Metallum

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Diaboliq

Re: Metallum

Post autor: Diaboliq »

Ja niestety poczekam na grę, ale do końca miesiąca powinna być. Napiszcie jak wrażenia :D
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 267 times
Been thanked: 664 times

Post autor: walkingdead »

Grę odebrałam wczoraj i serce me zabiło mocniej dla grafik i wykonania kafli ( w paczce miałam również dodatkową planetę).
Nie zdołałam zagrać, ale namiętnie zachwycałam sie oprawą wizualną.
Instrukcja napisana w sposób bardzo przejrzysty i zachęcający do rozgrywki.
Nie mogę się doczekać rozgrywki i "wsiąknięcia" w ten świat kosmosu.

Kosmiczny świat skumulowany jest w zgrabnym pudełku, ale myslę,że choć rozmiary gry i ilość elementów niepozorne, to sama gra może być niezwykle emocjonująca i wciągająca.
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 644 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Markus »

post powyzej brzmi jak wpis marketingu galakty :-)
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 267 times
Been thanked: 664 times

Post autor: walkingdead »

Wpis jest wpisem entuzjastki, nie jestem w żaden sposób powiązana z Galaktą ani twórcami gry. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

walkingdead pisze:Wpis jest wpisem entuzjastki, nie jestem w żaden sposób powiązana z Galaktą ani twórcami gry. :mrgreen:
Z zombiaków przerzuciłaś się na kosmos? Daj znać jak zagrasz bo ciekawa jestem wrażeń :)
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

a jaka to dodatkowa planeta?
Awatar użytkownika
ahrian

Post autor: ahrian »

Veridiana pisze:a jaka to dodatkowa planeta?
PSI - możesz zamienić miejscem swój SF z SF przeciwnika.
Awatar użytkownika
8janek8
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times

Post autor: 8janek8 »

Collection
Sprzedam
Kupię dodatki do: Runewars (Banners of War), Warhammer: Inwazja (Ukryte Królestwa), Battle Star Galactica (Świt), Revolution! (The Palace), Fresco, Scoville
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

Z lektury instrukcji wydaje mi sie, ze moglabym przy tej grze tak samo poutyskiwac jak co niektorzy przy tash kalar. mechanika to zwykla wiekszosciowka, wobec ktorej cala otoczka fabularna jest - i to czuje nawet ja! - przyklejona zupelnie przypadkowo. licznik punktow bardzo fajny, nie przecze, co nie zmienia faktu, ze to zwyczajny przerost formy nad trescia 8)

p.s. po chwili namyslu stwierdzam, ze licznik jednak oszczedza tekture :D
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 78 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Veridiana pisze:Z lektury instrukcji wydaje mi sie, ze moglabym przy tej grze tak samo poutyskiwac jak co niektorzy przy tash kalar. mechanika to zwykla wiekszosciowka, wobec ktorej cala otoczka fabularna jest - i to czuje nawet ja! - przyklejona zupelnie przypadkowo.
Błędne myślenie :) Akurat tematycznie dobrze to działa i zarówno oprawa graficzna jak i opis kart wraz z mechaniką oddaje fabułę.
Autorzy chcieli na początku zrobić grę o innej tematyce (http://goscie.znadplanszy.pl/tag/metallum), ale dobrze, ze postanowili się przerzucić na SF :)

Edit: Polskie karty można obejrzeć u mnie na blogu: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl/201 ... ku-robota/

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
cezner
Been thanked: 121 times

Post autor: cezner »

E tam, pamiętam że jak mi pokazałeś o co chodzi w grze to miałem te same odczucia co Veridiana. Gra mogłaby być o tym już przysłowiowym sadzeniu marchewek i byłoby OK :wink:
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 144 times
Been thanked: 487 times

Post autor: KubaP »

Podobnie jak Tycjan - dla mnie klimat aż buchał z gry.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
cezner

Klimat tam bucha jak w grach Felda :wink:
Awatar użytkownika
Tycjan
Kontakt:

cezner pisze:E tam, pamiętam że jak mi pokazałeś o co chodzi w grze to miałem te same odczucia co Veridiana. Gra mogłaby być o tym już przysłowiowym sadzeniu marchewek i byłoby OK :wink:
Zagraj i będziesz osądzał :)

Powiedzmy sobie szczerze, że gdybym chciał to obdarłbym z fabuły każda grę, nawet ameri, ale czy to chodzi w zabawie? Jeżeli ktoś chce sobie niszczyć przyjemność spędzania miło czasu to jak najbardziej polecam szukania dziur we wszystkim.

