Drugie podejście, tym razem na 4 graczy. Genialna partia, wyrównana dosłownie do ostatniego ruchu. Zdecydowała wygrana na jednym polu bitwy.
Znakomita
gra, kompletnie nie podzielam pojawiającej się gdzieniegdzie krytyki

. W ogóle nie czuję jakiegokolwiek braku balansu czy dużej losowości. Nie wiem, może w pewnych grupach nie
gra się na stuprocentowo poprawnych zasadach i dochodzi do jakichś wypaczeń, ciężko stwierdzić. Na razie obie moje partie miały dramatycznie zacięty finał

. Ze swojej strony ogromnie polecam, bawię się przy tym naprawdę przednio.
Poniżej wypisałem kilka rzeczy, na które trzeba uważać podczas rozgrywek:
1. Jeśli karta każe dodać "zepsucie" oznacza to, że dodajemy po prostu punkt zwycięstwa dla graczy cienia. Jeśli karta każe dodać "[symbol czachy]" to jest to po prostu punkt ataku na ścieżce. To jest mega ważne - nie wolno pomylić zepsucia (zapisanego słownie) i symbolu czachy

.
2. Wydarzenia są wykluczane po zagraniu.
3. Jak zostajemy z jedną kartą na ręce nadal wolno nam ją zagrać, musimy po prostu poświęcić kartę z wierzchu talii albo z rezerwy.
4. Jeśli karta pozwala nam wybrać nową ścieżkę, to nie losujemy jej, tylko wybieramy świadomie. I natychmiast rozpatrujemy walkę na ścieżce na której jesteśmy. W ten sposób można przejść przez kilka ścieżek w ramach jednej rundy

.
5. Nie można dwa razy w tej samej rundzie zagrać tej samej postaci/przedmiotu.
6. W dwuosobowym Scenariuszu Pojedynek polecenia typu "każdy gracz cienia dobiera 1 kartę" rozpatrujemy podwójnie, a pierścienia możemy używać raz na rundę, a nie raz na grę. To ZNACZNIE przyspiesza przekopywanie się przez talię.
To są niby oczywistości, ale
o części można zapomnieć

. Szczególnie, że jak czytam wiele opinii, że "
gra na 2 osoby nie działa, bo nie da się przekopać przez talię" to mam wrażenie, że gracze zapominają
o pewnych specjalnych zasadach dla tego trybu i zwiększonym dociągu na wielu frontach.
+ mały pro tip: wykluczone karty warto trzymać albo pod kartami pomocy albo można poł
ożyć na wierzchu ich stosu żeton pierścienia

. Dzięki temu stosy nigdy się nie pomylą.
PS: W instrukcji dopatrzyłem się jednego błędu. Zarówno przy Walce na Ścieżce jak i przy Walcie na Polu Bitwy, w kroku drugim zamiast
"(...) są rozpatrywane w następnej fazie"
powinno być
"(...) są rozpatrywane w następnym kroku"