Dune Imperium Powstanie (Paul Dennen)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 449 times

Re: Dune Imperium Uprising (Paul Dennen)

Post autor: itsthisguyagain »

No to będzie triple post.

Pograłem trochę więcej i czas na poważne podsumowanie.

TL;DR Uprising i D:I mają się do siebie jak Brass: Lancashire i Brass:Birmingham.

Śmieszne wydają mi się teraz oburzenia jak oni mogli wydawać standalone kiedy można było wydać to jako suplement... tylko praktycznie wszystko co jest w grze z wyjątkiem startowego decku + elementów gracza (te pomalowane drewno) jest zmienione.

Meta jest nowa. Teraz jest rush po robaki. Inaczej się zdobywa VP. W D:I przy dużej wprawie można przewidzieć, że nabijemy 5VP z frakcji, 1 VP z Tleilaxu i planujemy skąd wziąć pozostałe 4VP, żeby wygrać. Jedni nastawiają się na Spice Must Flow inni na Konflikty a jeszcze inni mają farta i zgarną jakąś kartę generator punktów, technologię albo intrygi pod VP (znienawidzone powszechnie kradzieje zwycięstw Plans within Plans i Corner the Market).

Teraz za to robaki... i konflikty z kosmosu. Czy to problem? Nie wiem sami oceńcie.

Obrazek

Mamy tu obok siebie dwie karty konfliktu. Po lewej karta z Uprising, po prawej z D:I. Specjalnie wybrałem podobne karty, żeby drugie miejsce miały podobne nagrody. Od razu rzuca się w oczy, że karta z Uprising ma nagrody o wiele lepsze... a w Uprising są jeszcze robaki, które podwajają nagrody z konfliktu! Nie tylko za wygranie konfliktu ale jakiekolwiek miejsce w konflikcie!

Wyobraźcie sobie sytuację, że idziecie po robaka i wstawiacie jeszcze 2 troopersów z garnizonu (o garnizonach zaraz powiem) licząc na wygraną w konflikcie. Niestety sytuacja się tak rozwija, że zajmujecie drugie miejsce: oj jak przykro... za starania oto ciężarówa zasobów, walizka z diamentami i dwie taczki dolarów... po prywatny odrzutowiec proszę się zgłosić do portiera.

Rozumiem, że to design i pierwsze miejsca nabijają VP drugie dają tony zasobów, żeby nadgonić. W D:I podoba mi się właśnie te napięcie: kiedy wejść w konflikt, jak zaplanować rundę, których kart użyć żeby zmaksymalizować swoje szanse na zwycięstwo w konflicie. Drugie miejsce w konflikcie to straszna porażka - zwłaszcza jak poszedłeś all in. W Uprising nic się w zasadzie nie stało.

No ale ktoś mógłby powiedzieć, że przecież wystawiamy żołnierzy których najpewniej będzie ciężko naprodukować: nic z tych rzeczy. Drugie pójście na High Council produkuje kosmiczne ilości zasobów. Research Station produkuje 2 żołnierzy, jest pole Gather Support. Garnizony niemal nigdy nie są puste możliwości produkcji żołnierzy jest w opór. Na wszystko są zasoby, dobrze rozstawieni szpiedzy gwarantują, że będzie dostęp.

Uprising zdecydowanie przechylił szalę na konflikty. Teraz to główna mechanika produkcji VP (+frakcje oczywiście)

Odnośnie kart: chyba z 70% kart z Imperial row w Uprising ma jakiś tekst. Karty z IR są zdecydowanie bardziej wyspecjalizowane w działaniu.

Intrygi są potężniejsze ale bardziej skillowe. Można jeszcze gorzej albo lepiej grać intrygami. Nawet spoko bo chyba ogólnie gracze mają ich mniej (nie ma pola Arrakeen)

Podsumowując wrażenia to przeczytajcie jeszcze raz co napisałem na początku za TL;DR. Niby ta sama gra ale inna. W Uprising jest luz - dużo dużo więcej zasobów, szpiedzy gwarantują dostęp. Ja lubię tę ciasnotę w D:I - zasoby nie przychodzą łatwo, najlepsze pola na planszy są drogie, żołnierzy ciągle brakuje, jestem trzeci w kolejności rundy a na dodatek przeciwnicy mają więcej ode mnie intryg. Za to kolega z discorda zdecydowanie woli Uprising i do starej D:I nie wraca. Pewnie debaty o wyższości jednej nad drugą jeszcze długo potrwają.

