Neuroshima Hex! (Michał Oracz)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
HeroinHeart
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Re: Neuroshima Hex! (Michał Oracz)

Post autor: HeroinHeart »

Dlaczego przy numerze armii raz jest logo portalu, a raz armii? Czym się różni prawy rządek od lewego? Zamówiłem kilka armii i jedne przyszły takie, drugie takie. Wkurza mnie to, bo źle wygląda na półce xd
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

HeroinHeart pisze: 07 cze 2024, 11:22 Zamówiłem kilka armii i jedne przyszły takie, drugie takie. Wkurza mnie to, bo źle wygląda na półce xd
Obroc o 180stopni, albo lewy bok z prawym. Mam nadzieje, ze pomoglem 8)
HeroinHeart pisze: 07 cze 2024, 11:22 Czym się różni prawy rządek od lewego
Niczym, to jak lewy i prawy Twix :D
Nazwy sa "do gory nogami" w prawym, bo tak ulozylem w pudle :P Chyba jedyna niescislosc serii, to brak logo portalu na Stalowej Policji, z boku. Ale to pierwszy dodatek, to pewnie dlatego.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
HeroinHeart

Damn, jak wrócę do domu i faktycznie tak jest, to niezła wtopa :lol:
Ale sugerując się tylko załączonym zdjęciem, to układając pudełka pionowo tak, żeby numer był na dole, to logo portalu raz jest na dole, a raz na górze.
Awatar użytkownika
psia.kostka

HeroinHeart pisze: 07 cze 2024, 12:13 Damn, jak wrócę do domu i faktycznie tak jest, to niezła wtopa :lol:
Jak uporasz sie z roszadami na regale, to wklej foto (dla zasiegow :P).
Ku chwale molocha ;)
Ale sugerując się tylko załączonym zdjęciem, to układając pudełka pionowo tak, żeby numer był na dole, to logo portalu raz jest na dole, a raz na górze.
W jednym rzedzie widac lewy bok, a w drugim prawy bok. One nie sa identyczne. Zauwaz, ze na jednym (gornym?) krancu jest zolto-czarna "tasma bezpieczenstwa".

Zeby nie wynudzic tu wszystkich czytelnikow doszczetnie, to oferuje nagrode w Zwariowanej NH-owej Teletomboli w postaci nieuzywanej promki "5 hexow luzem" (tej z fioletowym Alienem). Do odbioru w wawie. (Moge dowiezc rowerowym PlanszoWozem za regeneracyjne czoko/bro :lol:)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Matek173
Has thanked: 12 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Matek173 »

Zwróciłem na to uwagę już łądnych parę lat temu. Niestety o ile nie ma się dużego wyboru pudełek stacjonarnie, trudno coś z tym zrobić, bo zamawiajac przez internet często zdjęcie produktu wrzucone jest poglądowo i nijak ma sę do konkretnego wygdania. Na początku nawet wyszukiwałem takie aukcje na allegro / w sklepach internetowych, gdzie na zdjęciach znaczki były po tej samej stronie, co w dodatkach, które już posiadałem, ale przychodziły i tak bardzo różnie. W końcu przestałem się tym przejmować - jest mix około 50/50, poza tym armie i tak są wszystkie w głównym pudle, a pudełka po dodatkach stoją na mało oglądanej półce.
Arcan92

Post autor: Arcan92 »

Ktoś kojarzy czy kiedyś pojawił się jakikolwiek statement na temat tego ile armii mają zamiar wydać?
Awatar użytkownika
psia.kostka

Matek173 pisze: 10 cze 2024, 09:59 Zwróciłem na to uwagę już łądnych parę lat temu.
Hmm, czyli rozdrapalem jakies stare rany, ups!

