Dolina żywiołów / The Vale od Eternity (Eric Hong).

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
cezaras
Has thanked: 16 times
Been thanked: 16 times

Dolina żywiołów / The Vale od Eternity (Eric Hong).

Post autor: cezaras »

https://boardgamegeek.com/boardgame/385 ... f-eternity

Rozegrałem już ponad 20 gier na BGA, kupiłem wersję na stół (w tej wersji dopiero 3 rozgrywki) i radość z tego w miarę prostego tytułu nie mija. Ba! Jest coraz większa.
Zajrzałem na forum ciekawy czy jestem odosobniony w swojej ocenie (no dobra - widziałem min. Vassela z kolegami, że nie).
A tu nic
Dlatego zakładam wątek :D :D :D

Świetna karcianka, z różnymi drogami do zwycięstwa. Bardzo taktyczna, praktycznie nie da się skopiować pomysłu na grę z poprzedniej rozgrywki, bo kolejność pojawiania się kart robi newralgiczną robotę.
Plus świetny twist ograniczający liczbę monet jakie możesz zatrzymać (nie ich wartość a właśnie liczbę).
Bardzo polecam spróbować.

Grałem na 2 i 3 osoby. W obu równie dobrze, chociaż na 2 częściej pojawia się hate draft...

Ps.
Obie plansze wydają się mocno nadmiarowe.
A gdyby je zastąpić czymś dużo mniejszym, to może to może być TA gra na wyjazdy...
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3711 times
Been thanked: 3897 times

Re: The Vale od Eternity

Post autor: japanczyk »

Plansze kompletnie zbędne
Gra absolutnie Fantastyczna, ale jak ktos skombi na początku to nie nadgonisz chyba że zabierzesz smoki i uda Ci się wystawić
MójMistrzu
Been thanked: 23 times

Post autor: MójMistrzu »

dołączę się do zachwytów :)

mam ok 30 parti na BGA i w każdej kolejnej łapie się za głowę, jakie nowe zależności między kartami się ujawniają

z miejsca wskoczyła do top10, świetna na 2 os, aż dziw, że żaden polski wydawca się dotąd nie skusił
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

Według informacji udostępnionych przez AlePlanszówki, Rebel wyda ją jako "Dolinę Żywiołów" jeszcze w tym roku.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Rayos »

I to jest fantastyczna wiadomość! Oby obyło się bez baboli w tłumaczeniu :D
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

Ciekawe, czy wyplują, przy okazji, dodatek od razu po polsku?
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
Awatar użytkownika
noowy
Has thanked: 78 times
Been thanked: 173 times

Post autor: noowy »

Jakiś czas temu strasznie się napaliłem na ten tytuł. Rozgrywki na yt zapowiadały bardzo ciekawą grę, opinie na BGG były bardzo pozytywne. Pojawiły się głosy, że to szybsza i lepsza wersja Seasons. Zgadzacie się?

Ostatecznie nie tak mała ilość angielskiego na kartach powstrzymała mnie od zakupu, ale po cichu liczyłem na polską wersję. No i się doczekałem, także zakup obowiązkowy. Super, że wychodzi po polsku i super, że potwierdzacie pozytywne opinie o grze. Jaram się.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

noowy pisze: 06 wrz 2024, 07:18 Pojawiły się głosy, że to szybsza i lepsza wersja Seasons. Zgadzacie się?
Nie no, Seasons jest turbo bardziej zlozona gra
Tutaj cala gra rozgrywa sie doslowanie na 40 kartach i zarzadzaniu zasobami

Dawno nie gralem w Pory Roku, ale szczerze nie kumam punktow styku

Ale gre mega polecam, pomimo pewnej dozy losowosci jest tutaj duzo zarzadzania zaleznosciami i odpalanie fajnych kombosikow
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Post autor: MowMiStefan »

Na BGG mi się mega spodobała.

