Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 150 times
Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)
W tym roku prawdopodobnie swoje drugie edycje dostaną któreś (a być może wszystkie) małe dodatki. Możliwe, że m.in. dlatego Iuvi chwilowo wstrzymało się z chronologicznym wydawaniem, żeby od razu zaserwować odświeżone ich wersje.
- morris
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 180 times
Zauważ, że IUVI "chronologicznie" to wydało tylko podstawkę, a reszta leci według innego planu (nie jest losowy, ale na pewno nie miało być chronologicznie). Zgaduję, że duży udział w kolejności wydawania ma porządek druku międzynarodowego (o tym decyduje RGG).
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
doprecyzuje pytanie: to co wyszło 2ed of iuvi kupiłem, sprzedaję odpowiedniki od games factory i zastanawiam się czy Imperium i Intrygę trzymać czy oddać jako zestaw bo będzie dodruk relatywnie niedługo..
- morris
"Relatywnie niedługo" to najwcześniej w przyszłym roku. Ale tego się dowiemy w przyszłym roku.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
Zatem Twój relatywizm obejmuje raczej to, co IUVI zapowiedziało na ten rok, czyli:
-----------‐‐-----------
O czym IUVI samo jawnie wspominało.
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 150 times
Ale to na jedno może wyjść, kto wie

Dodruk międzynarodowy "maluchów" (obstawiam, że w zbiorczym pudle) może być planowany dopiero z okazji nowej edycji i nie będzie go, dopóki ta nie będzie gotowa. Zdobycze czy Pieśń Nocy są tak wielkie, że wciśnięcie tych trzech małych do jednego boxa nie będzie jakimś rekordem pod względem zawartości.
Z drugiej strony nad Alchemią trzeba będzie konkretnie przysiąść (nie zdziwią mnie tu bardziej radykalne ruchy, jak np. +1VP na kartach mikstur a nawet całkowita rewolucja tej mechaniki), więc może to potrwać.
Moim zdaniem dodatek Alchemy jest nienaprawialny i nie warto nad nim pracować. Zmiana kart i zwiększenie objętości pudełka nie zmieni faktu, że dodatkowa waluta jest złym pomysłem.Grellenort pisze: ↑04 kwie 2023, 07:30 Z drugiej strony nad Alchemią trzeba będzie konkretnie przysiąść (nie zdziwią mnie tu bardziej radykalne ruchy, jak np. +1VP na kartach mikstur a nawet całkowita rewolucja tej mechaniki), więc może to potrwać.
- Leser
- Has thanked: 631 times
- Been thanked: 1700 times
Vaccarino parokrotnie wypowiadał się, że nad Alchemią pracować nie zamierza. Dodatek się nie przyjął, więc woli wymyślać nowe rzeczy niż wracać do nietrafionych pomysłów. Tym samym albo wyjdzie on po polsku w dotychczasowej wersji, albo nie wyjdzie w ogóle (z promilową szansą na cud i jednak jakieś zmiany).
Ja osobiście kompletnie nie pojmuję, co z tą Alchemią jest rzekomo nie halo. Jednym problemem dla mnie jest zbyt mała liczba kart, odnoszących się do potionów.
Ja osobiście kompletnie nie pojmuję, co z tą Alchemią jest rzekomo nie halo. Jednym problemem dla mnie jest zbyt mała liczba kart, odnoszących się do potionów.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Ja go nie lubię, ponieważ w trakcie gry sprowadza się do kupienia jednego eliksiru a następnie modlenia się o dobre przetasowanie. Trochę za dużo dodatkowej losowości wprowadza.
Poza tym karty są średnie. Possession, Philosopher's Stone, Transmute, Herbalist są niegrywalne. Reszta jest ok, ale 8 kart to zdecydowanie za mało, żeby sensownie grać nimi.
Poza tym karty są średnie. Possession, Philosopher's Stone, Transmute, Herbalist są niegrywalne. Reszta jest ok, ale 8 kart to zdecydowanie za mało, żeby sensownie grać nimi.
- morris
Nigdy nie wiadomo

m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 20 times
Czy mógłby ktoś podesłać skan kartonika z dodatku „Zdobycze” który pozwala posortować karty w pudełku? Byłbym bardzo wdzięczny.
Czy jest jakaś powszechna wiedza o tym ile średnio jest tur gracza w jednej całej rozgrywce w Dominion?
Powiedzmy, że w samą podstawkę.
Czy to się znacząco różni w zależności od liczby graczy?
Powiedzmy, że w samą podstawkę.
Czy to się znacząco różni w zależności od liczby graczy?
- Losiek
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 213 times
Moim zdaniem różnica w liczbach tur wynika bardziej z tego jakie karty pojawiły się na rynku niż od liczby graczy. Nie bez znaczenia jest też kiedy gracze decydują się na gromadzenie punktów. To zależy od taktyki graczy. Raczej trudno jest określić średnią liczbę tur.
Tutaj masz statystyki, ale z dodatkami:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =204389392
EDIT
Robiąc na szybko własną analizę na podstawie znalezionych danych w sieci wyszło mi coś takiego. Wykres uwzględnia tylko podstawkę:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =204389392
EDIT
Robiąc na szybko własną analizę na podstawie znalezionych danych w sieci wyszło mi coś takiego. Wykres uwzględnia tylko podstawkę:

