Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 254 times
Been thanked: 645 times

Re: Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)

Post autor: walkingdead »

Wow.
Zagrałam dziś pierwszy raz. To nie była prosta sprawa, ponieważ zbierałam się do gry już od kilku dni, ale mam tak ciężki okres, że w sumie codziennie zasypiałam nad instrukcją. :wink: :mrgreen: Udało się dziś, ale nie mam pewności czy grałam dobrze, miałam nawet sporo wątpliwości. Co gorsza, nie wykorzystałam pewnie nawet w 20% możliwości, które oferują umiejętności gearlocków, ale...WOW.
Nie jestem jakaś wielce ograna (zasadniczo, trochę już jestem w planszówkach, ale poznaję ograniczoną liczbę gier, więc pewnie mam sporo braków w mechanikach), ale ta gra jest dla mnie bardzo odkrywcza. Zarówno w formie (ależ te sztony się elegancko maca!), jak i mechanicznie. Niuanse w zarządzaniu koścmi są niezwykle urzekające, a same zasady prowadzenia bitwy i tworzenia KB naprawdę dają ciary ekscytacji.
Jestem przekonana, że lepsze poznanie możliwości gearlocków znacząco podkręca rozgrywkę, więc mam nadzieję, ze przede mną wiele soczystych rozgrywek.
Cieszę się, że dałam się ponieść temu hype'owi, bo poznałam naprawdę kawał dobrej gry.
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1096 times
Been thanked: 501 times

Post autor: KurikDeVolay »

Obrazek
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 327 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

Mam TMB od ledwie 2-3 lat, moje top 3 solo i zawsze cieszy kiedy zdobywa kolejne rzesze fanów, teraz dzięki wersji PL. W sumie to czytając to wszystko czuję się jak "babcia" wsłuchująca się w ekscytację "wnuków" odkrywających coś co znam od "dawna". Tak mnie jakoś naszło, bo trochę "łezka się w oku kręci" jak widzę te posty świeżaków i wspominam moje odkrycie te parę lat temu :D
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

Fani TMB - sekta w sekcie :mrgreen:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
kolosm
Has thanked: 724 times
Been thanked: 103 times

Post autor: kolosm »

Dołączam do zachwytów !! Również jestem po kilku grach (głównie solo) i faktycznie gra daje masę frajdy z obcowaniem ze zbyt wieloma kośćmi 😁 Sporo fajnych decyzji, odkrywanie i kombowanie skilli jest mega satysfakcjonujące. Oj boję się , że na podstawce i tym jednym dodatku (pl) się absolutnie nie skończy :)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 264 times
Been thanked: 870 times

Post autor: Ayaram »

Się generalnie zdecydujcie :lol: Co prawda gram na najniższym poziomem trudności (2 żyćka i 1 pkt umiejętności na start) i Nob poszedł stosunkowo prosto, więc od razu zacząłem szukać błędów u siebie :wink: Nom poszedł bardzo gładko, tak samo Drellen i Mulmesh również w miarę bez większych problemów i przeszedłem do Gendricksa, może trochę w głupi sposób - zupełnie sobie niespoilując jego żetonu i karty do czasu potyczki z samym bossem, dojście do bossa w miarę łatwo, szybko i przyjemnie, więc odwracam żeton Gendricksa i...
Spoiler:
Bawiłem się dalej super, chociaż po tym pojedynku wiem już, że czeka mnie z tą grą duuuużo googlowania. Choćby dalej nie kumam jak się łączy zmęcznie i zatrucie przy wytrzymałości, czy dostajemy 1, czy jak w niektórych grach takie zmęcznie jest ponad wszystkim i zawsze wchodzi niezależnie od wszystkiego więc obrywamy za 1+1.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3033 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Taaaak, też pamiętam moje pierwsze rozgrywki w Too Many Bones. Kiedyś skończyłem grać, włączyłem telewizor, a tu jeden facet w okularach, w mundurze generała, ogłaszał stan wojenny.
Ayaram pisze: 27 maja 2024, 07:40 Choćby dalej nie kumam jak się łączy zmęcznie i zatrucie przy wytrzymałości, czy dostajemy 1, czy jak w niektórych grach takie zmęcznie jest ponad wszystkim i zawsze wchodzi niezależnie od wszystkiego więc obrywamy za 1+1.
To sobie przewiń wątek z zasadami, bo tam jest kopalnia wiedzy na temat zasad do TMB, i na te pytania też była udzielana odpowiedź. Mamy na forum naprawdę konkrenych speców, którzy zjedli zęby na tej grze.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
walkingdead
Been thanked: 645 times

Post autor: walkingdead »

Ja z Nomem przegrałam. :mrgreen:
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

To normalne że na niektórych kościach widać tak jakby naklejki...?
https://photos.app.goo.gl/6PRtXvoPETBnYVBJ7
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 983 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

SeekerKuba pisze: 29 maja 2024, 10:16 To normalne że na niektórych kościach widać tak jakby naklejki...?
Jeśli nie jest to Twój żart, tylko takie zakupiłeś, to zdecydowanie tak nie powinno być. Kości nie powinny mieć żadnych naklejek, zawsze były produkowane w technologii druku na gorąco. Chyba, że w polskiej edycji to standard?
krystek
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: krystek »

