Neuroshima Hex! (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Neuroshima Hex
W Rebelu pojawiła się przedsprzedaż hexogłówek do Iron Gang. Jeśli cena (49 zł, w przedsprzedaży 45zł) nie jest błędem jak dla mnie przesada.
A w ogóle to co myślicie o pomyśle dodatkowych żetonów do armii? Może ktoś miał już kontakt z nimi?
A w ogóle to co myślicie o pomyśle dodatkowych żetonów do armii? Może ktoś miał już kontakt z nimi?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
-
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 14 times
Czyli spokojnie będzie do kupienia za ok.35 zł. Rebel to Rebel.
Co do dodatkowych żetonów, jak i wszelkich Madbomberów itp. to jak dla mnie nieporozumienie, burzy to całą taktykę, Neuroshima jest najlepsza w wersji turniejowej.
Co do dodatkowych żetonów, jak i wszelkich Madbomberów itp. to jak dla mnie nieporozumienie, burzy to całą taktykę, Neuroshima jest najlepsza w wersji turniejowej.
-
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
A to nie są te hexodgłówki co były dodawane do NH 3.0,tomb pisze:W Rebelu pojawiła się przedsprzedaż hexogłówek do Iron Gang. Jeśli cena (49 zł, w przedsprzedaży 45zł) nie jest błędem jak dla mnie przesada.
czy to całkiem coś nowego jest ?
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- dicer
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
W mistrzostwach udział wzięło 35 graczy.Uranopolis pisze:Był ktoś na Portalkonie? Żadnych informacji z mistrzostw NHEX nie mogę znaleźć.
Podium:
1. Łódź
2. Łódź
3. Warszawa
Gracze z Warszawy zajęli odpowiednio 3, 9, 10, 15 i 24 miejsce.
Po raz kolejny (tak jak w zeszłym roku) o wejściu do TOP8 zadecydował rzut kostką (po "szwajcarze" trzech graczy było na ósmym miejscu ex aequo) .
W półfinale doszło do bezprecedensowej sytuacji. Grał Mephisto przeciwko Missisipi. Pod koniec gry Mephisto prowadził chyba 14:3 i w ostatnim dociągu, gdy zapełniono planszę, okazało się, że po bitwie nie spada żaden żeton, a Cień Missisipi walił w Sztab Mephisto.
Ponieważ z planszy nie spadał żaden żeton, bitwy były powtarzane aż do całkowitego wyzerowania Sztabu Mephista!
Mistrzostwa Polski 2018 mają ruszyć w marcu. Będzie kilka zmian w regulaminie, ale na ten temat oficjalnie wypowie się wkrótce organizator.
Generalnie świetna organizacja mistrzostw i wspaniała atmosfera. No i oczywiście możliwość pogadania z autorem tej genialnej gry.

-
- dicer
- Been thanked: 8 times
Trochę mi głupio, ale nie pamiętam.
Po emocjach obserwacji pojedynku półfinałowego Mephisto-Missisipi i jego niespodziewanym zakończeniu mecz finałowy zszedł trochę na drugi plan. Zdaje się że Nowy Jork v. Hegemonia, ale na 100% pewny nie jestem.

