Dominion (Donald X. Vaccarino)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
FormatC

Re: Dominion

Post autor: FormatC »

Doskonale. :D
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Krótkie pytanie, krótka odpowiedź. :) Dzięki!
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Blue
Has thanked: 196 times
Been thanked: 255 times
Kontakt:

Post autor: Blue »

Ogólnie to na 2ch sprawdza się najlepiej ;), im więcej graczy tym moim zdaniem gorzej.
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

We dwójkę jest super. W trójkę i czwórkę również. Tyle, że przy zmianie ilości graczy Dominion mocno sie zmienia głównie ze względu na to, że jedną z najistotniejszych spraw w tej grze jest wyczucie czasu, a czas w rozgrywkach 2, 3 i 4-osobowych płynie różnym tempem. :wink:
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Andy

To dla mnie ważne argumenty za kupnem. Większość moich rozgrywek jest dwuosobowa.

Raz jeszcze dziękuję.
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Andy: Dominion do Race'a się nie umywa ;)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Andy

Wiem. Nic się nie umywa do Race'a. :D

Ale dzięki Race'owi w ogóle zwróciłem uwagę na karcianki. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Blue
Kontakt:

Ta tylko, ze w Dominionie przynajmniej sa różne prowadzące strategie w zależności od rozłożenia kart + czasem jest parę równorzędnych ;). Nie to co w podstawce do race ;].
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Post autor: ragozd »

No i za kazdym rozdaniem trzeba strategie tworzyc od nowa :)
ja ostatni fram glownie na 2 osoby i sobie chwale, choc wg mnie gra sie prosciej. I niektore karty, zwlaszcza ataku traca / zyskuja na znaczeniu. Zlodziej kradnacy od 3 osob jest wiecej wart niz od 1 :)
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Blue pisze:Ta tylko, ze w Dominionie przynajmniej sa różne prowadzące strategie w zależności od rozłożenia kart + czasem jest parę równorzędnych . Nie to co w podstawce do race ;]
Nie zmuszaj mnie / nas do świętej wojny ;) (między bajki te historie że produce-consume jest przepakowane w podstawce i dopiero z dodatkiem strategia militarna czy inna jest równorzędna)

Moje prywatne zdanie, nie chcę nikogo przekonywać
Dla mnie Dominion jest świetny jako chwiler (ale patrząc że w Race'a też mogę w pół godziny zagrać a nie mam uczucia że to chwiler to wolę Race'a). W dominionie przeszkadza mi losowość (sam nie wierzę że to piszę) i ułuda, że buduję jakąś strategię, żeby podchodzić do tej gry poważniej niż super chwiler. Jak dochodzi mi 4 złota na rękę i punkty to nie mam za dużo do zrobienia. Jak dochodzą mi karty dające mi dodatkowe akcje to wiadomo że je zagram najpierw. Jak dochodzą mi dwie karty akcji, jedna mi da +1 do kasy druga dociągnięcia kilku kart, to będę się zastanawiał - ale nie jest to decyzja ciężka do podjęcia, a i tak losowość kolejnych kart może dać mi się we znaki. W Race pomimo losowości mam więcej możliwośći, ciągłego kombinowania i dostosowania się do tego co akurat mi przychodzi. W Dominionie czuję że próbuję ciągle zrobić dwa, albo trzy combosy które sobie wymyśliłem na poczatku partii i tyle (które i tak są oczywiste :P)

Żeby nie było - Dominion ma u mnie na BGG ocenę 7 i grę lubię. Plusy Dominiona: może i wielkiej strategii dla mnie nie ma, ale timing jest rzeczywiście ważny (zdecydowanie na plus), bardzo szybko się tłumaczy, no i wciąga (czasem aż za bardzo)

PS: cytując waffla: "Znowu wyszedł mi strumień świadomości" :)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Blue
Kontakt:

Dobra ;) ja się już przymykam. Dominion jest faktycznie chwillerem, jest dużo prostrzy, lżejszy i nie daje poczucia tworzenia czegoś większego(nawet z moimi założeniami i zdaniem co do RftG). Z tym, że dominion u mnie ma 7 a RftG 6. A co do P-C to chętnie bym z Tobą zagrał, żebyś mi pokazał jak w podstawce to obalić, ja już nie mam siły dawać tej grze kolejnych szans.
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

yosz pisze:Jak dochodzi mi 4 złota na rękę i punkty to nie mam za dużo do zrobienia. Jak dochodzą mi karty dające mi dodatkowe akcje to wiadomo że je zagram najpierw. Jak dochodzą mi dwie karty akcji, jedna mi da +1 do kasy druga dociągnięcia kilku kart, to będę się zastanawiał
W Dominion strategia nie polega na tym co zagrasz (to dosyc oczywiste), tylko na tym CO KUPISZ.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Post autor: Filippos »

