Ostatnio sprzedaliśmy bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 309 times

Re: Ostatnio sprzedaliśmy bo...

Post autor: JollyRoger90 »

Wielce Imponujące Budowle - gra po prostu ok. Nic nie sprawiło, żebym chciał ją zatrzymać na półce, wsród innych abstraktów.
Skymines - poszło w świat na mathandel
Pandemic Iberia - jw. PAndemici to chyba nie moj typ gier (mechanicznie).
Deep Sea Adventrure - inne push your luck sprawdzają się lepiej
Hero Realms + 2x dod. kampanijne - przeszedlem dwa razy w rozny sposob i roznymi postaciami i polecialo w swiat zeby cieszyc kogos innego. Sobie zostawilem drugi egzemplarz podstawki wraz z malymi dodatkami
Awatar użytkownika
Marokin21
Has thanked: 65 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Marokin21 »

Wielka pętla z dodatkiem Peleton - bardzo przyjemna gra wyścigowa. Pewnie gdyby miała w sobie jakieś asymetrie to została by ze mną. A tak okazała się trochę zbyt lekka jak na moją grupę, mimo to będę ją dobrze wspominał.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 862 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

Agricola Wersja dla graczy + Talia A i B - bo nigdy nie pokochałam się z tą grą, zresztą chyba jak z każdą grą Uwego...Ostatnio zagraliśmy z ciekawości rozgrywkę i uznałam, że i tak w to nie będę grała, bo mi niczego nie urywa, a jak padają propozycje w co gramy to nikt nie wspominał o Agricoli. No i dzięki pozbyciu się tego zrobiło mi się miejsce na regale na Rats of Wistar xD.

Kolejowy szlak płomienna czerwień - ogólnie nie urzekła mnie niczym ta gra, zwykły kurzołap.

Osadnicy Narodziny Imperium: Poprzez historię - kupiłam to kiedyś z nadzieją, że zagramy, ale po otwarciu pudełka było jedno wielkie rozczarowanie, że więcej tam powietrza niż zawartości. Dodatek tak sobie leżał latami na szafie i stwierdziłam, że spróbuję się tego pozbyć, bo nie zanosi się na to żebyśmy chcieli w to zagrać.
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Kaskadia - świetny abstrakt ale wkurzało mnie odrzucanie losowych kafli na początku rozgrywki (przy graniu na 2 osoby). Mając w kolekcji Calico, Doniczki i nową Ostoję (gdzie punktowanie miejscami jest jak w Kaskadii) coś musiało wylecieć. Mogę trochę tęsknić :mrgreen:

Pagan - ze smutkiem ale 3 partia była ostatnią. Gra nie podeszła mojej połowie, a mi tak ją obrzydziła że jedyne wyjście to była sprzedaż. Cieszę się że nie mam w zwyczaju wchodzić w gry all-in, bo miałbym o wiele więcej do sprzedawania :)

Mindbug - doceniam mechanikę ale gra utwierdziła mnie w przekonaniu że w pojedynkowe karcianki wolę grać na PC.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 139 times
Been thanked: 344 times

Post autor: Poochacz »

Oathsworn: Into the Deepwood - jedna z najlepszych gier jeśli nie w ogóle najlepsza w jakie grałem ale jak dla mnie jednorazowa. Niech zdobywa serce kolejnego gracza.

Folklore: the Affliction - opadł hype z historii po kilku scenariuszach... no i jednak irytacja z nieudanego kulania kośćmi się równocześnie powiększała. Ostatecznie gra powędrowała na sprzedaż.

Agemonia - jak dla mnie nic ciekawego, walka płytka, system wydarzeń na planszy może zarąbać cały scenariusz bo nagle wrogowie spawnują się zewsząd.
targa
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Post autor: targa »

Poochacz pisze: 12 maja 2024, 10:08 Folklore: the Affliction - opadł hype z historii po kilku scenariuszach... no i jednak irytacja z nieudanego kulania kośćmi się równocześnie powiększała. Ostatecznie gra powędrowała na sprzedaż.
Patrz, a ja się ciągle wahałem, czy od Ciebie tego nie kupić ;).
Awatar użytkownika
Poochacz

targa pisze: 13 maja 2024, 21:22 Patrz, a ja się ciągle wahałem, czy od Ciebie tego nie kupić ;).
Można by pewnie to wszystko podregulować homerulesami ale już ich i tak za dużo nawprowadzałem i już lekkie znużenie tym tematem odczuwałem. Jak będę miał okazję u kogoś zagrać to zagram ale na tyle mam wąską kolekcję gier że nie odczuwam potrzeby trzymania FoA na półce :)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