No właśnie porównuję Diunę Imperium z dodatkami z grą pozbawioną dodatków (Uprising). Jak dla mnie każda złotówka wydana na Diunę nie jest złotówką zmarnowaną no ale rozumiem, że nie każdy tak ma. Zestaw D:I + dodatki to chyba jakieś 400 złotych sam Uprising będzie kosztować pewnie ok 200. Jeśli będziesz grać okazyjnie to lepiej czekać na Uprising.
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Wychodzi z tego, że nawet warto mieć obydwie. Jedna ciaśniejsza, bardziej na noże, a druga do swobodnych rozgrywek i napierdzielania się troopsami. :wink:
moneo
Has thanked: 28 times
Been thanked: 12 times

Post autor: moneo »

itsthisguyagain pisze: 19 sty 2024, 23:41.

TL;DR Uprising i D:I mają się do siebie jak Brass: Lancashire i Brass:Birmingham..
Świetny post, dzięki!
A jak oceniasz opcję mieszania zawartości starej i nowej gry? Wnioskuję, że z kartami konfliktów może być dziwnie i nierówno. Ale czy np. przynajmniej część liderów z Uprising będzie miała sens w starej wersji?
Awatar użytkownika
itsthisguyagain

moneo pisze: 20 sty 2024, 09:05
itsthisguyagain pisze: 19 sty 2024, 23:41.

TL;DR Uprising i D:I mają się do siebie jak Brass: Lancashire i Brass:Birmingham..
Świetny post, dzięki!
A jak oceniasz opcję mieszania zawartości starej i nowej gry? Wnioskuję, że z kartami konfliktów może być dziwnie i nierówno. Ale czy np. przynajmniej część liderów z Uprising będzie miała sens w starej wersji?
Nie mieszałem ale tak z głowy połowa liderów z Uprising może być wykorzystana w D:I bez żadnych modyfikacji reszta odwołuje się do nowych mechanik.

Starzy liderzy działają bez problemu z Uprising (Część z Ix wymaga tego dodatku np Rhombur)
vader777
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Post autor: vader777 »

A czy uprising jest szybszy?jeśli wszystkiego jest więcej rozgrywki powinny być bardziej wyniszczające i szybsze?
Awatar użytkownika
itsthisguyagain

vader777 pisze: 27 sty 2024, 10:35 A czy uprising jest szybszy?jeśli wszystkiego jest więcej rozgrywki powinny być bardziej wyniszczające i szybsze?
Jeszcze trzeba przerobić te zasoby na VP.

Nie analizowałem ale tak z wrażeń: mniej więcej tak samo długi lub dłuższy średnio o jedną rundę.

Możliwe że to kwestia ogrania ale bardzo często trafiają się gry trwające 9 rund a i grałem w dwie 10R. Grę na 7R grałem raz.

W D:I gra przeciętnie trwa 7-8R a w Uprising. wydaje mi się, że 8-9. Sama runda jest mniej więcej tak samo długa.

Czy to dobrze czy źle? To zależy kogo spytasz. Kiedyś robiłem sobie sam analizę, i kartę kupioną w R1 średnio widziałem 5,5 raza a kartę kupioną w R5 średnio 1,3 raza (na brudno mała próba więc nie publikuję). Przy dłuższej grze bardziej opłaca się deckbuilding.
vader777

Tak poczytałem i zapowiada się fajnie ,postaci chyba ciut bardziej zbilansowane.
Ale dla mnie takie coś w klimacie Westeroes to byłoby to :) i zamiast ,,robali" smoki :]
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 201 times
Been thanked: 252 times

Post autor: bardopondo »

Przepraszam, że pytam, ale przeszukiawałem wątek i nie zniosłem tego jojczenia, a chciałem się dowiedzieć kiedy się zapowiada wydanie w tym roku po polsku?
Vanatox
Has thanked: 39 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Vanatox »

bardopondo pisze: 08 lut 2024, 22:00 Przepraszam, że pytam, ale przeszukiawałem wątek i nie zniosłem tego jojczenia, a chciałem się dowiedzieć kiedy się zapowiada wydanie w tym roku po polsku?
Chyba nie przeszukałeś bo kilkanaście postów wyżej znalazłbyś odpowiedź.
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 201 times
Been thanked: 252 times

Post autor: bardopondo »

