Ktoś może powiedzieć, że widać co się bierze, ale to przecież zależy od tego jak się bierze i kto to robi. Poza tym staram się, aby znaczniki w tym pudełku były odwrócone (a same się raczej nie odwracają).
Mam podobne rozwiązanie - przed grą obracam zwyczajnie organizer do góry dnem, otwieram i mam płytki przygotowane do rozstawiania po ew. lekkim poprzekładaniu, żeby nie było wiadomo co jest na spodzie. ;)

https://www.boardgamegeek.com/image/289 ... s-burgundy
Cute. Co to za organizery i gdzie do nabycia?
Te konkretne co ja mam, to od mojej lepszej połówki, która jest nauczycielką plastyki i nakupiła kiedyś gumek do plecenia (coś jak te) dla dzieciaków. Także trzeba szukać niestety na własną rękę podobnych, ale patent z przewracaniem "do góry kołami" się sprawdza całkiem nieźle i skraca znacząco setup w porównaniu do tego jak to może wyglądać. :)
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 182 times

Post autor: Pan_K »

No cóż - trzeba się będzie zastanowić nad czymś.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

Trzeba iść do Castoramy albo innego Brico i są tego sterty w cenach od 2,5 zł
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1224 times
Been thanked: 2376 times

Post autor: warlock »

(fota z bloga)
Spoiler:
Ja mam NOR-T 12, sprawdza się idealnie ;)
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 413 times

Post autor: tomb »

W ogóle do mnie te organizery nie trafiają. Przecież trzeba wszystko wyjąć, odwrócić i dopiero losować. Co najwyżej patent zakwasa, bo mamy wszystko zgrabnie pokupkowane, reszta to dla mnie pudełko w pudełku. Że się wam chce...
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
romeck
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Post autor: romeck »

No nie chcecie mi wierzyć, że moje pudełko jest lepsze. Można swobodnie w nim mieszać i losować. Ale jak tam wolicie...

Tomb: Nic nie trzeba odwracać, co najwyżej wzrok podczas losowania (choć ja dbam, by znaczniki były wkładane odwrócone podczas sprzątania po grze, ale to nie jest konieczne). A tym bardziej nic nie trzeba wyjmować przed samą grą.

Obrazek
Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
Awatar użytkownika
tomb

O, tak można elegancko losować. Ale te NORy to jakoś nie bardzo widzę...
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 182 times

Post autor: Pan_K »

romeck pisze:No nie chcecie mi wierzyć, że moje pudełko jest lepsze. Można swobodnie w nim mieszać i losować. Ale jak tam wolicie...

Tomb: Nic nie trzeba odwracać, co najwyżej wzrok podczas losowania (choć ja dbam, by znaczniki były wkładane odwrócone podczas sprzątania po grze, ale to nie jest konieczne). A tym bardziej nic nie trzeba wyjmować przed samą grą.

Obrazek
200 stuff, to trochę drogo. I z błędem ;)
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
eventide
Has thanked: 26 times
Been thanked: 18 times

Post autor: eventide »

Hej,

Mam pytanie do Was o wersje językowe. Czy dobrze wnioskuję, że pudełko brązowe (http://i-szop.pl/szukaj/1/burgund) zawiera instrukcję tylko po niemiecku, a pudełko czerwone instrukcje DE, EN i FR? Wiem, że gra jest niezależna językowo, ale chciałbym mieć kolorową ładną instrukcję albo po EN, albo po FR. Po niemiecku niestety nicht sprechen.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Morgon
Has thanked: 64 times
Been thanked: 134 times

Post autor: Morgon »

Wydanie angielskie (bardziej bordowe niż czerwone) zawiera instrukcję po angielsku i francusku. Niemiecka jest w brązowym pudełku.
Awatar użytkownika
nahar
Has thanked: 144 times
Been thanked: 93 times

Post autor: nahar »

Wydanie niemieckie wg mnie zawiera instrukcje w 3 jezykach. Jest to ta wersja ktora jest w planszomanii. Duzy tytul po niemiecku i male na dole po fr i ang. nie widzialem wydania tylko de