Te wszystkie pudla byly kupione wspolnie, niedawno (mial to byc klasyczny chwalipost, cieszacy oko) i wlasnie moga sluzyc za dowod, ze obecnie jest to chyba zunifikowane i kazdy bok/grzbiet pudelka ma inny styl. Jesli dawniej wygladalo to inaczej, to wybaczcie zamieszanie (i nadzieje jaka dalem, ze wystarczy wyeksponowac drugi grzbiet, aby ladnie wygladalo... ;))
Awatar użytkownika
HeroinHeart

Arcan92 pisze: 11 cze 2024, 19:30 Ktoś kojarzy czy kiedyś pojawił się jakikolwiek statement na temat tego ile armii mają zamiar wydać?
3 strony do tyłu była wyczerpująca dyskusja na ten temat. Prawdopodobnie nadchodząca armia będzie ostatnią.
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

HeroinHeart pisze: 12 cze 2024, 09:17
Arcan92 pisze: 11 cze 2024, 19:30 Ktoś kojarzy czy kiedyś pojawił się jakikolwiek statement na temat tego ile armii mają zamiar wydać?
3 strony do tyłu była wyczerpująca dyskusja na ten temat. Prawdopodobnie nadchodząca armia będzie ostatnią.
Nie, tyle się zadziało od stycznia, iż jestem przekonany, że linia wydawnicza będzie kontynuowana.
Who is John Galt?
Posiadam
lemon_curry
Has thanked: 106 times
Been thanked: 37 times

Post autor: lemon_curry »

czy w dwie osoby lepiej gra się w Neuroshimę Hex DUAL, niż korzystając z wersji podstawowej dla 1-4 osób?
Dzięki
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 372 times

Post autor: azazelmo »

shuji pisze: 18 cze 2024, 13:53
lemon_curry pisze: 18 cze 2024, 12:24 czy w dwie osoby lepiej gra się w Neuroshimę Hex DUAL, niż korzystając z wersji podstawowej dla 1-4 osób?
Dzięki
nie, dual to jakis dodatek sprzed 100 lat ktory w ogole sie nie przyjal.
A to nie jest czasem to samo tylko w duelu były jeszcze żetony podłoża? Które są zresztą spoko urozmaiceniem do kupienia osobno.
Awatar użytkownika
Tomzaq

lemon_curry pisze: 18 cze 2024, 12:24 czy w dwie osoby lepiej gra się w Neuroshimę Hex DUAL, niż korzystając z wersji podstawowej dla 1-4 osób?
Dzięki
W haexa gra się tylko w dwie osoby. Reszta jest sztucznie doklejona i szkoda na to czasu. Aczkolwiek na początku przygody z hexikiem się grywalo.
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
HeroinHeart

https://neuroshimahex.pl/dl/neuroshima- ... ustyni.pdf

Pojawiła się instrukcja do nowej armii.
osimaru
Has thanked: 108 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

psia.kostka pisze: 07 cze 2024, 11:32
HeroinHeart pisze: 07 cze 2024, 11:22 Zamówiłem kilka armii i jedne przyszły takie, drugie takie. Wkurza mnie to, bo źle wygląda na półce xd
Obroc o 180stopni, albo lewy bok z prawym. Mam nadzieje, ze pomoglem 8)
HeroinHeart pisze: 07 cze 2024, 11:22 Czym się różni prawy rządek od lewego
Niczym, to jak lewy i prawy Twix :D
Nazwy sa "do gory nogami" w prawym, bo tak ulozylem w pudle :P Chyba jedyna niescislosc serii, to brak logo portalu na Stalowej Policji, z boku. Ale to pierwszy dodatek, to pewnie dlatego.
Ostatnio właśnie zakupiłem komplet armii i strasznie mnie to boli w oczy, że na Stalowej Policji brakuje logo Portalu 😅 widziałem, że da się już kupić „poprawione” pudełko i teraz walczę ze sobą czy nie kupić nowego z logiem i nie sprzedać starego razem z armią 😁

Obsesja spójności utrudnia żywot 😁
osimaru

A co mi tam, wrzucę chwaliposta. Świeża sprawa, większość jeszcze w folii bo w domu nie bardzo mam z kim w Hexa grać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomzaq

osimaru pisze: 08 lip 2024, 20:54 A co mi tam, wrzucę chwaliposta. Świeża sprawa, większość jeszcze w folii bo w domu nie bardzo mam z kim w Hexa grać.

