Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Dominion
Oczywiście, poziom losowości rozgrywki b.zależy od dostępnego zestawu kart.
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- Don Simon
- Moderator
- Been thanked: 1 time
Koszt gry i czas przygotowania do partii(tworzenie talii) sa rowniez iluzoryczne w porownaniu do kolekcjonerskich. W zyciu juz nie zagram w zadne CCG, TCG, LCG, czy inne CG. A w Dominiona i owszem, jesli pan pozwoli to z przyjemnosciachelcho pisze:Wybory w Dominion w porównaniu z innymi karciankami są iluzoryczne - głownie poprzez zrzucanie wszystkich kart i dobór 5 losowych.

Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Ale ja nigdzie nie pisałem, że Dominion nie jest fajny - chcę tylko zaznaczyć, że strategia w grze jest mocno ograniczona poprzez dobór 5 kart i niemożność pozostawienia sobie jakiejś do następnej tury - po prostu trzeba liczyć co turę, że podejdzie coś, co umożliwi nam realizację naszej "strategii" zakupów i tyleDon Simon pisze: Koszt gry i czas przygotowania do partii(tworzenie talii) sa rowniez iluzoryczne w porownaniu do kolekcjonerskich. W zyciu juz nie zagram w zadne CCG, TCG, LCG, czy inne CG. A w Dominiona i owszem, jesli pan pozwoli to z przyjemnoscia.

Ostatnio przegrałem na sieci z osobą, która w pierwszym zakupie kupiła Throne Room, a w drugim Kaplice

Zdublowanie kaplicy pozwala na wyrzucenie aż 8 kart z rękichelcho pisze: Ostatnio przegrałem na sieci z osobą, która w pierwszym zakupie kupiła Throne Room, a w drugim Kaplicei chyba sobie daruje dalsze udzielanie w tym wątku

Wpieriod! - niekoniecznie efektywnie, ale efektownie.
- yakos
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 6 times
W oryginalnej instrukcji na końcu są właśnie komentarze opisujące szczegółowo działanie poszczególnych kart. Samo ich przeczytanie bez przeczytania tekstu na karcie nie pozwala zrozumieć sensu działania danej karty (one tylko dokładniej objaśniają tekst z karty). W polskim tłumaczeniu instrukcji jest pewnie podobnie - potrzebne by więc było również tłumaczenie samych tekstów z kart.Ajgor pisze:Istnieje może jakieś inne od "Rebelowego" tłumaczenie kart? To tłumaczenie wydaje mi się dziwne. Nie znam Angielskiego, ale np. na karcie Chapel jest napisane "Wyrzuć do 4 kart ze swojej ręki", tak to rozumiem. W instrukcji PL z Rebela, przy Chapel nie ma ani jednego słowa na temat wyrzucania kart do 4, jest za to jakby taki mały faq i opis słowa kluczowego "Trash", dość pokrętnie napisane. Czyli jednak trzeba znać Angielski aby komfortowo korzystać z tej instrukcji, bo w pierwszej kolejności trzeba zrozumieć co dosłownie jest napisane na danej karcie. Jest tam więcej takich opisów, a podają że PL instrukcja dostarcza wszystkich informacji aby sobie pograć.Macie jakieś inne tłumaczenie kart "Królestwa"? Wiem że tego tekstu jest mało i jakoś sobie z tym radzę, ale dobrze mieć pod ręką opis jak należy. Wiem że będzie v. PL, ale chciałem pograć z Żoną zanim Bard to wyda.
No właśnie tak to wygląda. Ma ktoś takie tłumaczenie tych kart?
EDIT: Sam sobie przetłumaczyłem, macie może chwilkę czasu na weryfikację?
http://www.adp.wroc.pl/Ajgor/Dominion/D ... _Karty.doc
Moja pierwsza gra zakończyła się złojeniem mi tyłka przez 10-cio letnią Córkę, następnie Żona poprawiła to osiągnięcie. Tyle zdążyłem im wytłumaczyć odnośnie zasad.
Dziękuję
EDIT: Sam sobie przetłumaczyłem, macie może chwilkę czasu na weryfikację?
http://www.adp.wroc.pl/Ajgor/Dominion/D ... _Karty.doc
Moja pierwsza gra zakończyła się złojeniem mi tyłka przez 10-cio letnią Córkę, następnie Żona poprawiła to osiągnięcie. Tyle zdążyłem im wytłumaczyć odnośnie zasad.

