Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Wiadomo czy Lacerta udostępni instrukcję w najbliższym czasie?
Grę chciałbym otworzyć wraz z ekipą, która się na nią składała. Instrukcję przydałoby się przewertować wcześniej.
Nadal nie wiem który kolor wybrać, a który zostawić "na później"
panda_09 pisze:Wiadomo czy Lacerta udostępni instrukcję w najbliższym czasie?
Grę chciałbym otworzyć wraz z ekipą, która się na nią składała. Instrukcję przydałoby się przewertować wcześniej.
Nadal nie wiem który kolor wybrać, a który zostawić "na później"
Wysłanie przesyłki 2015-10-07 21:35 WER Wrocław
Nadanie przesyłki 2015-10-07 21:44 PP Wrocław D101
Nadejście przesyłki 2015-10-08 04:07 WER Warszawa
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2015-10-08 05:14 WER Warszawa
Przekazanie przesyłki do doręczenia 2015-10-08 08:30 WER Warszawa
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2015-10-08 20:49 WER Warszawa
bartek_mi pisze:Jak ja szczerze nie lubie przesylek kurierskich
Wysłanie przesyłki 2015-10-07 21:35 WER Wrocław
Nadanie przesyłki 2015-10-07 21:44 PP Wrocław D101
Nadejście przesyłki 2015-10-08 04:07 WER Warszawa
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2015-10-08 05:14 WER Warszawa
Przekazanie przesyłki do doręczenia 2015-10-08 08:30 WER Warszawa
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2015-10-08 20:49 WER Warszawa
Czyli nie dotarl? Telefonu uzyc tez nie mogl??
Powiedz mu jutro dobitnie co o Nim sadzisz. Teraz zostalo oczekiwanie na Mare Nostrum.
Tak tak, powiedz mu. A on Ci odpowie, że wcale nie ma obowiązku używać telefonu, tylko sprawia Ci w ten sposób wielką przysługę... Tak się dowiedziałem od kuriera pewnego razu
Właśnie dlatego wolę paczkomaty. Które nawaliły i nie dowiozły dzisiaj ani Pandemii ani 7 cudów. A takie miałem plany na wieczór...
Szaweł pisze:Temat ucichł. Wszyscy grają... A ja muszę czekać aż do przyszłego weekendu
Jestem z Tobą, moja paczka "dociera" 2 dzień, bo niby paczkomaty przepełnione, a i obsługa klienta WYBITNIE pomocna, i pewnie dotrze po niedzieli, czyli też na przyszły weekend.
Sekator pisze:
Jestem z Tobą, moja paczka "dociera" 2 dzień, bo niby paczkomaty przepełnione, a i obsługa klienta WYBITNIE pomocna, i pewnie dotrze po niedzieli, czyli też na przyszły weekend.
Ja już swoją mam, ale po drodze jeszcze targi w Niemczech. Niestety nie Essen (to bym jeszcze przebolał), a Anuga. No ale w sumie to tak, jakbym jeszcze nie miał przesyłki. Właściwie to i mam i nie mam, bo mi dosłali tylko połowę zamówionych gier. Tak, czy srak, padaka... czy tam inna pandemia Sekator, łącze się z Tobą w "bulu i nadzieji"
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Mam pytanie, jak Legacy działa na dwie osoby? Nigdy nie grałem w Pandemie, chyba nawet niestety nie mam w planach zakupu oryginalnej wersji gry, ale ta wersja mnie całkiem ciekawi Możecie powiedzieć jak wygląda tu skalowalność i czy z przyjemnością można zagrać kampanię na dwie osoby?
kudlacz135 pisze:Mam pytanie, jak Legacy działa na dwie osoby? Nigdy nie grałem w Pandemie, chyba nawet niestety nie mam w planach zakupu oryginalnej wersji gry, ale ta wersja mnie całkiem ciekawi Możecie powiedzieć jak wygląda tu skalowalność i czy z przyjemnością można zagrać kampanię na dwie osoby?
Ja tak gram i chodzi bardzo dobrze. Na 4 na pewno byłoby lepiej ale jak zagraliśmy pierwszy raz to wciągnęło na tyle, że już było za późno, żeby się ze znajomymi umawiać Póki co (~1/3 kampanii) nie miałem możliwości skalowania poziomu trudności - nie wybierasz jak w zwykłym Pandemicu ile epidemii będzie w talii. Nie dostajesz też dodatkowych bonusów jak chciałbyś zrealizować jakiś ponadprogramowy cel bo wykonanie planu minimum automatycznie kończy dany miesiąc wygraną. Są tylko bonusy jak wygrasz pierwszą partię w danym miesiącu i obowiązkowe ulepszenia po każdej grze bez względu na wygraną czy przegraną. Jedno co mnie martwi to poziom trudności, nie jest on jakiś wyśrubowany ale może to się zmieni z upływem kolejnych miesięcy. Co ważne, nie widzę żadnego problemu, żeby rozłożyć planszę i zagrać w zwykłą Pandemię. Legacy ma praktycznie te same komponenty startowe, wystarczy olać naklejki i po skończonej kampanii zapewne dalej będzie można usiąść do podstawowej rozgrywki (albo i nie ).