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
KubaP

cezner pisze:Klimat tam bucha jak w grach Felda :wink:
To chyba mega subiektywna sprawa.

I znowu muszę zgodzić się z Tycjanem: Jak się uprzesz, to zepsujesz przyjemność z grania w każdą grę;
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
cezner

Ok, to subiektywnie stwierdzam, że jak dla mnie to mechanicznie ta gra z tematem ma niewiele wspólnego.
Natomiast co do wydania to naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Gra wydana naprawdę bardzo dobrze, świetne klimatyczne :wink: grafiki.
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Dowalanie się do "klimatu" w grach planszowych jest dość zabawne, zważywszy, że gra składa się z tektury, przesuwamy na niej drewienka i kładziemy papierki. "Efektownie niszczymy strzelając laserem" poprzez rzuty sześcianem z oczkami. Także: bitch, please.
Gra ma taki klimat, jaki się w niej chce zobaczyć. Jest to tak samo prawdziwe dla Tash-Kalar jak i Metallum. Są gry, w których mechanika (fuksem bądź nie) trochę łatwiej nasuwa prostsze skojarzenia i wtedy mówi się że "mechanika i klimat współgrają". To jest pewna iluzja i nie ma sensu się ładować w taki kanał. Zresztą, takich zestawień jest skończona ilość i po prostu nie zawsze jest nawet sens próbować coś takiego na siłę w grze planszowej robić. Oczywiście, rolą wydawcy jest chociaż trochę podpowiedzieć i jakoś grę umiejscowić, chociażby dlatego, że jest to potrzebne dla grafika, żeby miał o co się oprzeć. Reszta w graczach.

Co do samego Metallum - dobra, naprawdę dobra gra. Bardzo ładnie, sprytnie i estetycznie wydana. Widać różnie cięcia budżetowe (tak jak wspomniany licznik) i nawet mam ciche podejrzenie, że autorzy w jakiś sposób chyba wiedzieli / mieli powiedziane, że gra ma być w niższym przedziale cenowym. Odbija się to subtelnie w całości gry, dostrzega się pewien aspekt mechanicznego "streamline'owania", a nawet wręcz skompresowania gry do pewnego przedziału. Zrobienie interesującej gry z takimi obostrzeniami to nie lada wyzwanie i moim zdaniem z tego zadania należy się autorom celujący. W tym przedziale cenowym, jedna z najlepszych średnio-ciężkich dwuosobówek jakie znam.

Do zalet należy zaliczyć hybrydowość, czyli euro z dużą dozą interakcji, gdzie "scoring engine" nie budowany jest w pustce bez kontekstu, tylko zawsze w bezpośredniej reakcji na drugiego gracza, który może nam ten engine zupełnie rozkwasić. W takich grach napięcie jest do samego końca, a swingi punktowe mogą się zdarzyć w każdej rundzie. Jest to dla mnie znacznie ciekawsze od point saladowego eurosuchara - wprowadza nawet pewien dodatkowy komponent blefu ("on myśli że pojadę w lewo o 1 albo o 3, pewnie pojedzie też w lewo o 1, a ja wtedy w prawo i teleport i zjem mu te robociki"), który ma bardzo bezpośrednie przełożenie na sytuację w grze.
Bardzo lubię też gry modułowe. Tutaj widać to skompresowanie gry do kilku zaledwie płytek z planetami, które są losowane i rozkładane w różnej kolejności. To sprawia, że gry takie mają potencjał do zawsze nieco innej rozgrywki (w obrębie przedziału losowości oczywiście). Bardzo miły też jest zakres kontroli (a przynajmniej jego pozór) - gracz sam decyduje (programami), co chce zrobić, co zostawić na później. Ogranicza to jego ruchy potem (w krótkim czasie), ale pozwala na większą decyzyjność i panowanie nad swoją strategią (tak, strategią, nie taktyką, teoretycy!). Za kontrprzykład podam tutaj bliźniaczkę z tej samej serii - Króla i Zabójców (także dobra gra), w którym przestrzeń akcji jest arbitralnie narzucona przez wylosowaną kartę (ty masz 5, a ja 7, handluj z tym!). Jeśli godzimy się na takie warunki w kontekscie gry, to ok (i tam działa to nieźle), ale drastycznie zawęża to decyzyjność. W Metallum autorzy nie poszli tą drogą i dobry był to ruch. Nawet aspekt puzelkowy jest miłym dodatkiem.