Dziękuję

Źle przetłumaczona jest karta "biurokrata" - jeśli przeciwnik nie ma karty zwycięstwa w ręce, po prostu pokazuje rękę..
pzdr
pzdr
- yakos
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 6 times
Jeszcze uwaga do karty Library (Biblioteka) - powinno być raczej:
„Dobieraj karty do 7 na ręce. Podczas dobierania Możeszodłożyć odkładać na bok jakiekolwiek dobrane dobierane karty akcji, odrzuć te karty kiedy zakończysz dobieranie.”
Chodzi o to, że karty odkładane na bok (można to robić tylko z kartami akcji i trzeba się decydować w momencie dobierania danej karty) nie wliczają się do tych 7 na ręce.
Poza tym (i uwagą dot. biurokraty) wygląda, że jest ok.
„Dobieraj karty do 7 na ręce. Podczas dobierania Możesz
Chodzi o to, że karty odkładane na bok (można to robić tylko z kartami akcji i trzeba się decydować w momencie dobierania danej karty) nie wliczają się do tych 7 na ręce.
Poza tym (i uwagą dot. biurokraty) wygląda, że jest ok.
Faktycznie! Pokazanie całej ręki w przypadku braku karty zwycięstwa jest bardzo logiczne, przegapiłem to bo nie graliśmy jeszcze Biurokratą.
Bibliotekę zrozumiałem prawidłowo, tylko jakoś to źle ująłem. Ale na szczęście Koledzy na forum czuwają.
Serdecznie dziękuję, mam nadzieję że kiedyś opanuję ten język.
Bibliotekę zrozumiałem prawidłowo, tylko jakoś to źle ująłem. Ale na szczęście Koledzy na forum czuwają.

Serdecznie dziękuję, mam nadzieję że kiedyś opanuję ten język.

http://bestdanggames.wordpress.com/2008 ... -1-posted/
w filmie zaprezentowano bardzo ciekawą metodę ograniczania losowości - "really easy way to shuffle a deck"
w filmie zaprezentowano bardzo ciekawą metodę ograniczania losowości - "really easy way to shuffle a deck"
- BloodyBaron
Jakie są wasze doświadczenia z wykorzystywaniem koszulek do kart w Dominion?
Z jednej strony czarne krawędzie gwarantują, że farba prędzej czy później odejdzie i karty szybko się zeszpecą i oznaczą.
Z drugiej konieczność ciągłego tasowania utrudnia dobór koszulek - już byle jakie być nie mogą. W innych karciankach, przy 3-4 tasowaniach talii w trakcie partii, odstające, zbyt duże koszulki kompletnie nie przeszkadzają (np. Ultra Pro Platinum).
Tu na pewno wpłynęłoby to na komfort rozgrywki i przyjemność z gry.
I ostatnia kwestia - czy karty w koszulkach równie dobrze zmieszczą się w wyprasce pudła?
Z jednej strony czarne krawędzie gwarantują, że farba prędzej czy później odejdzie i karty szybko się zeszpecą i oznaczą.
Z drugiej konieczność ciągłego tasowania utrudnia dobór koszulek - już byle jakie być nie mogą. W innych karciankach, przy 3-4 tasowaniach talii w trakcie partii, odstające, zbyt duże koszulki kompletnie nie przeszkadzają (np. Ultra Pro Platinum).
Tu na pewno wpłynęłoby to na komfort rozgrywki i przyjemność z gry.
I ostatnia kwestia - czy karty w koszulkach równie dobrze zmieszczą się w wyprasce pudła?
_________
Moje gry
Moje gry
- Tommy
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 31 times
W końcu jestem po inicjacji w Dominiona. Niestety jedna ręka sprawna to za mało także na kilka tygodni odpuszczamy, ale i tak pozostały 3 pytania do wyjaśnienia:
1. najważniejsze - według instrukcji przy większej ilości osób stosujemy po 12 kart z każdego typu kart królestwa - hmmmmm w pudełku mam po 11 sztuk kart królestwa.
2. ilość kart w rezerwie - królestwa, klątwy, zwycięstwa, są ograniczane ilościowo względem ilości graczy - a karty skarbu?
3. ogrody nie są defaultową kartą? W sensie ona nie występuje jak powiedzmy klątwa zawsze tylko jako jedna z dziesięciu kart królestwa?
Z góry dzięki za pomoc.
1. najważniejsze - według instrukcji przy większej ilości osób stosujemy po 12 kart z każdego typu kart królestwa - hmmmmm w pudełku mam po 11 sztuk kart królestwa.
2. ilość kart w rezerwie - królestwa, klątwy, zwycięstwa, są ograniczane ilościowo względem ilości graczy - a karty skarbu?
3. ogrody nie są defaultową kartą? W sensie ona nie występuje jak powiedzmy klątwa zawsze tylko jako jedna z dziesięciu kart królestwa?
Z góry dzięki za pomoc.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
Chodzi tylko o zielone karty - powinno ich być w pudelku po 12 sztuk, a Ogrodów nawet 13Tommy pisze:1. najważniejsze - według instrukcji przy większej ilości osób stosujemy po 12 kart z każdego typu kart królestwa - hmmmmm w pudełku mam po 11 sztuk kart królestwa.
Bez zmian niezależnie od ilości graczy (chyba jeszcze nie widzialem gry, żeby się skończyly).Tommy pisze:2. ilość kart w rezerwie - królestwa, klątwy, zwycięstwa, są ograniczane ilościowo względem ilości graczy - a karty skarbu?
Zgadza się. Rozgrywki, w których do dyspozycji są Ogrody są często b.oryginalne.Tommy pisze:3. ogrody nie są defaultową kartą? W sensie ona nie występuje jak powiedzmy klątwa zawsze tylko jako jedna z dziesięciu kart królestwa?