Przepraszam za brak PL znakow.
Awatar użytkownika
hamish
Has thanked: 334 times
Been thanked: 136 times

Post autor: hamish »

nahar pisze:Wydanie niemieckie wg mnie zawiera instrukcje w 3 jezykach. Jest to ta wersja ktora jest w planszomanii. Duzy tytul po niemiecku i male na dole po fr i ang. nie widzialem wydania tylko de
Dokładnie. To wersja europejska i chyba właśnie taka jest ogólnie sprzedawana u nas (sam posiadam). Na pudełku jest dodatkowo napisane (w lewym, górnym rogu), że gra zawiera instrukcje w językach angielskim i francuskim (pełnowartościowe, kolorowe, na dobrym jakościowo papierze). Także nie ma się co szczypać. A Die Burgen von Burgund niespecjalnie bije po oczach ;) Da się przyzwyczaić. Warto nadmienić, że dostępna jest też polska instrukcja (vide BGG).
Crivens! Whut aboot us, ye daftie!?
Sprzedam
Kupię
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 545 times
Been thanked: 1604 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Wydanie oznaczone kodem 269143 ma tytuł Die Burgen von Burgund i zawiera instrukcje: niemiecką, angielską i francuską
Wydanie oznaczone kodem 812431 ma tytuł The Castels of Burgundy i zawiera instrukcje: angielską i francuską
dariuszkoziel
Has thanked: 18 times
Been thanked: 2 times

Post autor: dariuszkoziel »

nahar pisze:Wydanie niemieckie wg mnie zawiera instrukcje w 3 jezykach. Jest to ta wersja ktora jest w planszomanii.
.
W Rebelu ta sama wersja.
Awatar użytkownika
warlock

Zamówiłem sobie dodatkowe maty do Zamków (10a-10H) i nie wiem czy nie żałuję, bo dopiero po fakcie doczytałem, że wprowadzają nowe zasady kładzenia kafelków na planszy: muszą być przyległe pośrednio (przez inne kafle tego samego koloru) lub bezpośrednio do któregokolwiek zamku.

Grał ktoś kiedyś z tą zasadą na tych matach? Jest to ciekawe wyzwanie, czy ta zasada psuje grę?
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Odkąd mamy te plansze, gramy praktycznie tylko na nich (ok. 40 rozgrywek). Oboje z żoną uważamy, że są lepsze od oryginalnych - oczywiście tylko z nowymi zasadami. Gra robi się bardziej zacięta, bo często potrzebujemy bardzo konkretnych kafli, z tego powodu zyskują na wartości robotnicy i kafle wiedzy pozwalające zmieniać o 1 wynik podczas zabierania/wykładania kafli. To nadal przyjemna i relaksująca gra, ale robi się ciaśniej, łatwiej też o błąd czy trudną sytuację. Dla nas to same plusy, chociaż wiem, że nie każdy może do tego tak podchodzić.
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Nie musisz grać z tą zasadą. Możesz grać na normalnych.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 503 times
Been thanked: 1197 times

Post autor: detrytusek »

Trolliszcze pisze:Odkąd mamy te plansze, gramy praktycznie tylko na nich (ok. 40 rozgrywek). Oboje z żoną uważamy, że są lepsze od oryginalnych - oczywiście tylko z nowymi zasadami. Gra robi się bardziej zacięta, bo często potrzebujemy bardzo konkretnych kafli, z tego powodu zyskują na wartości robotnicy i kafle wiedzy pozwalające zmieniać o 1 wynik podczas zabierania/wykładania kafli. To nadal przyjemna i relaksująca gra, ale robi się ciaśniej, łatwiej też o błąd czy trudną sytuację. Dla nas to same plusy, chociaż wiem, że nie każdy może do tego tak podchodzić.
Nie grałem to nie wiem ale czy to czasem nie powoduje, że czynnik losowy nabiera na znaczeniu? Akurat ja lubię jak się go ogranicza.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Trolliszcze

