carrom

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Re: carrom

Post autor: kwiatosz »

Mógłby ktoś testujący pokusić się o porównanie stołu super stroke (tego od Goongi w sensie) i Surco, stołu Klemy czyli? Nie to żebym chciał kupować kolejny stół, po prostu ciekaw żem ogromnie czy słusznie zainwestowałem :wink:
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Post autor: folko »

To ja spróbuję... bo mam nietypowe doświadczenie.
Do Pionka grałem tylko na swojej samoróbce... nie miałem też oryginalnego zestawu pionów i strikera.
Pierwsza partia - to zdziwienie. Przecież miało się to wszystko dużo lepiej przesuwać itd. a różnica między moim stołem a oryginalnym była niewielka. Potem zagrałem na stole od Klemy i... kosmos. Tam wszystko jeździ, striker nie wyhamowuje nagle tylko stopniowo, piony po odbiciu zachowują się zgodnie z prawami fizyki ;-) itd.
Dzięki Kubie wczoraj zagrałem kilka razy w domu na moim stole z oryginalnymi pionami. Tym razem była różnica. Okazało się że mój stół sprawował się dość dobrze z moimi pionami. Fakt że było trudniej (mniejsze piony), ale ponieważ elementy były lżejsze - to całość dość dobrze chodziła... teraz cięższy striker i piony zmieniły moją grę ;-)

Jeszcze porównanie odbicia strikera od band:
- mój zestaw i mój stół - przeszło dwie odległości
- mój stół oryginalny zestaw - 1,5 odległości (mam za miękkie bandy ;-( )
- zestaw tańszy - około 4 odległości
- zestaw Klemy - 6

Reasumując. Gra na zestawie Klemy to może i ta sama gra, ale większa wygoda. Większe możliwości taktyczne rozprowadzania pionów (o ile się to umie ;-) ), większa cena... Ja zachorowałem ale szybko się wyleczyłem. Zmienię swój stół na jakiś oryginalny, ale raczej nie na taki jak ma Krzysiek...

I ostatnia uwaga - Klema ma oryginalny proszek i ten robi różnicę! Również na tych tańszych stołach gra się lepiej!! Na pewno zainwestuj w proszek!!
Awatar użytkownika
dasilwa
Been thanked: 1 time

Post autor: dasilwa »

Zdecydowanie to proszek robi różnicę. Posypaliśmy stół super stroke proszkiem Klemy i wyszło na to że nagle striker zaczął odbijać się 5,5 razy.
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Post autor: goonga »

Dasilva mam pewien pomysł co do twojego strikera. My zostawiliśmy jeden kompletny zestaw z tym lżejszym stirkerem trzewikowi (zakładaliśmy że to jego) ale nie wiem czy on gdzieś wcześniej nie schował swojego.

Co do stołu Klemy jest naprawdę super. Cieszę się że mogłem na nim zagrać, bo była to czysta przyjemność. Faktycznie ustawienie stołu na odpowiedniej wysokości ma także bardzo duzy wpływ na grę - stojaczek jest świetny.

Zaskoczyła mnie powierzchnia stołu surco (nie jest gładka). Proszek jest także zupełnie inny (tak jakby miał takie mikro granulki). Faktycznie jak posypaliśmy proszkiem Klemy stoły superstroke krążek z 3,5 -4 odbić nagle zaczął robić 5-5,5 odbić. Zresztą chyba każdy się ze mną zgodzi że to nie oto chodzi ile razy ten striker sie odbije bo i tak w trakcie gry dominują zagrania lekkie i precyzyjne. Najważniejsze jest to aby zagrania były powtarzalne i na całej powierzchni stołu striker i krążki sunęły jednakowo. A i nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że zagranie na stole Klemy wiąże się z uczeniem się gry od nowa. Uważam że po kilku zagraniach można bardzo szybko dostosować siłę (zmniejszyć ją - co wpływa korzystnie na celność) i zacząć wbijać krążki. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że przesiadając się ze słabszego stołu na stół Klemy gra staje się łatwiejsza.