U mnie kostki są w porządku, ale na kartach tyranów mam "starty" nadruk i cyferki są ledwo widoczne.
Zobaczymy jak sklepy zaczną rozsyłać zamówienia, czy to pojedyncze egzemplarze czy cały nakład portalu tak ma.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

krystek pisze: 29 maja 2024, 11:17 U mnie kostki są w porządku, ale na kartach tyranów mam "starty" nadruk i cyferki są ledwo widoczne.
Zobaczymy jak sklepy zaczną rozsyłać zamówienia, czy to pojedyncze egzemplarze czy cały nakład portalu tak ma.
Juz pisal ktos wyzej, ze to celowy zabieg i caly naklad tak ma
Awatar użytkownika
qreqorek
Has thanked: 214 times
Been thanked: 631 times

Post autor: qreqorek »

japanczyk pisze: 29 maja 2024, 11:22
krystek pisze: 29 maja 2024, 11:17 U mnie kostki są w porządku, ale na kartach tyranów mam "starty" nadruk i cyferki są ledwo widoczne.
Juz pisal ktos wyzej, ze to celowy zabieg i caly naklad tak ma
Static czy Gale z ostatniego Gamefounda też tak mają, czyli angielskie wersje sprzed roku.
SeekerKuba

bajbaj pisze: 29 maja 2024, 11:07
SeekerKuba pisze: 29 maja 2024, 10:16 To normalne że na niektórych kościach widać tak jakby naklejki...?
Jeśli nie jest to Twój żart, tylko takie zakupiłeś, to zdecydowanie tak nie powinno być. Kości nie powinny mieć żadnych naklejek, zawsze były produkowane w technologii druku na gorąco. Chyba, że w polskiej edycji to standard?
Na żółtyych i czerwonych jest to zdecydownie mniej widoczne lub nie ma tego efektu wcale.
Dorzuciłem pare fotek do albumu.
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 983 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

qreqorek pisze: 29 maja 2024, 11:50
Static czy Gale z ostatniego Gamefounda też tak mają, czyli angielskie wersje sprzed roku.
U mnie nie! Aż zerknąłem na Statica, którym ostatnio grałem i ... wszystko "po staremu".
SeekerKuba pisze: 29 maja 2024, 11:59
Spoiler:
Na żółtyych i czerwonych jest to zdecydownie mniej widoczne lub nie ma tego efektu wcale.
Dorzuciłem pare fotek do albumu.
A może to mała niedoróbka produkcyjna związana np. ze zbyt niską temperaturą przenoszenia nadruku, zbyt krótkim czasem etc.?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2024, 12:21 przez bajbaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
qreqorek
Has thanked: 214 times
Been thanked: 631 times

Post autor: qreqorek »

bajbaj pisze: 29 maja 2024, 12:17
qreqorek pisze: 29 maja 2024, 11:50
U mnie nie! Aż zerknąłem na Statica, którym ostatnio grałem i ... wszystko "po staremu".
Przyjrzyj się uzbrojonym okiem. W codziennym graniu absolutnie tego nie widać, ale gdy powiększysz widok i podsuniesz go kilka centymetrów od oczu, to można dojrzeć. Nie na wszystkich, ale na niektórych tak.
venomik
Has thanked: 319 times
Been thanked: 318 times

Post autor: venomik »

Po ilu partiach to? :o
SeekerKuba

przed pierwszą :D
venomik
Has thanked: 319 times
Been thanked: 318 times

Post autor: venomik »

Żartujesz teraz, prawda? :o
Moje kości po kilku latach, stu rozgrywkach, mimo totalnego braku dbania o nie (latają sobie luzem po pudełku) są w normalnym stanie.
SeekerKuba

podejrzewam że jak już pisal kolega wcześniej, coś w procesie produkcji poszło nie tak.
PS Tylko moja kopia portalowa tak ma?
DrMorphine

Post autor: DrMorphine »

Moje też tak mają, przy tym są w pełni czytelne, nie poprzecierane, ale widać jakby była naklejka na niektórych. Czy to podstawa do reklamacji/ wysłania zamienników od CTG? Generalnie nie przeszkadza to w niczym, drobne widoczne obwódki.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2024, 17:38 przez DrMorphine, łącznie zmieniany 1 raz.
Golfang
Been thanked: 324 times

Post autor: Golfang »

ja tam nie wiem o co Wam chodzi. Fajnie że producent sprzedaje od nowości grę już zużytą - przynajmniej nie muszę się wstydzić że mam grę i w nią nie gram. Nikt mi nie zarzuci, że snobistycznie kupiłem grę ale w nią nie gram.
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 264 times
Been thanked: 870 times

Post autor: Ayaram »

Nie tak rzucające się w oczy, ale owszem nie jest to jakby jednolita kość, tylko ślad jakby naklejki jest. Tylko, że googlując szybko to w wersji angielskiej wygląda to podobnie jak u mnie:
Spoiler:
SeekerKuba

CTG w sprawie tych "naklejek" odpisało że tak ma być, a w razie problemów z komponentami, żeby nie kontaktowiać się z nimi tylko bezpośrednio z ich partnerami którzy lokalizują tytuł.
Spoiler:
Klopsik1985

Post autor: Klopsik1985 »

Jak to są „water decals” to trochę słabo, wszędzie pisali o heat transfer, trwałość będzie raczej słaba, u mnie po jednej rozgrywce niektóre kości ataku są już lekko zużyte:(

Obrazek
ODPOWIEDZ