carrom

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: carrom

Post autor: Sztefan »

BloodyBaron pisze: Do mieszkania nigdy sobie czegoś tak dużego nie wstawię, ale w knajpie od czasu do czasu chętnie bym pograł, tak jak lubię darty czy bilard.
Carrom spokojnie się nadaje do mieszkania. Jest duży, ale nie aż tak. Spójrz na zdjęcia Polarosa z Politechniki:

BloodyBaron pisze: Goonga, czy we Francji lub Indiach grają w to w takich miejscach jak bary i puby?
Stół do Carroma jest dostępny w Warszawie w tym miejscu:

Arena (klub bilardowy) na Pańskiej 61 (w pobliżu Ronda ONZ).
Awatar użytkownika
Valmont

Post autor: Valmont »

Pancho pisze: Jednak w Carrom dużo zależy od dobrego opanowania trzech rodzajów strzału: pstrykania tradycyjnego z palca wskazującego i kciuka, pstrykania kciukiem i strzelania z tzw. nożyc. Wszystkie w zależności od sytuacji są niezbędne i trzeba je mieć nieźle opanowane.
Zależy od gracza. Ja się nie przekonam chyba do tego że strzelanie z nożyc mi w czymś pomoże. Już wolałem próbować normalnego pstrykniecia tyle że lewą ręką w niektórych sytuacjach, niz karkołomnie próbować technik mi nieznanych. I lepiej na tym wychodziłem. To jak z trzymaniem rakietki przez ping-pongistów. Niektórzy nauczyli się trzymać inaczej, ale ponieważ trenaowali tak zawsze, to umieja lepiej niż normalnym chwytem. I nie ma co generalizować, że trzeba się nauczyć 3 rodzajów strzału.
Wpieriod! - niekoniecznie efektywnie, ale efektownie.
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Post autor: goonga »

Jeśli Carrom jest to i pool i snooker nimi są. I tenis stołowy.I piłkarzyki :) Nie mylmy gier planszowych z grami na stołach.
To na czym się gra w carrom to nie zawsze jest stół (carrom board) tylko plansza. Do pool i snooker masz zdecydowanie stoły. To jest tak jak z szachami możesz grac na planszy lub mieć specjalny stół z wyrysowanymi polami do gry i wtedy też nazwiesz to grą stołową? Ale oczywiście tu nie o to chodzi przecież carrom i tak jest super :D
Myślę zresztą, że carrom świetnie by się sprawdził jako gra barowa właśnie. Do mieszkania nigdy sobie czegoś tak dużego nie wstawię, ale w knajpie od czasu do czasu chętnie bym pograł, tak jak lubię darty czy bilard.
Plansza nie jest znowu aż tak duża. Jej dużą zaletą jest to że możesz ją spokojnie pod ściana postawić jak nie grasz albo za szafę wrzucić. Tak jest to gra barowa i w Indiach jest więcej knajpek z carrom-em (takie małe spelunki po cztery stoły (lol)) niż z bilardem. W praktycznie każdym hotelu znajdziesz plansze do carrom (przynajmniej tak wynika z naszego doświadczenia - nie mówię tu o noclegowniach po 2PLN za noc).
A taki carrom do piwka byłby hitem niewątpliwym.
No pewnie tak ale nie przy takiej popularności tej gry jaką mamy w tej chwili. Problem z carrom polega na tym co wałkujemy od paru postów - jak dwie osoby które nie umieją w to grać siądą do carrom to po chwili może im się znudzić ciągłe pudłowanie. Zwłaszcza po piwku lub dwóch. To żeby straszyć było by podobnie z bilardem. Widzieliście kiedyś dwie osoby które po raz pierwszy grają w bilard przy jednym stole? Z reguły przynajmniej jeden gracz grał już w to wcześniej i najpierw godzinę się schodzi zanim początkujący w miarę ogarnie pukanie kijem w białą bilę nie wspomnę już o wbijaniu bil.

Ta gra ma bardzo duży potencjał. Z jednej strony w domu jest to gra dla całej rodziny. Zamiast we czwórkę siąść wieczorem przed TV można spędzić miło dwie trzy godzinki przy carrom (z autopsji - u mojej Pauliny brata tak wyglądają sobotnie popołudnia i wieczory już od paru miesięcy). Z drugiej strony fajnie będzie zmierzyć się z innymi na jakichś turniejach które mamy nadzieję organizować w przyszłości, czy spotkać się ze znajomymi w barze i przy piwku pyknąć partyjkę carrom. Z pewnością będziemy starali się wstawiać nasze plansze do klubów bilardowych - (jak na razie nasza plansza jest dostępna w warszawie w klubie ARENA przy Pańskiej.