targa pisze: 13 maja 2024, 21:22
Poochacz pisze: 12 maja 2024, 10:08 Folklore: the Affliction - opadł hype z historii po kilku scenariuszach... no i jednak irytacja z nieudanego kulania kośćmi się równocześnie powiększała. Ostatecznie gra powędrowała na sprzedaż.
Patrz, a ja się ciągle wahałem, czy od Ciebie tego nie kupić ;).
Spokojnie, jeszcze się pojawi. Ja choćby mam komplet, do którego chcę przysiąść w końcu, więc jak się uprę to pewnie szybko przejdę.

A ostatnio sprzedałem zestaw Escape roomów(W krainie Czarów, 7th Sea SideQuest i Kryminalne Zagadki). Standardowo zaliczone i poszly w świat. Tutaj muszę powiedzieć, że ceny odsprzedaży takich gier są kuriozalnie niskie i nie opłaca się kupować nówek. Sam i tak odkupuje od kolegi po przyzwoitej cenie, ale i tak pozbycie się tego jest upierdliwe. Same gry spoko acz żadna, którą bym mógł nawet polecić. Kraina Czarów zakrącona i sporo zagadek typu domyśl się co autor chciał, 7th Sea za proste, a KZ miały nudną zagadkę kryminalną(ot ktoś zginął i kto go zabił, NUDA). Kolejną grą był Darwin z dodatkiem, którego sprzedałem tylko dlatego, że kupiłem komplecik angielski z KS. Gra mi się bardzo podoba i z chęcią do niej siadam, a że żonie również to same plusy. Nie mogę się doczekać sprawdzenia dodatku oraz promosków.

Niedługo przejdę też Oathsworna, więc trafi na sprzedaż. W domu niestety dalej ogrom pudeł i co się odkopię to przyjeżdża kolejny KS. Choć limitu ostre staram się trzymać w tym roku na zakup, to zamówione gry sprzed lat spływają.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Yooreck »

Sprzedałem Age Contrived po jednej grze. Myślałem, że to będzie miłe średniej ciężkości euro z ładnymi komponentami, a było po prostu nudnawo…

Dostałem planszetki metalowe, które de facto nie mają sensu - lepiej z nich wyciągać niż strzelać, wiadomo, że to miał być bajer, ale mógłby być chociaż funkcjonalny. Reszta wydania ładna, ale w zasadzie można brać retail.

Sama mechanika po prostu ok, czyli wg BGG 6/10 - głównie sprowadza się do wykładania kafli na monumenty, a piękna mapa, na której wydaje się, że dużo się może dziać, prawie nie ma znaczenia. Niektórzy mówią, że można chodzić i zbierać bonusy, ale nadal to jakoś z mało dla mnie.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
filip91
Has thanked: 107 times
Been thanked: 88 times

Post autor: filip91 »

Sprzedaliśmy Bestię.
Rozegraliśmy ją 10x w ciągu roku i mieliśmy dość. Mimo rozegrania podstawowych jak i fanowskich scenariuszy w 2 i 4 osobowym składzie stwierdziliśmy, że w ostatnich rozgrywkach ciągle nam czegoś brakowało i łataliśmy to non stop hr. Po prostu nie. Poza tym, na pewnym etapie gry wiedzieliśmy, kto wygra i dogrywanie do końca było stratą czasu.
Awatar użytkownika
Gramaciej
Has thanked: 32 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Gramaciej »

Sprzedałem Fallout Shelter i Zamki Burgundii Big Box (zamówiłem nową edycję), jestem z tych sprzedaży bardzo dumny bo to pierwsze sprzedane gry
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 276 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Mrukar »

Diuna Imperium, bo idzie Powstanie, a że drugi film podobał mi się dużo bardziej niż pierwszy to decyzja była prosta. Kupiec znalazł się błyskawicznie.
mordajeza
Has thanked: 244 times
Been thanked: 351 times

Post autor: mordajeza »

Wiedźmin: Stary Świat - dobra gra, ale w swojej kategorii ostatecznie przegrała rywalizację ze Star Wars: Zewnętrzne Rubieże (a poza tym dzieciom spodobała się.. nowa edycja Talismana, więc trzeba było zrobić miejsce na półce). A jak mnie najdzie ochota na Wiedźmina, to pójdę do kumpla, który ma all-in i nie zamierza sprzedawać.

Fallout Shelter - średniak, który znudził mi się po kilku partiach i pozbyłem się go bez żalu (widząc obecne ceny - wręcz z radością).