Obrazek
Coś pięknego. Zapraszam do lig onlinowych. Ostatnio byli poszukiwani gracze.
Tu https://www.facebook.com/groups/7536254 ... cale=pl_PL można dołączać cały czas.

https://www.facebook.com/groups/2787113 ... cale=pl_PL

https://www.facebook.com/groups/2579236 ... cale=pl_PL

https://www.facebook.com/groups/6925191 ... cale=pl_PL
Who is John Galt?
Posiadam
osimaru

Spoiler:
Nie miałem pojęcia, że w starszej wersji były jakieś kampanijne opcje. Jest możliwość, aby to rozegrać na wersji 3.0?
Ostatnio zmieniony 09 lip 2024, 22:29 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
Nabuchodonozor
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Nabuchodonozor »

osimaru pisze: 09 lip 2024, 21:45 Nie miałem pojęcia, że w starszej wersji były jakieś kampanijne opcje. Jest możliwość, aby to rozegrać na wersji 3.0?
Rozgrywanie kampanii możliwe było przede wszystkim dzięki kaflom terenu takim jak: wzgórze, bunkry, działka itp oraz znacznikom. Były one dołączone do dodatku "Babel 13". Zasadniczo mając te kafle i znaczniki możesz zrobić sobie własne kampanie (kwestia wymyślenia scenariuszy, celów gry itd). Problemem może być ograniczona w wersji 3.0 plansza, gdyż o ile pamiętam scenariusze były rozpisane na dużą mapę. Spojrzałem w sklepie wydawnictwa Portal Games, ale niestety ani kafle ani znaczniki nie są tam dostępne. Może napisz do nich- a nuż mają gdzieś stare w magazynach. To bardzo przyjazne wydawnictwo ;)
Awatar użytkownika
psia.kostka

Nabuchodonozor pisze: 09 lip 2024, 23:13 Spojrzałem w sklepie wydawnictwa Portal Games, ale niestety ani kafle ani znaczniki nie są tam dostępne
Znane issue, sam to przezylem strone wątku temu :lol:

Wpisujesz w search: hex -> ni ma

Wpisujesz w search (kryptonim): nh3 ->

https://sklep.portalgames.pl/nh3-0-kafl ... rain-tiles

~~
ale nie wiem czy to wszystko co mialo byc...

PS
moge komus zamowic do waw, przy okazji jakichs moich portalowych zakupow
Awatar użytkownika
Tomzaq

Wszystko co potrzebne do zagrania kampanii z Babel13 znajdziesz tu do samodzielnego zrobienia: https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... ex-babel13
Są zdjęcia wszystkich elementów.

Tu masz kampanię: "Obrona Stonekill" https://www.dropbox.com/scl/fi/qt3s64n6 ... rsqe0p&e=1

Rozegrałem kiedyś te scenariusze na samoróbkach i bardzo dobrze się bawiłem :D
Who is John Galt?
Posiadam
osimaru

Spoiler:
Na stronie Portalu znalazłem takie pliki PDF z elementami i jest tego trochę więcej, więc to chyba nie wszystko.

https://www.dropbox.com/scl/fi/frr7ffud ... ybmqg6&e=2
https://www.dropbox.com/scl/fi/atm2xnj1 ... qij4i2&e=2

Jak się wyklaruje co jest do kupienia to być może skorzystam z opcji zakupów i podjadę do waw odebrać ;)

shuji dzięki za cynk, popatrzę co tam było w Roku Molocha. Chociaż wszędzie gdzie trafiałem to raczej ludzie pisali o niewypale jeśli chodzi o tę edycję.

Tomzaq dzięki!!
Ostatnio zmieniony 10 lip 2024, 10:14 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
osimaru

Czekaj, czyli samą kampanię z roku molocha można sobie kupić? Bez pudła z grą?
Awatar użytkownika
Tomzaq

shuji pisze: 10 lip 2024, 10:01 chyba nawet jest do wygrania na turniejach.
No tak, ale tu początkującemu nie dawałbym nadziei.
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
marcie118
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Post autor: marcie118 »

Czy jest może gdzieś zbiór Reference Cards dla każdej frakcji?
Uwielbiam Barrage, Podwodne Miasta i Wyspę Sky
osimaru

marcie118 pisze: 16 lip 2024, 15:36 Czy jest może gdzieś zbiór Reference Cards dla każdej frakcji?
Na BGG jak wejdziesz na stronę konkretnego dodatku i w dziale pliki powinny być. Tylko prawdopodobnie w języku angielskim.
ODPOWIEDZ