Terraformacja Marsa: Ekspedycja Ares (Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius, Nick Little)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2373 times
Re: Terraforming Mars: Ares Expedition (Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius, Nick Little)
19 lutego Heavy Cardboard pokaże jak się w to gra
. Polecam śledzić - https://www.youtube.com/watch?v=Ed7Ghbp ... yCardboard

- sitfun
- Administrator
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 49 times
- Kontakt:
Re: Terraforming Mars: Ares Expedition (Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius, Nick Little)
Kampania na KS ruszyła
wspieracie?

- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Nie ma sensu. Jak rav wyżej wspomniał Rebel wyda i to pewnie ze wszystkim z KS'a. Obecny koszt to 39$ + 19$, czyli całkiem sporo. Na szczęście VAT w cenie

- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Czekam na Rebela, do Terraformacji wydają wszystko, łącznie z promosami, Big Boxami itp.
- sitfun
- Administrator
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 49 times
- Kontakt:
No w sumie macie słuszna racje, no to poczekam z Wami
Pooglądam kampanię zza kulis.

- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Zero KSE, promki dostepne "zaleznie od partnerów", brak PL. Nie ma sensu wspierać.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Apos
- Has thanked: 526 times
- Been thanked: 1199 times
- Kontakt:
Rahdo wrzucił już gameplay oraz swoje final thoughts
https://www.youtube.com/watch?v=-5FsXkKwzFU
https://www.youtube.com/watch?v=_pDqfXdAcA8
Szkoda że tylko do 4 graczy. Skoro to ma być szybsza wersja Terraformacji, można by oczekiwać, że maksymalna liczba graczy wzrośnie a nie zmaleje. Oby jeszcze dorzucili w odblokowywanych celach.
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do rahdo, to są to jedne z bardziej negatywnych negatywnych Final Thoughts jakie u niego słyszałem. Prawdopodobnie bez względu na recenzję zakupię tę grę, bo uwielbiamy z żoną dużą terraformację. Ciekaw jestem co powiedza recenzenci, którzy lubią oryginał.Apos pisze: ↑16 lut 2021, 21:56 Rahdo wrzucił już gameplay oraz swoje final thoughts
- Bludgeon
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 97 times
Po obejrzeniu kilku filmów nt gry jednak spasuję - zbyt podobna do TM, a ja z długością gry w TM nie mam żadnego problemu.
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
is in the pill you took today
- uyco
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 26 times
obejrzałem coś więcej. podtrzymuję - mam Rolla i Race’a, mam Marsa. na tym pozostanę 

- olocop
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 228 times
Nie mam TM bo odstraszał mnie czas gry. Dlatego jestem bardzo zainteresowany krótszą wersją i na pewno spróbuję jak smakuje TM:AE.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
I tu kluczowe pytanie mi się nasuwa, czy to będzie smak czy raczej posmak TM

Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 1098 times
Bez ukladania kafli na planszy to nie będzie ta sama gra. Mogli podejsc do tematu TM light inaczej - zostawic miasta i lasy ale w formie kart. Na starcie zawsze na srodku lezy karta stolicy i do niego mozemy dokladac karty miast, lasow, ocenow i specjalne. Mocno uproscic system zasobow i przyspieszyć/ograniczyc budowe tableau oraz przyspieszyc zdobywanie lasow i miast. Bylby wielszy feeling gry karcianej i gra nie tracilaby najlepszych stron.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
https://boardgamegeek.com/thread/267865 ... ckers-my-ogrzeslaw90 pisze: ↑16 lut 2021, 21:39Nie ma sensu. Jak rav wyżej wspomniał Rebel wyda i to pewnie ze wszystkim z KS'a. Obecny koszt to 39$ + 19$, czyli całkiem sporo. Na szczęście VAT w cenie![]()
Na BGG wyczytałem, że wersja sklepowa nie ma dwuwarstwowych planszetek graczy. Oby Rebel nie oszczędzał i jednak wydał wersję na bogato.
Pisali tam też, że czas gry na dwóch graczy to blisko 2h. Trochę dramat, chyba trzeba będzie jeszcze naszych recenzentów posłuchać co mają w tej kwestii do powiedzenia.
Ostrzyłem zęby na Race for the Galaxy od Portalu, ale chyba nigdy tego nie wydadzą, więc przenoszę zainteresowanie na Ares Expedition - szczególnie po baardzo entuzjastycznych recenzjach.
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 320 times
Czy jest już gdzieś opublikowana instrukcja (polska lub angielska)? Właśnie zauważyłem ten tytuł w przedsprzedaży ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to zminiaturyzowana wersja oryginalnego TMa.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 1098 times
Bo tak jest. To jest TM gra karciana czyli szybsza, bez elementu pozycjonowania swoich kafli na planszy.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 462 times
To jest takie połączenie Race for the galaxy z Teraformacją marsa

Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
- RorK
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 32 times
Zagrałem jedną partię, bo akurat była okazja.
W kwestii porządkowej - nie jestem fanem starej Terraformacji Marsa
(w którą - warto dodać grałem zaledwie dwa razy i to jakieś dwa lata temu).
Co nie podobało mi się w "klasycznej" TM: długi czas rozgrywki, tendencja do paraliżu decyzyjnego graczy przez sporą ilość kart na ręce, (a do tego cel wymagający posiadania ich kilkunastu aby zdobyć dodatkowe punkty), oprawa graficzna.
Co mi się podobało: cele poza wyżej wspomnianym, zróżnicowane korporacje, klimat jak na tego typu grę, draft kart projektów.
Ares na +
- Na dwie osoby trwał około dwóch godzin. Z tym, że myślę, że z tego czasu można po kilku partiach naprawdę sporo zejść, sporo było czytania właściwości kart.
- Grafika, ilustracje.
- Sprawia dobre wrażenie jako gra na dwójkę graczy.
Ares na -
- brak celów, rywalizowanie o nie to była fajna sprawa z "zwykłej" TM
- brak draftu kart projektów - teraz dobiera się je jedną z akcji
- limit to chyba 10 kart na ręce - gracz który takiej ilości nie jest w stanie ogarnąć może powodować przestoje. Np. ja podczas pierwszej rozgrywki
Nie grałem nigdy w klasyczną TM z Preludiami - podobno skracają trochę rozgrywkę i w takim układzie gdybym znów miał grać w TM - chętniej usiądę do starej wersji z Preludiami (oby coś przyspieszyły) i klepsydrą (z pewnością przyspieszy).
W kwestii porządkowej - nie jestem fanem starej Terraformacji Marsa

Co nie podobało mi się w "klasycznej" TM: długi czas rozgrywki, tendencja do paraliżu decyzyjnego graczy przez sporą ilość kart na ręce, (a do tego cel wymagający posiadania ich kilkunastu aby zdobyć dodatkowe punkty), oprawa graficzna.
Co mi się podobało: cele poza wyżej wspomnianym, zróżnicowane korporacje, klimat jak na tego typu grę, draft kart projektów.
Ares na +
- Na dwie osoby trwał około dwóch godzin. Z tym, że myślę, że z tego czasu można po kilku partiach naprawdę sporo zejść, sporo było czytania właściwości kart.
- Grafika, ilustracje.
- Sprawia dobre wrażenie jako gra na dwójkę graczy.
Ares na -
- brak celów, rywalizowanie o nie to była fajna sprawa z "zwykłej" TM
- brak draftu kart projektów - teraz dobiera się je jedną z akcji
- limit to chyba 10 kart na ręce - gracz który takiej ilości nie jest w stanie ogarnąć może powodować przestoje. Np. ja podczas pierwszej rozgrywki

Nie grałem nigdy w klasyczną TM z Preludiami - podobno skracają trochę rozgrywkę i w takim układzie gdybym znów miał grać w TM - chętniej usiądę do starej wersji z Preludiami (oby coś przyspieszyły) i klepsydrą (z pewnością przyspieszy).
- REBEL.pl
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 740 times
- Kontakt:
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl