Są to bardzo dobre gry. Problem w tym, że inne dostarczają mi więcej rozrywki. Biorąc pod uwagę to, że czasu na granie wcale nie mam wiele, to wolę poświęcić go na parę moich ulubionych tytułów niż co miesiąc grać w coś nowego.
Ostatnio sprzedaliśmy bo...
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Re: Ostatnio sprzedaliśmy bo...
Zupełnie rozumiem i szanuję. Swoją drogą to jest bardzo ciekawy casus, zwłaszcza w kontekście aktualnego rynkowego trendu "streamlined", powszechnie negowanego przez geekowszczyznęAbizaas pisze: Są to bardzo dobre gry. Problem w tym, że inne dostarczają mi więcej rozrywki. Biorąc pod uwagę to, że czasu na granie wcale nie mam wiele
(...) chyba jednak wolimy Patchworka, Kaskadię czy Azula (...) Zamki Burgundii lub Ucztę dla Odyna (...) Pojednek, Katedrę, Patchworka lub nawet szachy

- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Kilka spostrzeżeń
1. Lista samych dobrych i bardzo dobrych tytułów. Wielu chce mieć je w kolekcji dla samej zasady
2. Zauważyłem przy kilku grach, że powodem sprzedaży jest ... nauczenie się w nie dobrze grać. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jeśli zagram w jakąś grę 10+ partii to raczej nigdy już nie sprzedam. Nie sprzedaje się róży, która się oswoiło, to już dla mnie przyjaciel
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Ja nie trzymam gier dla zasady, nie jestem sentymentalną osobą i mam gdzieś czy gra jest dobra, istotne jest tylko czy będę w nią grać.PytonZCatanu pisze: ↑08 maja 2022, 20:42Kilka spostrzeżeń
1. Lista samych dobrych i bardzo dobrych tytułów. Wielu chce mieć je w kolekcji dla samej zasady
2. Zauważyłem przy kilku grach, że powodem sprzedaży jest ... nauczenie się w nie dobrze grać. U mnie jest dokładnie odwrotnie. Jeśli zagram w jakąś grę 10+ partii to raczej nigdy już nie sprzedam. Nie sprzedaje się róży, która się oswoiło, to już dla mnie przyjacielNa wylocie są gry, które przez 2 lata mają mniej partii - to dla mnie znak, że pora zrobić miejsce.
A co do drugiego punktu - w Projekt Gaja zagrałem 50+ razy i nadal mi się podoba. Skoro jakaś gra robi się nudna po 5-15 rozgrywkach to widocznie nie jest tak dobra

EDIT: Dodam jeszcze, że powyższe uwagi dotyczą kolekcji która jest skrojona głównie pod rozgrywki dwuosobowe, gdy gramy z znajomymi to nie odmawiamy nawet tytułów które uznajemy za słabiaki, bo ważniejsze jest dla nas spędzanie razem czasu niż narzekanie na Everdella.
- thorus197
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 22 times
Moze i nie sprzedałem... Ale jest in progress
ECLIPSE 2. - zajarałem się strasznie bo gra typu 4x w kosmosie z kafelkami. Nawet bez zagrania pierwszej gry by dodać do klimatu zakupiłem orginalną matę, zagrałem w ekipie 4 osobowej i BLEH...
Gra jest stanowczo za długa i ciągła się ona mi niemiłosiernie i boleśnie. Podoba mi sie system ulepszania statkow, ale bitwy jako takie byly nudne i malo ekscytujace.
ECLIPSE 2. - zajarałem się strasznie bo gra typu 4x w kosmosie z kafelkami. Nawet bez zagrania pierwszej gry by dodać do klimatu zakupiłem orginalną matę, zagrałem w ekipie 4 osobowej i BLEH...
Gra jest stanowczo za długa i ciągła się ona mi niemiłosiernie i boleśnie. Podoba mi sie system ulepszania statkow, ale bitwy jako takie byly nudne i malo ekscytujace.
- pavel
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 134 times
Kingdom Death Monster. Jeszcze rok temu myślałem, że będzie to ostatni tytuł, który mógłbym sprzedać, ale wyleciał z kolekcji i nawet przez moment nie żałowałem. Bardziej rozczulałem się przy 7th continent, ale KDM był trudny do przejścia( stała ekipa) dla nawet dwóch osób na te 20/30 godzin kampanii, a trzeci/czwarty raz nie miałem ochoty grać samemu. Czekam na GamblerChest i wychodzę z założenia, że nawet gdybym miał wrócić, to z podstawką na BF, nie będzie problemu, bo to jedyny sposób obecnie na zarabianie dla Pootsa, który na moje brnie w ślepy zaułek ze swoją kampanią.
- Ardel12
- Has thanked: 1363 times
- Been thanked: 2864 times
U mnie KDM obecnie jest namaszczonym tytułem, który ma gnić w kolekcji aż się rozpadnie xD te 20-30h na kampanię to chyba w założeniu, że przegrywamy w połowiepavel pisze: ↑09 maja 2022, 12:44 Kingdom Death Monster. Jeszcze rok temu myślałem, że będzie to ostatni tytuł, który mógłbym sprzedać, ale wyleciał z kolekcji i nawet przez moment nie żałowałem. Bardziej rozczulałem się przy 7th continent, ale KDM był trudny do przejścia( stała ekipa) dla nawet dwóch osób na te 20/30 godzin kampanii, a trzeci/czwarty raz nie miałem ochoty grać samemu. Czekam na GamblerChest i wychodzę z założenia, że nawet gdybym miał wrócić, to z podstawką na BF, nie będzie problemu, bo to jedyny sposób obecnie na zarabianie dla Pootsa, który na moje brnie w ślepy zaułek ze swoją kampanią.