A potem zagrałem na stole... i cały czas ktoś sięga po te karty i doczytuje i ich prezentacja na stole jest mało czytelna. No i sprzedałem :P
Wersji PL też przez to nie kupię. Fillerki muszą być proste do wytłumaczenia (Vale jest w sumie) i proste do rozegrania (tu już gorzej). Teraz na topie fillerków mam Middle Ages, a do Vale podobna jest Res Arcana a łatwiej się gra :P
Awatar użytkownika
noowy
Has thanked: 78 times
Been thanked: 173 times

Post autor: noowy »

japanczyk pisze: 06 wrz 2024, 08:25 Dawno nie gralem w Pory Roku, ale szczerze nie kumam punktow styku
Ja po obejrzeniu kilku rozgrywek widzę trochę podobieństw zarówno w tematyce, grafice jak i w mechanice. I chyba nie jestem sam:
https://boardgamegeek.com/thread/321193 ... to-seasons
https://boardgamegeek.com/thread/323818 ... tableau-bu

MowMiStefan pisze: 06 wrz 2024, 08:50 a do Vale podobna jest Res Arcana a łatwiej się gra :P
No takie porównania to już wywalają mój podjarometr w kosmos ;)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

MowMiStefan pisze: 06 wrz 2024, 08:50 A potem zagrałem na stole... i cały czas ktoś sięga po te karty i doczytuje i ich prezentacja na stole jest mało czytelna.
No ok, ale jak ktos ma w to zagrac raz to rzeczywiscie nie ma sensu. Ta gra pokazuje pazura jak znasz akrty i synergie - czyli tak 3-4+ partie. Wtedy nikt nie doczytuje tylko wie, zeby ci zabrac enablera, ktory lezy na stole kosztem swojej synergii bo wygrasz ;)
MowMiStefan
Has thanked: 141 times

Post autor: MowMiStefan »

japanczyk pisze: 06 wrz 2024, 09:35
MowMiStefan pisze: 06 wrz 2024, 08:50 A potem zagrałem na stole... i cały czas ktoś sięga po te karty i doczytuje i ich prezentacja na stole jest mało czytelna.
No ok, ale jak ktos ma w to zagrac raz to rzeczywiscie nie ma sensu. Ta gra pokazuje pazura jak znasz akrty i synergie - czyli tak 3-4+ partie. Wtedy nikt nie doczytuje tylko wie, zeby ci zabrac enablera, ktory lezy na stole kosztem swojej synergii bo wygrasz ;)
W pełni się z Tobą zgadzam.
Ja w ogóle uważam, że to jest BARDZO fajna gra, ale nie trafi na stół jako danie główne. Trafi "na dobicie" bo zostało trochę czasu jeszcze. Jeśli będę grał ze stałą ekpią, to zero problemu, ale wprowadzenie kogoś nowego - szczególnie do grupy już ogranych - nie będzie bezstresowe i łatwe - i dlatego się z nią rozstałem, bo mam sporo innych pozycji, które zamkną się w 40 min i dają dużo zabawy nawet nowym graczom. Niestety po przeprowadzce stwierdziłem, ze 2 Kallaxy 5x5 to absolutny max i zrzucam wszystko co się nie mieści.

Zresztą to nie jest "przypadłość" tylko VoE. Tak samo wolę grać na BGG w TTA - mniej boli i mniej upkeepu a więcej gry. Ale TTA mam wciąż na półce - mimo wszystko czasem na stole ląduje :)
noowy pisze: 06 wrz 2024, 09:02 No takie porównania to już wywalają mój podjarometr w kosmos ;)
No i super, bo to super gra - szczególnie jak grasz z kimś regularnie i znacie karty :) Ja Res Arcana też mam na półce - jedna z niewielu gier, które lubi moja żona :)
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 502 times

Post autor: karmazynowy »

Premiera gry u Rebela przesunięta na Q1 2025 ale na otarcie łez wyjdzie od razu z dodatkiem.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times

Post autor: Scamander »

Pyknąłem sobie wirutalnie. Bardzo przyjemne. Kiedy przeczytałem, że to bardzo wygładzone Pory roku to musiałem to sprawdzić. Mnóstwo kombosików między kartami, ciekawa ekonomia oparta na limicie 4 żetonów, możliwość blokowania przeciwnika poprzez hate draft.

Napływały sygnały, że to danie trochę niedosolone i jakby czegoś tu brakowało, ale nie miałem takich odczuć po grze. Jasne to lżejsze danie, ale dobrze podane. Mam ochotę na więcej.
ODPOWIEDZ