Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 530 times
Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
Chodzą pogłoski, że zostanie wydane na modłę 7CŚ:Pojedynek w świecie Władcy Pierścieni. Tutaj teaser:
Autorzy Bruno Cathala i Antoine Bauza + ilustracje Vincenta Dutraita.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 18 paź 2024, 17:00 przez dannte, łącznie zmieniany 1 raz.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2041 times
- Been thanked: 2639 times
Re: 7 Cudów Świata: Pojedynek (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
Na BGG piszą:
"Lord of the rings Duel – a re-imagining of 7W Duel, but now set in the LotR world. No pics were allowed as it’s still in proto form; but they’re hoping to have it done by Spiel."
Wow, wczoraj Mando, dziś to. Czy to jakiś dzień dziecka?
"Lord of the rings Duel – a re-imagining of 7W Duel, but now set in the LotR world. No pics were allowed as it’s still in proto form; but they’re hoping to have it done by Spiel."
Wow, wczoraj Mando, dziś to. Czy to jakiś dzień dziecka?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- PytonZCatanu
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 530 times
Jest dostępna własna strona tej wersji na BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/421 ... ddle-earth - warto zasubskrybować 
Na razie niepokoi mnie jedna rzecz: do 7WD powstał oficjalny (albo półoficjalny bo w wersji PnP) dodatek solo i muszę przyznać, że działa znakomicie - daje dużo frajdy z gry. Jeśli ta nowa wersja nie jest promowana jako gra dla 1-2 graczy, to może oznaczać, że bardzo odbiega od znanego nam 7WD, co jest dla mnie trochę minusem, bo w 7WD 2p na żywo udało mi się zagrać chyba 3 razy, a częściej jest okazja ograć solo... Jeśli wersja w świecie Władcy Pierścieni nie będzie mieć tak zgrabnego trybu solo to wielka szkoda.
Będzie trzeba pewnie założyć nowy wątek jak pojawi się więcej konkretów nt. mechaniki...

Na razie niepokoi mnie jedna rzecz: do 7WD powstał oficjalny (albo półoficjalny bo w wersji PnP) dodatek solo i muszę przyznać, że działa znakomicie - daje dużo frajdy z gry. Jeśli ta nowa wersja nie jest promowana jako gra dla 1-2 graczy, to może oznaczać, że bardzo odbiega od znanego nam 7WD, co jest dla mnie trochę minusem, bo w 7WD 2p na żywo udało mi się zagrać chyba 3 razy, a częściej jest okazja ograć solo... Jeśli wersja w świecie Władcy Pierścieni nie będzie mieć tak zgrabnego trybu solo to wielka szkoda.
Będzie trzeba pewnie założyć nowy wątek jak pojawi się więcej konkretów nt. mechaniki...
- psia.kostka
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 1294 times
Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Designer: Antoine Bauza, Bruno Cathala
Artist: Vincent Dutrait
BGG:
https://boardgamegeek.com/boardgame/421 ... ddle-earth
A dark rumour rises from Mordor. The Eye turns to Middle-earth. The hour has come. The Fellowship is reunited. The Heroes prepare for battle. In Duel for Middle-earth, you’ll have to choose sides. Play as the Fellowship of the Ring, prevent the Enemy from gaining ground and destroy the One Ring. Or play as Sauron and send your Nazgûls after Sam and Frodo, spreading your hordes over enemy cities. The fate of Middle-earth is in your hands!
The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth is a spin off of 7 Wonders - Duel, one player playing the evil forces of Sauron and another the free people of middle earth
~~~~
Wyskoczyla mi gra jako zapowiedz sklepowa z UKGE (w Zatu, SCD 28GBP)
Zrobilem

Odwaznie i swiezo z uzyciem ilustracji nie Johna Howe

Post troche "na leniucha" (copy-paste z bgg), ale moze kogos ucieszy info, bo dotychczasowy teaser zaszyty w temacie 7CŚ Duel do mnie nie dotarl.
~~~~
What next? Reimplementuja Raptora na Hobbita?

edit: podmieniam tytul, by uwzglednial polska wersje, ktorej wczesniej nie znalismy
(bo pobierany jest chyba z mego postu, do obecnych odpowiedzi)

Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 01:11 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Re: The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
Dodam od siebie, że plansza z mapą Śródziemia daje nadzieję mechanikę senatu wziętą z Agory i dodaną od razu do podstawki.
Jestem bardzo ciekawy tej wersji, bo co prawda zdecydowanie jej nie potrzebuję to jednak jest to Vincent + LotR
Jestem bardzo ciekawy tej wersji, bo co prawda zdecydowanie jej nie potrzebuję to jednak jest to Vincent + LotR