Na koniec brzydki babol - literówka na tylnej części pudełka "tejne informacje". W instrukcji też widziałem co najmniej jedną, ale na pudełku źle się czyta taki opis.
A ja mam pytanie. Czy osoby nie mające wcześniej styczności z grą mogą sobie na początek rozegrać kilka razy pierwszy miesiąc, tak żeby poznać standardowe zasady pandemii a potem przejść do kampanii? I czy do takiego zabiegu wystarczy instrukcja od legacy, czy lepiej załatwić ze standardowej wersji. Kupiłem sobie grę w przedsprzedaży z myślą o odsprzedaniu, jednak teraz się troszkę wkręciłem w temat i zastanawiam się czy doświadczenie z gry standardowej ma tutaj duże znaczenie, czy można do gry podejść z biegu nie znając wcześniejszych edycji?
japacyk pisze:A ja mam pytanie. Czy osoby nie mające wcześniej styczności z grą mogą sobie na początek rozegrać kilka razy pierwszy miesiąc, tak żeby poznać standardowe zasady pandemii a potem przejść do kampanii? I czy do takiego zabiegu wystarczy instrukcja od legacy, czy lepiej załatwić ze standardowej wersji. Kupiłem sobie grę w przedsprzedaży z myślą o odsprzedaniu, jednak teraz się troszkę wkręciłem w temat i zastanawiam się czy doświadczenie z gry standardowej ma tutaj duże znaczenie, czy można do gry podejść z biegu nie znając wcześniejszych edycji?
W instrukcji Legacy jest sugestia, żeby najpierw zagrać w normalną Pandemię kilka razy.
Czy są jakieś różnice między podstawową zawartością Legacy a zwykłą Pandemią?
Bo tak sobie racjonalizuję zakup "jednarazówki" tym, że podmienię komponenty- mam pierwsze wydanie lacertowej podstawki z drewnianymi znacznikami i dodatek z plastikowymi. No i karty różnią się odcieniem. Czy Legacy (po przejściu kampanii) mi pozwoli zastąpić podstawkę i dopasować ją do dodatku?
ci co już grali powinni się orientować:
czy da się tak grać w legacy, aby nadawała się później do zagrania od nowa?
czyli jakoś nie nalepiać tych naklejek itp...
To tak informacyjnie, żeby nie było, że jak jest źle to psioczę a jak jest dobrze, to siedzę cicho. Lacerta odpowiedziała na mojego maila po kilku dniach (zakładam, że to przez Essen) i brakujące egzemplarze dziś dotarły do mnie bez żadnego problemu.
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Ok, jestem przekonany i kupię niezależnie od odpowiedzi na następne pytanie do osób, które pograły jakkolwiek Instrukcja mówi, żeby najpierw pograć klasycznie w Pandemię i można to zrobić na pudełku Legacy jak rozumiem? Czy po całej kampanii można zagrać jeszcze w klasyczną wersję gry (nie ważne czy na zasadach "stycznia" albo "grudnia")?
EDIT: Gdyby tak się złożyło, że koszulkuję wszystkie gry praktycznie... Ile potrzebowałbym koszulek i jakich, bo nigdzie nie mogę znaleźć info. Wiem, że to z powodu spoilerów i wiem, że to w sumie balansuje na granicy rozsądku z kompulsywnym koszulkowaniem, skoro gra wymaga potencjalnie niszczenia komponentów xD Ale gdyby jednak... to może ktoś pomóc? Wrzucając tekst w "spoiler" najlepiej, w razie gdyby komuś ta informacja miała psuć zabawę
adman pisze:ci co już grali powinni się orientować:
czy da się tak grać w legacy, aby nadawała się później do zagrania od nowa?
czyli jakoś nie nalepiać tych naklejek itp...
Nie wiem, nie grałem, nie orientuję się. ALE Dice Tower zrobiło 2 częściową recenzję PandemicLegacy i w drugiej części mówili, czy po przejściu całej kampanii jest jeszcze sens w ogóle grać.
Niestety w pracy mam YT zablokowane, więc linka nie rzucę (ale znaleźć prosto ).
Niestety filmik zacząłem oglądać, ale musiałem przerwać przed tym fragmentem, więc nie mogę streścić co powiedzieli.
Nie zarejestrowałem, żeby mówili, czy da radę grać po przejściu, było natomiast pytanie czy zagraliby jeszcze raz z inną ekipą. Ale jednocześnie robiłem kolację i oglądałem TV więc mogłem przegapić
Moja kolekcja
Szaweł pisze:Nie zarejestrowałem, żeby mówili, czy da radę grać po przejściu, było natomiast pytanie czy zagraliby jeszcze raz z inną ekipą. Ale jednocześnie robiłem kolację i oglądałem TV więc mogłem przegapić
Na początku 2giej części (tej kręconej po przejściu całej kampanii), mówili, że odpowiedzą na pytanie, czy jest sens grać dalej.
Ale może nie załapałem i chodziło właśnie o to, czy warto grać jeszcze raz