magazyn
magazyn
-
Mam takie samo wrazenie. A nikt mnie nie slucha... Nowicjuszka rozjechala 2 wyjadaczy w pierwszej partii... Ja nie twierdze, ze gra jest zla. Co to to nie... ale znam lepsze karciankichelcho pisze:Grałem w Dominiona coś około 150 partii online 20 na żywo. Od 15 lat gram w ccg: MtG, Kult, Doomtrooper, LotR, CoC, AGoT, EoJ i inne niekolekcjonerskie (koledzy mogą potwierdzić) więc raczej wiem co pisze. Wybory w Dominion w porównaniu z innymi karciankami są iluzoryczne - głownie poprzez zrzucanie wszystkich kart i dobór 5 losowych.Filippos pisze:Chechlo i Geko, wybaczcie chłopaki ale wasze opinie wynikają z małej znajomości tej gry. W dominionie jest baaaardzo dużo wyborów i naprawdę rzadko o wygranej decyduje los. W 9 przypadkach na 10 wygrywa gracz który umiał lepiej zaplanowac zakupy, dostosowując się oczywiście do zmieniającej się sytuacji i zarządzając ryzykiem wynikającym z tasowania.
I robi się tu dokładnie to co ty powiedziałeś Geko tylko, że wygląda to nieco inaczej. Planuszesz: teraz kupię to, w nastęenej rundzie jak mi przyjdzie tyle kasy to kupię to, a jak nie to wtedy to, ale wtedy w jeszcze następnej przyjdzie mi tyle kasy więc kupię to.
Pisanie o zarządzaniu ryzykiem przy doborze 5 losowych kart jest hm.. dziwne. Zarządzanie ryzykiem na poziomie Dominiona jest w Polowaniu na Robale - grę bardzo polecam
Nie piszę, że gra jest zła, ale że bardzo wiele (wg mnie) zależy od szczęścia i im dłużej gram w Dominion tym bardziej się o tym przekonuje. Milicją możesz zrzucić 2 karty punktów, a można też 2 wartościowe kart np. złoto. To samo z biurokratą, złodziejem. Fosa może zblokować jakiś atak, lub zblować rękę gdy dojdą dwie bez dodatkowych akcji. Ogólnie: niezależnie jak mistrzowsko planujesz zakupy i tak przegrasz gdy zabraknie szczęścia z początkującym graczem.

- Tommy
Dzięki mst!

Sprawdziłem i ogrody rzeczywiście mam w ilości 13 sztuk, ale karty królestwa po 11 sztuk, a co to są zielone karty?mst pisze:Chodzi tylko o zielone karty - powinno ich być w pudelku po 12 sztuk, a Ogrodów nawet 13Tommy pisze:1. najważniejsze - według instrukcji przy większej ilości osób stosujemy po 12 kart z każdego typu kart królestwa - hmmmmm w pudełku mam po 11 sztuk kart królestwa.

