Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Re: Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)
Poprosić człowieka, który ma takowy by ci coś kupił. Oczywiście chodzi o lojalnościowy. innej opcji nie ma

Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Lubię przygodowki i chętnie pograłbym w coś nieszablonowego ale z ciekawą mechaniką rozbudowy postaci, dużą asymetrią w klasach postaci i walką, która jest małą łamigłówką. Czy TMB jest taką grą? Pytam, bo gra swoje kosztuje i tu nie płacimy za figurki dlatego zastanawia się, czy jest warta swojej ceny?
jestMoonday pisze: ↑21 sty 2023, 15:47 Lubię przygodowki i chętnie pograłbym w coś nieszablonowego ale z ciekawą mechaniką rozbudowy postaci, dużą asymetrią w klasach postaci i walką, która jest małą łamigłówką. Czy TMB jest taką grą? Pytam, bo gra swoje kosztuje i tu nie płacimy za figurki dlatego zastanawia się, czy jest warta swojej ceny?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Jiloo
- Has thanked: 623 times
- Been thanked: 531 times
- Kontakt:
Na pewno jest nieszablonowa, ma ciekawe machaniki, a każdej postaci musisz się uczyć od nowa. A dodatkowo postaci buduje się inaczej pod grę wielosobową i pod solo.Moonday pisze: ↑21 sty 2023, 15:47 Lubię przygodowki i chętnie pograłbym w coś nieszablonowego ale z ciekawą mechaniką rozbudowy postaci, dużą asymetrią w klasach postaci i walką, która jest małą łamigłówką. Czy TMB jest taką grą? Pytam, bo gra swoje kosztuje i tu nie płacimy za figurki dlatego zastanawia się, czy jest warta swojej ceny?
Najlepiej jest spróbować, bo faktycznie wydatek nie mały. Ja ja miałem możliwość pogrania zanim zainwestowałem. Pograłem 10 razy, potem z rok się zbierałem żeby kupić swoją kopie. Wreszcie w marcu 22 kupiłem podstawkę i kilka dodatków. Potem kolejne, teraz czekam na Unbreakable.
- wrojka
- Has thanked: 269 times
- Been thanked: 274 times
Jedna z bardziej zakręconych przygodówek. Większość encounterów dziennych ma w sobie jakiś mniejszy lub większy twist, który zmienia zwykłą walkę w coś ciekawszego (most z trupów! most z trupów!)
Każdy gearlock jest diametralnie odmienny (asymetria bliżej Spirit Island/Roota niż 17 postaci z Gloomhaven). Każdy ma 4 drzewka rozwoju, i jak ktoś wspomniał w poście wyżej, pod solo/duo gra się nieco inaczej niż w full squadzie. Jedyne na co lekko narzekam to ta konieczność równoległego rozwoju base statów i dobierania nowych skilli. Chciałbym więcej skilli

Przeciwnicy mają różne efekty i występują w różnym towarzystwie (SU&SD słusznie wytknęli, że nie patrzy się na obrazki potworów, tylko że są 'Thick Skin' + 'Engulf 2' :d). Często masz jakieś plany kogo ubić najpierw, ale urok TMB leży w tym, że sporo planów nie wypala, ale jakoś do końca rundy się je jednak realizuje w nieoczekiwany sposób. Coś jak poślizgnięcie się na skórce od banana i wbicie topora w czerep przeciwnika. Są tury gdzie się puszcza jakieś fajne combosy, ale są tury gdzie wyrzucasz 3 kości i z podkulonym ogonem czekasz na kolejną turę. Łamigówka często leży w dostrzeżeniu jakiegoś elementu (skill, backup plan albo item który pomoże nam dobić przeciwnika przed jego ruchem)
-
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 48 times
Wyhaczyłem za 780zl podstawka+ dodatek, problem tylko z żetonami premium, ale mam nadzieję, że gdzieś uda mi się je dostać bez drogiej wysyłki. Kosztują 25$ w zagranicznych sklepach.
Na jakich zasadach pomagacie sobie tutaj nawzajem z kupnem planszówek przez kogoś z dużym rabatem? Opiera się to całkowicie na zaufaniu?
Na jakich zasadach pomagacie sobie tutaj nawzajem z kupnem planszówek przez kogoś z dużym rabatem? Opiera się to całkowicie na zaufaniu?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, 18:20 przez flissak, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi się TMB kojarzy jako taki mix turowego RPGa z rozwojem postaci jak w Diablo, unikalna na swój sposób mechanika pochłania w całości. Szczerze polecam, jeśli cena nie jest problemem, nie pożałujecie wyboru. 

