Zakładam, że te słoneczka gracz pozyskuje z karty do własnych zasobów i dlatego jest +1. Może jakieś karty będą odnosić się też do stanu posiadania.
Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)
Słoneczka tylko zabierają żetony z karty proroctwa. Gracz nic nie dostaje.
Tutaj jest wypowiedz Donalda na ten temat:
"We considered different ways of expressing "remove a Sun token," including words and "-1 Sun." It is not great that "+1 Sun" means "remove a token," and yet it seemed better than all the alternatives, so that's what it is. You can think of it as time advancing."
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
A jaki to będzie dodatek z tymi proroctwami?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- morris
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 180 times
Dominion: Rising Sun - przegląd kart (dzień 2)
Dodatek zawiera 5 kart ze specjalnymi rewersami. Np. taki Ninja:
Każdy z pozostałych graczy odrzuca karty, aż będzie miał ich 3 na ręce.
--------
Możesz zagrać tę kartę ze swojej talii jak gdybyś miał ją na ręce.[/quote]Ninja to po prostu +1 karta i atak Milicji w jednym.
Rewers przypomina o tym, że jeśli ta karta była tasowana, to po tasowaniu należy umieścić ją na spodzie talii. Na awersie natomiast jest informacja, że można tę kartę zagrać wprost ze swojej talii. Można ją zagrać tylko wtedy, gdy w ogóle można zagrać kartę Akcji z ręki, trzeba mieć możliwość zagrania karty Akcji, nie można sobie tego zrobić ot tak po prostu (np. gdy wyczerpią się dostępne akcje w tej turze). Można tę kartę zagrać jak normalną akcję, albo poprzez karty typu Sala tronowa, które umożliwiają zagranie wybranej karty z ręki. Zagranie bezpośrednio z talii powoduje, że kartę kładzie się normalnie w polu gry. W grze prawdziwymi kartami (a nie w wersji komputerowej) zaleca się żeby taka karta lekko wystawała spod spodu aby przypominać że tam jest.
Dwie kolejne karty Shadow:
3 kolejne Proroctwa:
Spoiler:
--------
Możesz zagrać tę kartę ze swojej talii jak gdybyś miał ją na ręce.[/quote]Ninja to po prostu +1 karta i atak Milicji w jednym.
Rewers przypomina o tym, że jeśli ta karta była tasowana, to po tasowaniu należy umieścić ją na spodzie talii. Na awersie natomiast jest informacja, że można tę kartę zagrać wprost ze swojej talii. Można ją zagrać tylko wtedy, gdy w ogóle można zagrać kartę Akcji z ręki, trzeba mieć możliwość zagrania karty Akcji, nie można sobie tego zrobić ot tak po prostu (np. gdy wyczerpią się dostępne akcje w tej turze). Można tę kartę zagrać jak normalną akcję, albo poprzez karty typu Sala tronowa, które umożliwiają zagranie wybranej karty z ręki. Zagranie bezpośrednio z talii powoduje, że kartę kładzie się normalnie w polu gry. W grze prawdziwymi kartami (a nie w wersji komputerowej) zaleca się żeby taka karta lekko wystawała spod spodu aby przypominać że tam jest.
Dwie kolejne karty Shadow:
Spoiler:
+1 karta
+1 akcja
Odrzuć kartę.
--------
Możesz zagrać tę kartę ze swojej talii jak gdybyś miał ją na ręce.
Spoiler:
Jeśli masz kilka kart typu Shadow, umieszczasz je na spodzie talii w odpowiedniej kolejności w przypadku gdy ma to znaczenie. To, czy możesz zagrać taką kartę bezpośrednio z talii, nie zależy od jej umieszczenia w talii - nie musi się znajdować na spodzie, ważne jedynie, żeby w ogóle była w talii (a nie np. na stosie kart odrzuconych). Te karty oczywiście można też normalnie zagrywać z ręki, zwykle jednak nie jest to coś co chciałbyś robić.+1 zakup
+$1
--------
Możesz zagrać tę kartę ze swojej talii jak gdybyś miał ją na ręce.
3 kolejne Proroctwa:
Spoiler:
Oświecenie umożliwia zamianę kart Skarbu w dobieraczki kart. Ale ma też inne zalety - np. dzięki temu Winnica (z Alchemii) będzie więcej warta, Lurker (z Intrygi) może wygrzebać ze Śmietniska Platynę, i wiele innych.Karty Skarbu są też kartami Akcji. Kiedy zagrasz kartę Skarbu w fazie akcji, zamiast wykonywać jej instrukcje otrzymujesz +1 kartę i +1 akcję.
Spoiler:
Kwitnący handel powoduje, że karty są tańsze, a ponadto pozwala zamienić niewykorzystane akcje na dodatkowe zakupy. Jeśli np. zagrasz Wioskę i od razu przejdziesz do fazy zakupu, to za te 2 akcje możesz kupić dwie dodatkowe karty (jeśli cię stać).Karty kosztują o $1 mniej.
Możesz wykorzystać akcje jako zakupy.
Spoiler:
Wzrost oznacza, że np. możesz kupić Platynę, do tego dodać za darmo Królewską kasę, do tego dodać za darmo Złoto, do tego dodać za darmo... itd.Kiedy dodasz kartę Skarbu, dodaj tańszą kartę.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2024, 08:51 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
Karty z odmiennym rewersem możnaby odkładać na osobny stos kart odrzuconych, żeby nie musieć ich rozdzielać po przetasowaniu. Chyba że w grze pojawi się karta, dla której istotna jest kolejność kart na stosie odrzuconych 
Karta Growth mi się podoba. Szkoda, że nie działa to tak w życiu, dzień wypłaty byłby jeszcze przyjemniejszy
Karta Growth mi się podoba. Szkoda, że nie działa to tak w życiu, dzień wypłaty byłby jeszcze przyjemniejszy
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- morris
Aha, jak coś, to w Rising Sun będą specjalne żetony słoneczek, a nie po prostu żetony monet (bo np. w takim Renesansie są monety, które pełnią podwójną funkcję)
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
- morris
Instrukcja do Rising Sun już jest dostępna na stronie wydawcy (Rio Grande Games). Chwilowo nie mam warunków żeby uzupełnić Wikipedię o tłumaczenia wszystkich kart, więc zrobię to za parę dni.
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
- warlock
- Has thanked: 1237 times
- Been thanked: 2385 times
Stuknęło 176 partyjek rozegranych na żywo
. Jakbym miał polecić jeden dodatek wydany obecnie przez Iuvi do dorzucenia bezpośrednio po podstawce, to byłoby to W Głąb Lądu (Hinterlands). Ma masę prostych, ale niezwykle grywalnych i użytecznych kart. Nie dodaje przekombinowanych mechanik ani dziwnych koncepcji, za to znakomicie urozmaica pulę kart. W skali wszystkich rozszerzeń do Dominiona jest chyba jednym z najmniej docenionych / najrzadziej wspominanych. OK, nie robi rewolucji, ale nie o to w nim chodzi
. BARDZO polecam. Chociaż polskie W Głąb Lądu to druga edycja Hinterlands, w której wypadło kilka bardzo lubianych przeze mnie kart. Coż, nie można mieć wszystkiego
.
Czekam na polską wersję mojego ukochanego Dark Ages <3