Vanatox pisze: 08 lut 2024, 22:03
bardopondo pisze: 08 lut 2024, 22:00 Przepraszam, że pytam, ale przeszukiawałem wątek i nie zniosłem tego jojczenia, a chciałem się dowiedzieć kiedy się zapowiada wydanie w tym roku po polsku?
Chyba nie przeszukałeś bo kilkanaście postów wyżej znalazłbyś odpowiedź.
No tak napisałem, że nie wystarczyło mi cierpliwości. ale dzięki za odpowiedź.
vader777

Chyba 3 kwartał tego roku jedyne co martwi to brak recenzji po PL.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

vader777 pisze: 11 lut 2024, 14:43 Chyba 3 kwartał tego roku jedyne co martwi to brak recenzji po PL.
Warto zagrać w Diunę Imperium, jeśli nie grałeś w taki typ gry. Uprising to wariacja podstawowej wersji gry.
Wówczas wyrobisz sobie opinię.

Jeśli chodzi o recenzję, to wydaje mi się, że trochę na to poczekasz.
Zazwyczaj w pierwszym rzucie idą marketingowe frazesy od prezenterów produktów.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
vader777

W zwykłą Diunę z dod.Ix mam za sobą koło 30 gier więc wiem co i jak,tu wydaje się że wyszlifowaniu niektóre opcje i chyba jest jeszcze więcej do wykonania w turze.
Awatar użytkownika
Malibu
Has thanked: 55 times
Been thanked: 47 times

Post autor: Malibu »

A jak ta Diuna chodzi na 2os? Głównie takim składem gram
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Zapewne tak samo słabo.
Awatar użytkownika
Padre
Has thanked: 24 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Padre »

Malibu pisze: 26 lut 2024, 20:16 A jak ta Diuna chodzi na 2os? Głównie takim składem gram
Działa dobrze, bot jest łatwy w obsłudze, ma różne poziomy i wersje (np. taką, która nie może wygrać, tylko przeszkadza). Gram dużo na dwie osoby i nie narzekamy.
vader777

Witam tak patrzę na karty i widzę że nawet 2 i 3ki będą grywalne-mają więcej możliwości w stosunku do Diuny imperium?
Awatar użytkownika
Lart
Has thanked: 6 times

Post autor: Lart »

Kurcze niedawno odpaliłem u siebie Diunę Imperium i nie ukrywam, że trochę mi się ciśnienie podniosło jak dowiedziałem się, że Uprising to "wznowienie" serii.

Z jednej strony fajnie, że dodatki będą śmigać na obu wersjach gry - więc nie jest to taki skok na kasę jak się spodziewałem....

Z drugiej natomiast strony (znając kochany rynek gier planszowych) spodziewałbym się w niedługim czasie dodatku dedykowanego już wyłącznie pod Uprising. Bo tak naprawdę Diuna: U nie ma nie wiadomo ilu atutów względem pierwowzoru. Szczególnie, że Diuna: I pewnie potanieje, co może spowodować że stanie się ciekawą alternatywą dla nowej wersji. Na pewno będą chcieli zrobić coś, żeby nowa Diuna stała się tą "główną" na której znów można kręcić lody - biorąc pod uwagę filmowy hype.

Ja raczej Diunę: Uprising odpuszczę. Powodem jest to, że pierwsza część + 2 dodatki to bardzo kompletna i przyjemna rozgrywka. Sam Uprising to trochę wymyślanie koła na nowo - wiem, że mam znajomych którzy rzucą się na rozgrywkę 5-6 osobową, bo lubią grać w takim gronie... mnie osobiście granie w takim gronie w tego typu gry... męczy więc nie jest to produkt dla mnie...
Aleplanszówki: 3% / Planszostrefa: 11% / 3trolle: 6% / Mepel: 5%| Moja półka
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 543 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Deem »

Cudownie czyta się takie analizy wyciągnięte z… kieszeni.

