Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 530 times

Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Post autor: dannte »

Chodzą pogłoski, że zostanie wydane na modłę 7CŚ:Pojedynek w świecie Władcy Pierścieni. Tutaj teaser:
Spoiler:
Autorzy Bruno Cathala i Antoine Bauza + ilustracje Vincenta Dutraita.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2024, 17:00 przez dannte, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2041 times
Been thanked: 2639 times

Re: 7 Cudów Świata: Pojedynek (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Post autor: PytonZCatanu »

Na BGG piszą:

"Lord of the rings Duel – a re-imagining of 7W Duel, but now set in the LotR world. No pics were allowed as it’s still in proto form; but they’re hoping to have it done by Spiel."

Wow, wczoraj Mando, dziś to. Czy to jakiś dzień dziecka?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 294 times
Been thanked: 205 times

Post autor: Mrukar »

Dostaliśmy z żoną gęsiej skórki z ekscytacji :o
Awatar użytkownika
Mrukar

Okładka nowej wersji:
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę wygląda znajomo, trochę pewnie będzie nowości 🙂
dannte

Jest dostępna własna strona tej wersji na BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/421 ... ddle-earth - warto zasubskrybować ;)

Na razie niepokoi mnie jedna rzecz: do 7WD powstał oficjalny (albo półoficjalny bo w wersji PnP) dodatek solo i muszę przyznać, że działa znakomicie - daje dużo frajdy z gry. Jeśli ta nowa wersja nie jest promowana jako gra dla 1-2 graczy, to może oznaczać, że bardzo odbiega od znanego nam 7WD, co jest dla mnie trochę minusem, bo w 7WD 2p na żywo udało mi się zagrać chyba 3 razy, a częściej jest okazja ograć solo... Jeśli wersja w świecie Władcy Pierścieni nie będzie mieć tak zgrabnego trybu solo to wielka szkoda.

Będzie trzeba pewnie założyć nowy wątek jak pojawi się więcej konkretów nt. mechaniki...
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 561 times
Been thanked: 1294 times

Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Post autor: psia.kostka »

Obrazek

Designer: Antoine Bauza, Bruno Cathala

Artist: Vincent Dutrait

BGG:
https://boardgamegeek.com/boardgame/421 ... ddle-earth

A dark rumour rises from Mordor. The Eye turns to Middle-earth. The hour has come. The Fellowship is reunited. The Heroes prepare for battle. In Duel for Middle-earth, you’ll have to choose sides. Play as the Fellowship of the Ring, prevent the Enemy from gaining ground and destroy the One Ring. Or play as Sauron and send your Nazgûls after Sam and Frodo, spreading your hordes over enemy cities. The fate of Middle-earth is in your hands!

The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth is a spin off of 7 Wonders - Duel, one player playing the evil forces of Sauron and another the free people of middle earth

~~~~
Wyskoczyla mi gra jako zapowiedz sklepowa z UKGE (w Zatu, SCD 28GBP)
Zrobilem :shock: szczegolnie widzac okladke (Vincent+LOTR). Chwile mi zajelo, by polapac sie, ze to spinoff 7Wonders Duel ;) (o czym juz jest info na forum). Ale takie combo mysle, ze w sam raz, abym polknal haczyk, bo klimat oryginalu nigdy mnie nie skusil do gry.

Odwaznie i swiezo z uzyciem ilustracji nie Johna Howe ;) Jestem na tak, szczegolnie, ze karciany WoP zaspokaja obecnie glod klasyka 8) Pewnie beda mieszane opinie, ale Vincent mysle bedzie ciekawszy, niz ilustratorzy lotra z gierek wydawnictwa Kosmos.

Post troche "na leniucha" (copy-paste z bgg), ale moze kogos ucieszy info, bo dotychczasowy teaser zaszyty w temacie 7CŚ Duel do mnie nie dotarl.

~~~~
What next? Reimplementuja Raptora na Hobbita? :mrgreen: Z Vincentem? Yes, please! :D

edit: podmieniam tytul, by uwzglednial polska wersje, ktorej wczesniej nie znalismy
(bo pobierany jest chyba z mego postu, do obecnych odpowiedzi)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 01:11 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Mrukar

Re: The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Dodam od siebie, że plansza z mapą Śródziemia daje nadzieję mechanikę senatu wziętą z Agory i dodaną od razu do podstawki.
Jestem bardzo ciekawy tej wersji, bo co prawda zdecydowanie jej nie potrzebuję to jednak jest to Vincent + LotR :D
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

Ciekawy komentarz po UK Expo:

podsumowując:
- jest tor na którym Frodo biegnie do Mordoru, a miły Nazgul chce się przywitać
- jest mapa na której ludziki zabijają się 1 na 1
- jest coś w formie nauki (zielonych kart) z oryginalnej gry
- są 3 możliwe zwycięstwa: 1. Frodo wpada do Góry Przeznaczenia z małą błyskotką 1'. Nazgul przytula Froda; 2. ktoś wygrywa na ,,naukę" - żetony z czarodziejami i innymi cudami? 3. ktoś przejmuje kontrolę nad Śródziemiem - ma ludziki w każdym regionie.
Warunek 3. jest też łamaczem remisów - wygrywa ten, kto obsługuje większość z 7 regionów. Nie ma liczenia punktów jak w pierwowzorze.
Ot.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
Awatar użytkownika
psia.kostka

