Dominion (Donald X. Vaccarino)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 150 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: Grellenort »

Dominion taki był, jest i będzie :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 2385 times

Post autor: warlock »

Hmmm... po ostatniej partii ze Zdobyczami mam wątpliwości co do precyzji tłumaczenia karty Bogata Wioska. Nie wiem czy angielską wersję też da się zinterpretować w taki sposób jak opiszę to niżej, ale wydaje mi się, że intuicyjnie jednak trudniej zrozumieć to źle.

"Kiedy dodajesz tę kartę, jeśli masz w grze co najmniej 3 karty Skarbu o niepowtarzających się nazwach, dodaj Łup."
"When you gain this, if you have at least 3 differently named Treasures in play, gain a Loot."

Jak patrzę na polską wersję, to zagrywając zestaw MIEDZIAK + MIEDZIAK + SREBRO + ZŁOTO czuję że nie spełniam warunku, bo nazwa jednej z kart się powtarza.
Angielska wersja mówi "differently named", a więc "o różnych nazwach", i zagrywając ten sam zestaw co wyżej spełniam ten warunek, bo mam w grze trzy skarby o różnych nazwach, a to że jeden się powtarza nie ma znaczenia.

Przekombinowuję interpretację, źle coś rozmiem, czy jednak polska wersja jest błędna? Bo może angielska też niesie ze sobą tę dwuznaczność tylko jakoś ją odfiltrowuję i rozumiem ją inaczej? :D
HeWhoSawTheDeep
Has thanked: 20 times
Been thanked: 20 times

Post autor: HeWhoSawTheDeep »

Ale źle na to patrzysz, tutaj masz wyraźnie napisane co musisz zrobić by spełnić warunek: mieć conajmniej 3 karty o różnych nazwach. Mając dwa miedziaki, srebrnika i złocisza to masz conajmniej trzy. Intuicja może mówić „a co z powtarzającymi się nazwami” ale tekst jasno nakierunkowuje na tylko i wyłącznie niepowtarzające się. W skrócie: liczysz tylko karty spełniające warunek.
Miedziak nr 1 - spełnia, liczę. Miedziak numer dwa nie spełnia - nie liczę, itd.

Akurat w sobotę pierwszy raz wylosowała się ta karta (gram w wersję PL) i w ogóle nie pomyślałem o innej interpretacji, tym bardziej że kojarzę karty podkreślające, że nie mogą się powtarzać np. Diablik .
Awatar użytkownika
warlock

No właśnie ja mam w głowie inną możliwą interpretację:
Złoto: tylko jedno w grze? Kwalifikuje się.
Srebro: tylko jedno w grze? Kwalifikuje się.
Miedziak: dwa w grze, a więc nazwa się powtarza.
Potrzebowałbym np. jeszcze pojedynczej Platyny, żeby mieć trzy niepowtarzające się ;).

Jakby karta mówiła "co najmniej 3 inaczej nazwane karty skarbu", to w ogóle nie szedłbym w tę stronę. Ale gdzieś mi się zagnieździło w głowie powyższe, i stąd ten post ;). Moim zdaniem słowo "niepowtarzające się" jest bardzo mylące jeśli ktoś pójdzie w taki tok myślenia jak ja.
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

warlock pisze: 16 wrz 2024, 12:54 No właśnie ja mam w głowie inną możliwą interpretację:
Złoto: tylko jedno w grze? Kwalifikuje się.
Srebro: tylko jedno w grze? Kwalifikuje się.
Miedziak: dwa w grze, a więc nazwa się powtarza.
Potrzebowałbym np. jeszcze pojedynczej Platyny, żeby mieć trzy niepowtarzające się ;).

