W zasadach gry do "Ostatniego Sojuszu" zaszła jedna i ostatnia zmiana dotycząca aktywacji Narodów Wolnych Ludów poprawiająca balans rozgrywki:
Od momentu kiedy przynajmniej jeden Naród Cienia znajdzie się w "stanie wojny", gracz Wolnych Ludów może wykorzystywać wynik "Woli Zachodu" kości akcji, aby aktywować jeden wybrany Naród Wolnych Ludów.
Powoli kończę finalną wersję instrukcji do gry, która zawierać będzie wszystkie dotychczasowe zmiany oraz to czego wcześniej brakowało - spisu treści (żeby ułatwić i przyśpieszyć znalezienie w niej szukanych zagadnień). Jak tylko skończę dam znać o aktualizacji pliku do ściągnięcia z BGG.
Generalnie skończyłem już z tym dodatkiem, jest to wersja na tyle przetestowana, że mogę ją śmiało uznać za finalną, w której ja osobiście nie zamierzam już wprowadzać żadnych zmian (jeśli ktoś będzie chciał coś zmienić od siebie to zachęcam).
Dla zainteresowanych chciałem poinformować, że obecnie jestem w trakcie testów kolejnego dodatku print 'n' play do Wojny o Pierścień pod tytułem "Czarnoksiężnik z Angmaru" (tytuł może się zmienić). Jest to dodatek dotyczący konfliktu pomiędzy Angmarem, który stara się zetrzeć z ziemi podzielony na trzy Królestwa Arnor. Jeden z graczy wciela się we wspomniany Angmar oraz Orków w z Gundabad podczas gdy drugi gracz na czele Królestw: Arthedainu i Cardolanu wspieranych przez Elfów z Lindonu i Rivendell stara się nie dopuścić do upadku Arnoru (co w rzeczywistości powiodło się Czarnoksiężnikowi z Angmaru), a może i nawet doprowadzić do upadku Angmaru i jego sojuszników. Trzecie Królestwo Arnoru - Rhudaur początkowo przygląda się z boku całemu konfliktowi i tylko od graczy zależy po czyjej stronie ostatecznie się opowie, wpływając w większym lub mniejszym stopniu na układ sił w konflikcie...
Na małą zachętę wrzucam link do planszy na której obecnie toczą się testy (sama plansza może oczywiście ulec jakimś zmianom w ramach postępów testów):
LINK: https://zapodaj.net/8ed122bba4b0c.jpg.html
Jak tylko będzie gotowa wersja do grania dodatku stworzę osobny post i wrzucę do niego co trzeba
Pozdrawiam