Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
radarek
Has thanked: 28 times
Been thanked: 117 times

Re: Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)

Post autor: radarek »

SeekerKuba pisze: 19 cze 2024, 21:38 Podkleiłem wydruk na papierze 300g folią od tyłu.
Pod jakim hasłem szukać takiej foli?
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

np folia do druku laserowego na tył i oracał matowe na przód
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

Cały czas biję się z myślami, czy wchodzić w to, czy nie. Jest w tej grze jakiś aspekt przygodowy, czy tylko i wyłącznie jest to gra taktyczna? Lubię budować postać, ale ubierając ją w zdobywane przedmioty, tutaj widzę, że talia itimków jest mierna, ledwie 60 kart. Taką taktyczną grą która czeka u mnie na sell są szczęki lwa. Boję się, że z tym może być podobnie.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 623 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

litk pisze: 20 cze 2024, 10:03 Cały czas biję się z myślami, czy wchodzić w to, czy nie. Jest w tej grze jakiś aspekt przygodowy, czy tylko i wyłącznie jest to gra taktyczna? Lubię budować postać, ale ubierając ją w zdobywane przedmioty, tutaj widzę, że talia itimków jest mierna, ledwie 60 kart. Taką taktyczną grą która czeka u mnie na sell są szczęki lwa. Boję się, że z tym może być podobnie.
Jeśli chcesz więcej przygody możesz śmiało poczekać na Elder Scrolls. Będą w niej elementy TMB, ale sama rozgrywka jest nieco inna. Więcej eksploracji i scenariusze będą się składać z kilku rozgrywek.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Post autor: manicminer »

Dokładne, TMB jest raczej grą nastawioną na walkę i rozwój postaci.
Elder Scrolls ma być nastawiony na przygodę, trochę taki Hexplore IT w kostkowym wydaniu.
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

manicminer pisze: 20 cze 2024, 10:18 Dokładne, TMB jest raczej grą nastawioną na walkę i rozwój postaci.
Elder Scrolls ma być nastawiony na przygodę, trochę taki Hexplore IT w kostkowym wydaniu.
Dodatki niczego w tej kwestii nie zmieniają, nie dodają kart do talii przedmiotów? Czy dodatki to zwyczajnie więcej tego samego, czyli postaci?

A czy The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era to będzie dostępne w retailu, wiadomo kiedy? Na stronie portalu nawet nie ma tej pozycji w zapowiedziach.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

litk pisze: 20 cze 2024, 10:28 Dodatki niczego w tej kwestii nie zmieniają, nie dodają kart do talii przedmiotów? Czy dodatki to zwyczajnie więcej tego samego, czyli postaci?
Age of Tyranny wprowadza mini kampanię, która łączy rozgrywki w serię, ale nadal mamy ten sam model rozgrywki. Są dodatki z kolejnymi wydarzeniami, jest więcej złoli. Kolejne podstawki wprowadzają jakieś nowe mechaniki, dodają przedmioty i wydarzenia, ale osobiście staram się tego nie łączyć. Zmiany są innego rodzaju – nowe typy wrogów, dodatkowe pola poza planszą (płyniemy tratwą w Undertow), pola planszy zamieniające się w lawę (Unbreakable). Rdzeń rozgrywki natomiast pozostaje ten sam – to mniej przygoda, a bardziej boss battler z rozwojem postaci.
A czy The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era to będzie dostępne w retailu, wiadomo kiedy? Na stronie portalu nawet nie ma tej pozycji w zapowiedziach.
Nie śledzę polskiego wydania, bo mam wsparte angielskie. Gra będzie, nie wiem jak Portalowi poszło z tłumaczeniem. Czy już wysłali do CTG czy jeszcze nad tym pracują. Na pewno otworzą przedsprzedaże jak będa mieli już jakieś wstępne wieści kiedy gra się może pojawić. Angielska miała być dostarczana w październiku tego roku, ale z tego co widzę to PM ma być otwarty do początku września, więc nie wiem na ile to aktualne. Wersje językowe miały być najwcześniej pół roku później.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Zaan84 »

CTG dopiero kończy prace nad instrukcją do Elder Scrolls i księgami krain, sami zaczną druk EN a inne wersje dopiero będą tłumaczone. Troche tego jest bo sama instrukcja to 100 stron. Tak wiec mozna przyjąć że wersja EN to późna jesień tego roku, natomiast PL najwcześniej lato 2025.
Odnośnie pytania, to TMB to seria potyczek ze złolami, niby są karty wydarzeń ale to randomowe rzeczy, które nie tworzą jakiejś spójnej historii.
venomik
Has thanked: 319 times
Been thanked: 318 times

