Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Gribbler pisze: ↑02 cze 2024, 15:06
Tłumaczenie było na premierę gotowe, w papierowej wersji przecież istnieje, podręczniki są. Czy to nie jest tylko kwestia przerzucenia tekstu do apki? Zakładam, że wszystkie wersje językowe apki obsługuje AR. Bo kto za to odpowiada? W końcu to oni ją wydają. Zaczęli od chińskiego i czeskiego?
Tłumaczenie nie było na premierę, gra była robiona po angielsku, wszystkie tłumaczenia były później robione jednocześnie (choć wiadomo na polski było pewnie łatwiej ).
A co do grania tylko z apka to trzeba uważać, czasem coś źle się clicknie i pomiesza się w aktywowanych "flagach" i ciężko wtedy poprawić błąd. Albo czasem będzie się chciało jeszcze raz sprawdzić dany wpis, bo coś się np. zapomniało, a czasami po ponownym odpaleniu tego samego wpisu uruchamia się inny wpis bo była jakaś flaga oznaczona, trzeba wtedy się bawić w edytorze flag... Można wydrukować sobie arkusze do oznaczania notatek we wpisach. Albo używać edytowalny pdf
Tłumaczenie nie było na premierę, gra była robiona po angielsku, wszystkie tłumaczenia były później robione jednocześnie (choć wiadomo na polski było pewnie łatwiej ).
[/quote]
Prawda, tylko że to tłumaczenie ukończono zanim wersje LANG trafiły do produkcji, potem do transportu i odkąd dostali je wspierający minęły kolejne 3 miesiące. Więc mieli gotowe tłumaczenie od Q3 zeszłego roku jak sądzę.
Przez premierę mialem na myśli te wersje LANG. One wyszły chyba wszystkie mniej więcej w tym samym czasie. Wiadomo, że do Chin dostawa dotrze wcześniej niż do Polski, ale przecież fizyczne komponenty do apki nie są potrzebne. Po prostu dziwię się, że tyle trwa kopiuj-wklej. Przecież nic już tłumaczyć nie trzeba.
No I wjechało z "delikatnym opóźnieniem" tłumaczenie do apki Oczywiście UI pełne baboli (pobierz narrator, autoplay narrator, wróć do obozu... ) , zobaczymy przy najbliższej sesji czy nie ma baboli we wpisach
Void pisze: ↑30 lip 2024, 14:36
No I wjechało z "delikatnym opóźnieniem" tłumaczenie do apki Oczywiście UI pełne baboli (pobierz narrator, autoplay narrator, wróć do obozu... ) , zobaczymy przy najbliższej sesji czy nie ma baboli we wpisach
W takim wypadku to "tłumaczenie" powinno się znaleźć w cudzysłowie
Małe pytanko. Mam podstawkę retail oraz dodatek akt personalnych. Załogantów w aktach jest o wiele więcej niż załogantów w podstawce. Na stronie kampanii widać dodatkowych załogantów w sekcji z SG. Ktoś się orientuje czy oni będą dołożeni w wersji retail w którymś dodatku (kampanii) czy część akt jest bezużyteczna w wersji retail?
crus221 - "Teraz pytanie czy sprzedać nerkę dla gry..."
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
Cześć, wiecie czy jest jakieś info o dodatkach w retailu w wersji PL? Będą? Kiedy będą?
Zastanawiam się mocno nad tą grą, w sumie mi wszystko jedno czy kupię wersję angielską czy polską - przez brak dodatków, przez jakieś dziwne błędy w tłumaczeniu, przez to że apka jest tylko po angielsku, skłaniam się do wersji angielskiej.
Grał ktoś może w obie i może powiedzieć którą lepiej wybrać?
zbyhu pisze: ↑08 wrz 2024, 23:14
Cześć, wiecie czy jest jakieś info o dodatkach w retailu w wersji PL? Będą? Kiedy będą?
Zastanawiam się mocno nad tą grą, w sumie mi wszystko jedno czy kupię wersję angielską czy polską - przez brak dodatków, przez jakieś dziwne błędy w tłumaczeniu, przez to że apka jest tylko po angielsku, skłaniam się do wersji angielskiej.
Grał ktoś może w obie i może powiedzieć którą lepiej wybrać?
