Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
morris pisze: ↑25 wrz 2024, 00:16
Ja jeszcze w kwestii Renesansu. Na stronie IUVIGames można pobrać instrukcję w PDFie. Lekko ją ulepszyłem (dodałem spis treści, ukrywalną warstwę tła, zmniejszyłem rozmiar pliku - jest jakieś 10x mniejszy) i wrzuciłem na Wiki - https://www.dominion.przystanekplanszow ... rukcja.pdf
Arcziwald pisze: ↑04 lis 2024, 15:29
O rany ale te żetony w Adventures są ochydne ale za to sam dodatek wszedł na aplikacji wyśmienicie i na pewno będzie zakupiony.
Jak wspominałem, pierwsza wersja żetonów z 2015 roku (na zdjęciu - w dolnym rzędzie) była gorsza
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage m_knox @ BGG
Arcziwald pisze: ↑04 lis 2024, 15:29
O rany ale te żetony w Adventures są ochydne ale za to sam dodatek wszedł na aplikacji wyśmienicie i na pewno będzie zakupiony.
Jak wspominałem, pierwsza wersja żetonów z 2015 roku (na zdjęciu - w dolnym rzędzie) była gorsza
Hej,
pytanko o kartę Psa Stróżującego
- czy jeśli mam na ręce więcej niż 1 kartę tego typu, to mogę je zagrać wszystkie w ramach reakcji na 1 atak?
Wydaje mi się, że tak, ale w opisie karty nie ma o tym wzmianki. Natomiast przykładowo Kancelistę można zagrywać wielokrotnie.
Możesz zagrać wiele takich kart. Wynika to z mechaniki kart Reakcji - w odpowiedzi na to samo "wydarzenie" (tu: zagranie karty Ataku przez innego gracza) można użyć wszystkich dostępnych kart Reakcji, które na to "wydarzenie" reagują.
A nawet więcej - jeśli w wyniku zagrania przez innego gracza karty Ataku zagrasz Psa stróżującego i dobierzesz dwie karty, i wśród dobranych kart dostaniesz kolejnego Psa stróżującego, to jego też możesz od razu zagrać.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage m_knox @ BGG
Możesz zagrać z ręki wszystkich Pasażerów na gapę gdy dowolny gracz doda kartę Następstwa.
Możesz zagrać z ręki wszystkich Piratów gdy dowolny gracz doda kartę Skarbu.
Możesz zagrać z ręki wszystkich Rysowników map gdy dowolny gracz doda kartę Zwycięstwa (a nawet, jeśli dobierzesz kolejnych Rysowników map, też możesz ich zagrać).
Możesz zagrać z ręki wszystkich Strażników karawany gdy inny gracz zagra kartę Ataku (a nawet, jeśli dobierzesz kolejnego Strażnika karawany lub Psa stróżującego, też możesz zagrać tę kartę)
Możesz wyrzucić z ręki na Śmietnisko wszystkie karty Złota głupców gdy inny gracz doda Prowincję (i za każdą z tych wyrzuconych kart dodajesz Złoto)
Dodatkowo, jeśli zagranie Strażnika karawany lub Psa stróżującego w wyniku reakcji na atak spowoduje, że dobierzesz Fosę lub Tarczę, to możesz tymi kartami także obronić się przed skutkami ataku.
Ooo, to ostatnie ciekawe! Czyli atak następuje, no bo na niego reagujemy, ale nie odnosi skutków, bo zagrywamy dociagniętą fosę? Fosa jakby wstecz działa?
planszomania.pl - 10% (rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Nie. Fosy się nie zagrywa tylko pokazuje że się ją ma.
Przykład: przeciwnik zagrywa Milicję. Ty w odpowiedzi zagrywasz Psa stróżującego. Dobierasz 2 karty, a ponieważ masz na ręce 6 kart, nic więcej nie robisz. Ale jak się okazuje, jedną z tych 2 dobranych kart jest Fosa - odkrywasz ją więc (a nie zagrywasz!) i chronisz się przed odrzuceniem 3 kart.
I to wszystko robisz *zanim* przeciwnik zacznie wykonywać polecenia na karcie Ataku.
Tak, chodziło mi o pokazanie. Ale zaciekawiło mnie, że reakcja następuje ZANIM efekt karty, która ją wywołała. Zawsze wydawało mi się, że najpierw jest, dajmy na to, atak Milicji, a potem dopiero reakcja na niego.
planszomania.pl - 10% (rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Nie. Od zawsze najpierw było samo zagranie karty Ataku (w sensie, że się ogłasza że zagrywa i umieszcza kartę w polu gry), potem ew. reakcje na to zagranie, a dopiero potem atakujący gracz wykonuje polecenia ze swojej karty. To, że nowsze karty mają słowo "najpierw" (jak np. Pies stróżujący) to jest tylko dodatkowe zaakcentowanie takiego działania, a nie zmiana mechaniki.
Innymi słowy, jeśli przeciwnik zagra kartę Ataku i nie odkryjesz swojej Fosy, to gdy już zacznie wykonywać polecenia z tej karty to już jest za późno na pokazanie Fosy (oczywiście przyjmując jakiś margines czasowy, jak to w grach na żywo, ale nie że np. w połowie ataku nagle zorientujesz się że masz Fosę).
Najlepiej to widać na przykładzie: jeśli przeciwnik zagra Murgrabiego i nie pokażesz Fosy (bo jej np. nie masz na ręce), to dobierasz kartę (bo tak działa Murgrabia) a potem odrzucasz karty z ręki. Jeśli w wyniku tego dobrania karty dostaniesz na rękę Fosę, to już jest za późno żeby się nią obronić, i musisz odrzucić karty z ręki.
W tym przykładzie, gdyby zamienić Fosę na Psa stróżującego było by tak samo - jeśli nie zagrasz go w momencie gdy przeciwnik zagra Murgrabiego, to gdy zaczął wykonywać polecenia jest już za późno na zagranie.
Mam tę skrzynię, ona była zdaje się sprzedawana przez Games Factory (poprzedniego wydawcę). Chętnie przytuliłbym jeszcze jedną, bo dodatki wydane przez IUVI na razie trzymam w pudłach. Daj proszę znać, jeśli uda Ci się ją gdzieś namierzyć (mnie się nie udało).
edit: Games Factory, nie Games Fanatic
Ostatnio zmieniony 11 gru 2024, 11:33 przez prz616, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam tę skrzynię, ona była zdaje się sprzedawana przez Games Fanatic (poprzedniego wydawcę). Chętnie przytuliłbym jeszcze jedną, bo dodatki wydane przez IUVI na razie trzymam w pudłach. Daj proszę znać, jeśli uda Ci się ją gdzieś namierzyć (mnie się nie udało).
Games Factory, a nie Games Fanatic, no ale mniejsza o to.
Już miałem napisać, że GF nie sprzedawało skrzyni na karty, ale w kampanii dodatku Imperium na wspieram.to znalazłem "Organizer na karty" za 160zł.
Może prościej, zamiast polować na tę konkretną skrzynię, kupić jakąś inną? Redrewno jakieś sprzedaje. Cena wprawdzie wyższa, ale cóż. ¯\_(ツ)_/¯
Ciut drogo jak na druknięty kawałek plastiku, ale pewnie lekkie, faktycznie. W podobnej cenie rozważyłbym jednak inserty redrewno. Przynajmniej do tych dodatków, które poza kartami mają dodatkowe bibeloty (przystań, złoty wiek, adventures, renesans, imperium, guilds&cornucopia).