Mam trochę zastrzeżeń co do balansu niektórych kart - wydaje się, że pewne są lepsze od innych, a niektóre wręcz "martwe". Nie wiem czy to niedotestowanie, czy może jednak nie mam racji i umykają mi jakieś "big pictures".

Przykłady:

Konglomerat - uzyskać przewagę 3 robotów to rzadkość i duży koszt - zwrot jest tylko $1, przy koszcie $3? To musiałbym mieć trzy takie planety choćby przez jedną rundę, żeby w ogóle wyjść na 0. Utrzymać trzy planety z przewagą 3 jest bardzo ciężko. W efekcie zwrot z takiego modułu to może $5-7 w skali gry przy dużym szczęściu (ale kosztem dużej ilości botów w jednym miejscu). Znacznie efektywniej jest powalczyć o jedną planetkę z bogatymi złożami.

Odzyskiwacz - znów, za usunięcie robocika tylko $1? Swing 6 punktowy ($2 / robot) byłby bardziej zachęcający, 3 to raczej strata czasu. Chociaż akurat tutaj można się pokusić o combowanie z stawianiem dużej ilości robotów w tym miejscu. Tylko że znów - czy warto, dla kilku punktów, skoro w innym miejscu można walczyć o bogate złoża?

Stacja Badawcza - w grze, w którzej można uzyskać spokojnie pond $100, a wiekszosc kart jest z przedzialu kosztowego 1-4, obniżenie kosztu o $1 i $1 wiecej za zainstalowany modul na koniec, to raczej marny bonus. Modułów i tak więcej niż 4 się nie zainstaluje (a i to będzie rzadkie), więc to są malutkie kwoty niewarte uwagi. Gdyby Stacja Badawcza zwiększała efektywność robotów (+1$ przy scorowaniu) albo pozwalała np. na koniec tercji dołożyć jeden więcej (efektywne wykorzystanie materiałów do budowy robota), miałaby więcej sensu. Propozycje oczywiście z końca języka, też potencjalnie niezbalansowane.

Niejasne też są efekty Satelity Bojowego i Sabotażu - jak to możliwe że mój własny satelita czy wywołany przeze mnie sabotaż, niszczy moje roboty? Trochę bez sensu... Rozumiem, że wprowadzono tutaj efekty długofalowe i w pewnym sensie "samobalansujące się", ale konsekwencja jest taka, że kart takich się unika, jako mało istotnych.

Z racji "kompresji" mechaniki, najmniej przekonującym elementem są instalacje planetarne. Są głównie wariacjami na temat "zabierz kostkę, połóż kostkę" i przypominają najbardziej typowe oznaczenia jakie można znaleźć w eurograch. Umożliwiają oczywiście combowanie i to w ciekawy sposób, ale wprowadzają też istotne AP. Zdaję sobie sprawę, że nie dało się tego zrobić inaczej, a pomijając je, gra straciłaby na głębi.