Jakby karta mówiła "co najmniej 3 inaczej nazwane karty skarbu", to w ogóle nie szedłbym w tę stronę. Ale gdzieś mi się zagnieździło w głowie powyższe, i stąd ten post ;). Moim zdaniem słowo "niepowtarzające się" jest bardzo mylące jeśli ktoś pójdzie w taki tok myślenia jak ja.
Kluczem jest tutaj "co najmniej 3". Nie interesuje cię, że pozostałe 12 ma powtarzające się nazwy, grunt że są 3 różne nazwy. Są 3? No to git.
Po prostu nadinterpretowałeś. Wystarczy wykonać dokładnie to, co jest napisane, nie trzeba sobie dopisywać w głowie dodatkowych wątpliwości i opcji ;-) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 376 times
Been thanked: 421 times

Post autor: tomb »

Moim zdaniem uwagi warlocka słuszne, ale przeczytałem polski tekst żonie i zinterpretowała działanie karty zgodnie z intencjami twórcy. Hm...
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Najwyraźniej żona ma bardziej męski, prostolinijny rozum niż warlock ;) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 631 times
Been thanked: 1700 times

Post autor: Leser »

Również uważam, że interpretacja Warlocka jest niestety prawidłowa. Mało kto zwróci na to uwagę i dzięki temu będzie grał prawidłowo (taki "szczęśliwy" dla tłumacza błąd, który w praktyce nie powoduje szkody). Nie jest to jednak niestety nadinterpretacja, tylko zwykła interpretacja literalna.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 376 times
Been thanked: 421 times

Post autor: tomb »

No właśnie mój największy zgryz 😏 to to, że moja żona potrafi czasem nieźle się zakręcić przy interpretacji i ja zwykle sugeruję, żeby po prostu podążała wprost za tekstem karty.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
HeWhoSawTheDeep

Wiadomo coś o międzynarodowym druku intrygi 2ed?
Awatar użytkownika
morris
Has thanked: 6 times
Been thanked: 180 times

Post autor: morris »

Nic nie wiadomo na razie.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 73 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

Ciekawe czemu Iuvi nie wydało Rising Sun razem z pierwszym drukiem międzynarodowym tak jak to było w przypadku Plunder?
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 283 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Mrukar »

Tym bardziej, że "Zdobycze" wydali chyba od razu.
Zgaduję, że nie chcieli żeby gra zalegała w sklepach, a mieli zaplanowa wydanie "W głąb lądu" i "Renesans". Trzy dodatki w krótkim czasie to może być za dużo dla rynku i tak leciwej gry. Tak sobie gdybam.
Awatar użytkownika
morris

Rising Sun miało sporą obsuwę u oryginalnego wydawcy (RGG). Pierwotnie miało wyjść chyba w marcu, ale z powodu niedostarczenia ilustracji przez wszystkich artystów premiera była przesuwana. Być może RGG nie informuje zainteresowanych wydawnictw jeśli po swojej stronie nie ma kompletu plików, a potem... mogło być po prostu za późno. ¯\_(ツ)_/¯ To tylko moje zgadywanki.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
Arcziwald

Mrukar pisze: 17 wrz 2024, 20:34 Tym bardziej, że "Zdobycze" wydali chyba od razu.
Zgaduję, że nie chcieli żeby gra zalegała w sklepach, a mieli zaplanowa wydanie "W głąb lądu" i "Renesans". Trzy dodatki w krótkim czasie to może być za dużo dla rynku i tak leciwej gry. Tak sobie gdybam.
Być może to jest przyczyną. Tym bardziej że w tym roku przed nami jeszcze Adventures ;). Nic nic, chyba muszę kupić drugą skrzynię..
HeWhoSawTheDeep

Renesans. U mnie zaraz będzie trzecia skrzynia :(
Awatar użytkownika
morris

Do Renesansu polecam meeple ;⁠-⁠)
Obrazek
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
warlock

