To akurat wcale mnie nie cieszy
Pomimo calego szacunku jaki mam dla Ryslawa i jego doswiadczenia z jezykiem jego ostatnie tlumaczenia wcale mnie nie zachwycily
To akurat wcale mnie nie cieszy
W oficjalnym sklepie CTG te rzeczy kosztują w sumie ~230 PLN (+wysyłka), nie jest to nic niezbędnego do gry (to nie są bonusy "gameplayowe", jedynie estetyczne). Z tych dwóch jak już to właśnie tą matę bym odpuścił. Gdzieś na forum pewnie jak poszukasz znajdziesz jakieś dyskusję na temat tego czy warto inwestować w żetony życia.DrMorphine pisze: ↑11 lut 2023, 19:59 Mam pytanie na portalu, jest przedsprzedaż zestawu podstawki + 1 bohatera dodatkowego + jako dodatki to mata i dodatkowe żetony. Ale cena 1000 zł , a sama podstawka to ok 650 zł w innych sklepach + a dodatek 150 zł, z czegow wychodzi, że za gratisy na portalu ( mata z mapą i żetony zdrowia) załacimy 200 zł. Czy warto? Czy ta mata i żetony dużo pomagają/urozmaicają? Drogo wychodzą te gadżety, a tak naprawdę to ta mata chyba mnie by interesowala tylko. Czy sama podstawka jest skąpa w komponenty?
Zarówno mata i żetony są zbędne. W podstawce masz licznik rund – mapa jest jego rozszerzeniem. Są tez żetony życia – tyle ze są ze zwykłego plastiku. Pozostałe żetony w grze (postaci) to ciężkie ważone sztony pokerowe i te dodatkowe są z tego samego materiału i używa się tych zamiast tych z podstawki. Można się bez tych rzeczy obejść. Natomiast ja mam prawie wszystko do TMB wiec i żetony i mapkę mam również. Ale jak przedmówca wspomniał – jakbym miał wybrać jedna z tych rzeczy to brałbym żetony.DrMorphine pisze: ↑11 lut 2023, 19:59 Mam pytanie na portalu, jest przedsprzedaż zestawu podstawki + 1 bohatera dodatkowego + jako dodatki to mata i dodatkowe żetony. Ale cena 1000 zł , a sama podstawka to ok 650 zł w innych sklepach + a dodatek 150 zł, z czegow wychodzi, że za gratisy na portalu ( mata z mapą i żetony zdrowia) załacimy 200 zł. Czy warto? Czy ta mata i żetony dużo pomagają/urozmaicają? Drogo wychodzą te gadżety, a tak naprawdę to ta mata chyba mnie by interesowala tylko. Czy sama podstawka jest skąpa w komponenty?
Chyba nie chodziło o te maty pod matę (one doszły dopiero w ostatniej kampanii)Dhel pisze: ↑12 lut 2023, 00:34 Dodatkowych mat kompletnie nie polecam, neopren pod neopren. Fajnie to wyglada, ale zbędne.
Natomiast lepsze żetony życia polecam, bardzo przyjemnie się gra z nimi. Nie jest niezbędne, ale nie wiem jak to powiedzieć, zapewnia o wiele lepsze odczucia? Przy czym jak z kasą gorzej to odpuścić, zawsze można później dokupić.
Urozmaicają: w ogóle
Mapa: Mechanicznie nie wnosi do gry absolutnie nic. Zamiast przesuwać mętno szklany znacznik po tej mapie, który i tak się może przesunąć, co niejednokrotnie u mnie się dzieje i wtedy trzeba i tak zerknąć na karty, aby sprawdzić ile to minęło dni i ile mamy punktów. Bez maty same karty wystarczają do liczenia postępu w przygodzie.venomik pisze: ↑12 lut 2023, 01:39Urozmaicają: w ogóle
Pomagają: w ogóle*
Mapa to totalnie zbędny gadżet, który bardziej przeszkadza niż pomaga. Ogólnie w grze musisz liczyc który dzień jest (bo od tego zależy ilu złoli wejdzie do walki) oraz musisz liczyć punkty progresu (bo od tego zależy czy możesz podejść do finałowej walki).
Każdego dnia jest dokładnie jedno spotkanie. Więc karty spotkań odkładane na stosy wygrane spotkania/przegrane spotkania w zupeności wystarczają aby to wszystko kontrolować. Mapa zajmuje za dużo miejsca, trzeba ją dodatkowo obsługiwać (często pojawia się problem 'ale czy przesunelismy pionek?!' i trzeba i tak liczyć karty) i nie wnosi kompletnie nic do gry. Wlasciwie nawet nie wiem nawet skąd ją mam, nie wydaje mi się żebym dopłacał do niej. Sam nawet nie wyciągam jej do gry.
Żetony życia z dodatku są po prostu cięższe i lepiej wykonane niż te z podstawki. Koniec. Wymieniasz sobie plastikowe krążki na solidniejsze plastikowe krążki. Więc z urozmaiceniem nie ma to nic wspólnego. Z pomocą... cóż, ciężej stosy żetonów przewrócić. A to się czasem zdarza. I to wkurza. Ale poza tym to mówimy jedynie na poziomie obcowania z grą. Dostajesz produkt w duże mierze premium, a żetony życia to tani plastik. Więc wydajesz kasę aby ten plastik nie wydawał się tak tani.
Grałem z tymi żetonami. Wciąż jest dla mnie trochę abstrakcją aby za to płacić. Ale wiele osób to robi. Ba, czasem to trafiało na listę 'must have' dodatków do TMB. Tego juz kompletnie nie rozumiałem, bo to jednak jest na stronie CTG sprzedawane w cenie dodatkowej postaci.
Zagadaj z kimś kto ma zniżkę w sklepie Portalu żeby Ci pomógł z zamówieniem. Znajdziesz takich użytkowników w wątku ze zniżkami.DrMorphine pisze: ↑12 lut 2023, 06:17 Dzięki wszystkim za pomoc. Po przeczytaniu komentarzy skuszę się chyba na cały zestaw z portalu ( jak gra premium to niech będzie premium).
Czemu?
Mam od samego początku, bo za jednym razem zamówiłem all-in.
W instrukcji Undertow jest na wstępie zaznaczone co trzeba przeczytać jeśli już znasz podstawkę.
\
Serio? Nie kojarzę niczego takiego i nie widzę w instrukcji ze strony.
I oczywiście masz rację. Czytałem ostatnio instrukcję do Unbreakable i mi się pomieszało z Undertow...
To jak już czytałeś to może napisz w paru zdaniach co za nowe mechanizmy dostaniemy w Unbreakable? Na pewno coś z tą lawą bo pamiętam z kampanii ale szczegóły są mi obce.