Yosz nie mam czasu teraz żeby się rozpisać ale twoje refleksje dotyczące podejmowania decyzji w dominionie są wybacz, ale chybione. W tej grze decydujesz raczej o tym jakie karty kupować budując strategie na całą rozgrywkę i (czasem) reagując na zakupy innych graczy. Decyzyjność nie leży więc w kwestii "w jakiej kolejności zagrać karty z ręki" tylko "jakie karty, w jakiej kolejności i w którym momencie warto kupić". A kombosy wcale nie są oczywiste. To tak w dwóch słowach.
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Oczywiście Filippos i Nataniel mają rację. Chciałem odpisać coś na szybko a wyszedł mi właśnie taki bełkot. Grając w Dominiona mam jakiś plan, który oczywiście modyfikuję w trakcie gry (jako plan rozumiem np: ok dużo osób wzięło milicję więc ja wezmę kilka kart Library na właśnie taką okazję). Po dolosowaniu 5 kart najczęściej co możemy z tym zrobić jest w miarę oczywiste. Ale i tak decyzji do podjęcia jest dużo mniej niż w R4TG.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 12:10 przez yosz, łącznie zmieniany 1 raz.
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

No i co zrobić z 4 złota zależy od tego jaki zestaw kart został wylosowany - może się zdarzyć, że możliwości będziesz miał aż za dużo. :wink:
magazyn
Awatar użytkownika
konev

Post autor: konev »

Przy czym trzeba zaznaczyć, że pozbywanie się kart jest tak samo ważne jak ich kupowanie. Nikt nie chce grać Grubą, Ślamazarną, Wolną talią, której końca nie widać :).
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Awatar użytkownika
monga

Post autor: monga »

News już ma kilka dni co prawda, ale ja właśnie przeczytałam, że Bard wydaje Dominiona po polsku, może ktoś też jeszcze nie wiedział do teraz :)

Nawet na stronce mają konkurs na polską nazwę gry, gdyby ktoś był chętny.
Cogito

Post autor: Cogito »

A ja uważam, że Dominion nie jest "typowym" chwilerem. Według mnie zawiera sporą dawkę "głebi strategicznej". Wybór optymalnej strategii jest moim zdaniem bardzo trudny, ilość ustawień startowych i możliwych strategii innych graczy, dodatkowo utrudnia decyzje. Z mojego doświadczenia ludzie zbyt lekko podchodzą do tej gry, posługując sie po na przykład 30+ grach kilkunastoma schematami - sprawdzają się one dobrze - ale nie bardzo dobrze. Losowość jest na tyle mała, że szczegóły pozwalają wygrać grę (lub w szczególności przeważać w ciągu paru gier)..
pzdr
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Nie jest typowym chwilerem - jeszcze nie gtalem mniej niz 4x jak sie juz dosiadlem do kart :)
A losowosc bywa znaczaca - jesli chapell przyjdzie w ostatnich 2 kartach i juz nie wyrzuci calej reki, albo masz 5 zl na relku najpierw i kupujesz festiwal - to juz znaczaco moze zawazyc na wyniku.
Moja lista gier Mój blog
chelcho

Post autor: chelcho »

ragozd pisze:Nie jest typowym chwilerem - jeszcze nie gtalem mniej niz 4x jak sie juz dosiadlem do kart :)
A losowosc bywa znaczaca - jesli chapell przyjdzie w ostatnich 2 kartach i juz nie wyrzuci calej reki, albo masz 5 zl na relku najpierw i kupujesz festiwal - to juz znaczaco moze zawazyc na wyniku.
Dokładnie - losowość potrafi znacząco wypaczyć grę - szczególnie gdy są karty must-have do zabrania.
Przykład: na starcie 2 przeciwników dostało 5 złota na rękę i biorą po festiwalu. Ja mam 4 i kupuję Feast. Po przetasowaniu Feast był na samym spodzie z 12 kart - opóźnienie w kupowaniu kart było olbrzymie - przeciwnicy mieli po 4 festiwale a ja 2 :(. Oczywiście komba z festiwalem trochę łatwiej wychodzą...
Pamiętam też rozgrywkę, gdzie kupiłem na starcie chancellor-a i village i te dwie karty doszły mi 2x pod rząd (zdolność chancellor-a) po przetasowaniu - grało się znacznie łatwiej
Awatar użytkownika
blazej