Tak czy siak zachęcamy wszystkich do spróbowania swoich sił w carrom - jedni się zarażą na dobre inni będą wracać do niej sporadycznie. Fajnie bedzie jak carrom przestanie w Polsce być kojarzony z Rumuńskim przemysłem (jak obrazowo powiedział Pan z telewizji Eurosport) tylko z miło spędzonym czasem.

Czesc
Awatar użytkownika
BloodyBaron

Post autor: BloodyBaron »

goonga pisze:jak na razie nasza plansza jest dostępna w warszawie w klubie ARENA przy Pańskiej.
a czy są tam też dostępne spisane jakoś zasady gry, żeby sobie podejść i móc zagrać nie mając wcześniejszych doświadczeń z grą ani znajomości reguł?
_________
Moje gry
Awatar użytkownika
Sztefan

Zasady (i to nawet po polsku) znajdziesz tu:
http://www.carrom.com.pl/zasady.htm
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Na miejscu też znajdziesz takie skrócone zasady. W kwestiach nie uregulowanych improwizuj:D

Musisz poprosić Panie za ladą - jak bedziesz piwko zamawiał.

UFF Jestem po pierwszym odcinku World Series of Carrom w Eurosport 2. Szerzej o tym w wątku:

http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... f=3&t=5064

jak ochłonę...
Awatar użytkownika
klema
Has thanked: 2 times

Post autor: klema »

Awatar użytkownika
bazik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

striker uderzony z maksymalna sila powinien przeleciec 3,5 dlugosci stolu. tu nie przelatuje 1,5. gdzie jest guzik 'nasyp pudru'?
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

wprawdzie nie znam zasad Carroma, ale wbijanie tych krazkow jest znacznie latwiejsze niz na niegdysiejszych komputerowych symulacjach bilarda
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Qlaqs
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Qlaqs »

Witam :)

Zamowilem u Kuby stol i czekam ...

Podziele sie wrazeniami jak pstrykne 1 partyjke :)
Moja skromna kolekcja to co mam, czego chce sie pozbyc i to co w drodze!
Awatar użytkownika
bazik

carromowa tam jest plansza i (mniej wiecej) ulozenie poczatkowe strikera. poza tym wiecej roznic w regulach niz podobienstw. to taki trening na widzenie katow (jak mowi jax gorszy niz gry bilardowe sprzed lat), bardziej niz komputerowy carrom.

mam tez wrazenie ze nie da sie go skonczyc... zostala mi pusta plansza, a on dalej cos ode mnie chcial zebym uderzal...
Awatar użytkownika
Sztefan

Pytania co do (oficjalnych) zasad:

1. Jeśli wbiję królową zanim wbiłem pierwszy krążek - czy oprócz powrotu królowej na środek i straty kolejki mam jakąś dodatkową karę?

2. Jeśli w jednym pstyknięciu wbije swój krążek i przeciwnika to kończę kolejkę (bo wbiłem krążek przeciwnika), ale mój krążek liczy się jako wbity?

3. Co się dzieje po faulu (pstryknięcie z łokciem za linią, striker nie przykrywa dwóch linii itd.)? Osoba faulująca traci kolejkę, przegrywa rundę (z jakim wynikiem?), czy może przegrywa cały mecz?

4. Przed wbiciem ostatniego krążka ktoś musi wbić prawidłowo królową. Jak wbije swój ostatni krążek, a królowa jest na planszy to przegrywam rundę, a przeciwnik dostaję tyle punktów ile mu zostało krążków i 3 za królową (mimo, że jest nie wbita). Co jednak jeśli graczowi A został już tylko jeden krążek, królowa jest na planszy. Gracz B specjalnie wbija krążek gracza A. Gracz A nie ma już krążków, ale królowa jest na planszy. Co się dzieje? Czy gracz A wygrywa rundę (bo to nie on wbił ostatni krążek przed wbiciem królowej) i dostaje tyle punktów ile krążków zostało graczowi B + 3 za królową (mimo, że jest nie wbita, ale bonus jw)?

