Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3031 times
- Been thanked: 2656 times
- Kontakt:
TMB Minis!
O
M
G!!!!!!!!
M
G!!!!!!!!
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- wrojka
- Has thanked: 269 times
- Been thanked: 274 times
Re: TMB Minis!
Spoiler:
btw. Black Friday w 2023 wypada 24 Listopada

Ostatnio zmieniony 25 sie 2023, 02:17 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
Re: Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)
Wygląda to fajnie, ale jestem przekonany, że zostanę przy żetonach. Przez te kilka lat, przez które poznawałem TMB, traktowałem żetony jako znakomitą alternatywę dla figurek. Mają świetne wizualizacje postaci, żetony życia pod żetonami postaci fajnie pokazują żywotność, świetnie to wszystko prezentuje się na macie. W burncycle na razie wciąż jestem przy żetonach, choć tam nie ma problemu z żetonami życia. W TMB dodanie figurek wymaga podstawek z ruchomym licznikiem życia. To może wyglądać świetnie, ale zmienia doświadczenie. Co jednak ze złolami? Jeśli już przechodzić na figurki, to tylko dla całości gry! Chyba że to wszystko, co napisałem wyżej nie ma większego sensu, bo figurki przewidziane zostały jako akcesorium kolekcjonerskie na półkę, a nie element gry... Paradoksalnie wtedy może kupię
BTW. Dart to ona i nie jeździ na jakiejś tam świni, tylko na Pigadillo, który jest dzikiem! #PrawdaoDartdlawrojka
BTW. Dart to ona i nie jeździ na jakiejś tam świni, tylko na Pigadillo, który jest dzikiem! #PrawdaoDartdlawrojka
- Koshiash
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 198 times
Kilka pokrak już od dłuższego czasu czeka u mnie na pomalowanie: https://www.dropbox.com/scl/fi/ltcn7py9 ... 8jkjq&dl=0
Oczywiście to nie CTG, a Thingverse: https://www.thingiverse.com/thing:5659907
Oczywiście to nie CTG, a Thingverse: https://www.thingiverse.com/thing:5659907
Ostatnio zmieniony 26 sie 2023, 18:17 przez Koshiash, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 608 times
- Been thanked: 553 times
Eeee, nope.
To jest tak samo potrzebny gadżet do tej gry jak olbrzymia mata pod mniejsze maty.
W burncycle figurki pomagają łatwiej zorientować się na planszy w jaką stronę skierowany jest strażnik (chociaz dalej jest to bardziej wizualne niż zbyteczne)
Tym razem portfel bezpieczny
To jest tak samo potrzebny gadżet do tej gry jak olbrzymia mata pod mniejsze maty.
W burncycle figurki pomagają łatwiej zorientować się na planszy w jaką stronę skierowany jest strażnik (chociaz dalej jest to bardziej wizualne niż zbyteczne)
Tym razem portfel bezpieczny