No to jak czekasz na GCE to może za te 2 lata powrócisz, przecież to już tylko parę grafik do ogarnięcia zostało xD.
- pavel
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 134 times
No GCE będzie mega jak to dojdzie w końcu. Wiesz co planuję zrobić z nowym core box'em, a konkretnie z figsami... wszystkie, prócz 4 podstawowych, magnetyzowaćArdel12 pisze: ↑09 maja 2022, 17:24U mnie KDM obecnie jest namaszczonym tytułem, który ma gnić w kolekcji aż się rozpadnie xD te 20-30h na kampanię to chyba w założeniu, że przegrywamy w połowiepavel pisze: ↑09 maja 2022, 12:44 Kingdom Death Monster. Jeszcze rok temu myślałem, że będzie to ostatni tytuł, który mógłbym sprzedać, ale wyleciał z kolekcji i nawet przez moment nie żałowałem. Bardziej rozczulałem się przy 7th continent, ale KDM był trudny do przejścia( stała ekipa) dla nawet dwóch osób na te 20/30 godzin kampanii, a trzeci/czwarty raz nie miałem ochoty grać samemu. Czekam na GamblerChest i wychodzę z założenia, że nawet gdybym miał wrócić, to z podstawką na BF, nie będzie problemu, bo to jedyny sposób obecnie na zarabianie dla Pootsa, który na moje brnie w ślepy zaułek ze swoją kampanią.jeden rok latarniany to lekko 1h grania. A jak jeszcze dochodzi rozkmina w co inwestować i jakie sety tworzyć to mnie aż boli głowa.
No to jak czekasz na GCE to może za te 2 lata powrócisz, przecież to już tylko parę grafik do ogarnięcia zostało xD.

-
- Has thanked: 105 times
- Been thanked: 116 times
Niedługo odleci
Zimna Wojna - bo nie mam czasu na nią. 3-4 godziny rozgrywki to zdecydowanie za długo by znaleźć czas i partnera do gry. Smuteczek
bo gra jest wyśmienita. Żałuję, że nie poznałem jej na studiach, byłoby więcej czasu.
Zimna Wojna - bo nie mam czasu na nią. 3-4 godziny rozgrywki to zdecydowanie za długo by znaleźć czas i partnera do gry. Smuteczek