- Furan
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 248 times
Ciekawy komentarz po UK Expo:
podsumowując:
- jest tor na którym Frodo biegnie do Mordoru, a miły Nazgul chce się przywitać
- jest mapa na której ludziki zabijają się 1 na 1
- jest coś w formie nauki (zielonych kart) z oryginalnej gry
- są 3 możliwe zwycięstwa: 1. Frodo wpada do Góry Przeznaczenia z małą błyskotką 1'. Nazgul przytula Froda; 2. ktoś wygrywa na ,,naukę" - żetony z czarodziejami i innymi cudami? 3. ktoś przejmuje kontrolę nad Śródziemiem - ma ludziki w każdym regionie.
Warunek 3. jest też łamaczem remisów - wygrywa ten, kto obsługuje większość z 7 regionów. Nie ma liczenia punktów jak w pierwowzorze.
Ot.
podsumowując:
- jest tor na którym Frodo biegnie do Mordoru, a miły Nazgul chce się przywitać
- jest mapa na której ludziki zabijają się 1 na 1
- jest coś w formie nauki (zielonych kart) z oryginalnej gry
- są 3 możliwe zwycięstwa: 1. Frodo wpada do Góry Przeznaczenia z małą błyskotką 1'. Nazgul przytula Froda; 2. ktoś wygrywa na ,,naukę" - żetony z czarodziejami i innymi cudami? 3. ktoś przejmuje kontrolę nad Śródziemiem - ma ludziki w każdym regionie.
Warunek 3. jest też łamaczem remisów - wygrywa ten, kto obsługuje większość z 7 regionów. Nie ma liczenia punktów jak w pierwowzorze.
Ot.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
- psia.kostka
Doczekalismy czasow, gdy planszowki maja "plakaty filmowe"
i to takie kolekcjonersko-artystyczne, nie obsmarkane napisami od gory do dolu.
Z tego co sie orientuje, to 7CŚ-Duel, to scisly top dwuosobowek, szczegolnie po lzejszej stronie. Jednak "antyczna" oprawa graficzna wg mnie nie byla zbyt sexy. Teraz mysle jest szansa na niezla sprzedaz. Jak jeszcze dodadza w podstawce ekstrakt z dodatkow
(Tzn zakladam, ze oryginal ma sprzedaz idaca w miliony
ale raczej nikt tego nie robil dla ilustracji i klimatu
)
A postac na okladce to Boromir? (tarcza na plecach, stroj na bogato namiestnika) Legolas? (buźka, wlosy) Aragorn? (miecz, krol powraca) Chyba taki troche konglomerat
Na bgg mozna na zblizeniach kart wyluskac, poza Gollumem, Obiezyswiata i Legolasa (?).

Spoiler:

A postac na okladce to Boromir? (tarcza na plecach, stroj na bogato namiestnika) Legolas? (buźka, wlosy) Aragorn? (miecz, krol powraca) Chyba taki troche konglomerat

Na bgg mozna na zblizeniach kart wyluskac, poza Gollumem, Obiezyswiata i Legolasa (?).
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- ZygfrydDeLowe
- Has thanked: 1097 times
- Been thanked: 229 times
To Eowina w pojedynku na mocniejszy kręgosłup moralny z Czarnoksiężnikiem z Angmaru.psia.kostka pisze: ↑09 cze 2024, 08:44 [...]
- psia.kostka
Ach! no przeciez, w koncu to tytulowy pojedynek!ZygfrydDeLowe pisze: ↑09 cze 2024, 08:57 To Eowina w pojedynku na mocniejszy kręgosłup moralny z Czarnoksiężnikiem z Angmaru.

Widze tez jakies monetki-zetony. Mozna bedzie pimpowac wiedzminskimi lub innym praskim groszem/ zlotym florenem (z Glory)

Ciekawe czy jest jakas licencjonowana moneta planszowkowa ze swiata M-E?
Mepelki "chlopkow-pikinierow" i te baszty tez troche intryguja, ale nie znam mechanik z oryginalu

Ten tor podrozy ciekawie zrobiony, kartonik umieszczony w ramce z okienkiem. Ale moze to taki prototyp tylko na targi, by ludzie zetonu Froda nie zajumali

- warlock
- Has thanked: 1243 times
- Been thanked: 2393 times
- vnzk
- Has thanked: 335 times
- Been thanked: 533 times
Moim zdaniem różnice są na tyle ciekawe, że chętnie wypróbuję jak Rebel wypuści wersję PL (zdziwiłbym się, gdyby było inaczej).
Tor gonitwy za pierścieniem, brak punktowego zwycięstwa, walka o przewagi na mapie (coś jak senat w Agorze), wyścig do wspólnych "cudów", podobno uproszczona ekonomia. Brzmi interesująco.
Tor gonitwy za pierścieniem, brak punktowego zwycięstwa, walka o przewagi na mapie (coś jak senat w Agorze), wyścig do wspólnych "cudów", podobno uproszczona ekonomia. Brzmi interesująco.
- PytonZCatanu
Rozpoczęła się przedsprzedaż.
Premiera: 4 października 2024
SCD: 129.95 zł
Premiera: 4 października 2024
SCD: 129.95 zł
Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
To prawda, teraz zauważyłem.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 412 times
- Been thanked: 355 times
Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath
Na chwilę obecną chyba tylko w rebelu i aleplanszowkach z takich większych sklepów dostępne?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- PytonZCatanu
Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath
Am76 ma za 99.9 bez rabatu, dorzucają kafel promo.Seraphic_Seal pisze: ↑04 wrz 2024, 12:11 Na chwilę obecną chyba tylko w rebelu i aleplanszowkach z takich większych sklepów dostępne?
- Hardkor
- Has thanked: 1562 times
- Been thanked: 1138 times
- Kontakt:
Z okazji przedsprzedaży obejrzałem sobie how to play na YT i nie wydaje się to po prostu wydmuszką 7 cudów świata pojedynek. Owszem core rozgrywki jest podobny, ale jednak trochę inaczej wydaje mi się będzie się w to grało. Ja w każdym razie kupiłem preorder.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3724 times
- Been thanked: 3920 times
W Turlanki.pl jest za 92 zl tez z kaflemPytonZCatanu pisze: ↑04 wrz 2024, 12:12Am76 ma za 99.9 bez rabatu, dorzucają kafel promo.Seraphic_Seal pisze: ↑04 wrz 2024, 12:11 Na chwilę obecną chyba tylko w rebelu i aleplanszowkach z takich większych sklepów dostępne?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
W komentarzu na FB Aleplanszówki podały informację, że nakład promki jest bardzo ograniczony może szybko się skończyć.
"Do egzemplarzy gier zamówionych w przedsprzedaży dołączamy kafelek promo Shire! Oferta ważna do wyczerpania zapasów!"