Poza tym, bardzo sympatyczne grafiki, estetyka i jakość wydania. Miłe jest także małe pudełeczko. Jeśli miałbym się do czegoś doczepić, to trochę mylące są te same wzory na tyłach kart (zmieniony kolor to za mało, żeby rozróżnić, w efekcie często się myli) oraz brak hintów na zasłonkach dla graczy. Z drugiej strony puzzle programowe są na tyle duże i jasne, że ich efekty szybko się zapamiętuje, a ikonografia czytelna - więc może świadomie z tych hintów zrezygnowano, żeby nie psuć ładnej grafiki. Trochę mylące też jest polskie nazewnictwo - mylą się instalacja planetarna z modułem planetarnym, a moduł akcji (który myli się z modułem planetarnym) de-facto wcale żadnym modułem nie jest, tylko po prostu kartą akcji (a moduł pewnie zostawiono dla bardziej eleganckiego zapisu zasad). Troszkę mylące jest też oznaczenie +1 z lewej strony a -1 z prawej na belce rynku - matematyczna oś liczbowa wygląda jednak odwrotnie (dwa razy sprawdzaliśmy, czy może jednak felerny nadruk w egzemplarzu, ale nie), a zasadom nic by to nie przeszkodziło (dosuwałoby się do prawej).

Przy pierwszej rozgrywce oczywistym problemem jest brak możliwości zaznaczenia rundy gry, ale da się to łatwo rozwiązać, kładąc użyte programy w kolumnach obok pola gry - pełni to dwojaką rolę: raz, że ilość kolumn odmierza nam rundę w tercji, dwa, że rozłożenie w kolumnie od razu daje przeciwnikowi wgląd w użyte płytki, bez niepotrzebnego mieszania w stosikach.

Polecam.
8.5/10 (pół odjęte za mało wyważone karty, chyba że mnie ktoś przekona :P)
Ostatnio zmieniony 09 gru 2013, 12:11 przez rattkin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kdsz
Has thanked: 460 times
Been thanked: 304 times

Post autor: kdsz »

rattkin pisze:Dowalanie się do "klimatu" w grach planszowych jest dość zabawne, zważywszy, że gra składa się z tektury, przesuwamy na niej drewienka i kładziemy papierki. "Efektownie niszczymy strzelając laserem" poprzez rzuty sześcianem z oczkami. Także: bitch, please.
Kwestia wyobraźni, której mi brakuje. Rzut kostką to rzut kostką a nie strzał. Dobranie karty to dla mnie dobranie karty, a nie wejście do pomieszczenia ;)

Przepraszam za OT
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

Gra ponoć traktuje o wydobywaniu Metallum. a tymczasem w grze nie ma ani Metallum, ani tym bardziej żadnego wydobycia.
dla porównania, mam na stanie grę Dig Mars, w której jest podobny temat. i wiecie co? w grze o wydobyciu jest wydobycie! :wink: a ponadto transport i wydobywane minerały itd.
Awatar użytkownika
Tycjan
Kontakt:

Veridiana pisze:Gra ponoć traktuje o wydobywaniu Metallum. a tymczasem w grze nie ma ani Metallum, ani tym bardziej żadnego wydobycia.
dla porównania, mam na stanie grę Dig Mars, w której jest podobny temat. i wiecie co? w grze o wydobyciu jest wydobycie! :wink: a ponadto transport i wydobywane minerały itd.
"Metallum” to dwuosobowa gra planszowa, w której każdy z uczestników wciela się w rolę korporacyjnego pilota. Jego zadanie polega na umiejętnym zarządzaniu statkiem-fabryką (zwanym w skrócie SF) i rozmieszczaniu na planetach robotów wydobywczych (zwanych RW), które zapewnią jak największy zysk firmie, którą reprezentują."

Jak dla mnie to Metallum jest o tym właśnie co jest napisane w instrukcji ;)

Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

W grze Robinson Crusoe nie ma żadnego Robinsona, w Claustrophobii nie ma ciasnoty, w Eclipsie nie ma zaćmień. Nazwa Metallum funkcjonuje bardzo dobrze jako nazwa gry - jest jednoczłonowa, chwytliwa, egzotyczna. W instrukcji jest napisane, że gra jest o wydobyciu surowca tak właśnie nazwanego. Jasne, że wydawca mógł nazwać grę "Zarabianie w Kosmosie", ale chyba każdy czuje "potencjał" takiego ruchu.

