Czesc
1. Zasady mówią
9)‘Placing’ shall mean keeping the penalty and/or due C/m in a flat
position on the playing surface within the outer circle only by the
player permitted to do so as per Laws. The Queen and/or the jumped
c/m shall always be placed by the umpire in the Centre Circle as per
Laws.
Wykładanie polega na ułożeniu w pozycji płaskiej, w srodku zewnętrznego koła (wewnętrzne to ta kropka na królową) krązki karne przez gracza który jest do tego uprawniony. Królowa lub krążek który wyskoczył zostaje wyłożony przez sędziego na kółku środkowym. Umówmy się ze moze dotykac lini koła zewnetrznego ale nie może jej przekraczać.
dodatkowo
b) i) In Doubles the Due and/or penalty C/m shall always be
taken out for placing by the player who is sitting on the right
hand side of the player having his turn at the time of availability
of C/m.
W parach krązek karny wyciąga gracz po prawo od tego którego jest kolej w momencie gdy jest dostępny krążek do wyjęcia (bo możesz mieć w pamięci krążek karny jak popełnisz faul gdy jeszcze nie masz wbitych krążków)
2. Tak przeciwnik wyciąga wszystkie krążki które wpadły w tym strzale + jeden karniak i uklada wewnątrz koło zewnętrznego
3. tu jest ciekawie:
101) a) While covering the Queen by a proper stroke, if a player pockets
the striker along with his C/m, the C/m so pocketed plus one
C/m as Due shall be taken out for placing by the opponent. The
player shall however, continue his turn. If in that subsequent
stroke no C/m of the player is pocketed, the Queen shall not be
considered to have been covered and it shall be taken out for
placing.
Jak w trakcie potwierdzania królowej wbity zostanie c/m wraz ze strikerem wyciągamy wbitego c/m + jednego jako karnego i gracz kontynuuje potwierdzanie królowej. Jeśli w najbliższym strzale nie wbije swojego c/m-a to królowa wraca na środek. Jak wbije królowa uznawana jest za potwierdzoną.
Od razu. Jak wbijesz królową i strikera wraca na stół królowa (środek) oraz karniak do ustawienia przez przeciwnika ale grasz dalej.
Jak wbijesz jednocześnie królową c/mi sriker na stół wraca królowa + wbity c/m oraz karny c/m i kontynujesz grę.
Im dłużej się wczytuje w te zasady wydają mi się bardzej logiczne ale nie wiem czy to nie kwestia tego że jest już 00:30
Oficjalne zasady:
http://www.international-carrom-fed-med ... carrom.htm