Zamek (od Knizii) - raptem kilka partii w dwa lata, to dużo za mało, żeby tego typu gra została u mnie na półce. Poza tym na dwie osoby mam Basilikę, która wg mnie jest dużo lepszą wariacją nt. Carcassone.
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

burncycle - nie jest to zła gra, natomiast zaczyna miejsca brakować, czas mam teraz mocno ograniczony i ta gra przegrywa z pozostałymi pozycjami więc nie było wyjścia.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 862 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

Odjechane jednorożce + Jednorożce 18+ - W sumie nie wiem po co to w ogóle kupiłam jak nie gramy w imprezówki praktycznie wcale, więc stwierdziłam po co to trzymać xD

Osadnicy Narodziny Imperium: Poprzez Historię - Bo i tak nie gramy w Osadników to tym bardziej nie widziałam sensu trzymania tego kampanijnego dodatku.

Miastakos: Extra - leżało i kurz tylko zbierało. Zagraliśmy kilka razy dla funu i na tym się skończyło :)
Awatar użytkownika
Ardel12

Oathsworn - przeszedłem kampanię i nie mam tam czego więcej szukać. Gra lekko ujmując mi nie podeszła i finalnie wynudziła. Wielka szkoda, bo przez 1/3 gry byłem nią wręcz zachwycony. Niestety materiału na kolejne 2/3 moim zdaniem nie starczyło i bossowie zaczęli za często się powtarzać lub być zbyt podobni do siebie.

Unlock!: Extraordinary Adventures - zaliczony i sprzedany. Bardzo dobra część.

Wyprawa Darwina + Ziemia - sprzedałem wersję polską, gdyż dorwałem all-in angielskiej. Gra bardzo mi się podoba i choć nie robi nic odkrywczego to tutaj bardzo przyjemnie mi się robi comboski a tona dodatków pewnie uprzyjemni mi wiele partii. No i to wykonanie deluxe, mniam.

Na psrzedaż trafił też Stars of Akarios i Antiquity. Rachunek sumienia trwa i kolejne kobyły będą trafiać na sprzedaż. Z miejscem wciąż jestem na minusie. Teraz do ogrywania wjedzie Mityczny Wiatr i mam nadzieję, ze w lipcu też z domu wyjedzie po ograniu.
Awatar użytkownika
Poochacz

Mały remanent na półce.

Clash of Cultures - fajna gra ale na 2 osoby szybko robi się powtarzalna i korzysta się w zasadzie z raz utartej ścieżki rozwoju

Cichociemni - niestety na dłuższą metę stał się dla nas zbyt prosty by wywalczyć miejsce na stole

Fantastyczne fabryki z dodatkiem - dalej ciąży nade mną przekleństwo które nie pozwala dobrze bawić się przy euro. Miła i prosta manipulacja kostkami ale już nam się ograła.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ostatnio poszło:
- Dawn of Zeds 3ed i Lanzerath Ridge => takie bronienie się przed falami wrogów to jednak nie moja bajka.

- Horror w Arkham - kilka cykli + stare podstawki => częściowo redukuję kolekcję, bo słabo idzie ogrywanie, częściowo przechodzę na nowy format.

Coraz mniej czasu na granie więc czyszczenie półek będzie dalej postępować...
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Gribbler
Has thanked: 142 times
Been thanked: 477 times

Post autor: Gribbler »

Turbo: kupiłem ze względu na wysoką pozycję w rankingu gier rodzinnych na BGG. Zagraliśmy z córką dwa razy i zupełnie nam nie podeszła. Z wyścigów to my wolimy Pędzące Żółwie :D
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

Cat in the Box - zbieranie lew w Scoucie było bardzo satysfakcjonujące, a tu pomysł zagrywania kart bez wcześniej określonego koloru na papierze wydawał się bardzo fajny. W praktyce całość okazała się mocno "dziwna", zagrałem tylko dwie pełne rozgrywki, raz na 3, drugi na 5 osób i nikt z ekipy nie miał ochoty na powtórkę. Mocno irytujące zakończenie rundy, kiedy ktoś powoduje paradoks, kretyńskie obstawianie ile lew uda się zebrać, i jeszcze parę innych rzeczy. Gra ciekawa, ale nie dla nas. Za bardzo nas wkurzała (a taki Scout siadł od razu).
salut
Has thanked: 77 times
Been thanked: 21 times

Post autor: salut »