Z góry dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

1. Zasady mówią:

95) a) If the Queen is pocketed before any C/m of the player is

pocketed, the Queen shall be taken out for placing and the

player shall lose his turn.

Czyli wyciągamy królową i tracimy kolejką. Jest jeszcze taka możliwość że mamy krążek do wyjęcia (w pamięci) bo nie wbiliśmy jeszcze rzadnego a już mamy karę. W takiej sytuacji nawet jeśli wbijesz swój krążek (który natychmiast wraca na stół) musisz wbić jeszcze jeden żeby atakować królową.

2. w takiej sytuacji grasz dalej... To czy krążek przeciwnika wpadnie czy nie wpadnie nie ma żadnego znaczenia (w żadnej sytuacji podczas gry - tak jakby nic się nie stało). Przepustką do dalszego ruchu jest wbicie swojego krążka (ta zasada tyczy się także sytuacji w której wpadnie twój krążek i striker -> przeciwnik wyciąga wpadnięty krążek, karny i ustawia je w centralnym polu planszy (koło z różą wiatrów)) Wyjątkiem jest sytuacja w której jest faul wynikający z uderzenia strikera z łokciem poza liniami przekątnymi lub striker nie dotyka obydwu lini bazy lub nie zakrywa w calosci okręgów na koncach lini bazy. W takie sytuacji nawet gdy wbijesz swojego piona, gracz wyciąga wbitego piona i karnego ale nie masz kontynuacji ruchu.

3. Gdy zagrany zostanie krążek z faulem (łokieć, linie bazy, okręgi na końcach lini bazy) traci sie kontynuacje ruchu i wyciągany jest krążek karny który przeciwnik ustawia w centralnym polu planszy. Sytucja gdy z faulem wbijesz swój krążek opisana jest wyżej.

4. Sytuacja jest analogiczna w obu sytuacjach. Jeśli dla uproszczenia mamy sytuacje na stole taką że jest 1 biały 1 czarny i królowa (często się zdarza taka sytuacja). Mamy następujące możliwe scenariusze:

a) bialy wbija królową i potwierdza swoim krążkiem wynik B:4-C:0 (3 za królową + 1 za czarny krążek przeciwnika)
b) bialy wbija swój krążek a królowa jest wciąż na planszy B:0 - C:4 (3 za królową + 1 za czarny krążek przeciwnika)
c) czarny wbija krążek przeciwnika a królowa jest wciąż na planszy B:4 - C:0 (3 za królową + 1 za czarny krążek przeciwnika)

oczywiście analogicznie jest dla czarnego.

Jest jeszcze jeden możliwy scenariusz: Czarny jednoczesnie wbija swój krążek i krązek biały a czarna pozostaje na stole. Taka sytuacja oczywiście zdaży się raz na milion i wydaje się że metodą analogi wynik powinien być B:3 - C:0 (3 za królową i 0 za pozostałe krążki przeciwnika)

Pełne zasady można znaleźć na stronie:

http://www.international-carrom-fed-med ... carrom.htm

Czekamy na obiecane nam tlumaczenie na polski tych zasad przez EuropeanCC. Zasady które są na stronie niebawem uaktualnimy bo w miedzy czasie wyszlo wiele spraw które początkowo pomineliśmy.
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent
Been thanked: 2 times

Post autor: ja_n »

To ja też się popytam o zasady. Jak wiadomo, gdy wbije się swój krążek i strikera, to wyjmuje się dwa własne krążki na środek stołu, ale gra się dalej. I kilka pytań do różnych wariantów tej sytuacji:

1) Kto konkretnie ustawia te krążki na środku stołu? Rozumiem że przeciwnicy, ale czy któryś konkretny z nich (w grze w 4 osoby)? Jak może je ustawić - muszą być w całości w kole czy wystarczy że koła dotykają? Jeśli w całości, to czy mogą dotykać linii wyznaczającej koło środkowe?

2) Jeżeli wbiję więcej niż jeden swój krążek i strikera, to ile wraca na środek (rozumiem, że tyle ile wbiłem plus jeden)?