Chyba jedyne zdania zgodne z rzeczywistością to:

- Kurcze niedawno odpaliłem u siebie Diunę Imperium i nie ukrywam, że trochę mi się ciśnienie podniosło <ciach>
- fajnie, że dodatki będą śmigać na obu wersjach gry <ciach w tym miejscu, bo dalsza część jest już z kieszeni>
- Z drugiej natomiast strony (znając kochany rynek gier planszowych) spodziewałbym się w niedługim czasie dodatku dedykowanego już wyłącznie pod Uprising <ciach>
- pierwsza część + 2 dodatki to bardzo kompletna i przyjemna rozgrywka <ciach>

Cała reszta to fantazjowanie w myśl „nie tylko nie grałem, ale nawet porządnie nie poczytałem, więc się wypowiem”

#stopbredniomwimiezlepojetejwolnoscislowa :p
Awatar użytkownika
Lart

Deem pisze: 14 mar 2024, 09:25 Cudownie czyta się takie analizy wyciągnięte z… kieszeni.
Głownie cytowałeś mój post więc rozumiem, że to przytyk w moją stronę...

Co z mojej wypowiedzi jest analizą Twoim zdaniem? Są to tylko i wyłącznie moje przemyślenia po przeczytaniu instrukcji Diuny: Uprising i rozmowy ze znajomym który Diunę: I olał właśnie z uwagi na rozgrywki w większym składzie. Dla niego taki Uprising pewnie zrobi robotę.
Deem pisze: 14 mar 2024, 09:25Cała reszta to fantazjowanie w myśl „nie tylko nie grałem, ale nawet porządnie nie poczytałem, więc się wypowiem”
Tutaj właśnie masz argument wyciągnięty z kieszeni i niestety często padający na forum... że ktoś czegoś nie zrobił...
Najwyraźniej niektórzy forumowicze posiadają boskie moce sygnału wifi i są wszędzie... szczerze mówiąc nie spodziewałem, się takiego poziomu inwigilacji po forum gier planszowych...
Deem pisze: 14 mar 2024, 09:25- fajnie, że dodatki będą śmigać na obu wersjach gry <ciach w tym miejscu, bo dalsza część jest już z kieszeni>
Oczywiście wyciągnięty z kieszeni jest fakt, że mówimy o dużym uniwersum z logiem studia Legendary. Firmy, która pewnie nigdy o premierze filmu nie słyszała i nie ma zamiaru na tym fakcie zarabiać...
Awatar użytkownika
itsthisguyagain

vader777 pisze: 14 mar 2024, 08:15 Witam tak patrzę na karty i widzę że nawet 2 i 3ki będą grywalne-mają więcej możliwości w stosunku do Diuny imperium?
A w pierwszej d:i nie były grywalne?

Z Ix karty z infiltracją są bardzo dobre, zwłaszcza delegat choam (1p) a nawet bez infiltracji: w cieniu (in the shadows 2p)

2 i 3 nawet z podstawki są świetne np zmiana sojuszy (shifting alliances)

Każda karta jest dobra w odpowiedniej sytuacji nawet szrot w rodzaju legion sardaukarów jak masz artylerię + imperial bashar (+1 mieczyk za każdą inną kartę z mieczykami) jest świetny.
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 543 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Deem »

Lart pisze: 14 mar 2024, 10:11
Najwyraźniej niektórzy forumowicze posiadają boskie moce sygnału wifi i są wszędzie... szczerze mówiąc nie spodziewałem, się takiego poziomu inwigilacji po forum gier planszowych...
Nie trzeba mieć żadnych mocy ani Pegasusa. Z Twojej wypowiedzi biją wszystkie bajdy, które padały zarówno tu jak i na bgg i to chyba wystarczy do stwierdzenia, że nie przeanalizowałeś jakichkolwiek dostępnych danych.

Skok na kasę, nowa wersja tylko pod 5-6 osób, wnosi niewiele nowego, ceny D:I spadną. Zieeeew, wszystko było już obalane przez tych co grali lub dokładnie poczytali, wystarczy poczytać.

Wiem, wiem, forum jest do dyskusji, ale ile razy można bić zdechłego konia.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Awatar użytkownika
Lart

Deem pisze: 14 mar 2024, 13:16 ... chyba wystarczy do stwierdzenia, że nie przeanalizowałeś jakichkolwiek dostępnych danych.
...to wystarczy, czy nie wystarczy? Może niech to przeliczy Mentat.

Poziom ignorancji i bezczelności w tego typu wypowiedziach mnie zawsze dziwi. Jak przychodzi jeden z drugim i udają komisje ds. redagowania tekstu i rzetelności wypowiedzi <ciach>. Mówią co ma sens, a co nie, a sami nie wnoszą żadnej merytoryki w wątek. Bo tak się składa, że jeszcze nigdzie na napisałeś nic poza odnoszeniem się do wypowiedzi innych i obrażaniem ludzi.