Bardzo Ci dziękuję dobry człowieku

Też mi się tak wydaje. Ale wolałam spytać

Są to metalowe żetony o wartości 1 i 5 punktów. Dobrze wykonane i swoje ważą, na pewno nie są to byle jakie blaszki.
Ja chyba mam jakąś schizofrenię..
Zaczęłam przeszukiwać wątek (bo wcześniej szukałam poza forum) i okazało się, że ja sama wypowiadałam się w tej kwestii..
Nie mam nic na swoją obronę
Usunęłabym post, ale byłeś szybszy
Dzięki za odpowiedź, rozwiała moje wątpliwości.

Zaczęłam przeszukiwać wątek (bo wcześniej szukałam poza forum) i okazało się, że ja sama wypowiadałam się w tej kwestii..
Nie mam nic na swoją obronę

Usunęłabym post, ale byłeś szybszy

Dzięki za odpowiedź, rozwiała moje wątpliwości.
Na Dominion Wiki Polska pojawiła się wiadomość, która może kogoś z Was zainteresować.
Cześć, nasza mała ekipa polskich graczy w dominiona utworzyła polski serwer i uznaliśmy że skoro mamy serwer o gadaniu o dominionie to z chęcią ugościmy tam wszystkich polaków. Wpadajcie do nas: https://discord.gg/PdrdnSu9jW.
Ponieważ grono osób, z którymi mam możliwość grać w Dominion jest dość ograniczone, a jestem ciekawa, ile można wycisnąć z danego zestawu kart Królestwa, gdy ma się większe umiejętności, wymyśliłam pewna zabawę, by zaspokoić tę moją ciekawość
Jeżeli ktoś zdecyduje się wziąć udział, będzie mi bardzo miło
viewtopic.php?t=79461

Jeżeli ktoś zdecyduje się wziąć udział, będzie mi bardzo miło

viewtopic.php?t=79461
Już kurka sam nie wiem - jakie dodatki sobie dokupić do podstawki? 
Dostępne są Przystań, Złoty Wiek, Zdobycze i Pieśń Nocy.
Na Przystań jestem zdecydowany na 100%.
Złoty Wiek to podobno klasyk, dochodzą duże pieniądze i duże punkty - więc chyba również?
Zdobycze widziałem recenzje i karty wydają się mega ciekawe i wypasione - wiem, że jest dla bardziej zaawansowanych, ale chętnie bym spróbował.
Pieśń Nocy - są mieszane opinie w Internecie, jedyni piszą, że najgorszy dodatek, inni, że najlepszy. Na pewno widzę, że dochodzi sporo obsługi gry.
Od weekendu zagraliśmy z dziewczyną w Dominiona już 7 razy i naprawdę mi się podoba, chcę sobie podkręcić grę. Kupiłbym kilka dodatków, ale chyba nie wszystkie - żeby nie wpaść w zbieractwo kompletu.

Dostępne są Przystań, Złoty Wiek, Zdobycze i Pieśń Nocy.
Na Przystań jestem zdecydowany na 100%.
Złoty Wiek to podobno klasyk, dochodzą duże pieniądze i duże punkty - więc chyba również?
Zdobycze widziałem recenzje i karty wydają się mega ciekawe i wypasione - wiem, że jest dla bardziej zaawansowanych, ale chętnie bym spróbował.
Pieśń Nocy - są mieszane opinie w Internecie, jedyni piszą, że najgorszy dodatek, inni, że najlepszy. Na pewno widzę, że dochodzi sporo obsługi gry.
Od weekendu zagraliśmy z dziewczyną w Dominiona już 7 razy i naprawdę mi się podoba, chcę sobie podkręcić grę. Kupiłbym kilka dodatków, ale chyba nie wszystkie - żeby nie wpaść w zbieractwo kompletu.
IMO kolejność kupowania przystań -> złoty wiek ---> zdobycze --------------------> pieśń nocy
przystań i złoty wiek to klasyka. Zdobycze również są bardzo dobre, ale trochę komplikują grę.
przystań i złoty wiek to klasyka. Zdobycze również są bardzo dobre, ale trochę komplikują grę.
Spoko, to może chapnę sobie te trzy i powinno styknąć. Jeśli ktoś mi powie, że Pieśni nie warto, to chętnie odpuszczę

Tym bardziej, że widziałem, że IUVI szykuje Allies, Adventures i Dark Ages i te dodatki chyba ciekawiej wyglądają niż Pieśń.
-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 166 times
Ta polecam poczekać sam kupiłem tylko Złoty Wiek i czekam na Adventures, gdzie też masz te same pomarańczowe karty co w Przystani, a dodatek jest znacznie ciekawszy i fajniejszy