3) Jeżeli wbiję czerwonego, a w kolejnym ruchu wbiję swojego i strikera (jednym pstrykiem) to co się dzieje z czerwonym? Czy jest potwierdzony albo wraca na środek? Czy też jest po prostu wbity i można go w kolejnym pstryku potwierdzić?
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Czesc

1. Zasady mówią

9)‘Placing’ shall mean keeping the penalty and/or due C/m in a flat

position on the playing surface within the outer circle only by the

player permitted to do so as per Laws. The Queen and/or the jumped

c/m shall always be placed by the umpire in the Centre Circle as per

Laws.

Wykładanie polega na ułożeniu w pozycji płaskiej, w srodku zewnętrznego koła (wewnętrzne to ta kropka na królową) krązki karne przez gracza który jest do tego uprawniony. Królowa lub krążek który wyskoczył zostaje wyłożony przez sędziego na kółku środkowym. Umówmy się ze moze dotykac lini koła zewnetrznego ale nie może jej przekraczać.

dodatkowo

b) i) In Doubles the Due and/or penalty C/m shall always be

taken out for placing by the player who is sitting on the right

hand side of the player having his turn at the time of availability

of C/m.

W parach krązek karny wyciąga gracz po prawo od tego którego jest kolej w momencie gdy jest dostępny krążek do wyjęcia (bo możesz mieć w pamięci krążek karny jak popełnisz faul gdy jeszcze nie masz wbitych krążków)

2. Tak przeciwnik wyciąga wszystkie krążki które wpadły w tym strzale + jeden karniak i uklada wewnątrz koło zewnętrznego

3. tu jest ciekawie:
101) a) While covering the Queen by a proper stroke, if a player pockets

the striker along with his C/m, the C/m so pocketed plus one

C/m as Due shall be taken out for placing by the opponent. The

player shall however, continue his turn. If in that subsequent

stroke no C/m of the player is pocketed, the Queen shall not be

considered to have been covered and it shall be taken out for

placing.

Jak w trakcie potwierdzania królowej wbity zostanie c/m wraz ze strikerem wyciągamy wbitego c/m + jednego jako karnego i gracz kontynuuje potwierdzanie królowej. Jeśli w najbliższym strzale nie wbije swojego c/m-a to królowa wraca na środek. Jak wbije królowa uznawana jest za potwierdzoną.

Od razu. Jak wbijesz królową i strikera wraca na stół królowa (środek) oraz karniak do ustawienia przez przeciwnika ale grasz dalej.
Jak wbijesz jednocześnie królową c/mi sriker na stół wraca królowa + wbity c/m oraz karny c/m i kontynujesz grę.

Im dłużej się wczytuje w te zasady wydają mi się bardzej logiczne ale nie wiem czy to nie kwestia tego że jest już 00:30

Oficjalne zasady:
http://www.international-carrom-fed-med ... carrom.htm
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Re:

goonga pisze:Witajcie

Od piatku (21-12-2007) zapraszam wszystkich do klubu:

Arena Klub Bilardowy
ul. Pańska 61
Warszawa
Carrom w Arenie jest już nie aktualny. W tej chwili jeden z naszych stołów stoi w klubie snookerowym w Warszawie:

Akademia Snookera
ul. Jadźwingów 14
02-692 Warszawa
tel. 22 8531602

http://www.akademiasnookera.pl/

Jesli ktoś będzie chciał sobie zagrać w Carrom to z pewnością znajdzie tam partnera do gry. Carrom został przyjęty bardzo ciepło. Zapraszam wszystkich codziennie na partyjkę carrom. W środy odbywają się tam turnieje snooker-a więc można też sobie rzucić okiem na grę na naprawdę wysokim poziomie. Postaram się tam w miarę regularnie bywać.

Czesc
Awatar użytkownika
Qlaqs

Mam takie pytanie do forumowiczow:
- jak dbacie o swoje plansze do Carrom ?
- czym czyscicie, konserwujecie miedzy grami ?
Awatar użytkownika
miras23
Has thanked: 45 times
Been thanked: 13 times

Post autor: miras23 »

http://www.planszomania.pl/zrecznosciow ... arrom.html

hoho, to sie pojawila niezla konkurencja cenowa :)
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Post autor: Don Simon »

miras23 pisze:http://www.planszomania.pl/zrecznosciow ... arrom.html

hoho, to sie pojawila niezla konkurencja cenowa :)
No za tyle to moge rozwazyc kupno. Trzeba bedzie pozyczyc od kogos i poprobowac w domu podobnie jak z Crokinole :-).
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
bazik

chcialoby sie bardzo dotknac tego przed zakupem... wyglada kuszaco, ale gdzie jest haczyk? czy to jest odpowiednio sliskie/etc/etc
Awatar użytkownika
klema
Has thanked: 2 times

