Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Dobra, ten film wytłumaczył mi, dlaczego jedna osoba (bo ciężko ją już nawet nazwać graczem), musi wcielić się w rolę prowadzącego.
Nie wiem na ile w tej roli zadziała aplikacja (a polskiej wersji niestety wciąż nie ma...).
Wszystko fajnie, jak prowadzący ma gadane i będzie to dynamicznie prowadził, narzucając szybkie tempo. Wtedy z pewnością będą emocje. A jeśli nie będzie umiał tego tak poprowadzić? Ktoś ma za sobą jakieś próby? Może nawet obstawiania w turach, żeby prowadzący mógł być normalnym graczem? Chociaż wtedy raczej nie będzie to zbyt ciekawy tytuł...
daj spokój z prowadzącym, apka językowo nie ma praktycznie znaczenia, wystarczy że patrzysz na ekran
No ja odnoszę wrażenie, że dobry prowadzący/ewentualnie lektor robi tu większość roboty. Bez tego granie z aplikacją to gapienie się w ekran i suche obstawianie, nie wiem czy miałbym ochotę do czegoś takiego siadać
Jak się ma mało charakternych współgraczy, którzy na popsute plany zamiast zareagować np. "o ku*&^ Ty mendo zawszona, zobaczysz dojadę Cię za to i <śmiech>", tylko "aha", to i najciekawsza gra będzie wiała nudą przy stole.
Jak za to ludzie zaczną dopingować konie, drzeć się na siebie i po prostu się dobrze bawić, to niezależnie czy będzie komentator czy apka, emocje będą bardzo wysokie.
To jest gra imprezowa wiec wymaga troche szrszego grona graczy i odpowiedniego wczucia sie w klimat.
Apka jak najbardziej daje rade, sprawdzone w poprzedni weekend i 7 osob bawilo sie doskonale
Wildcard pisze: ↑11 kwie 2024, 13:29
Apka jak najbardziej daje rade [...]
Na czym wyświetlaliście i czy się sprawdziło na tyle osób?
Kumpel odpalil apke na tablecie i wyswietlil na TV zamontowanym na scianie. Apka jest darmowa wiec mozna sciagnac i sprawdzic nawet bez kupowania gry. Ekran telefonu moze byc troche maly ale pierwszy lepszy tablet/laptop juz powinien sobie poradzic.
Dodam tylko ze plansza dla koni jest sama w sobie dosc mala i wielkosci ekranu przecietnego tableta.
Nic sie nie traci grajac bez niej a i rozgrywka jest szybsza bo nie trzeba czekac az prowadzacy rzuci kostkami i przesunie konie tak ja ktrzeba
Wildcard pisze: ↑11 kwie 2024, 13:29
Apka jak najbardziej daje rade [...]
Kumpel odpalil apke na tablecie i wyswietlil na TV zamontowanym na scianie. Apka jest darmowa wiec mozna sciagnac i sprawdzic nawet bez kupowania gry. Ekran telefonu moze byc troche maly ale pierwszy lepszy tablet/laptop juz powinien sobie poradzic.
j_g pisze: ↑11 kwie 2024, 14:57
O, na stronce jest już dostępna polska wersja językowa
W apce niestety dalej nie ma
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze. Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Dzięki za udostępnienie. Nie wiedziałem, że jest na stronie. Moje dzieciaki bardzo czekały na wersję polską. I wczoraj ją uruchomiliśmy, chcąc sprawdzić jak brzmi polski lektor.
No i... z całym szacunkiem do Pana lektora, który komenmtuje gonitwy na Służewcu... Ale to jest bez wyrazu. My z dziećmi ustaliliśmy, że zostajemy przy wersji angielskiej, bo wolimy wykrzyczane "No! More! Bets!" niż bez wyrazu powiedziane "Koniec zakładów" czy jak to tam leci.
Dzięki za udostępnienie. Nie wiedziałem, że jest na stronie. Moje dzieciaki bardzo czekały na wersję polską. I wczoraj ją uruchomiliśmy, chcąc sprawdzić jak brzmi polski lektor.
No i... z całym szacunkiem do Pana lektora, który komenmtuje gonitwy na Służewcu... Ale to jest bez wyrazu. My z dziećmi ustaliliśmy, że zostajemy przy wersji angielskiej, bo wolimy wykrzyczane "No! More! Bets!" niż bez wyrazu powiedziane "Koniec zakładów" czy jak to tam leci.
Włączyłem i całkiem mi się podoba. Bomba w górę. I faktycznie skądś znam ten głos
Po kliku ruchach konia nr 7 komentator przestał podawać jego ruchy, jakiś bug. Dopiero przy czerwonej linii znów dostał komentarz.
Zagrałem ostatnio z 3 razy i ogólnie bardzo fajna imprezówka - dobrze się sprawdzi, do grania z rodziną, która jest mało planszówkowa. Apka działa jak złoto, szkoda że dalej nie było updatu PL (choć na stronie jest już od dawna).
Niemniej zauważyłem, że najlepiej się gra w momencie kiedy całkowicie olewamy te wszystkie dodatkowe karty zakładów i VIP. Niepotrzebnie one odwracają uwagę od core rozgrywki, a wcale go nie wzbogacają. Standardowych zakładów jest na tyle dużo, że raczej nie ma problemu aby sobie użyć tych żetonów, a jak mam zapamiętać, że na tym polu wygrywa 8 jak jest przed 10, a tutaj jak czerwony będzie za żółtym, a tutaj że wygram jak drugiej miejsce będzie tylko o jedno pole za pierwszym... Totalnie niczemu to nie służy i przy graniu z tymi polami, prawie zawsze zostawały puste.