- JollyRoger90
- Has thanked: 1314 times
- Been thanked: 309 times
Ja to w ogóle żałuję, że na studiach nie grałem. Wtedy bym ogrywał wszystko co się da, aż do odciny ;p tyle bylo wolnego czasu
Grand Austria Hotel, zagrane raz i przeleżało około 2 lat na półce. Pomyślałem, że te środki przeznaczę na Ark Nova.
Euro jakich masa, nic nadzwyczajnego, nic co skłoniłoby mnie do ponownego rozłożenia na stole. Mam kilka innych gier, które kosteczki wykorzystują lepiej.
Euro jakich masa, nic nadzwyczajnego, nic co skłoniłoby mnie do ponownego rozłożenia na stole. Mam kilka innych gier, które kosteczki wykorzystują lepiej.
-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 166 times
Prosze tak nie pisac... Ja wciąż czekam, żeby skończyć magisterkę i w końcu mieć czas na granie ;DJollyRoger90 pisze: ↑12 maja 2022, 12:52Ja to w ogóle żałuję, że na studiach nie grałem. Wtedy bym ogrywał wszystko co się da, aż do odciny ;p tyle bylo wolnego czasu
Żeby nie offtopować ubytki na przestrzeni ostatnich miesiecy:
Fort - nudna i nijaka grafiki 10/10
The King is Dead - brakowało emocji mimo, ze doceniam aspekt designerski
Spektrum - zabrać możliwość głosowania ludziom przez których ta gra została najlepszą imprezówką 2020
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Zrób sobie screen tego posta i przypomnienie na za 5/10 lat żeby to odczytać...staniach21 pisze: ↑13 maja 2022, 00:51
Prosze tak nie pisac... Ja wciąż czekam, żeby skończyć magisterkę i w końcu mieć czas na granie ;D
- esubotowicz
- Has thanked: 485 times
- Been thanked: 141 times
- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
The Thing. Chciałem dać tej grze szansę i byłem jak najlepiej nastawiony do rozgrywki, ale po przebrnięciu przez bardzo chaotyczną instrukcję uznałem, że w mojej ekipie ciężko będzie grać w to poprawnie. Moi gracze to świeżaki, którzy dopiero kilka miesięcy temu „odkryli”, że jest ogromny planszówkowy świat poza chińczykiem czy Monopoly. Ale do rzeczy. The Thing ma sporo mikroreguł, które muszą być pamiętane przez wszystkich graczy, bo inaczej łatwo o nieświadome ujawnienie tożsamości. W skrócie, w czasie partii nie ma miejsca na zadawanie pytań o zasady, bo już to może zwrócić uwagę innych. Gra z ukrytymi rolami wymaga jednak pewnego obycia, a mojej ekipie tego brakuje. Może kiedyś...
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Brazil świt imperium - bo Fojtu miał rację
gra po kilku partiach mocno się ograła, karty obrazów przewijane całe w każdej partii. Mechanicznie jest nieźle, element zimnej wojny i straszenia ruchem wojska fajny ale ostatecznie nikt nie ma ochoty już do tego siadać. Zarządzanie zasobami pod karty celów, dobieranych dość losowo z dość stałym setupem. Ostatecznie zbyt powtarzalne by zająć
na dłużej.

na dłużej.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Wyobrażam sobie dobry dodatek do Brazil, nowe karty, nowe kafelki terenu itp. i ten tytuł znów by błyszczał. Mam nadzieję że coś wydadząseki pisze: ↑13 maja 2022, 10:35 Brazil świt imperium - bo Fojtu miał racjęgra po kilku partiach mocno się ograła, karty obrazów przewijane całe w każdej partii. Mechanicznie jest nieźle, element zimnej wojny i straszenia ruchem wojska fajny ale ostatecznie nikt nie ma ochoty już do tego siadać. Zarządzanie zasobami pod karty celów, dobieranych dość losowo z dość stałym setupem. Ostatecznie zbyt powtarzalne by zająć
na dłużej.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 578 times
- Been thanked: 1375 times
Zawsze miło jak ktoś tak napisze

Dodatki na pewno jakieś się pojawią, ale ja mam trochę niesmak po tym, że w ogóle taki element jak obrazy może w podstawce się wyczerpać czy po tych lepszych i gorszych kartach misji. Trochę ciężko mi zaufać potem autorom, którzy puszczają takie babole.PytonZCatanu pisze: ↑13 maja 2022, 12:52 Wyobrażam sobie dobry dodatek do Brazil, nowe karty, nowe kafelki terenu itp. i ten tytuł znów by błyszczał. Mam nadzieję że coś wydadzą![]()

- Nilis
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 498 times
Sprzedałem Viticulture - zagrałem pięć razy z dodatkiem Toskania, dobre, ładne przyjemne lekkie euro. Jako że przesiadłem się już od jakiegoś czasu na średnie i ciężkie euro to do Viticulture wiedziałem że już nie usiądę. Tym samym nie mam już żadnej gry Stegmaiera...a kiedyś uznawałem je za perełki:p
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek

Zasada jednego regału znowu mnie zmusiła do kolejnego cięcia.
Niestety sam szrot za wyjątkiem Istanbułu, ale przesiedliśmy się na big box, a Agricola po prostu się ograła.
Puzzle to indonesia pnp

- konradstpn
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 328 times
Rozumiem, że pozbyliście się Agricoli bo się ograła na podstawowej talii ? Na rynku są już dwie nowe i w bliskiej perspektywie duży dodatek Torfowisko. Pewnie to by znacznie przedłużyło żywotność tytułu.
Gram, więc jestem.
Na podstawowej. Jednak w czasie dyskusji, które gry usunąć z kolekcji tylko jedna osoba broniła Agricoli. Reszta zgodnie stwierdziła, że to świetna gra, ale niestety robi się męcząca. Ciągły wymóg karmienia i rozbudowy chaty po kilkunastu partiach zaczyna irytować.konradstpn pisze: ↑14 maja 2022, 16:25Rozumiem, że pozbyliście się Agricoli bo się ograła na podstawowej talii ? Na rynku są już dwie nowe i w bliskiej perspektywie duży dodatek Torfowisko. Pewnie to by znacznie przedłużyło żywotność tytułu.