Post autor: klema »

... szkoda, że nie podają jakiej firmy jest ten stół.
Trochę się też różni od tych profesjonalnych np. wewnętrzne narożniki band nie są zaokrąglone. Poniżej, dla porównania, stół Champion firmy Surco, na takich stołach rozgrywane były mistrzostwa świata w Cannes. Oczywiście jego cena jest nieporównywalna :) - ok. 240 Euro. Ech...
CBS8P_4.jpg
... no i te 10 cm jest zastanawiające. To chyba grubość bandy, a ważniejsza jest grubość sklejki na której się gra, przy stołach amatorskich to jest ok. 5-6 mm, w profesjonalnych ok. 16 mm.
Awatar użytkownika
Qlaqs

No ten stol to wyglada jakby jakis dla dzieci byl :).
Ja kupilem swoj od Kuby i nie zaluje ani grosza :D

Jak bede wymienial na nowy to juz napewno jakis z Surco - moze Champion.
Na razie sie nie zanosi.

Co do Strikerow to 15 gramowe rzadza :). Zamowilem jakis czas temu ze stonki billiboards.com
Co prawda troszke sie zawiodlem - imitacja ivory - recznie malowany markerem.

Zmylem ten wzor i zostaly tylko 2 okregi grawerowane i pomalowane farba.

Ale gra sie nim fantastycznie.
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent
Been thanked: 2 times

Post autor: ja_n »

Stół trzeba sprawdzić. Grubość planszy wg informacji sklepu, to 10 cm. Zapewne to pomyłka i chodzi o 10 mm. To dość sporo, plansza będzie stabilna. Cała tajemnica leży w powierzchni. Zaokrąglone narożniki w "normalnych" stołach utrudniają oczywiście grę - dość często się zdarza że po takim narożniku krążek się wywinie z łuzy, ale to nie jest wielki problem w tym stole. Jeśli ma dobrą powierzchnię, to może być bardzo dobry stół. Potrzebujemy pierwszego ryzykanta :).
Awatar użytkownika
scarneck

Post autor: scarneck »

Wysłałem mejla do Planszomanii z prośbą o dodatkowe informacje i w sumie jestem gotów ryzykować. Problem w tym, że co z mojego ryzyka skoro nigdy nie widziałem na oczy innego stołu :)
Więc potrzebujemy ryzykanta z dośwaidczeniem
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

czesc

Też chętnie bym się dowiedział co to za stół i jak się na nim gra. Kiedyś kupiłem taki stół z naszego allegro (używany za coś koło 100,-)

http://cgi.ebay.de/Carrom-Board-Profiqu ... dZViewItem

no i stoi w piwnicy. Oddam za połowę ceny (chętni PM).

scarneck pisze:Wysłałem mejla do Planszomanii z prośbą o dodatkowe informacje i w sumie jestem gotów ryzykować. Problem w tym, że co z mojego ryzyka skoro nigdy nie widziałem na oczy innego stołu :)
Więc potrzebujemy ryzykanta z dośwaidczeniem
jak chcesz porównać to po spotkaniu we Wrocławiu możemy przesłać stół do Lublina. Jeśli spotykacie się tam cyklicznie to bardzo chętnie wam wyślemy.

http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... f=4&t=5114

Co do stołów to jesteśmy na końcowym etapie rozmów z firmą PRECISE (jedna z trzech poleconych przez Arif-a Naqvi - prezesa Miedzynarodowej i Europejskiej federacji Carrom /obok Surco i Synco/) W najbliższym czasie prawdopodobnie złozymy zamówienie i w ciągu 2-3 mcy otrzymamy stoły. Na stołach precise rozgrywane były turnieje:

Third SAARC Countries Carrom Championship in New Delhi
Fourth World Carrom Championship at Colombo, Sri Lanka,
34th Senior National & Interstate Carrom Championship 2005 in Mumbai.

ponadto stoły tej firmy będą używane w tym roku na EuroCup w Londynie (31 lip - 4 sie -> kupiliśmy już bilety)

Poinformuje was co i jak z tym tematem.

P.S.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2008, 23:28 przez goonga, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