Metallum

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
maciejo
Has thanked: 129 times
Been thanked: 132 times

Re: Metallum

Post autor: maciejo »

Andy pisze:
maciejo pisze:Ja liczyłem na to,że do polskiej gry dostanę do poczytania instrukcje po polsku :|
Pojawiła się na stronie Galakty: http://galakta.pl/instrukcje-do-naszych-nowosci/
Dzięki :wink:
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
Awatar użytkownika
wojo
Been thanked: 3 times

Post autor: wojo »

Uff, już po Essen. Chciałem bardzo podziękować wszystkim, którzy popatrzyli, skomentowali, porozmawiali o, posłuchali o, zagrali w Metallum. Miło było słyszeć te wszystkie komentarze i spotkać tak wiele osób. To naprawdę pozytywny kopniak, że pośród tych wszystkich 400 debiutujących tytułów znaleźliście chwilę na naszą grę.

Tak jak obiecałem dzisiaj też rozwiązuję mini-konkurs o planetę promo: PSI. Zwycięzcą okazał się:
krzysiek34011 (nick z BGG, tutaj link do listy oraz z screen z losowania).

Dzisiaj wyślę do wszystkich, którzy mają otrzymać promo, przez PW/GeekMaila prośbę o adres i postaram się przesłać planety do końca tygodnia (pewnie zwykłą pocztą).

Mam nadzieję, że wkrótce zaczną pojawiać się pierwsze recenzje oraz że będziecie mieli okazję samemu się przekonać czy gra jest w Waszym guście. Na BGG pojawiły się też pierwsze zdjęcia gry z Essen więc możecie zobaczyć co się "czai" w pudełku.
Kolekcja na BGG, sprzedam
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 144 times
Been thanked: 487 times

Post autor: KubaP »

Szanowni, czy planujecie wydanie polskiej wersji językowej, jeśli tak, to kiedy. Czy wersja, w którą można było zagrać na Essen to już wersja ostateczna, czy jeszcze coś się w niej zmieni?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
maciejo
Has thanked: 129 times
Been thanked: 132 times

Post autor: maciejo »

KubaP pisze:Szanowni, czy planujecie wydanie polskiej wersji językowej, jeśli tak, to kiedy. Czy wersja, w którą można było zagrać na Essen to już wersja ostateczna, czy jeszcze coś się w niej zmieni?
Wiadomość od kol.woja,cyt:

"Co do wersji PL myślę że powinna być na dniach..."

Nadzieja umiera ostatnia :wink:
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
Awatar użytkownika
wojo

Wersja PL na pewno będzie. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie powiedzieć kiedy będzie w sklepach ale myślę że Galakata ogłosi to na dniach.

Co do zmian w zasadach/druku to o ile mi wiadomo nie będzie żadnych.
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 78 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

O Metallum na moim blogu: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... ku-robota/
Na zdjęciach widać karty z polskiej wersji :)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

Tycjan pisze:wiadomo, że takich gier nigdy za mało
A chciałeś pewnie napisać: "wiadomo, że takich gier nigdy za dużo", prawda? :wink:
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 78 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Andy pisze:
Tycjan pisze:wiadomo, że takich gier nigdy za mało
A chciałeś pewnie napisać: "wiadomo, że takich gier nigdy za dużo", prawda? :wink:
Dziękuje Andy :) Jak zwykle jednak zachęcam do komentowania wpisów bezpośrednio na ZP.

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Diaboliq

Post autor: Diaboliq »

Tycjan pisze:O Metallum na moim blogu: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... ku-robota/
Na zdjęciach widać karty z polskiej wersji :)
Grafiki są genialne!! Dawno nie widziałem gry w tych klimatach która pod względem wizualnym by mi tak odpowiadała. Po przeczytaniu tekstu nasuwa mi się tylko jedna myśl: "muszę to mieć!". Czekam na recenzje. Jedyną wadą jaką widzę(jak na razie) jest możliwość grania tylko w 2 osoby ale może jakoś to przełknę. Kiedy gra będzie dostępna w sklepach(najlepiej polska wersja)?
pattom