Szanowni, a jak tam po latach oceniacie Pieśń Nocy? To jedyny dodatek, który z premedytacją ominąłem bo w teorii wydawał mi się totalnie przekombinowany. Ale może to był błąd ;)? Mam skrzynię i dość dobrą organizację kart także potencjalnie wydłużony setup nie jest aż takim problemem. Grywacie z tym dodatkiem, czy to raczej lekki kasztan w Dominionowej historii?
Awatar użytkownika
Arcziwald

Mówiąc szczerze te ciągłe tasowanie uroków i darów jest trochę irytujące a w późniejszej fazie gry nie mają one już takiego znaczenia dla przebiegu rozgrywki. Ja osobiście staram się grać albo z samymi urokami albo z samymi darami i wtedy jest jeszcze znośnie. Za to cała reszta kart jest jak najbardziej w porządku jak każdy inny dodatkek.
HeWhoSawTheDeep

Moja partnerka, nawet jak jej nie idzie partia, ma dużą frajdę z łask i bardzo je lubi. Karty nocy uważam za świetny motywy bardzo prosty do wytłumaczenia a dodaje dużo ciekawych możliwości, szczególnie gdy ma się już trochę różnych dodatków. Oczywiście jest też parę kart np. karty typu wampir czy nekromanta które moim zdaniem są upierdliwe w obsłudze (w niektórych partiach nekromanta może powodować spory downtime). Jak najbardziej na wady, ale bardzo ciekawy dodatek jeśli ktoś cud stricte różnorodności i nie boi się dodatkowej losowości (łaski, uroki).
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 283 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Mrukar »

Dodam od siebie, że tematycznie też się ładnie spina (faza nocy, stwory, wampiry, wilkołaki, itp.). Mój pierwszy dodatek i mam spory sentyment do niego, ale rozgrywki z "nocką" były najdłuższe przez co czasami męczące. Sama faza nocy to super mechanika.
Awatar użytkownika
warlock

Dzięki wszystkim! Zamówione, muszę sprawdzić ;).

A tak na marginesie - pograłem trochę ostatnio w drugą edycję Hinterlands (czyli nasze rodzime W Głąb Lądu) i jak dla mnie to jest absolutny S TIER dodatków. Znakomity zestaw kart bez super skomplikowanych nowych mechanik, bez dodatkowych żetonów - ot wspaniale zazębiające się efekty, które naprawdę pobudzają kreatywność u grających. To jest pierwszy dodatek, który poleciłbym kupić po podstawce.
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 491 times

Post autor: agt »

warlock pisze: 24 wrz 2024, 21:06 A tak na marginesie - pograłem trochę ostatnio w drugą edycję Hinterlands (czyli nasze rodzime W Głąb Lądu) i jak dla mnie to jest absolutny S TIER dodatków. Znakomity zestaw kart bez super skomplikowanych nowych mechanik, bez dodatkowych żetonów - ot wspaniale zazębiające się efekty, które naprawdę pobudzają kreatywność u grających. To jest pierwszy dodatek, który poleciłbym kupić po podstawce.
No i najlepiej. Najważniejsze żeby pisać takiego posta krótko po tym jak sobie wytłumaczyłam, że co z tego że 6 kart reakcji, co z tego że 2 kolejne miotacze klątw, co z tego, że Złota rączka, który jakoś przypadł mi do gustu - kiedy ja nie potrzebuję nowego dodatku.
No bardzo Ci, warlock, dziękuję. ;P
Awatar użytkownika
morris

Ja jeszcze w kwestii Renesansu. Na stronie IUVIGames można pobrać instrukcję w PDFie. Lekko ją ulepszyłem (dodałem spis treści, ukrywalną warstwę tła, zmniejszyłem rozmiar pliku - jest jakieś 10x mniejszy) i wrzuciłem na Wiki - https://www.dominion.przystanekplanszow ... rukcja.pdf
m_knox @ BGG
HeWhoSawTheDeep

Te promo do renesansu (kryształki) to nie jest żadne oficjalne promo, dobrze rozumiem? Bo na BGG w akcesoriach, tego nie widziałem.
ODPOWIEDZ