Post autor: blazej »

Wczoraj rozegrałem najbardziej nudną partię dominiona ever. Chciałem nauczyć koleżankę zasad. Żeby było jak najmniej czytania, żeby się nie zniechęciła wybrałem "ręcznie" karty z małą ilością tekstu i tak wyszło m.in. village, labolatory, market, festwival, smithy i throne room. Tasiemce kombosów nie miały końca :roll:
Cogito

Post autor: Cogito »

chelcho pisze:
ragozd pisze:Nie jest typowym chwilerem - jeszcze nie gtalem mniej niz 4x jak sie juz dosiadlem do kart :)
Dokładnie - losowość potrafi znacząco wypaczyć grę - szczególnie gdy są karty must-have do zabrania.
Przykład: na starcie 2 przeciwników dostało 5 złota na rękę i biorą po festiwalu. Ja mam 4 i kupuję Feast. Po przetasowaniu Feast był na samym spodzie z 12 kart - opóźnienie w kupowaniu kart było olbrzymie - przeciwnicy mieli po 4 festiwale a ja 2 :(. Oczywiście komba z festiwalem trochę łatwiej wychodzą...
Pamiętam też rozgrywkę, gdzie kupiłem na starcie chancellor-a i village i te dwie karty doszły mi 2x pod rząd (zdolność chancellor-a) po przetasowaniu - grało się znacznie łatwiej
Ja mam nieco inne wrazenia/doswiadczenia, oczywiscie wariantow poczatkowych jest tak duzo, ze moga zdarzyc sie takie ze jakies poczatkowe ustawienie reki jest wyraznie lepsze niz inne, ale zwykle da sie do tego dopasowac... 5 i 2 nie jest czesciej niz inne ustawienie "lepsze" - 2 jest pewnie srednio najgorsza liczba kasy do wydawania (praktycznie brak dobrych poczatkowych kart do kupowania) ale...festival nie jest wymarzona karta do rozpoczynania rozgrywki (bonus akcji bezwartosciowy, placimy 5 za zwyklego drwala na pierwsze 1,2 zagrania) z okolo 3mn ustawien startowych ciezko wogole rozmawiac o partiach w ktorych nie bralo sie udzialu - niektore niby potezne karty staja sie bezwartosciowe i na odwrot.
Ja jestem Dominionem caly czas bardzo zauroczony i mysle ze gra jest blednie uznawana za zbyt lekka..
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Cogito pisze:2 jest pewnie srednio najgorsza liczba kasy do wydawania (praktycznie brak dobrych poczatkowych kart do kupowania)
Bardzo często znakomitą kartą na początek i to nie tylko za 2 ale nawet za 3 lub 4 jest Kaplica.
magazyn
Awatar użytkownika
Pjaj

Post autor: Pjaj »

mst pisze:
Cogito pisze:2 jest pewnie srednio najgorsza liczba kasy do wydawania (praktycznie brak dobrych poczatkowych kart do kupowania)
Bardzo często znakomitą kartą na początek i to nie tylko za 2 ale nawet za 3 lub 4 jest Kaplica.
Rozumiem, że w celu trashowania VP?
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

jesli chapel jest w grze, bardzo czesto z 7 pkt w 2 akcjach wydaje tylko 5. A i tak wygrywam ;)
Cogito pisze:ale...festival nie jest wymarzona karta do rozpoczynania rozgrywki (bonus akcji bezwartosciowy, placimy 5 za zwyklego drwala na pierwsze 1,2 zagrania)
A jesli takiego drwala nie ma? I jesli wyscig po festiwal konczy sie 4/4/2 i to decyduje o wyniku. Mimo wszystko jest sporo ukladow, gdzie faworyzowany jest uklad na rece 5-2 (prawie kazdy z chapel). Z drugiej strony, o ile losowosc jest znaczaca w jednej partii, to w kilku juz nie. I dlatego jak zasiadam do Dominiona, to ma min. 4 partie :)
Moja lista gier Mój blog
ODPOWIEDZ