Mam za sobą druga partię na 4 osoby, w innym składzie.
Ciekawostka nr 1:
grałem w składzie w którym 2 osoby słabo znają Władcę Pierścieni (jako uniwersum, wiem to smutne) i mimo to wciągnęły się w rozgrywkę. Wpłynęł
o to trochę na czas rozgrywki, bo dla znającego uniwersum efekty niektórych kart są oczywiste.
Ciekawostka nr 2: Partia trwała ponad 3h (przypominam, pierwsza trwała 1h48m)! Zł
ożył
o się na to kilka czynników. Kilka powodów leży po stronie graczy, natomiast
gra również uł
ożyła się tak, że gracze Wolnych Ludów mał
o efektywnie przesuwali ścieżki. Co więcej, to Cień często zwodził na ścieżki poboczne
o tych samych numerach, co powodował
o dodatkowe żetony korupcji. Przy dwóch ścieżkach 8 i finałowej 9 gracz Mordoru miał w rezerwie 5-6 Nazguli i sprytnie manewrował nimi tak, aby wracali na kolejne rundy (peleryna, umiejki z kart), a nie ginęli po wysłaniu na ścieżkę. A że deck miał już chudy to efektywnie dopadał Froda gdzie się dał
o i z lekkiego prowadzenia Wolnych Ludów (które tym razem przyzwoicie radziły sobie w bitwach) zrobiła się wygrana Cienia 19-15.
Ciekawostka nr 3: Jak widzicie, wszystko to się uł
ożył
o w bardzo klimatyczną opowieść i naprawdę w tej partii zobaczyłem to, ze tak
gra próbuje udawać taki tolkienowski „story telling” z dużego WoPa i był
o to dla mnie bardzo przyjemne uczucie. Zaczynam uważać, że
gra naprawdę ma klimat.
Gra, mimo, ze trwała
o godzine za długo, w ogole mi się nie dłużyła, emocje były do samego końca. Zakładam jednak, że większość partii będzie na 2h.
Ciekawostka nr 4: Ważne jest, aby w wersji 4 osobowej mieć dobrego partnera w drużynie. Efektywna współpraca nie raz pomoże wyjść z pozornie beznadziejnej sytuacji. Dobra komunikacja to ważny element.
Podsumowując, podtrzymuję ocenę 8/10 na razie, ale poczułem, że może wzrosnąć. Czekam na kolejne partie i przede wszystkim chcę przetestować inne tryby gry. Na Bgg jest chwalony nawet tryb solo.
PS. Ciekawostka nr 5: poniżej 10 najczęściej granych przeze mnie gier w 2023 roku. Widać pewną tendencję
Ps.2
Graliśmy u kolegi, żeby nie targać wielkiego pudła, wziąłem wszystkie komponenty do reklamówki i do plecaka