- Ayaram
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 870 times
Też jestem przeciwnikiem dodawania figurek gdzie popadnie.
Cały urok w grach figurkowych, dungeon crawlerach itp. są przepiękne figurki którymi oj można się nacieszyć
Cały urok w grach karcianych są karty i też w takim AH LCG wolę jak moją postać reprezentuje karta, a nie zamiennik w postaci figurki.
Cały urok w grach z żetonami są żetony i to one mają cieszyć.
No i myślałem, że to jest taki ich "gimmick", w końcu mają chip w nazwie i te żetony mają być gwiazdami na stole. No, bo wtedy w ogóle po co są chipy? karty reprezentujące postać, które jednocześnie wyznaczają kolejność w turze i żetony/trackery życia nie będą wtedy wygodniejsze? Tylko, że wtedy mamy grę pod kątem wizualnych jakich wiele. Cały clue dla mnie, że tam inicjatywa jest kością, życie żetonami - ot po to by jak najwięcej tam się bawić manewrując tymi kośćmi i żetonikami.
Cały urok w grach figurkowych, dungeon crawlerach itp. są przepiękne figurki którymi oj można się nacieszyć
Cały urok w grach karcianych są karty i też w takim AH LCG wolę jak moją postać reprezentuje karta, a nie zamiennik w postaci figurki.
Cały urok w grach z żetonami są żetony i to one mają cieszyć.
No i myślałem, że to jest taki ich "gimmick", w końcu mają chip w nazwie i te żetony mają być gwiazdami na stole. No, bo wtedy w ogóle po co są chipy? karty reprezentujące postać, które jednocześnie wyznaczają kolejność w turze i żetony/trackery życia nie będą wtedy wygodniejsze? Tylko, że wtedy mamy grę pod kątem wizualnych jakich wiele. Cały clue dla mnie, że tam inicjatywa jest kością, życie żetonami - ot po to by jak najwięcej tam się bawić manewrując tymi kośćmi i żetonikami.
- Ardel12
- Has thanked: 1363 times
- Been thanked: 2866 times
Sztony mają metalowy rdzeń, więc wystarczy by figurka miała magnes.
No właśnie! W bc zlolcow jest mało. Dwa zestawy figurek za 150 euro w sumie i mamy komplet. Tutaj by pokryć wszystko to dwukrotność by była mało. W dodatku powini wydać wszystkie postacie od razu, by nie skończyło sie, że część figurki ma a część nie. Co jak produkt jednak nie siadzie i nie zrobią reszty?
Dodatkowo moim zdaniem w bc figurki pasują kolorystycznie jak i materiałowo. Gramy robotami, więc to wszystko się zgrywa.
Co do kości statusów, to widzę sporo miejsca, jeśli figurkę damy na brzeg sztona.
Dla mnie na razie nie. Wygląda,.że tylko wydłuży setup i utrudni grę. Zero ułatwień, bo raczej nikt mi nie wmówi, że na tej mini planszy gubił niektóre postacie jak czasem zdarza się w bc.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Troche sztuczny problem stwarzacie - sztony gearlockow mozna polozyc obok planszy i na nich klasc kosci statusow, a figurki beda sobie ladnie hasac po niej
Burncycle "dodruk" figurek wjechal, a to zdecydowanie mniej popularna gra
Stawiam, ze pierwszy rzut pojdzie od reki - sam z checia kupie kolekcjonersko
Serio myslisz, ze sie to nie sprzeda? xdArdel12 pisze: ↑25 sie 2023, 09:07 Dwa zestawy figurek za 150 euro w sumie i mamy komplet. Tutaj by pokryć wszystko to dwukrotność by była mało. W dodatku powini wydać wszystkie postacie od razu, by nie skończyło sie, że część figurki ma a część nie. Co jak produkt jednak nie siadzie i nie zrobią reszty?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Dla mnie osobiście hard pass.
Rozumiem, że sporo osób to kupi, więc nie dziwię się, że coś takiego tworzą, ale jeśli chciałbym grać w grę z figurkami to mam do tego wiele innych tytułów plus bitewniaki.
Tutaj kupiły mnie sztony i żadnych figurek do nich, czy też na nich nie chcę.
Rozumiem, że sporo osób to kupi, więc nie dziwię się, że coś takiego tworzą, ale jeśli chciałbym grać w grę z figurkami to mam do tego wiele innych tytułów plus bitewniaki.
Tutaj kupiły mnie sztony i żadnych figurek do nich, czy też na nich nie chcę.

- Ardel12
A czego Ty nie kupisz xDjapanczyk pisze: ↑25 sie 2023, 09:28 Troche sztuczny problem stwarzacie - sztony gearlockow mozna polozyc obok planszy i na nich klasc kosci statusow, a figurki beda sobie ladnie hasac po niej
Serio myslisz, ze sie to nie sprzeda? xdArdel12 pisze: ↑25 sie 2023, 09:07 Dwa zestawy figurek za 150 euro w sumie i mamy komplet. Tutaj by pokryć wszystko to dwukrotność by była mało. W dodatku powini wydać wszystkie postacie od razu, by nie skończyło sie, że część figurki ma a część nie. Co jak produkt jednak nie siadzie i nie zrobią reszty?
Pewnie się rzucą ludki, TMB to już od dawna kolekcjonerstwo niż ogrywanie

-
Spoiler:
Pewnie się rzucą ludki, TMB to już od dawna kolekcjonerstwo niż ogrywanie

[/quote]
Ej No, chciałem napisać, że oczywiście jak najbardziej to jest ogrywanie, ale jak z tą kawą wyjechałeś i książka, hmm

Picie kawy zalewanej wodą z sibronu w kubku z bones ogrywając spotkanie wertując książkę o przeszłości patchesa - nowy wymiar grania

- japanczyk
- Moderator
Ten Kufel co sprzedawli troche za duzy na kawe jest 
Ale dodaje klimatu przy grze
Automaton of Shale jako book mnie strasznie rozczarowal - widzialem wspaniale zrobione tego typu skiazki, ta jest tylko przecietna

