ISS Vanguard (M. Oracz, K. Piskorski, P. Samborski, M. Świerkot)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Void
Has thanked: 20 times
Been thanked: 135 times

Re: ISS Vanguard (M. Oracz, K. Piskorski, P. Samborski, M. Świerkot)

Post autor: Void »

Gribbler pisze: 02 cze 2024, 15:06 Tłumaczenie było na premierę gotowe, w papierowej wersji przecież istnieje, podręczniki są. Czy to nie jest tylko kwestia przerzucenia tekstu do apki? Zakładam, że wszystkie wersje językowe apki obsługuje AR. Bo kto za to odpowiada? W końcu to oni ją wydają. Zaczęli od chińskiego i czeskiego?
Tłumaczenie nie było na premierę, gra była robiona po angielsku, wszystkie tłumaczenia były później robione jednocześnie (choć wiadomo na polski było pewnie łatwiej :wink: ).

A co do grania tylko z apka to trzeba uważać, czasem coś źle się clicknie i pomiesza się w aktywowanych "flagach" i ciężko wtedy poprawić błąd. Albo czasem będzie się chciało jeszcze raz sprawdzić dany wpis, bo coś się np. zapomniało, a czasami po ponownym odpaleniu tego samego wpisu uruchamia się inny wpis bo była jakaś flaga oznaczona, trzeba wtedy się bawić w edytorze flag... Można wydrukować sobie arkusze do oznaczania notatek we wpisach. Albo używać edytowalny pdf ;)
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 519 times
Been thanked: 482 times

Post autor: Shodan »

Void pisze: 02 cze 2024, 16:47
Tłumaczenie nie było na premierę, gra była robiona po angielsku, wszystkie tłumaczenia były później robione jednocześnie (choć wiadomo na polski było pewnie łatwiej :wink: ).

[/quote]

Prawda, tylko że to tłumaczenie ukończono zanim wersje LANG trafiły do produkcji, potem do transportu i odkąd dostali je wspierający minęły kolejne 3 miesiące. Więc mieli gotowe tłumaczenie od Q3 zeszłego roku jak sądzę.
Awatar użytkownika
Gribbler
Has thanked: 142 times
Been thanked: 478 times

Post autor: Gribbler »

Przez premierę mialem na myśli te wersje LANG. One wyszły chyba wszystkie mniej więcej w tym samym czasie. Wiadomo, że do Chin dostawa dotrze wcześniej niż do Polski, ale przecież fizyczne komponenty do apki nie są potrzebne. Po prostu dziwię się, że tyle trwa kopiuj-wklej. Przecież nic już tłumaczyć nie trzeba.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 334 times
Been thanked: 1003 times
Kontakt:

Post autor: raj »

To może sugerować, że apka jest bardzo źle napisana...
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Void

No I wjechało z "delikatnym opóźnieniem" tłumaczenie do apki :wink: Oczywiście UI pełne baboli (pobierz narrator, autoplay narrator, wróć do obozu... ) , zobaczymy przy najbliższej sesji czy nie ma baboli we wpisach :roll:
Awatar użytkownika
ZygfrydDeLowe
Has thanked: 1097 times
Been thanked: 229 times

Post autor: ZygfrydDeLowe »

Void pisze: 30 lip 2024, 14:36 No I wjechało z "delikatnym opóźnieniem" tłumaczenie do apki :wink: Oczywiście UI pełne baboli (pobierz narrator, autoplay narrator, wróć do obozu... ) , zobaczymy przy najbliższej sesji czy nie ma baboli we wpisach :roll:
W takim wypadku to "tłumaczenie" powinno się znaleźć w cudzysłowie ;)
Paskuder
Has thanked: 117 times
Been thanked: 142 times

Post autor: Paskuder »

Małe pytanko. Mam podstawkę retail oraz dodatek akt personalnych. Załogantów w aktach jest o wiele więcej niż załogantów w podstawce. Na stronie kampanii widać dodatkowych załogantów w sekcji z SG. Ktoś się orientuje czy oni będą dołożeni w wersji retail w którymś dodatku (kampanii) czy część akt jest bezużyteczna w wersji retail?
crus221 - "Teraz pytanie czy sprzedać nerkę dla gry..."
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
zbyhu
Been thanked: 1 time

Post autor: zbyhu »

Cześć, wiecie czy jest jakieś info o dodatkach w retailu w wersji PL? Będą? Kiedy będą?