World of warcraft Wrath of the lich king - kupiłem na samym początku przygody z grami na dobrej promocji. Fan Blizzarda ale niekoniecznie Warcrafta. Gra w folii leżała i leżała, miałem się nawet przymierzać ale po obejrzeniu kilku filmów (gdzie dopiero dowiedziałem się że to zmodyfikowany klon pandemica) stwierdziłem że jakoś średnio pasuje mi latanie za randomowo wypluwanymi potworami i sam system walki mało ciekawy. Nie mówiąc o końcówce czyli walce z bossem, która wzbudza 0.emocji. nie wspominając o dziwnym systemie progresji postaci. Fajne wykonanie, ale staram się trzymać zasady że gry mają się mieścić w szafie więc ustąpiła miejsca innym tytułom.
Kupię: Link
Sprzedam: Link
Proszę nie wrzucać moich okazji na pepper.
Morgon
Has thanked: 64 times
Been thanked: 132 times

Post autor: Morgon »

Tainted Grail + dodatki - po przejściu wszystkich 4 kampanii nie widzę już sensu trzymania na półce. Fabuła była ciekawa ale mechanicznie gra mnie nie urzekła na tyle bym chciał jeszcze raz ją kiedyś przechodzić.
Awatar użytkownika
Ardel12

Palce w pralce - od dawna chciałem się tego tytułu pozbyć. Nie mam pod to ekipy, a nawet jak już się zbierze 4+ graczy to zwykle kończy się na odpaleniu innych gier. Grałem ostatni raz z 10 lat temu, więc xD

Mamy Szpiega! - pierwsza edycja od Portalu również przeleżała u mnie wiele lat na półce. Miała swój złoty okres pod koniec studiów w okresie wakacyjnym a tak niestety leżała i czekała. Uważam to za dobry tytuł, ale że nie lubię za bardzo gier wymagających dyskusje i przerzucanie się często z dupy argumentami to...mam nadzieję, że uszczęśliwi kogoś innego.
Awatar użytkownika
Poochacz

ISS Vanguard - próbowałem chociaż skończyć ale dziś po kolejnych dwóch planetach się poddałem. Mechanika jest mierna, fabuła taka sobie, emocji zero. Kompletne mega rozczarowanie. Szkoda tracić na niego czas jeśli na półce czeka Nova Aetas.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Wielki Mur + dodatki - gra była dla mnie przerostem formy nad treścią. Ogromne pudła, masa komponentów i figurek z uporczywą obsługą i zajmujące miejsce, a w zamian dostajemy tylko poprawnego i długaśnego eurasa.

Skymines - kiedyś sprzedałem Mombasę bo przegrywała z innymi tytułami Pfistera. Małe zmiany w Skymines były na plus, ale koszmarna i nijaka oprawa graficzna przybiła gwóźdź do trumny.

Brzdęk Legacy - rozegraliśmy kampanię i bawiliśmy się dobrze. W dużym pudle został stworzony przez nas w trakcie kampanii "Brzdęk". Gry z tej serii coraz dłużej zbierają kurz na regale, więc poszedł w świat.

Brzdęk w Kosmosie + dodatki - j/w. Brzdęk Katakumby mi wystarczy w kolekcji.

18Chesapeake - dzięki tej Osiemnastce wciągnąłem siebie oraz pokazałem podstawy 18XX dziesiątkom znajomych i uczestnikom naszych wydarzeń. To przy tej grze uczyłem zainteresowanych gatunkiem na Planszówkach w Spodku. Tytuł ten jednak z czasem i poznaniem kolejnych, ciekawszych 18XX stracił w moich oczach.

Duże Sumy - wraz z "Rrzuć na tacę" zbierały kurz. Ten drugi jednak lubię trochę bardziej i zostawiam sobie w kolekcji.

Sushi Go Party - gra była w kolekcji do rozgrywki z początkującymi. Pomimo swojej prostoty, przegrywała z innymi tytułami i zbierała kurz.

Biały Zamek - nowość, która na początku zachwyciła, ale z każdą kolejną było coraz gorzej. Dobra gra, która nie wyróżnia się na tle innych. Dużym minusem było słabe skalowanie na 4 graczy, a w tylko takim składzie gramy.

Kartografowie - sympatyczna wykreślanka, która nie przemawiała do mnie i zbierała kurz.

Tainted Grail - przerost formy nad treścią 2.0. Duże pudło, figurki i cuda, a sama rozgrywka oraz fabuła nudna oraz powtarzalna z potrzebą grindu, aby coś osiągnąć. To nie dla nas.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2024, 12:53 przez Apos, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