"I used to roll the dice
Często mam problemy z oficjalną terminologią, a polskiej instrukcji nigdy nie czytalem więc użylem koloru dla określenia Ogrodów i pozostalych kart przynoszących punkty zwycięstwa (Duchy, Province, Estate). 

magazyn
magazyn
- Tommy
mst pisze:Często mam problemy z oficjalną terminologią, a polskiej instrukcji nigdy nie czytalem więc użylem koloru dla określenia Ogrodów i pozostalych kart przynoszących punkty zwycięstwa (Duchy, Province, Estate).
No i to jakby się domyślałem, problem miałem tylko w związku z tym, że wychodzi jakby karty królestwa też miały być w 12 sztukach ...... miesza mi to

"I used to roll the dice
No to chyba musieli się zatrutej żywności nawyjadać, ci wyjadacze.adam.lakomy pisze:Nowicjuszka rozjechala 2 wyjadaczy w pierwszej partii..

magazyn
magazyn
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Bo to pewnie tacy wyjadacze byli co rozegrali 10, czy 15 partii?? Trafił się inny zestaw i ich strategia z poprzednich gier okazała się do kitu, a "nowicjuszka" wymyśliła lepszą, tzn. pasującą bardziej do zestawu.mst pisze:No to chyba musieli się zatrutej żywności nawyjadać, ci wyjadacze.adam.lakomy pisze:Nowicjuszka rozjechala 2 wyjadaczy w pierwszej partii..
a moze winne nie jedzenie, a picie
Ja grajac najgorsza partie w dominiona o dziwo wygralem z nowicjuszami. Sprobowalem jakas dziwna i bezsensowna strategie, potem wrocilem do sprawdzonej na juz zabagnionej talii - wystarczylo

Ja grajac najgorsza partie w dominiona o dziwo wygralem z nowicjuszami. Sprobowalem jakas dziwna i bezsensowna strategie, potem wrocilem do sprawdzonej na juz zabagnionej talii - wystarczylo
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
-
Zgodze sie z Wami, ze ma znaczenie ogranie w Dominionie. I nie, nie byli to tacy co przegrywali... Po prostu gra ma dosc spory element losowy i tyle. Dlatego wole inne karcianki...
Denerwujace natomiast jest czasem, ze jak sie ma inne zdanie niz spolecznosc i sie z nim afiszuje to jest sie naazonym na fale krytyki i wysmiewania sie... Ot taka mentalnosc malych i zamknietych spolecznsci...
Denerwujace natomiast jest czasem, ze jak sie ma inne zdanie niz spolecznosc i sie z nim afiszuje to jest sie naazonym na fale krytyki i wysmiewania sie... Ot taka mentalnosc malych i zamknietych spolecznsci...
- BloodyBaron
Adam, odmienne zdanie każdą, nawet tak ułomną społeczność, jak forum internetowe, popycha naprzód, bo pomaga się ludziom dookreślić i wyartykułować własne przekonania na dany temat. Dlatego tacy, co kontestują uznane tytuły są cenni, bo wzbudzając dyskusje pomagają szerokiemu gronu wyrobić sobie opinię na podstawie padających w dyskusji argumentów - argumentów, nie obelg czy kpin.adam.lakomy pisze:Zgodze sie z Wami, ze ma znaczenie ogranie w Dominionie. I nie, nie byli to tacy co przegrywali... Po prostu gra ma dosc spory element losowy i tyle. Dlatego wole inne karcianki...
Nie wydaje mi się więc, by ktokolwiek się tu z kogokolwiek wyśmiewał czy krytykował złośliwie, żeby sprawić przykrość osobie myślącej "pod prąd"
.
Chodzi raczej o argument, którego użyłeś, na poparcie tezy, że Dominion jest losowy. A raczej: jak on mógł zostać odczytany przez innych - sam go tak odczytałem: wyszło mi, że uważasz tak dlatego, że widziałeś sytuację, w której zupełny nowicjusz wygrał z rutyniarzami. Mnie od razu skojarzyło się to ze znanymi i starymi jak karcianki powiedzonkami:
a) "Begginers luck" oraz
b) "Jak karta dobra, to świnia wójta ogra".
losowość dochodzących na rękę kart jest głównym mechanizmem karcianek - wszystkich. Trudno więc uznać ten argument za jednoznacznie rozstrzygający na niekorzyść jakiejkolwiek gry.
Pisz dalej, krytykuj, mów, co myślisz. Ja Dominiona jeszcze nie kupiłem, a poważnie to rozważam, zaś chóralne łkania zachwytu nie pomagają mi w decyzji - potrzebuję konkretu, który - również dzięki Tobie - mam szansę zdobyć poprzez lekturę dyskusji w tym wątku.
_________
Moje gry
Moje gry