Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Gra na BGG ma dobre opinie (ocena 7,9) pomimo swojej prostoty (waga: 2,0) i jest stosunkowo popularna. To w Polsce o niej cicho. Gdybym miał coś takiego gdy byłem dzieciakiem - dziś miała by dla mnie wartość kultową. Brakuje trochę innych postaci/jednostek i okrętów (więcej kart). Próbował może ktoś fanowskiej wersji "Leaders" do gry solo? Może ktoś to przetłumaczył?
Cicho, bo gra jest za droga, a Star/Hero Realmsy już zdążyły rozgościć się na stołach. Sam nie kupiłem, ale z zaciekawieniem czekam na info o dodatku, bo jakoś bardziej lubię okres Wojen Klonów.
To nie jest zła gra. To jest całkiem spoko gra. Tylko, że cenowo nie wytrzymuje konkurencji ze Star Realms czy Shards of Infinity. Ale jest potencjał na jej rozbudowę.
lbyczy pisze: ↑22 maja 2024, 07:58
Lubię Star Realms i Shards of Infiniti (mam obie gry), ale klimatu jest tam zero, a ilustracje są paskudne. Mechanicznie ok.
Mam całkowicie odwrotnie. Wolę wsiąkać w nieznane uniwersum, kreować je sobie w głowie, na podstawie grafik dopowiadać sobie wiele rzeczy, niż tak ordynarnie się gapić. "Ło, Luk". "Ło Wiader". Takie to jakieś mdłe. Więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Dodam od siebie, że ja to oczywiście stary fan StarWars, ale grałem w tę grę z paroma ludźmi, którzy mają chłodny stosunek to tego IP i też im się gra podobała (bardziej niż SoI czy SR).
Chyba już o tym pisałem wcześniej, ale dla mnie to właśnie klimat SW sprawia, że dużo chętniej wyciągnę SW TDG niż Hero Realms (a Star Realms z generycznym s-f to już w ogóle nawet nie pojawiło się w mojej kolekcji). Hero Realms trzymam dla gry solo. W Shardsy nie grałem i nie zamierzam, także na ten moment SW TDG u mnie #1 jeśli chodzi o "czyste" deckbuildery (tzn. takie bez planszy i/lub innych mechanik).
Ja podobnie. Dla mnie SW TDG to po prostu lekutko nadbudowane star realmsy, ale z klimatem i ogólnie estetyką o tyle lepszą, że nigdy sam z siebie nie wyciągnę nawet star realmsów. Gra jest droższa, ale po ostatnich obniżkach (po których sam kupiłem) różnica jest na tyle niewielka, że dla mnie to jest po prostu znośny deal (dałem 90zł, a star realms można dostać za 50 parę).
AkitaInu pisze: ↑02 cze 2024, 10:23
Czy ktos wie czyvkoszulki z preorderu wystarczaja na zakoszulkowanie calej gry? Wyglada jakby ich bylo dosc malo tam
Apos pisze: ↑01 sie 2024, 13:15
Serce mówi "tak, kupuj", a rozum mówi "ograj lepiej podstawkę i inne gry z kolekcji".
Cena w sklepach będzie inna, jednak i tak dość dużo w porównaniu do pierwszej części.
SCD obu jest takie samo - 179,95zł, więc nie bardzo rozumiem to porównanie do pierwszej części. Ja poczekam na jakieś promki, ale raczej gra trafi do kolekcji.
Apos pisze: ↑01 sie 2024, 13:15
Serce mówi "tak, kupuj", a rozum mówi "ograj lepiej podstawkę i inne gry z kolekcji".
Cena w sklepach będzie inna, jednak i tak dość dużo w porównaniu do pierwszej części.
SCD obu jest takie samo - 179,95zł, więc nie bardzo rozumiem to porównanie do pierwszej części. Ja poczekam na jakieś promki, ale raczej gra trafi do kolekcji.
A to nie wiedziałem, że była aż taka wysoka. Grę w sklepie kupiłem za ok 90zł.