A i nie mogę się powstrzymać od skomentowania poziomu gry zarówno Klemy jak i Jacka. Moje gratulacje. Z Jackiem miałem okazję zagrać dwie partie. Pierwsza przegrałem 2-0. W drugiej miałem dobrą passę i zostawiłem Jacka chyba z 5-6 krążkami - nie dając się mu odegrać:D:D:D. Z Klemą grałem w parze przeciwko J_an-owi i Sztefanowi i także byłem pod wrażeniem poziomu gry wszystkich graczy. Mimo, że J_an cały czas narzekał jak to słabo mu idzie wbijał co chwila swoje krążki do łuz. Szkoda że Mirkowi nie udało się wejść do ścisłego finału bo myślę, że także pokazał klasę zarówno podczas gry przed turniejem jak i w trakcie rozgrywek grupowych. Sztefan miał kilka pechowych zagrań, które spowodowały iż dwa mecze, które mógł wygrać zremisował. Bazik trafił do grupy z Jackiem. Ich mecz był wyrównany. Jasiek i Dasilva zmierzyli się w półfinale. Jestem pewny że tych dwóch graczy będziemy często widywać w finałach i półfinałach turniejów Carrom.

Wszystkim uczestnikom jeszcze raz gratuluję i mam nadzieje że nasze turnieje będą motywować do rozwoju umiejętności gry w Carrom.
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent
Been thanked: 2 times

Post autor: ja_n »

Ja ze swojego występu w turnieju jestem w sumie zadowolony, z czasem zdążyłem się rozegrać i jakoś mi szło. Do bardzo udanych momentów zaliczę wbicie królowej ze środka planszy dwa razy pod rząd (chociaż żadnego wbicia nie udało mi się potwierdzić, to jednak królowa wpadała). Potem jeszcze raz mi się ta sztuka udała. Miałem dwie partie w turnieju, w których się zdekoncentrowałem i to kosztowało mnie dwa mecze - najpierw z dasilwą przegrałem partię 9:0 i w ostatniej już nie było o co walczyć, a potem z Michałem przegrałem podaj 7:0 i przez to cały mecz jednym punktem. Turniej mimo dwóch porażek bardzo mi się podobał i mam zamiar uczestniczyć w kolejnych zawodach jeśli będzie okazja.
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times

Post autor: Sztefan »

goonga pisze:Dasilva mam pewien pomysł co do twojego strikera. My zostawiliśmy jeden

Sztefan miał kilka pechowych zagrań, które spowodowały iż dwa mecze, które mógł wygrać zremisował.
To znaczy akurat z Mirasem remis to sukces. Miras miał masakryczny początek i już myślałem, że zostanę zmiażdżony. Na szczęście był to 3 mecz, a razem z porannym sparingiem czwarty i już się rozgrzałem i wreszcie doszedłem do swojej formy. Gorzej było w meczu z KO73 z którym zremisowałem przez mój gigantyczny błąd. A miałem już pewne zwycięstwo w kieszeni... Tak to jednak jest jak sie przez ostatnie tygodnie w ogóle nie trenowało.

P.S.
goonga pisze:Dasilva
Dasilwa ;)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

OK, dzięki wielkie, zatem miast stołu zakupię proszek :wink: Jak rozumiem to jest ten proszek z Planszomanii?
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

Post autor: buras »

jestem totalnie początkującym w tej dziedzinie. powiedzcie mi , czy warto kupic ten stol??

http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... =10&t=5522
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Post autor: folko »

kwiatosz pisze:OK, dzięki wielkie, zatem miast stołu zakupię proszek :wink: Jak rozumiem to jest ten proszek z Planszomanii?
No niestety nie... Klema ma proszek z Francji... czy ten planszomaniakowy ;-) jest podobny... musisz sprawdzić :mrgreen:
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

buras pisze:jestem totalnie początkującym w tej dziedzinie. powiedzcie mi , czy warto kupic ten stol??

Nie wiem o co chodzi bo pod tym linkiem nie ma stołu do carrom. (chyba....)?