Czekam na polską wersję mojego ukochanego Dark Ages <3

Renesans w wersji polskiej pojawił się w przedsprzedażach. Premiera ponoć na początku października.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 150 times
Niezdecydowanym podpowiem, że subiektywnie jest to absolutna czołówka wśród wszystkich dodatków do Dominiona, dorównujący (a z gry na grę wyrabiam sobie opinię, że nawet przewyższający) Złoty Wiek i (prawie
) remisujący z Imperium.

- warlock
Ja taż uważam Renesans za top tier
. Zamówiłem od reki, oj będę musiał niedługo sprzedać równoległą linię Dominiona jaką mam po angielsku
. Tyle dobroci wychodzi.

Mam wszystko co wydało Iuvi i wydaje mi się, że podstawkę kupiłem bez promo. Mam to co wymieniłeś poza czarnym rynkiem i posłem. Dodatkowo była jeszcze karta Kasztel.
Także wychodziłoby że Iuvi wydało podstawkę + 5 dodatków a kart promo było 7?
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 20 times
Cisza, bo już informacja o tym była tu rzucona 2 dni temu :p
A takie pytanie, bo bardzo mieszane uczucia wobec karty Stara Wiedźma. Czy ktoś, kto już grał z renesansem, może powiedzieć jak z doświadczenia się sprawdza jej dawanie klątw? Bo mam wrażenie, że to bardzo szybko sprowadza się do „dobierz 3 karty”, a klątwa z ręki zmieniana jest na klątwę na cmentarzu.
A takie pytanie, bo bardzo mieszane uczucia wobec karty Stara Wiedźma. Czy ktoś, kto już grał z renesansem, może powiedzieć jak z doświadczenia się sprawdza jej dawanie klątw? Bo mam wrażenie, że to bardzo szybko sprowadza się do „dobierz 3 karty”, a klątwa z ręki zmieniana jest na klątwę na cmentarzu.
- warlock
Czy ktoś wie czy polska edycja Renesansu będzie miała metalowe monety? Moja angielska ma...
- morris
Podaję za IUVI na FB:
Co Was czeka w pudełku?
• 25 nowych typów kart Królestwa (3 karty Skarbu o dodatkowych zdolnościach)
• Metalowe żetony Funduszy: Pozwalają Wam na zachowanie Skarbu na kolejne tury.
...
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
- morris
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
- warlock
No i mamy kandydata do najbrzydszej karty wszechczasów w tej grze - Biding Time z dodatku Rising Sun:

Jezu, to wygląda jak screenshot z jakieś gry z lat 90. Co za koszmarek
.

Jezu, to wygląda jak screenshot z jakieś gry z lat 90. Co za koszmarek

-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Faktycznie, co za twarze, jacyś kosmici? 

planszomania.pl - 10%