Ale dodaje klimatu przy grze

Automaton of Shale jako book mnie strasznie rozczarowal - widzialem wspaniale zrobione tego typu skiazki, ta jest tylko przecietna
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
To się nazywa "Americana"

Ja też raczej kupię dla celów kolekcjonerskich. Do Trove Chesta już się raczej nic nie wepchnie, a na pewno nie kilkanaście figurek.
-
Americana

Sibron - rzeka w Daelore
Ja na pewno odpuszczam, bo uwielbiam grać na żetonach i ta gra mnie kupiła właśnie tym, że nie ma figurek i wszystko przejrzyście widać.
Ale kolekcjonersko to się na pewno sprzeda.
-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 703 times
A ja ponarzekam
Ich znakiem rozpoznawczym był brak figurek i oryginalna alternatywa w postaci żetonów. Przyszedł sukces i trochę się psują...

- Nilis
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 498 times
Ja dopiero co wszedłem w TMB i gra również kupiła mnie sztonami co wcześniej wydawało mi się nie dorzeczne aby grać w grę W taki sposób. Dla mnie TMB i tak kosztuje majątek więc zestaw figurek to już obłęd ale gratka dla kolekcjonerów:)
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
- Gromb
- Has thanked: 931 times
- Been thanked: 412 times
No dobra, my tu pitu pitu, ale do rzeczy, bo pytanie od kilku postów wisi w powietrzu : kto orarnie zbiorowe tym razem? Aż chciałbym poprosić o to kilku userów, ale może nie mają ochoty na przygodę że Spiral po ostatnich przygodach Liska...
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- japanczyk
- Moderator
No nie oszukujmy sie, to sa kolekcjoinerskie rzeczy - robia metalowe wylewy za milion monet xD
-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 703 times
Mam tego świadomość, ale mam wrażenie, że "zdradzają" swoje DNA ;p
- kokosowy14
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 75 times
- sitfun
- Administrator
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 49 times
- Kontakt:
A tam zaraz zdrada DNA, to ewolucja jest
. Żetony mają metalowy rdzeń, figurki są metalowe, więc wszystko się zgadza
chyba wezmę, ale poczekam na cenę, czy nie okaże się zbytnio kolekcjonerska…
- Ardel12
Właśnie najpierw pomyślałem o dziecku, ally packu i choćby tych trollach. Niby gameplayowo blisko zeru, ale jednak coś tam to daje. A potem przebłysk ile rzeczy produkują, które nic a nic nie dają do gry. Książkę i wspomnianą matę sam kupiłem w ostatnim zamówieniu(mata, bo dwustronna i użyję jej w innych grach) a Automation chyba czysto z kolekcjonerskiego powodu i ciekawości(dzieciak pewnie się mój ucieszy).
Ja poczekam na cenę, obecnie nie. Chciałbym zobaczyć filmik z rozgrywki z nimi by ocenić. W dodatku pewnie wszystkich bohaterów nie wrzucą od razu, to jak to będzie wyglądać jak będę grał Boomer + jakikolwiek z najnowszych. Jeden z postacią drugi bez? To dopiero będzie głupio wyglądać. A z kolei zestaw samych bohaterów to...no właśnie, czy takie krocie kasy? Wszystkich postaci jest 18(nie wiem jak Lab rats liczyć czy oni mają osobne sztony i ile jest w Unbreakable - dałem, że 2)? No to jeden dodatek do bc ma ich więcej. 75 euro. Do tych 18 figurek jeszcze były pokazane zwierzaki, to w sumie robialne. Do tego dochodzą tyranci i przeciwnicy. Nie wiem jak Wam, ale jak jeszcze szukanie figurki dla bohatera i tyranta wygląda ok(raz na partię) to już wyszukiwanie wrogów...może być aż nazbyt upierdliwe(choć na razie tego nie pokazali).
Ale jak to na pólce by wyglądało

- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem o czym mowa, ja dostałem swoją zbiorówkę jako pierwszy na forum

Tak, będę robił grupówkę, ale liczę, że Kuba też i "zabierze mi" większość "wysyłkowiczów".
Powoli przymierzam się do zakupu podstawki i pytanie
a za ile teraz wychodzi najtaniej too many bones podstawka PL ? dalej w portalu z czyjąś zniżka ?
a za ile teraz wychodzi najtaniej too many bones podstawka PL ? dalej w portalu z czyjąś zniżka ?
Wydaje mi się że z Rebela, PDK 10% + jakiś kodzik 10% które często można zdobyć i wychodzi całkiem przyjemne ~580 PLN