Post autor: venomik »

litk pisze: 20 cze 2024, 10:03 Cały czas biję się z myślami, czy wchodzić w to, czy nie. Jest w tej grze jakiś aspekt przygodowy, czy tylko i wyłącznie jest to gra taktyczna? Lubię budować postać, ale ubierając ją w zdobywane przedmioty, tutaj widzę, że talia itimków jest mierna, ledwie 60 kart.
Polecałbym raczej spróbować u kogoś niż kupować w ciemno. Akurat dość często widzę w sieci wpisy, że ktoś szuka kogoś do rozgywki, więc jesli mieszkasz w dużym mieście albo obok, to powinno się udać.
Co do samej rozgrywki to... jak my piszemy, że to gra bardzo faktyczna, to mamy w domyśle zaznaczone, że jest bardzo taktyczna jak na grę, gdzie rzuca się cały czas wielką liczbą kości i losowość determinuje wszystko. Ale z drugiej strony to nie są szachy albo go. Zwłaszcza jak już czowiek troche sie z grą obezna i będzie potrafił szybko przejść przez rozgrywkę.
Co do przedmiotów - 60 różnych itemów to nie jest tak mało. Ale oczywiscie sama gra stoi bardziej umiejętnościami niż przedmiotami i są one w większości bardzo podstawowe. Rzadko kiedy jest jakiś efekt 'wow, ale fajne, zbuduję postać dookoła tego'.
litk pisze: 20 cze 2024, 10:28 Dodatki niczego w tej kwestii nie zmieniają, nie dodają kart do talii przedmiotów?
Samodzielne podstawki (Undertow, Unbreakable) 'dodają' nowe przedmioty. Dałej w cudzysłów, bo mieszanie elementów w TMB bywa czasem kłopotliwe. Grając wydarzenia z podstawki to niektóre przedmioty z undertow będą bezużyteczne, bo odnoszą się do konkretnych elementów występujących tylko później.
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 94 times
Been thanked: 718 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

Barolek nagrał materiał, w którym pokazuje rozgrywkę solo grając postacią Ghillie:
Too Many Bones solo + Ghillie
Dodatkowo przypomnę, że swego czasu nagraliśmy też rozgrywkę dwuosobową.
Może kogoś zainteresują materiały.
Too Many Bones - rozgrywka dwuosobowa + recenzja
Awatar użytkownika
BigBadSheep
Has thanked: 26 times
Been thanked: 11 times

Post autor: BigBadSheep »

Dzień dobry,

Mam taki zestaw z GF "Podstawka + Age of Tyranny + 40 Days + Ghillie + żetony Premium"

Chciałbym jutro zredukować grę z półki wstydu i ja w końcu rozłożyć. Od czego powiniem zacząć?

Podstawka + żetony premium?
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 983 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

BigBadSheep pisze: 08 lip 2024, 23:28 Dzień dobry,

Mam taki zestaw z GF "Podstawka + Age of Tyranny + 40 Days + Ghillie + żetony Premium"

Chciałbym jutro zredukować grę z półki wstydu i ja w końcu rozłożyć. Od czego powiniem zacząć?

Podstawka + żetony premium?
Właśnie tak! Niczego więcej na początek nie potrzebujesz, a dodatkową radość będziesz mógł sobie dawkować, dołączając kolejne dodatki.

Miej tylko na uwadze złożoność gearlocków. W mojej opinii najprostszy do grania z podstawki jest Patches, trochę bardziej złożeni to Pickett i Boomer, najbardziej złożonym jest Tantrum.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 869 times

Post autor: Ayaram »

A ktoś bardziej doświadczony w temacie true solo może się wypowiedzieć bardziej konkretnie na temat balansu?
tzn. czy każdym gearlockiem da się pokonać każdego bossa; a może są jacyś co znacznie odstawiają na solo? czy 2gą stronę każdy na gendricksa stosuje jakies home rule bo się nie da?

Lubię ogrywać gry na zasadzie "każdym - wszystko" i zastanawiam się ile to ma sens w TMB.
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Ayaram pisze: 09 lip 2024, 07:00 A ktoś bardziej doświadczony w temacie true solo może się wypowiedzieć bardziej konkretnie na temat balansu?
tzn. czy każdym gearlockiem da się pokonać każdego bossa; a może są jacyś co znacznie odstawiają na solo? czy 2gą stronę każdy na gendricksa stosuje jakies home rule bo się nie da?

Lubię ogrywać gry na zasadzie "każdym - wszystko" i zastanawiam się ile to ma sens w TMB.
Poza Dartem praktycznie każdym gearlockiem dasz radę wszystkich pokonać. Niekoniecznie każdy na tym samym poziomie trudności. Tylko Dart tutaj odstaje, ale jest to klasa typowo wspierająca, która robi robotę, ale sama nie pociągnie przygody.
Awatar użytkownika
qreqorek
Has thanked: 214 times
Been thanked: 631 times

Post autor: qreqorek »

Ayaram pisze: 09 lip 2024, 07:00 A ktoś bardziej doświadczony w temacie true solo może się wypowiedzieć bardziej konkretnie na temat balansu?