Po emocjach obserwacji pojedynku półfinałowego Mephisto-Missisipi i jego niespodziewanym zakończeniu mecz finałowy zszedł trochę na drugi plan. Zdaje się że Nowy Jork v. Hegemonia, ale na 100% pewny nie jestem.
Do każdej armii ma wyjść zupełnie nowy zestaw heksogłówek i ten do IronGang jest pierwszym takim produktem. Każdy zestaw, prócz 50 zagadek, będzie zawierał 1 dodatkowy żeton dla armii, której dotyczą dane heksogłówki. Żeton ten będzie można włączyć do armii, usuwając w zamian inny heks wybrany przez gracza. Zdaje się, że bonusowe żetony nie będą używane w turniejach, ale tego nie jestem pewien. Na razie zapowiedziano pierwszy blister, więc przed nami długa droga.maciejo pisze:A to nie są te hexodgłówki co były dodawane do NH 3.0,tomb pisze:W Rebelu pojawiła się przedsprzedaż hexogłówek do Iron Gang. Jeśli cena (49 zł, w przedsprzedaży 45zł) nie jest błędem jak dla mnie przesada.
Ponoć cena widoczna w Rebelu jest niewłaściwa - takie pudełko ma kosztować 25 zł (czyli w sklepach pewnie poniżej 20 zł), co już jest znacznie lepszą ceną, bo wołać za 1 żeton (kogo obchodzą heksogłówki), więcej, niż za całą armię to byłaby, w mojej opinii, przesada.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- Kapelatejesy
W opisie produktu w planach wydawniczych Portalu piszą, że żeton można wymienić w "grze wieloosobowej" - czyli na turniejach na bank odpada.
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
Dzięki za wyjaśnienie ,za 20 złoty można ewentualnie sią skusić.Mam nadzieję,że hexogłówki będę nakierowane na pomoc w nauce gry daną armią.Chyba tylko wtedy ma to sens.tomb pisze:Do każdej armii ma wyjść zupełnie nowy zestaw heksogłówek i ten do IronGang jest pierwszym takim produktem. Każdy zestaw, prócz 50 zagadek, będzie zawierał 1 dodatkowy żeton dla armii, której dotyczą dane heksogłówki. Żeton ten będzie można włączyć do armii, usuwając w zamian inny heks wybrany przez gracza. Zdaje się, że bonusowe żetony nie będą używane w turniejach, ale tego nie jestem pewien. Na razie zapowiedziano pierwszy blister, więc przed nami długa droga.maciejo pisze:A to nie są te hexodgłówki co były dodawane do NH 3.0,tomb pisze:W Rebelu pojawiła się przedsprzedaż hexogłówek do Iron Gang. Jeśli cena (49 zł, w przedsprzedaży 45zł) nie jest błędem jak dla mnie przesada.
Ponoć cena widoczna w Rebelu jest niewłaściwa - takie pudełko ma kosztować 25 zł (czyli w sklepach pewnie poniżej 20 zł), co już jest znacznie lepszą ceną, bo wołać za 1 żeton (kogo obchodzą heksogłówki), więcej, niż za całą armię to byłaby, w mojej opinii, przesada.
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 61 times
tomb pisze:Do każdej armii ma wyjść zupełnie nowy zestaw heksogłówek i ten do IronGang jest pierwszym takim produktem. Każdy zestaw, prócz 50 zagadek, będzie zawierał 1 dodatkowy żeton dla armii, której dotyczą dane heksogłówki. Żeton ten będzie można włączyć do armii, usuwając w zamian inny heks wybrany przez gracza. Zdaje się, że bonusowe żetony nie będą używane w turniejach, ale tego nie jestem pewien.maciejo pisze:A to nie są te hexodgłówki co były dodawane do NH 3.0,tomb pisze:A w ogóle to co myślicie o pomyśle dodatkowych żetonów do armii? Może ktoś miał już kontakt z nimi?
Słowo „wieloosobowej” zostało użyte w odróżnieniu od rozgrywki jednoosobowej, dla której jest ten dodatek, żetonu można używać w grach dwuosobowych.Kapelatejesy pisze:W opisie produktu w planach wydawniczych Portalu piszą, że żeton można wymienić w "grze wieloosobowej" - czyli na turniejach na bank odpada.
Do turniejów z cyklu MP, nie będzie dopuszczony, a przynajmniej takie są wstępne ustalenia.
Całe szczęście, że dodatkowy żeton nie zostanie dopuszczony do gier turniejowych. Nawet jakby został, to wolałbym użyć blanka niż wydać 20 zł na jeden żeton (karty są mi zbędne).
-
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 5 times
Jeżeli się nie mylę to na ostatnim nagraniu I. Trzewiczek potwierdził możliwość używania żetonu podczas turniejów.Pixa pisze:Całe szczęście, że dodatkowy żeton nie zostanie dopuszczony do gier turniejowych. Nawet jakby został, to wolałbym użyć blanka niż wydać 20 zł na jeden żeton (karty są mi zbędne).
Fakt musi być zgłoszony przeciwnikowi przed rozpoczęciem rozgrywki. Pewnie polega to na wymianie, a nie dodaniu do puli.
Cóż, trzeba będzie użyć blanka
Ale zaraz Trzewik stwierdzi, że blanki są niedozwolone na turniejach 

No pewnie tak będzie, hajs się musi zgadzać.Pixa pisze:Cóż, trzeba będzie użyć blankaAle zaraz Trzewik stwierdzi, że blanki są niedozwolone na turniejach

- antros
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 12 times
- Kontakt:
Pixa pisze:Cóż, trzeba będzie użyć blankaAle zaraz Trzewik stwierdzi, że blanki są niedozwolone na turniejach
Uważacie, że ktoś tworzy grę, testuje ją, wydaje, organizuje turniej, funduje nagrody, a wy sobie przyjdziecie z podróbka części gry i to będzie uczciwe?Błysk pisze:No pewnie tak będzie, hajs się musi zgadzać.![]()
Nie jestem ortodoksyjnym legalistą, wręcz przeciwnie, ale nie podszedłbym z piracką płyta po autograf do muzyka czy nie wyobrażam sobie, że poszedłbym na turniej organizowany przez wydawcę z samoróbka jego gry.
tutaj opisBłysk pisze:A ten żeton do IronGang to mocny?
IMO taki średni i dobrze gdyby był za mocny zachwiałby balansem,
Nie, uważam że jeśli kupuję armię do gry, to chcę by była kompletna, bo od 2006 tak właśnie było. To, że ktoś teraz wpadł na pomysł monetyzacji, bo interes się kręci nie jest dla mnie usprawiedliwieniem. Kupiłem wszystkie armie poza Uranopolis, mimo że gram może trzema i teraz w sumie też od dzwona. Natomiast wydawanie Hexogłówek do każdej armii z żetonem, który zostanie dopuszczony do turniejów uważam ze właśnie wyciąganie pieniędzy od wiernych fanów, którzy chcą grać kompetetywnie i tak jak ja kupili już praktycznie wszystkie armie, więc teraz zrobi się "powtórkę" z żetonami, gdzie za 1 żeton będziesz płacił mniej więcej tyle co wcześniej za całą armię. Moim zdaniem nie fair, ale ok. I zdolność Haka w sumie jest mocna, więc podejrzewam, że kolejne żetony też będą dosyć mocne.
Dodam tylko, że to przykład "paskudnej" monetyzacji, w słabym wydaniu, tak jak często serwują to gry komputerowe- kup premium to damy Ci lepsze zabawki.
Dodam tylko, że to przykład "paskudnej" monetyzacji, w słabym wydaniu, tak jak często serwują to gry komputerowe- kup premium to damy Ci lepsze zabawki.

-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 157 times
Żeby tylko takie skoki były, to biorę wszystkie. Ta gra że wszystkimi możliwymi dodatkami kosztuje ile? 400/500zł max? No bez jaj. Już Dixit jest droższy (a taki np X-wing?). No tak ktoś kto gra w turniejach musi co kwartał kupować nowe zestawy, bo wypadnie z gry, a brak jednego żetonu spowoduje sromotę i ostracyzm społeczności graczy. "Jacy głupi ci Rzymianie" 

"Errare humanum est"
- Pastorkris
- Been thanked: 3 times