Co do pudru to warto by było sprawdzić co oferuje planszomania?

P.S.

Kwiatosz mam nadzieję że zobaczymy cię na kolejnych odsłonach turniejów carrom. Nie ukrywam że liczyłem na reprezentację Lublina na tym turnieju.
Awatar użytkownika
Sztefan

kwiatosz pisze:OK, dzięki wielkie, zatem miast stołu zakupię proszek :wink: Jak rozumiem to jest ten proszek z Planszomanii?
Proszek z Planszomanii zamierzam przetestować. To nie ten sam, co jest tu polecany. Magiczny proszek Klemy można kupić tutaj:
http://www.carrom-online.com/boutique/f ... ag=1&num=0

Być może proszek i nie tylko trafi również do Warszawy ;)
buras pisze:jestem totalnie początkującym w tej dziedzinie. powiedzcie mi , czy warto kupic ten stol??

Też nie wiem, o co chodzi z tym linkiem. Po plansze do Carroma najlepiej zgłoś się do Kuby. Ewentualnie bądź tym forumowiczem, który zrecenzuje nam planszę z Planszomanii ;)
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

goonga pisze:

Nie wiem o co chodzi bo pod tym linkiem nie ma stołu do carrom. (chyba....)?
Przepraszam za ten link :oops:(tak to jest jak sie siedzi w pracy i na szybko sie cos robi) to miał byc ten: http://www.planszomania.pl/zrecznosciow ... arrom.html
wydaje mi sie ze to nic specjalnego?
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent
Been thanked: 2 times

Post autor: ja_n »

buras pisze:Przepraszam za ten link :oops:(tak to jest jak sie siedzi w pracy i na szybko sie cos robi) to miał byc ten: http://www.planszomania.pl/zrecznosciow ... arrom.html
wydaje mi sie ze to nic specjalnego?
Ten stół to cały czas wielka zagadka. Nikt z nas go nie widział i wszyscy są ciekawi co jest on wart. Ale ostatnie eksperymenty na pionku wykazały, że dobry proszek potrafi zdziałać cuda, może także z tym stołem z planszomanii. Może wystarczy tani stół i drogi proszek (ten z Francji, 6EUR/100g) i carrom będzie śmigać niemal jak na stole Klemy.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 11:16 przez ja_n, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

Zastanawiają mnie te bandy , są one nie zaokrąglone tylko mają kąt prosty no i 240 zl,a Kuba ma sprawdzone stoły i chyba niewiele droższe ?.. A pytania zadaje bo, bardzo mnie wciągnęła ta gra i chcemy z knurowksą ekipą zacząć doskonalic umiejętności :twisted:
Awatar użytkownika
klema
Has thanked: 2 times

Post autor: klema »

Niedługo (do 2-3 tygodni) będę zamawiał nowy stół u Francuzów. Jeśli są chętni to mogę przy okazji sprowadzić proszek. 100 gramowa butelka starcza na ok. 3 miesiące grania (tego proszku sypie się dużo mniej niż innych). Wysyłajcie wiadomości na PW.

PS.
Do moderatorów: to nie handel, tylko przyjacielska przysługa, więc proszę nie przenosić posta :)
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

co sądzicie o tej firmie i tym stole, wydaje mi sie ze jak dla początkującego to calkiem calkiem??.
http://cgi.ebay.pl/CARROM-BOARD-CHAMPIO ... dZViewItem
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

kilka fotek z turnieju :twisted: "[Gliwice] PIONEK VII -
7/8 Czerwca!"
http://picasaweb.google.com/burczas/CAR ... ePIONEKVII
Awatar użytkownika
bazik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

gralem proszkiem z planszomani, i choc moze bedziecie sceptyczni jest jeszcze lepszy niz ten klemy. (tylko drogi, 20 zlotych za 6 gram w malusienkim sloiczku). w kazdym razie posypalem testowo ledwo-ledwo, a striker i pionki zachowywaly sie jak poduszkowce. na poczatku striker nie bardzo chcial wrecz lezec na miejscu polozony na stole, tylko mial tendencje do lewitowania w lewo i w prawo... pionki jak sie mozna domyslic po rozbiciu totalnie wariowaly po calym stole. wycisnalem raz 6.5 odbicia, choc wiekszosc prob wychodzila 6-6.25. raz posypana odrobina wystarczyla w zupelnosci na 18 rozdan (pewnie na wiecej tez by starczyla, ale tyle zagralismy). jedyny problem - planszomania nie chce go sciagac poki nie sprzeda choc jednej planszy. ale jesli plansze maja takiej jakosci jak proszek... :-)
bazyn