Możliwe że np. Boomer będziesz musiał zrobić z 5 podejść do niektórych Tyranów, ale się da. Minusem grania True Solo jest to, że trzeba się niestety skoncentrować mocno na rozwinięciu zwykłego ataku, zamiast bawić się Umiejętnościami i Profesjami danego Gearloka.
Piter1991
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Piter1991 »

Przed pierwszą rozgrywką, pytanie do bardziej doświadczonych zawodników.
Jak złożyć pierwszą drużynę dla rozgrywki 3 osobowej oraz jakiego bossa polecacie na początek aby rozgrywka była ciekawa i w miarę przyjazna do obsługi.
Posiadam komplet PL.
Z góry dziękuję za sugestie :)
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Mulmesh -> picket, patches, boomer.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
Kajdi
Has thanked: 52 times
Been thanked: 81 times

Post autor: Kajdi »

Ja bym chyba wybrał team Tantrum + Patches + Ghillie, a na tyranta Mulmesh albo Drellen. W każdym razie nie idźcie na Noma - on ma najnudniejszy design bossa w grach ever (HP sponge), a w dodatku walczy się z nim na solo, więc część graczy będzie się nudzić.
hjk61
Has thanked: 29 times
Been thanked: 59 times

Post autor: hjk61 »

Spoiler:
Patches+Picket+Boomer/Ghillie. Prosta w obsłudze kompozycja. Choć osobiście nie przepadam za Boomer, bo jest szczególnie podatna na niefart przy rzucaniu jej kośćmi.
Co do tyrana. Nie grałem przeciwko wszystkim jeszcze, ale Drellen wydaje się dość dobrym wyborem na start
Largo
Has thanked: 161 times
Been thanked: 125 times

Post autor: Largo »

TMB dopiero poznaję ale zakupiłem dodatek ghillie i na żetonie postaci mam gwiazdki po obu stronach. Tak powinno być? W podstawce są tylko po jednej stronie
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Largo pisze: 23 lip 2024, 09:04 TMB dopiero poznaję ale zakupiłem dodatek ghillie i na żetonie postaci mam gwiazdki po obu stronach. Tak powinno być? W podstawce są tylko po jednej stronie
W podstawce z tego co kojarzę są też po obu stronach. Jedna zwykła, a druga ulepszona z gwiazdkami.

EDIT: Człowiek wstaje niewyspany i tak jest... Oczywiście jest źle, po jednej stronie tylko gwiazdki. Przeczytałem, że masz twarz postaci na obu stronach, a nie gwiazdki. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2024, 11:35 przez Hardkor, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3030 times
Been thanked: 2656 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Largo pisze: 23 lip 2024, 09:04 ghillie i na żetonie postaci mam gwiazdki po obu stronach. Tak powinno być?
Nie, tak nie powinno być. Gwiazdki mają być tylko z jednej strony, reklamuj.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
hjk61
Has thanked: 29 times
Been thanked: 59 times

Post autor: hjk61 »

Largo pisze: 23 lip 2024, 09:04 TMB dopiero poznaję ale zakupiłem dodatek ghillie i na żetonie postaci mam gwiazdki po obu stronach. Tak powinno być? W podstawce są tylko po jednej stronie
W jakimś wątku, pewnie tym dotyczącym wydania TMB przez Portal przewinął się temat braku gwiazdek na żetonie Ghilli.
Mój był poprawnie wydany, ale na sto procent nie tylko u Ciebie ten błąd się pojawił
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 983 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

hjk61 pisze: 23 lip 2024, 11:20
W jakimś wątku, pewnie tym dotyczącym wydania TMB przez Portal przewinął się temat braku gwiazdek na żetonie Ghilli.
Mój był poprawnie wydany, ale na sto procent nie tylko u Ciebie ten błąd się pojawił
Reklamowanie komponentów w grach CTG to niestety chleb powszedni. Musiałem reklamować już kości ataku i obrony do TMB, podstawowe kości (niebieskie) w burncycle, premium żetony HP do Hoplo i brak jednego żetonu w Hoplo:R. Tylko w Cloudspire nie musiałem:-) Za każdym razem otrzymałem poprawione komponenty. Mam nadzieję, że Portal będzie działał choćby podobnie sprawnie jak CTG dla wersji anglojęzycznych.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

bajbaj pisze: 23 lip 2024, 11:29 Reklamowanie komponentów w grach CTG to niestety chleb powszedni. Musiałem reklamować już kości ataku i obrony do TMB, podstawowe kości (niebieskie) w burncycle, premium żetony HP do Hoplo i brak jednego żetonu w Hoplo:R. Tylko w Cloudspire nie musiałem:-) Za każdym razem otrzymałem poprawione komponenty. Mam nadzieję, że Portal będzie działał choćby podobnie sprawnie jak CTG dla wersji anglojęzycznych.
To jakoś pechowo trafiasz. Ja mam co prawda „tylko” wszytsko co wyszło do TMB, ale nic nie musiałem reklamować. Na jednym żetonie miałem krzywo naklejkę i myślałem że będę to reklamować ale poprawiłem we własnym zakresie.
Reklamowałem za to kość do 20 Strong, ale tu po prostu kawałek się odłupał. Z reklamacja nie było problemu.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
ODPOWIEDZ