Zastanawiam się mocno nad tą grą, w sumie mi wszystko jedno czy kupię wersję angielską czy polską - przez brak dodatków, przez jakieś dziwne błędy w tłumaczeniu, przez to że apka jest tylko po angielsku, skłaniam się do wersji angielskiej.

Grał ktoś może w obie i może powiedzieć którą lepiej wybrać?

Dzięki.
Z
Void

zbyhu pisze: 08 wrz 2024, 23:14 Cześć, wiecie czy jest jakieś info o dodatkach w retailu w wersji PL? Będą? Kiedy będą?

Zastanawiam się mocno nad tą grą, w sumie mi wszystko jedno czy kupię wersję angielską czy polską - przez brak dodatków, przez jakieś dziwne błędy w tłumaczeniu, przez to że apka jest tylko po angielsku, skłaniam się do wersji angielskiej.

Grał ktoś może w obie i może powiedzieć którą lepiej wybrać?

Dzięki.
Z
Będą, jak zrobią. Wg najnowszych informacji z zeszłego tygodnia szacunkowo pod koniec tego roku ma dotrzeć druga fala wspieraczkowa, więc w sklepach pewnie podobnie się pojawią. Apka jest przetłumaczona na polski, tzn. sam tekst oczywiście.
zbyhu
Been thanked: 1 time

Post autor: zbyhu »

gdzieś ominąłem info że jeszcze z gamefounda nie doszła druga fala, to wszystko w takim razie jasne, dzięki

a tutaj też @japanczyk pisze że Lost Fleet może być w październiku w sklepach:
wirusman
Has thanked: 93 times
Been thanked: 30 times

Post autor: wirusman »

Witam,
Przeszedł ktoś was całą kampanię? Jestem w sumie nie wiem gdzie :). Non stop czegoś mi brakuje to przejrzałem całą planetę nad unikatowym przedmiotem i to nie znalazłem .To brakuje zawsze żetonów dowodzenia, żeby wprowadzić wszystkie projekty w życie. Zawsze piach w oczy.
Pouzy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Pouzy »

wirusman pisze: 21 paź 2024, 20:24 Witam,
Przeszedł ktoś was całą kampanię? Jestem w sumie nie wiem gdzie :). Non stop czegoś mi brakuje to przejrzałem całą planetę nad unikatowym przedmiotem i to nie znalazłem .To brakuje zawsze żetonów dowodzenia, żeby wprowadzić wszystkie projekty w życie. Zawsze piach w oczy.
Tak. Skończyłem całą kampanię podstawową. 25 sesji, 103 godziny i 30 minut grania. Nie byłem wszędzie, a najczęściej misja zajmowała
mi 4-5 godzin. Nie znalazłem wszystkich unikatowych odkryć, ale nie jest to wymagane dla ukończenia gry. Finałowa misja zajmuje ok. 10 godzin.
wirusman
Has thanked: 93 times

Post autor: wirusman »

Dzięki za informacje. Myślałem że gram jak ostatnia oferma. Mi też wychodzi minimum 3 godziny na misje
Awatar użytkownika
Gribbler

Ale w trakcie misji chyba można jakoś zapisać stan gry? Czy to tak za jednym podejściem trzeba zrobić?
Pouzy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Pouzy »