Karty VIP IMO prawie nic nie wnoszą, a znowu wymagają jakiejś dziwnej podzielności uwagi, która zabiera nam trochę fun śledzenia głównej gonitwy.
Brylantino pisze: ↑22 kwie 2024, 12:46
Zagrałem ostatnio z 3 razy i ogólnie bardzo fajna imprezówka - dobrze się sprawdzi, do grania z rodziną, która jest mało planszówkowa. Apka działa jak złoto, szkoda że dalej nie było updatu PL (choć na stronie jest już od dawna).
Niemniej zauważyłem, że najlepiej się gra w momencie kiedy całkowicie olewamy te wszystkie dodatkowe karty zakładów i VIP. Niepotrzebnie one odwracają uwagę od core rozgrywki, a wcale go nie wzbogacają. Standardowych zakładów jest na tyle dużo, że raczej nie ma problemu aby sobie użyć tych żetonów, a jak mam zapamiętać, że na tym polu wygrywa 8 jak jest przed 10, a tutaj jak czerwony będzie za żółtym, a tutaj że wygram jak drugiej miejsce będzie tylko o jedno pole za pierwszym... Totalnie niczemu to nie służy i przy graniu z tymi polami, prawie zawsze zostawały puste.
Karty VIP IMO prawie nic nie wnoszą, a znowu wymagają jakiejś dziwnej podzielności uwagi, która zabiera nam trochę fun śledzenia głównej gonitwy.
Grałem w weekend z rodziną i podłączam się pod wnioski. Olaliśmy wszystkie karty, graliśmy na samej planszy i było akurat. Na tablecie nie wiem dlaczego apka na stronie nie chciała się zmaksymalizować, więc graliśmy po angielsku z aplikacji. Zupełnie nie przeszkadzało. Interwał na 1,5 s i do przodu.
Karty te cieszą się popularnością, gdy obstawiających jest więcej. Grając na np. 6 graczy + aplikacja, "pewniaki" są szybko zajmowane i karty odległości oraz zakładów specjalnych zwracają uwagę grających, bo na nich można ugrać trochę grosza.
Dotychczas graliśmy bez kart VIP. Traktujemy PoszłyKonie jako lekki losowy fillerek do pośmiania się, a wprowadzanie tych kart niepotrzebnie komplikuje sprawę, a niewiele wnoszą.
Karty te cieszą się popularnością, gdy obstawiających jest więcej. Grając na np. 6 graczy + aplikacja, "pewniaki" są szybko zajmowane i karty odległości oraz zakładów specjalnych zwracają uwagę grających, bo na nich można ugrać trochę grosza.
Dotychczas graliśmy bez kart VIP. Traktujemy PoszłyKonie jako lekki losowy fillerek do pośmiania się, a wprowadzanie tych kart niepotrzebnie komplikuje sprawę, a niewiele wnoszą.
No właśnie przy 5 osobach dalej te dodatkowe zakłady nie miały sensu i nikt nie chciał się w nie bawić. A "pewniaki" jednak trochę nie istnieją w tej grze bo już nie raz gonitwa odwróciła się o 180 stopni.
Te VIP karty dają więcej opcji, dodatkowy żeton do obstawianie, kasa jak wypadnie 12, można obstawiać do końca gonitwy itp. Nie są konieczne ale nie zauważyłem żeby komplikowały rozgrywkę. I tak każdy patrzy tylko na swoje.
Karty z dodatkowymi polami nie były bardzo oblegane ale czasami ktoś coś tam postawił, przy większej liczbie graczy mają większe znaczenie bo robi się ciaśniej na planszy. A jak nikt z nich nie skorzysta to też nie problem.
No właśnie przy 5 osobach dalej te dodatkowe zakłady nie miały sensu i nikt nie chciał się w nie bawić. A "pewniaki" jednak trochę nie istnieją w tej grze bo już nie raz gonitwa odwróciła się o 180 stopni.
Mówię o pewniakach, gdy tylko jeden koń przekroczył czerwoną linię i również wygrał. Wtedy od lewej do prawej masz pewną wygraną, mniejszą lub większą i wszystkie pola są zawsze zajęte dla tego konia.
Mówię o pewniakach, gdy tylko jeden koń przekroczył czerwoną linię i również wygrał. Wtedy od lewej do prawej masz pewną wygraną, mniejszą lub większą i wszystkie pola są zawsze zajęte dla tego konia.
No nadal to nie jest pewniak jak jeden koń jest tuż przed finiszem, a reszta nie dobiegła do czerwonej linii, Wciąż któryś może go wyprzedzić.
Wie ktoś jak zrobić, żeby podczas używania aplikacji nie gasł mi ekran? Znacz się wiem, że mogę zmienić w ustawieniach telefonu czas, po którym ekran ma gasnąć, ale czy aplikacja podczas wyścigu nie powinna blokować wygaszania?
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
goluch pisze: ↑12 cze 2024, 12:04
Ktoś próbował grać na prawdziwe pieniądze - aby podnieść emocje ? Przykładowo - każdy wpłaca określoną kwotę do puli i gramy aż się ona wyczerpie ?
Moim zdaniem jest to słaba gra na takie rzeczy. Dwie osoby będą chciały położyć żeton na tym samym polu jednocześnie i będzie problem..