Tak jak napisałem, klimat każdy w każdej grze zobaczy inaczej. Tak czy siak, Metallum to kawał dobrej gry. Interakcja możliwa na każdej planecie czyni ją czymś zupełnie innym niż z pozoru się wydaje po samej tylko lekturze instrukcji. Taki świeży, odważny design zyskuje duży szacun "in my book".
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 952 times
Been thanked: 1483 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

rattkin pisze:Dowalanie się do "klimatu" w grach planszowych jest dość zabawne, zważywszy, że gra składa się z tektury, przesuwamy na niej drewienka i kładziemy papierki. "Efektownie niszczymy strzelając laserem" poprzez rzuty sześcianem z oczkami. Także: bitch, please.
Świetne, dziękuję za coś na poprawę humoru w poniedziałek, dawno nie czytałem czegoś tak absurdalnego i pseudointeligentnego. W takim razie szukanie klimatu w książkach jest jeszcze bardziej zabawne, bo tam nawet nic nie przesuwasz tylko patrzysz na jakieś czarne znaczki na białym tle... -.-

I'm ain't your bitch, bitch! :P
Awatar użytkownika
KubaP

mat_eyo pisze:
Świetne, dziękuję za coś na poprawę humoru w poniedziałek, dawno nie czytałem czegoś tak absurdalnego i pseudointeligentnego. W takim razie szukanie klimatu w książkach jest jeszcze bardziej zabawne, bo tam nawet nic nie przesuwasz tylko patrzysz na jakieś czarne znaczki na białym tle... -.-

Hm, ja się zgadzam z Rattkinem, dla jednej osoby Go będzie super klimatyczne i będzie się czuł jak Sun-Tzu, a dla innego Gra o Tron będzie ciekawą, abstrakcyjną grą negocjacyjną. Wszystko kwestia chęci i nastawienia. IMHO, of course.
Awatar użytkownika
pingus
Has thanked: 80 times
Been thanked: 120 times

Post autor: pingus »

mat_eyo pisze:Świetne, dziękuję za coś na poprawę humoru w poniedziałek, dawno nie czytałem czegoś tak absurdalnego i pseudointeligentnego. W takim razie szukanie klimatu w książkach jest jeszcze bardziej zabawne, bo tam nawet nic nie przesuwasz tylko patrzysz na jakieś czarne znaczki na białym tle... -.-

Porównywanie, na tej płaszczyźnie, książek do gier planszowych to chyba też strzał w stopę. ;)
Moim zdaniem klimat jest rzeczą umowną wiadomo, zadaniem projektantów jest moim zdaniem sprawienie, że jeśli ktoś chce ten klimat znaleźć to mu w tym, odpowiednio do ciężaru gry, pomóc. Dlatego typowe eurogry często mają "nudne" tematy, żeby nie przysłaniać piękna (no nie zawsze piękna ;) ) mechanik, a typowe gry ameri mają sam klimat, żeby bawić się własnie nim, a nie mechanikami. I tutaj jak w życiu jeden lubi frytki, a drugi ryż smażony.

W Metallum nie grałem, czytałem tylko instrukcję i widziałem prezentację na Essen, ale dowalanie się o doczepiony klimat, jest moim zdaniem nie wskazane, mechaniki mają sens fabularny, a przecież o to chodzi? Wątek Tash-Kalar widzę przelewa się nawet na inne tematy, tam jednak związek mechaniki i tematu ma wyraźnie inną dynamikę.

Zgadzam się również z tym, że jeśli ktoś się uprze może znaleźć luki w każdej grze. Przecież twórcy idą na pewne ustępstwa dla dobra graczy.

Pozdrawiam.
Ash
Been thanked: 1 time

Post autor: Ash »

kdsz pisze:Kwestia wyobraźni, której mi brakuje. Rzut kostką to rzut kostką a nie strzał. Dobranie karty to dla mnie dobranie karty, a nie wejście do pomieszczenia ;)
Przepraszam za OT
Współczuję. Szczerze. Brak wyobraźni nie jest czymś, czym chciałbym się chwalić. Gdziekolwiek.

Oj te Euro-suchary. Czasami myślę, że powinniśmy mieć dwa osobne wagoniki. My przedni, oni tylny;p
ODPOWIEDZ