Czynnik losowy jest dokładnie taki sam, tylko trzeba nim lepiej zarządzać. Gra nie robi się przez tę zmianę bardziej losowa, bo nie dochodzą żadne nowe losowe elementy. Za to boleśniej karze za błędy - nawet wybór miejsca na pierwszy zamek jest o wiele ważniejszy, bo determinuje, co będziemy mogli brać i jak szybko dostaniemy się do innych pól. Wyścig o kafle wygląda też ciekawiej, jeśli się walczy o coś konkretnego. Już nie ma teraz: "a tam, nie będę marnował robotników, żeby wziąć ten kafel, może później wpadnie coś fajnego". Teraz albo płacisz i bierzesz, albo możesz się obudzić z ręką w nocniku.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2016, 12:29 przez Trolliszcze, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
warlock

Wielkie dzięki Panowie za błyskawiczną odpowiedź ;)
BartP pisze:Nie musisz grać z tą zasadą. Możesz grać na normalnych.
Na pewno? Nie psuje to balansu nowych mat? (w sensie - nie były one przypadkiem projektowane pod kątem konieczności grania z tą zasadą?

I z czystej ciekawości - czy ta zasada "przenosi się też" na stare maty? Czy odnosi się tylko do tych nowych?

Mam również opcję zakupu pozostałych dodatków do Zamków (dodatkowe żetony + maty z monastryami) ale szczerze mówiąc nie wiem, czy chcę aż tak ingerować w doskonałą już (imo) grę ;).
Awatar użytkownika
Trolliszcze

Grałem ze wszystkimi dodatkami i powiem zupełnie szczerze, że dla mnie jedyny warty zakupu to właśnie plansze "10". Już podstawkę uważaliśmy za grę fantastyczną, a z tym dodatkiem dla nas stała się jeszcze ciekawsza - to chyba o czymś świadczy...
EDIT: Zasada dotyczy tylko nowych plansz, one są do tej zasady specjalnie skonstruowane. Na planszach z podstawki są miejsca, gdzie nigdy nie dostałbyś się do nowego zamku, ergo pewne regiony plansz byłyby zablokowane po wsze czasy.
Awatar użytkownika
tomb

warlock pisze:I z czystej ciekawości - czy ta zasada "przenosi się też" na stare maty? Czy odnosi się tylko do tych nowych?
Nie da rady łączyć niektórych pól z zamkami.

Plansze z klasztorami są bardzo fajne. I bez problemu można pominąć zasadę klasztorów lub odwrotnie - wprowadzić ją na zwykłych planszach.
Dodatkowe mapy zawsze na plus.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 503 times
Been thanked: 1197 times

Post autor: detrytusek »

Trolliszcze pisze:Czynnik losowy jest dokładnie taki sam, tylko trzeba nim lepiej zarządzać. Gra nie robi się przez tę zmianę bardziej losowa, bo nie dochodzą żadne nowe losowe elementy. Za to boleśniej karze za błędy - nawet wybór miejsca na pierwszy zamek jest o wiele ważniejszy, bo determinuje, co będziemy mogli brać i jak szybko dostaniemy się do innych pól. Wyścig o kafle wygląda też ciekawiej, jeśli się walczy o coś konkretnego. Już nie ma teraz: "a tam, nie będę marnował robotników, żeby wziąć ten kafel, może później wpadnie coś fajnego". Teraz albo płacisz i bierzesz, albo możesz się obudzić z ręką w nocniku.
Dochodzić nie dochodzą ale jeśli niektóre kafle robią się więcej warte od innych to bardziej boli jeśli kości wyjątkowo nie podejdą. Czyli innymi słowy na pechu więcej stracisz czyli ciężej wygrać. Czy tak patrząc losowość nie nabiera na wartości?
Ostatnio zmieniony 07 lip 2016, 12:37 przez detrytusek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
warlock

Dobra, w takim razie prosta sprawa - dam temu dodatkowi szansę, nie anuluję zamówienia :D Jak będziemy chcieli większego wyzwania w Zamkach, to po prostu zapodamy na stół nowe maty. Nie trzeba wtasowywać żadnych nowych żetonów, także użycie dodatku będzie totalnie bezbolesne pod kątem setupu ;).

Bałem się tak mocnych zmian w rdzeniu mechaniki gry i zaburzenia balansu (płytki Zamków stają się teraz jeszcze ważniejsze).
ODPOWIEDZ