Jeśli ktokolwiek rozważa zakup tej gry, to ma prawo ją ocenić nawet po wyglądzie pudełka i nic nam do tego... Jak ktoś wejdzie i napisze brzydkie pudełko - to mu powiesz, że ma być cicho bo nie czytał dzienników projektanta ? - Jest to poważne?

Moja wypowiedź odnosiła się do wszyskich za i przeciw jakie na tę chwilę jestem w stanie zauważyć -ja, nie ty, nie pan x z forum czy bgg. Osobiście ubolewam nad tym, że nie jest to porostu dodatek, który daje nowe karty / poprawioną planszę i nowe mechaniki/warianty - a kolejna "podstawka" gdzie połowę elementów posiadamy już w Diunie: Imperium. W moim przypadku kupiłbym Uprising jako przepłacony dodatek, a połowę drewienek i elementów wyniosę na poddasze. I tu jest cały sens mojej wypowiedzi. Szkoda bo ja naprawdę baaaardzo lubię tę grę :)

Takimi tekstami i wiecznym czepianiem się wypowiedzi innych tylko odbiegamy od głównego wątku. Dlatego też <ciach>

P.S Pewnie gdybym nie posiadał Diuny: I, też rozważał bym mocno zakup Uprising. Z drugiej strony ile jest takich osób co im się będzie chciało czekać na filmowym "hype trainie" na polskie wydanie ... nie wiem. Mnie by się nie chciało.... bo się znam :P
Ostatnio zmieniony 14 mar 2024, 14:27 przez Lart, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Post autor: Gizmoo »

Lart pisze: 14 mar 2024, 13:53 Jeśli ktokolwiek rozważa zakup tej gry, to ma prawo ją ocenić nawet po wyglądzie pudełka i nic nam do tego..
I jeżeli ktoś ocenia GRĘ wyłącznie po wyglądzie pudełka, to pewnie ma prawo przyjąć na klatę to, że ktoś jego wypowiedź krytykuję. No ale to akademicka dyskusja do offtopicu. Deem zwrócił tylko Ci uwagę, że tego typu rozważania "co lepsze, którą wybrać", przewijało się w dyskusjach i o jednej i o drugiej Diunie mnóstwo. I do czego też się przyczepił? No proszę:
Lart pisze: 14 mar 2024, 08:54 trochę mi się ciśnienie podniosło jak dowiedziałem się, że Uprising to "wznowienie" serii.
Lart pisze: 14 mar 2024, 08:54 Ja raczej Diunę: Uprising odpuszczę.
Skoro nie jest to produkt dla Ciebie, to wylewanie żali na forum nie jest przesadnie produktywnym zajęciem. Bo skoro "odpuszczasz", to co ma podnosić ciśnienie? Źle, że firma chce zrobić? Przepraszam - wydoić? :lol:

Moim zdaniem zmiany są na tyle ciekawe i istotne, że DIU jest ciekawą alternatywą. Może posiadacze starej Diuny nie muszą się przesiadać na nowszą wersję, ale dla tych, którzy jeszcze nie kupili - mają przynajmniej wybór. Czy to źle? Ile razy robiono wznowienia, czy alternatywne wersje gier? Ile można marudzić o Zamkach Burgundii i Puerto Rico, że "Wydają nową wersję, a kilka dni temu kupiłem starą. Złodzieje!".

Ja bardzo chcę w Uprising zagrać, by mieć możliwość porównania. Deem trochę mnie zmartwił ostatnio podczas naszych pogadanek, że nadal nic nie zrobiono z marketem. A brak resetu marketu, to był dla mnie gwóźdź do trumny w DI. No ale zagram i jeżeli zmiany będą dla mnie mocno na plus i najwyżej będę grał z możliwością odrzucania najstarszej karty z rynku. Bo brak ruchomego marketu w deckbuilderze to zło. :D
flissak
Has thanked: 81 times
Been thanked: 48 times

Post autor: flissak »

Zamki Burgundii i Puertorico różnią się chociaż graficznie, dodają tryb solo i zostały wydane po 10 latach przez innego wydawcę :) Niech sobie wydają co roku nową Diunę, ale ja tego nie kupuję i mam nadzieję, że sprzeda się na tyle słabo żeby odstraszyć lepszych wydawców od pójścia tą drogą marnując zasoby na odgrzewany kotlet zamiast nową grę.
ODPOWIEDZ