Gribbler pisze: 22 paź 2024, 18:48 Ale w trakcie misji chyba można jakoś zapisać stan gry? Czy to tak za jednym podejściem trzeba zrobić?
Otóż właśnie nie ma za bardzo jak zapisać. Wiedziałem z forum BGG, że ta finałowa misja jest dłuższa niż standardowe, więc było mi bardzo trudno się do niej zebrać. W końcu znalazłem wolny dzień, rozpocząłem o 10 rano, skończyłem po 9 godzinach gry misję na planecie, a jeszcze blisko godzinę trwało finałowe zakończenie w dzienniku pokładowym, co zrobiłem następnego dnia, bo już nie miałem na to siły.
Awatar użytkownika
Gribbler

Masakra. W życiu nie wysiedzę tyle przy jednej grze planszowej. Chyba jeszcze trochę ISS popółkownikuje...
rzaboid
Has thanked: 434 times
Been thanked: 8 times

Post autor: rzaboid »

Bez przesady, ja jak muszę przerwać misję w trakcie bo życie domaga się haraczu ;), robię zdjęcia i tyle, sejv zrobiony. Upierdliwe, ale spokojnie wykonalne, lepiej zostawić na stole, ale nie każdy ma tę możliwość.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 334 times
Been thanked: 1003 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Nie mamy żadnych problemów z sejwowaniem. Zdjęcia planszy i planszetek, wszystkie karty ze stołu wędrują do koperty oczekujących, żeby nie trzeba było ich szukać.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Dokładnie fotki karty na kupki do siebie plecami i tyle myśmy akurat finałowa sobie podzielili po planecie fajrant, a finał zrobiliśmy na drugim posiedzeniu. Ja akurat jestem osobą, że zużyte karty odkładam poza pudło, wtedy mam mniej kart do przeszukania. To samo robiłem w huntersach 2114 itd.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 101 times

Post autor: jediwolf »

Gribbler pisze: 22 paź 2024, 19:46 Masakra. W życiu nie wysiedzę tyle przy jednej grze planszowej. Chyba jeszcze trochę ISS popółkownikuje...
Eee tam, ze znajomymi jak graliśmy w Uśpionych Bogów, to mieliśmy dwie sesje po ponad 10h i super się bawiliśmy :) Ja tam lubię takie długie gry xD
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Generalnie kazda gre mozna zasejwowac robiac zdjecie stolu i odkladajac elemnty do odzielnych workow. Gorzej z zapamietaniem co robilo sie ostatnio :D
jediwolf

Jak jest z tym dodatkiem "Zaginiona flota"? Od razu go się dołącza do podstawki i ją w jakiś sposób rozszerza czy najpierw gra się w kampanię z podstawki i jak się skończy to odpala zaginioną, która stanowi jakby nową dodatkową kampanię?
jurant91
Has thanked: 5 times

Post autor: jurant91 »

Dodatek dzieje się po wydarzeniach z podstawki
jediwolf

Ekipa na weekend dotarła, pierwsze 20h gry za nami. Jaka ta gra jest dobra. Póki co mocne 9,5/10. Super klimat, fajna fabuła, bardzo spoko mechanika turlania kośćmi, mega fajne zarządzanie statkiem. W takie gry z kampanią mógłbym grać cały czas. Ciekawe co AR pokażą w Lands of Evershade, bo poprzeczka wysoko.
FretkaFantastyczna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 31 times

Post autor: FretkaFantastyczna »

jediwolf pisze: 25 lis 2024, 18:21 Ekipa na weekend dotarła, pierwsze 20h gry za nami. Jaka ta gra jest dobra. Póki co mocne 9,5/10. Super klimat, fajna fabuła, bardzo spoko mechanika turlania kośćmi, mega fajne zarządzanie statkiem. W takie gry z kampanią mógłbym grać cały czas. Ciekawe co AR pokażą w Lands of Evershade, bo poprzeczka wysoko.
Daj znać po TYM scenariuszu. Będziesz wiedział ;)
ODPOWIEDZ