PanFantomas pisze: ↑22 lip 2020, 20:24
Mam / miałem sporo gier w kolekcji. Wiele z nich ma elementy, które pewnie nie są niezbędne. Zwłaszcza gry figurkowe. Czy w "Nemesis" niezbędne są figurki? Czy w "Na skrzydłach" potrzebne są kolorowe jajka i karmnik? Czy w "Parks" muszę mieć drewniane i metalowe znaczniki i insert drogiej firmy? Odpowiedź brzmi "NIE". Ale te elementy stanowią integralną część tych gier. Pewnie bez nich te gry byłyby tańsze ale też bez nich nie byłyby tymi samymi grami. Wchodzimy w trochę bezsensowną dyskusję nad tym czy gra jest za droga i czy może być tańsza. Można o tym gadać przy większości dzisiejszych gier z KS.
Bardzo schodzisz z tematu, ale odpowiedź brzmi nie z innych powodów - w Nemesis figurki obcych są integralną częścią gry i klimatu jaki tworzy. I mogę to powiedzieć o jakichś 70% euro. Mechanika wspoltworzy klimat.
Czy Wingspan jest potrzebny karmnik i jajka? Nie. Bez tego czy z tym ta gra po kilku rozgrywkach bedzie tak samo slaba niewazne ile bys tam ulepszaczy wrzucił. Parks tym bardziej - gametrayz jest fajnym ulepszeniem, ale w żaden sposob nie podnosi to jakosci takiej sobie gry i na pewno nie jest jej integralna czescia.
TMB mogłoby być zarówno lepszą jak i tańszą grą bez tych Chipów - lepsza bo ejstem pewien, ze daloby sie znaleźć rozwiazanie bardziej czytelne, tansza, bo wiekszosc ceny gry to cena tych zetonow.
Czy to źle? Szczerze wolę to niż kolejny tytuł z kilogramami plastiku. Ich gry są przez to charakterystyczne, mają swój styl. A że drogie? Dziś cena $130 nie jest już jakimś kosmosem, patrząc na wiele gier z KS w tym roku.
Tak, to źle pod takim kątem, że design dostosowuje się do wykonania, a nie wykonanie do designu gry. 130$ to wciaz cholernie drogo. 130$ to ceny gier z toną plastiku, figurek i zazwyczaj dodatkiem lub dwoma.
Z TMB mam trochę wrażenie, że jest jak z Apple

Gdzie nie pojawia się informacja o ich telefonie, od razu wyskakuje X osób pisząc że to lipa, dno, drożyzna i badziew. A jakoś mnóstwo konsumentów jest zadowolona. Tak jak z TMB. Jak tylko wstawiam na polskich grupach na FB zdjęcia, to od razu komentarze że drogie i do bani. Oczywiście komuś może się gra nie podobać. Wiem, że BGG to żaden wielki wykładnik. Jednak ocena 8,5 i 58 miejsce "overall" z powietrza się nie wzięło

"Miliony much nie może się mylić"
Pozycja na bgg o niczym nie świadczy - są rewelacyjne gry za 1000 pozycja i jest Terraformacja Marsa na 3. miejscu czy Nemesis na 30.
Czy to gry wybitne? Nie, to gry, które wygrały popularity contest. W przypadku TMB cenowy próg wejścia sprawia, że osoby ktore ja kupuja raczej są swiadome co kupuja, wiec bedzie to dla wiekszosci gra dopasowana do ich gustów, ale wystarczy popatrzec ze na bgg tez sie trafiaja osoby, ktorym po prostu nie podeszła ¯\_(ツ)_/¯
Ja np. nie rozumiem tych 10/10 - gra jest dobra, ale mam swoje wady, ktorych nie mozna pominac (słaba instrukcja na czele)
Ale często mam wrażenie, że sporo osób pisze dla samego pisania.
Swoja droga bawią mnie zawsze takie zdania w dyskusji - jak ktoś się z kimś nie zgadza, to "pisze dla samego pisania". No nie - na tym polega dyskusja, jakby wszyscy sie zgadzali ze soba to poklepalibysmy sie po ramionach i siedzieli smutni w domu, ze nie ma o czym rozmawiac