- garg
- Has thanked: 1753 times
- Been thanked: 1259 times
Dokładnie tak

Po prosty środowisko zaawansowanych graczy nie jest wcale tak duże, a ludzie wbrew pozorom nie są tacy anonimowi, jak by się niektórym wydawało

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- Jiloo
- Has thanked: 623 times
- Been thanked: 531 times
- Kontakt:
Tak, sam korzystałem ze zniżek od innych oraz pomagałem ludziom w zakupach. Zawsze wszytsko sprawnie i bezproblemowo. Z takim zakupem nie ma problemu, bo np. jeśli pomagam komuś to składam zamówienie na dane kupującego, a płatność wybieram jako przelew na konto sklepu, wiec kupujący płaci bezpośrednio, a nie do mnie.
W sumie więcej zaufania wymaga udział w grupówkach, ale brałem udział w kilku oraz organizowałem kilka małych i nigdy nie było żadnych niesnasek. Tak jak już napisał garg – my tu sobie pomagamy, a nie próbujemy oszwabić

Gdy patrzę na materiały o TMB, które przygotował Portal, niemające wiele wspólnego ze składnią języka polskiego i wyglądające jak kiepskie maszynowe tłumaczenie, to jestem pełen obaw...
Piszmy do nich, żeby nie szli tą drogą. Ja napiszę.
Ogólnie w moim odczuciu na tym forum ciężko o jakiś przekręt - to nie Facebook. Sprzedawałem i kupowałem za kupę kasy, np. Legendary Marvel kupiłem za około 2000 złotych "na gębę" i nie myślałem nawet, że ktoś mnie oszuka. Jeszcze się nie zawiodłem i myślę, że się nie zawiodę

A w temacie TMB:
Czy myślicie, że Portal przeniesie do wersji PL to, co w wersji angielskiej jest ukryte i czego trzeba szukać?

Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
-
- Has thanked: 319 times
- Been thanked: 318 times
Kiedyś byłem przekonany, że Gloomhaven nie ma sznas na polskie wydanie. Ale się udało. I wtedy pomyślałem, że z gier, które posiadam, chyba tylko już Too many bones nie ma najmniejszej opcji na polską edycję. A i tutaj się myliłem 
Chyba polski rynek się rozwinął bardziej niż podejrzewam. Oby się udało i gra się przyjęła.
Generalnie to posiadając juz ładnych parę pudełek TMB i planując dokupic większość - wciąż się jaram polską wersją
Dużo łatwiej będzie kogoś wciągnąć w świat tej gry, bo nawet jak ktos znał całkiem nieźle angielski to jednak przy tej ilości tekstu przeglądanie arkusza bywało wciąż problematyczne/czasochłonne. A przecież nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby sobie taki Venomik wbił do posiadacza polskiej edycji* zabierając ze sobą matkę i kostki Stanzy, aby pokazać prawdziwą potęgę bardów
Czekam na info o jakości tłumaczenia i jeśli będzie dobre to biorę wszystko po polsku też.
Ogólnie nie cierpię łączenia różnych wersji językowych. Grałem sobie angielskim duchem u kolegi, co miał polską wersję Spirit Island i jak tylko dokupiłem pierwszą polską kartę to rozgrywka zaczęła mnie mocno irytować. Na szczęście w TMB ma się 'swój świat' od początku do końca

Chyba polski rynek się rozwinął bardziej niż podejrzewam. Oby się udało i gra się przyjęła.
Generalnie to posiadając juz ładnych parę pudełek TMB i planując dokupic większość - wciąż się jaram polską wersją

Dużo łatwiej będzie kogoś wciągnąć w świat tej gry, bo nawet jak ktos znał całkiem nieźle angielski to jednak przy tej ilości tekstu przeglądanie arkusza bywało wciąż problematyczne/czasochłonne. A przecież nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby sobie taki Venomik wbił do posiadacza polskiej edycji* zabierając ze sobą matkę i kostki Stanzy, aby pokazać prawdziwą potęgę bardów