Post autor: bazyn »

bazik pisze:raz posypana odrobina wystarczyla w zupelnosci na 18 rozdan (pewnie na wiecej tez by starczyla, ale tyle zagralismy)
2 razy odrobina :) po 7 rozdaniach zrobiliśmy przerwę i potem posypałeś drugą odrobinę :)
Proszek jest naprawdę fantastyczny. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że po posypaniu nim stołu krążki latają tak gładko jak na stole Klemy :)
Mam
Chcę

Pragnę poznać: Above and Below, Arcadia Quest, Clank!, Pathfinder, Trickerion, Blood Rage, Mechs vs Minions
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Witam wszytskich.

Przepraszam za brak uaktualnień na stronie oraz aktywności na forum. Mam awarię sprzętu komputerowego w domu i nie bardzo mam jak i gdzie zająć się tymi tematami. Cieszę się, że znaleźliście jakiś dobry proszek do Carrom -> chętnie zobacze jak się spisuje ten proszek na zywo.

Proponuję zorganizować kolejny turniej Carrom w Warszawie w lipcu. Wydaje mi się że data 19.07.2008 (sobota) godzina 10-11.00 bedzie optymalna. Proszę o potwierdzenie kto ew. chciałby wziąć udział w turnieju. W zależności od ilości zgłoszonych osób turniej zrobimy w Monsoonie lub jesli przekroczymy magiczną liczbę 12 osób bedę szukał czegoś innego.

czesc
Ostatnio zmieniony 25 cze 2008, 20:31 przez goonga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dasilwa

Post autor: dasilwa »

:( Niestety wyjeżdżam akurat w ten weekend i nie będę mógł być na turnieju :(
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

goonga pisze: Proponuję zorganizować kolejny turniej Carrom w Warszawie w lipcu. Wydaje mi się że data 19.07.2008 (sobota) godzina 10-11.00 bedzie optymalna. Proszę o potwierdzenie kto ew. chciałby wziąść wziąć udział w turnieju. W zależności od ilości zgłoszonych osób turniej zrobimy w Monsoonie lub jesli przekroczymy magiczną liczbę 12 osób bedę szukał czegoś innego.

czesc
Kuszące, ale samemu na warszawke???,z tak małym doświadczeniem?? .Postaram się przyjechać, ( :evil: od jutra trenuje :twisted: ).
Awatar użytkownika
Sztefan

Nie wiem w jakiej będę formie, ale oczywiście się piszę. Buras nie robimy pojedynku miast, także każdy będzie zdany na własne siły ;)
Awatar użytkownika
bazik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

na 90% bede niezaleznie od terminu (o ile lipiec/sobota/rano :-) )
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Cieszę się niezmiernie.

Stefan - potwierdz mi czy Ostry też bedzie się pisał na turniej
Bazik - czy twój brat (jakby nie było aktualny wice mistrz polski) także zaszczyci nas swoją obecnością.

Aktualna lista zwodników na turniej:

1. Sztefan
2. Bazik
3. Buras
4. Kuba
5. Paulina
6. Michał
7. 8. Mateusz (Grover) + znajomy ?? ??
9. Mikel ??
10. Mateusz (Lis) ??
11. Jasiek ??
12. Ostry ??

Te osoby ze znakami zapytania mają jeszcze potwierdzić w najblizszym czasie swoją obecność na turnieju. Jeśli faktycznie bedziemy mieli 12 osób to będę prosił Sztefana oraz Bazika o wzięcie ze sobą swoich plansz.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