Dzięki.
Z
Będą, jak zrobią. Wg najnowszych informacji z zeszłego tygodnia szacunkowo pod koniec tego roku ma dotrzeć druga fala wspieraczkowa, więc w sklepach pewnie podobnie się pojawią. Apka jest przetłumaczona na polski, tzn. sam tekst oczywiście.
Witam,
Przeszedł ktoś was całą kampanię? Jestem w sumie nie wiem gdzie . Non stop czegoś mi brakuje to przejrzałem całą planetę nad unikatowym przedmiotem i to nie znalazłem .To brakuje zawsze żetonów dowodzenia, żeby wprowadzić wszystkie projekty w życie. Zawsze piach w oczy.
wirusman pisze: ↑21 paź 2024, 20:24
Witam,
Przeszedł ktoś was całą kampanię? Jestem w sumie nie wiem gdzie . Non stop czegoś mi brakuje to przejrzałem całą planetę nad unikatowym przedmiotem i to nie znalazłem .To brakuje zawsze żetonów dowodzenia, żeby wprowadzić wszystkie projekty w życie. Zawsze piach w oczy.
Tak. Skończyłem całą kampanię podstawową. 25 sesji, 103 godziny i 30 minut grania. Nie byłem wszędzie, a najczęściej misja zajmowała
mi 4-5 godzin. Nie znalazłem wszystkich unikatowych odkryć, ale nie jest to wymagane dla ukończenia gry. Finałowa misja zajmuje ok. 10 godzin.
Gribbler pisze: ↑22 paź 2024, 18:48
Ale w trakcie misji chyba można jakoś zapisać stan gry? Czy to tak za jednym podejściem trzeba zrobić?
Otóż właśnie nie ma za bardzo jak zapisać. Wiedziałem z forum BGG, że ta finałowa misja jest dłuższa niż standardowe, więc było mi bardzo trudno się do niej zebrać. W końcu znalazłem wolny dzień, rozpocząłem o 10 rano, skończyłem po 9 godzinach gry misję na planecie, a jeszcze blisko godzinę trwało finałowe zakończenie w dzienniku pokładowym, co zrobiłem następnego dnia, bo już nie miałem na to siły.
Bez przesady, ja jak muszę przerwać misję w trakcie bo życie domaga się haraczu , robię zdjęcia i tyle, sejv zrobiony. Upierdliwe, ale spokojnie wykonalne, lepiej zostawić na stole, ale nie każdy ma tę możliwość.
Nie mamy żadnych problemów z sejwowaniem. Zdjęcia planszy i planszetek, wszystkie karty ze stołu wędrują do koperty oczekujących, żeby nie trzeba było ich szukać.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Dokładnie fotki karty na kupki do siebie plecami i tyle myśmy akurat finałowa sobie podzielili po planecie fajrant, a finał zrobiliśmy na drugim posiedzeniu. Ja akurat jestem osobą, że zużyte karty odkładam poza pudło, wtedy mam mniej kart do przeszukania. To samo robiłem w huntersach 2114 itd.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Jak jest z tym dodatkiem "Zaginiona flota"? Od razu go się dołącza do podstawki i ją w jakiś sposób rozszerza czy najpierw gra się w kampanię z podstawki i jak się skończy to odpala zaginioną, która stanowi jakby nową dodatkową kampanię?
Ekipa na weekend dotarła, pierwsze 20h gry za nami. Jaka ta gra jest dobra. Póki co mocne 9,5/10. Super klimat, fajna fabuła, bardzo spoko mechanika turlania kośćmi, mega fajne zarządzanie statkiem. W takie gry z kampanią mógłbym grać cały czas. Ciekawe co AR pokażą w Lands of Evershade, bo poprzeczka wysoko.
jediwolf pisze: ↑25 lis 2024, 18:21
Ekipa na weekend dotarła, pierwsze 20h gry za nami. Jaka ta gra jest dobra. Póki co mocne 9,5/10. Super klimat, fajna fabuła, bardzo spoko mechanika turlania kośćmi, mega fajne zarządzanie statkiem. W takie gry z kampanią mógłbym grać cały czas. Ciekawe co AR pokażą w Lands of Evershade, bo poprzeczka wysoko.