Czekam na info o jakości tłumaczenia i jeśli będzie dobre to biorę wszystko po polsku też.
Ogólnie nie cierpię łączenia różnych wersji językowych. Grałem sobie angielskim duchem u kolegi, co miał polską wersję Spirit Island i jak tylko dokupiłem pierwszą polską kartę to rozgrywka zaczęła mnie mocno irytować. Na szczęście w TMB ma się 'swój świat' od początku do końca

Spoiler:

Swoją drogą, tak czytałem ten temat tutaj i oczywiście jeszcze nie mam gry, ale... o co chodzi z tymi całymi zagadkami? To jest coś z pudełka? Ze strony internetowej?

Najogólniej pisząc (w stylu Ghilliego z CTG) i nie spojlerując: teoretycznie rzecz biorąc, mogłoby być tak, ze gdzieś w grach mogłyby być ukryte jakieś informacje, które mogłyby być kluczem do serii zagadek. Teoretycznie, bo nie wiemy, czy tak jest, choć oczywiście mogłoby być, gdyby było...
Spoiler:
-
- Has thanked: 319 times
- Been thanked: 318 times
Busted!
Mam nadzieję, że nie muszę teraz przepraszać?

W sumie aż jestem ciekaw co napisałem.
- Yuri
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 1393 times
Sam na Portalu z tego co widzę mam zakupów na >50.000zł. Lwia część dla ludzisków z Forum, a na żywo nie spotkałem nigdy stąd nikogo

Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1643 times
- Been thanked: 1827 times
Ja przestrzegłbym przed takim generalizowaniem. Może i na forum jest nieźle, ale na Facebooku na grupach sprzedażowych planszówek co i raz zdarzają się afery.
- Yuri
Może faktycznie nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo "planszówkowy świat" to w znaczeniu to Forum. Większości nicków nie miałbym poru wysłać cokolwiek na powyższej zasadzie. Co do FB pełna zgoda. Tam raczej nie ma komfortu zaufania jak tutaj.
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 2 times
No właśnie mam nadzieję, że pomożesz mi w zamówieniu z portalu ze zniżką

Porównując zniżkę z aleplansz (771 zł) vs portal (850 zł) to chyba lepiej dopłacić za monety i mapkę?
- Yuri
Nie ma sprawy, już ich parę dziś ludziom zamawiałem

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3029 times
- Been thanked: 2654 times
- Kontakt:
Proszę dalszą rozmowę o rabatach, zniżkach i zamówieniach grupowych, przenieść na priv.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- sliff
- Has thanked: 366 times
- Been thanked: 422 times
Patrząc po cenach to niestety, dla osób z ulicy kóre chciałby wejść w TMB, a nie mają wybitych zniżek to oferta jest żadna.
Cena SCD w polsce większa niż u oryginalnego wydawcy. "Promocyjna" cena w aleplanszówkach 703,95 zł, "SCD" 849,95 zł.
Cena/SCD na stronie CTG €149.95x ~4,72 = 707,65. Wiadomo że trzeba doliczyć jeszcze wysyłkę, ale z drugiej strony nie ma ryzyka problemów z tłumaczeniem i przedwczesnej śmierci linii.
Także wydaje się sensownej dopłacić te kilka euro i mieć dostęp do wszystkich promek i dodatków niż teraz czekać rok, a potem czekać 'aż sprawdzimy czy gra się przyjmie' żeby dostać kolejne dodatki.
Cena SCD w polsce większa niż u oryginalnego wydawcy. "Promocyjna" cena w aleplanszówkach 703,95 zł, "SCD" 849,95 zł.
Cena/SCD na stronie CTG €149.95x ~4,72 = 707,65. Wiadomo że trzeba doliczyć jeszcze wysyłkę, ale z drugiej strony nie ma ryzyka problemów z tłumaczeniem i przedwczesnej śmierci linii.
Także wydaje się sensownej dopłacić te kilka euro i mieć dostęp do wszystkich promek i dodatków niż teraz czekać rok, a potem czekać 'aż sprawdzimy czy gra się przyjmie' żeby dostać kolejne dodatki.