Post autor: pattom »

Ta gra wizualnie bije na głowę pozostałe rodzime gry, które miały swoją premierę na Essen. Po przeczytaniu instrukcji dochodzi fakt świetnej pracy autorów i ich znakomitych pomysłów. Gra robi bardzo dobre wrażenie. Trzeba koniecznie przetestować.
piogal
Been thanked: 1 time

Post autor: piogal »

Wygląda ekstra. Uwielbiam gry dwuosobowe z negatywną interakcją, także Metallum ląduje na mojej liście "must buy". Kurcze, coraz więcej, coraz lepszych gier powstaje nad Wisłą... duma :-)
Board games are made for FUN, don't you think?
Awatar użytkownika
wojo

Na swoim profilu FB Galakta (małym druczkiem ale zawsze :) ) wspomniała że Metallum wg. planu ma być w sklepach w połowie miesiąca.
Diaboliq

Jakieś nowe wieści ap ropo gry?
Awatar użytkownika
wojo

Polska wersja jest już w druku z tego co wiem. Galakta na swoim forum poinformowała, że będzie dostępna na przełomie listopada/grudnia.

Na BGG jest też video nakręcone w Essen przez ekipę BGG, na którym przedstawiam zarys zasad, można też na nim zobaczyć komponenty LINK
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 267 times
Been thanked: 664 times

Post autor: walkingdead »

wojo pisze: wspomniała że Metallum wg. planu ma być w sklepach w połowie miesiąca.
Wiadomo jakiej ceny się spodziewać?
Diaboliq

walkingdead pisze:Wiadomo jakiej ceny się spodziewać?
Podpinam się pod pytanie. Mam także inne: będziecie może na gliwickim Pionku? Jeśli tak to czy będzie można pograć/kupić grę.
Awatar użytkownika
wojo

Co do ceny to trzeba będzie poczekać na Galaktę.

Jeżeli chodzi o Pionek, to nie wiem czy Galakta będzie ale sam kombinuję aby się pojawić choć na jeden dzień. Jeżeli mi się to uda na pewno będę miał ze sobą Metallum i z przyjemnością zaprezentuje je osobom chcącym grę poznać i będzie okazja żeby zagrać.
Diaboliq

W takim razie, jeśli się zdecydujesz na jakiś konkretny dzień, proszę poinformuj o tym tutaj. Mam zamiar jechać na pionek, ale jeszcze nie wiem w który dzień, pomógłbyś mi zdecydować. :D
Awatar użytkownika
Alman

Post autor: Alman »

Dziś gra pojawiła się w ofertach przedsprzedażowych - cena oscyluje w granicach 67 - 75 zł
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 952 times
Been thanked: 1483 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Cena więcej niż atakcyjna.
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 144 times
Been thanked: 487 times

Post autor: KubaP »

mat_eyo pisze:Cena więcej niż atakcyjna.
Pełna zgoda, szczególnie w porównaniu z innymi tytułami polskich autorów z tegorocznego Essen. Nawet w obrębie tego samego wydawnictwa :D
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Diaboliq

Spodziewałem się kolo 100zł(i tak pewnie bym kupił), a tu takie pozytywne zaskoczenie. Mam nadzieję że jakość elementów będzie ok :D
Awatar użytkownika
xel4
Been thanked: 1 time

Post autor: xel4 »

Cena adekwatna do zawartości;)
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 267 times
Been thanked: 664 times

Post autor: walkingdead »

Zamówione.Czekam. :mrgreen:
Awatar użytkownika
ahrian

Post autor: ahrian »

ja już mam! :)
xel4 pisze:Cena adekwatna do zawartości;)
adekwatna również do jakości komponentów. gdyby kosztowała 15-20 złotych więcej to już byłaby delikatnie przesadzona. w każdym razie - bardzo uczciwa cena.

jeszcze nie zerkałem na instrukcję, jak tylko ogarnę - zdam relację. a w weekend może uda się pierwszą partię zagrać ;]
ODPOWIEDZ