Doczekalismy czasow, gdy planszowki maja "plakaty filmowe" :D i to takie kolekcjonersko-artystyczne, nie obsmarkane napisami od gory do dolu.
Spoiler:
Z tego co sie orientuje, to 7CŚ-Duel, to scisly top dwuosobowek, szczegolnie po lzejszej stronie. Jednak "antyczna" oprawa graficzna wg mnie nie byla zbyt sexy. Teraz mysle jest szansa na niezla sprzedaz. Jak jeszcze dodadza w podstawce ekstrakt z dodatkow :mrgreen: (Tzn zakladam, ze oryginal ma sprzedaz idaca w miliony :P ale raczej nikt tego nie robil dla ilustracji i klimatu :lol:)

A postac na okladce to Boromir? (tarcza na plecach, stroj na bogato namiestnika) Legolas? (buźka, wlosy) Aragorn? (miecz, krol powraca) Chyba taki troche konglomerat ;)

Na bgg mozna na zblizeniach kart wyluskac, poza Gollumem, Obiezyswiata i Legolasa (?).
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
ZygfrydDeLowe
Has thanked: 1097 times
Been thanked: 229 times

Post autor: ZygfrydDeLowe »

psia.kostka pisze: 09 cze 2024, 08:44 [...]

A postac na okladce to Boromir? (tarcza na plecach, stroj na bogato namiestnika) Legolas? (buźka, wlosy) Aragorn? (miecz, krol powraca) Chyba taki troche konglomerat ;)

Na bgg mozna na zblizeniach kart wyluskac, poza Gollumem, Obiezyswiata i Legolasa (?).
To Eowina w pojedynku na mocniejszy kręgosłup moralny z Czarnoksiężnikiem z Angmaru.
Awatar użytkownika
psia.kostka

ZygfrydDeLowe pisze: 09 cze 2024, 08:57 To Eowina w pojedynku na mocniejszy kręgosłup moralny z Czarnoksiężnikiem z Angmaru.
Ach! no przeciez, w koncu to tytulowy pojedynek! :D (ta korona i buzdygan tez mi nie pasowala "sauronowo", ale przymknalem oko ;) szczegolnie ze wczoraj skleilem post w trakcie drzemki :mrgreen: teraz wszystko jasne, thx!)

Widze tez jakies monetki-zetony. Mozna bedzie pimpowac wiedzminskimi lub innym praskim groszem/ zlotym florenem (z Glory) :lol:
Ciekawe czy jest jakas licencjonowana moneta planszowkowa ze swiata M-E?

Mepelki "chlopkow-pikinierow" i te baszty tez troche intryguja, ale nie znam mechanik z oryginalu :oops:

Ten tor podrozy ciekawie zrobiony, kartonik umieszczony w ramce z okienkiem. Ale moze to taki prototyp tylko na targi, by ludzie zetonu Froda nie zajumali :mrgreen:
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 335 times
Been thanked: 533 times

Post autor: vnzk »

Moim zdaniem różnice są na tyle ciekawe, że chętnie wypróbuję jak Rebel wypuści wersję PL (zdziwiłbym się, gdyby było inaczej).

Tor gonitwy za pierścieniem, brak punktowego zwycięstwa, walka o przewagi na mapie (coś jak senat w Agorze), wyścig do wspólnych "cudów", podobno uproszczona ekonomia. Brzmi interesująco.
dannte

Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Rozpoczęła się przedsprzedaż.

Premiera: 4 października 2024
SCD: 129.95 zł
Ogiennnn
Has thanked: 80 times
Been thanked: 12 times

Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Post autor: Ogiennnn »

Na innych portalach od ok 90zł, ale Rebel u siebie dodaje płytkę Shire.
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Rayos »

Shire dostępne jest też w aleplanszówkach, więc możliwe, że w innych sklepach również
Ogiennnn
Has thanked: 80 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Ogiennnn »

Rayos pisze: 04 wrz 2024, 09:49 Shire dostępne jest też w aleplanszówkach, więc możliwe, że w innych sklepach również
To prawda, teraz zauważyłem.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 412 times
Been thanked: 355 times

Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath

Post autor: Seraphic_Seal »

Na chwilę obecną chyba tylko w rebelu i aleplanszowkach z takich większych sklepów dostępne?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath

Seraphic_Seal pisze: 04 wrz 2024, 12:11 Na chwilę obecną chyba tylko w rebelu i aleplanszowkach z takich większych sklepów dostępne?
Am76 ma za 99.9 bez rabatu, dorzucają kafel promo.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1562 times
Been thanked: 1138 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Z okazji przedsprzedaży obejrzałem sobie how to play na YT i nie wydaje się to po prostu wydmuszką 7 cudów świata pojedynek. Owszem core rozgrywki jest podobny, ale jednak trochę inaczej wydaje mi się będzie się w to grało. Ja w każdym razie kupiłem preorder.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

PytonZCatanu pisze: 04 wrz 2024, 12:12
Seraphic_Seal pisze: 04 wrz 2024, 12:11 Na chwilę obecną chyba tylko w rebelu i aleplanszowkach z takich większych sklepów dostępne?
Am76 ma za 99.9 bez rabatu, dorzucają kafel promo.
W Turlanki.pl jest za 92 zl tez z kaflem
konan1808
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Post autor: konan1808 »

W komentarzu na FB Aleplanszówki podały informację, że nakład promki jest bardzo ograniczony może szybko się skończyć.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 419 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Wildcard »

konan1808 pisze: 04 wrz 2024, 12:52 W komentarzu na FB Aleplanszówki podały informację, że nakład promki jest bardzo ograniczony może szybko się skończyć.
"Do egzemplarzy gier zamówionych w przedsprzedaży dołączamy kafelek promo Shire! Oferta ważna do wyczerpania zapasów!"
ODPOWIEDZ