Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- grabol
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 49 times
Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Zastanawia mnie sens pierścieni. Jeszcze nie widziałem żeby któryś z współgraczy trzymał pierścień dłużej niż do drugiej ścieżki. Czy nie lepiej byłoby po prostu zacząć grę z 7 kartami na ręku?
Rozumiem że wykorzystanie pierścienia to takie puszczenie kolejki dalej bez zagrania karty ale nie sądzę żeby ta mechanika miała jakieś kluczowe znaczenie.
Rozumiem że wykorzystanie pierścienia to takie puszczenie kolejki dalej bez zagrania karty ale nie sądzę żeby ta mechanika miała jakieś kluczowe znaczenie.
Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Hej , wiele osob potwierdza ze najlepiej gra sie w 4 osoby.grabol pisze: ↑22 lis 2024, 17:55 Na stronie Aresa jest instrukcja, 3 scenariusze. Przeróżne konfiguracje, jest opcja kombinowania talii spośród dwóch frakcji. Z czasem zapewne pojawi się więcej opcji…
Gra jest świetna aczkolwiek po ponad 20 partiach czteroosobowych pojawia się pewna powtarzalność, pomimo tego emocje są do końca, szalą zwycięstwa przechyla się zazwyczaj dopiero na ostatniej ścieżce. Czekam na dodatek z niecierpliwością.
Ja mam jedynie opcji gry duel.
i tutaj trzeba chyba troche pokombinowac.Podobalo mi sie podejscie jakie zaprezentowali chlopaki z Planszowki online tzn
1 sosba kontroluje 2 odseparowne od siebie decki.
Teraz z dodatkiem Fire and Sword chce zrobic podobnie i zagrac trylogie ,ale zastanawiam sie jak podzielic dodatkowe frakcje jakies pomysly?
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
Powiem tak, jeśli ogarniacie dwa decki, to ogarniecie i trzy.
Mówię to z doświadczenia z Quartermaster Generala (innej gry Brody'ego dającej początek całej rodzinie, do której i WoP się zalicza), w którym też zdarzało się od czasu do czasu jednej osobie kontrolować z powodzeniem trzy talie (a dwie to jest standard w grach Brody'ego). Skoro macie ograną podstawkę, to pewnie gracie dwoma taliami poniekąd już na autopilocie. Trzecia, choć nowa, wciąż powinna być do ogarnięcia dla osoby znającej WoPa.
Nie kombinowałbym z jakimiś draftami, scenariuszami itp, bo to na pewno nie będzie domyślny tryb rozgrywki.
Ergo moja rada: grać jak najwięcej dwoma taliami w WoP, żeby potem trzecia weszła bezboleśnie
Mówię to z doświadczenia z Quartermaster Generala (innej gry Brody'ego dającej początek całej rodzinie, do której i WoP się zalicza), w którym też zdarzało się od czasu do czasu jednej osobie kontrolować z powodzeniem trzy talie (a dwie to jest standard w grach Brody'ego). Skoro macie ograną podstawkę, to pewnie gracie dwoma taliami poniekąd już na autopilocie. Trzecia, choć nowa, wciąż powinna być do ogarnięcia dla osoby znającej WoPa.
Nie kombinowałbym z jakimiś draftami, scenariuszami itp, bo to na pewno nie będzie domyślny tryb rozgrywki.
Ergo moja rada: grać jak najwięcej dwoma taliami w WoP, żeby potem trzecia weszła bezboleśnie

- grabol
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 49 times
Gram tylko trylogię, zdecydowana większość rozgrywek we czterech. Kilka razy we dwóch i raz w trzech.
Oceny wg bgg, biorąc pod uwagę grę w różnych konfiguracjach.
4 graczy - 9
3 graczy - 5
2 graczy - 7
Trzy talię na głowę to może być już za dużo. Trudno mi to sobie wyobrazić.
Ostatnio w trakcie dyskusji po grze doszliśmy do wniosku że w sumie całą kolekcję można sprzedać zostawiając tylko gry Brody’ego, Age of Steam i dużego WoPa.
Oceny wg bgg, biorąc pod uwagę grę w różnych konfiguracjach.
4 graczy - 9
3 graczy - 5
2 graczy - 7
Trzy talię na głowę to może być już za dużo. Trudno mi to sobie wyobrazić.
Ostatnio w trakcie dyskusji po grze doszliśmy do wniosku że w sumie całą kolekcję można sprzedać zostawiając tylko gry Brody’ego, Age of Steam i dużego WoPa.
- salaba
- Has thanked: 326 times
- Been thanked: 532 times
Ja też gram tylko w scenariusz na 4, w moim przypadku solo na 4 ręce xD Nawet przy tym dobrze się bawię. Z dodatkiem Fire przerzucę się na solo na 3 ręce z botami - będzie nawet łatwiej.
I zobaczycie, że kolejny dodatek to będzie bot Wolnych Ludów
Nie chciałam kolejnego LCG, ale go dostałam
Dobrze, że nie mam LOTR LCG tylko Arkham.
A potem pewnie wprowadzą coś w stylu bardziej dowolnego deck construction, choć kij wie czy to możliwe tu będzie...
I zobaczycie, że kolejny dodatek to będzie bot Wolnych Ludów

A potem pewnie wprowadzą coś w stylu bardziej dowolnego deck construction, choć kij wie czy to możliwe tu będzie...
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
-
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 110 times
Z ciekawostek - na BGG pojawiła się mata ultimate do WOP GK - w dwóch wersjach - na 4 i 6 osób. Pogadałem z autorem i przetłumaczyłem matę na wersję PL - i zamówiłem w playmaty
Ciekawe jak to wyjdzie - dwustronna mata 91,5x183 - liczę, że przed świętami będzie
grafiki takie:

grafiki takie:

- Odi
- Administrator
Aż taki radykalny bym nie był

-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 587 times
Jeżus marjan, 2 metry na metr, gdzie to położyć?Nosiadbt1100 pisze: ↑11 gru 2024, 14:32 Z ciekawostek - na BGG pojawiła się mata ultimate do WOP GK - w dwóch wersjach - na 4 i 6 osób. Pogadałem z autorem i przetłumaczyłem matę na wersję PL - i zamówiłem w playmatyCiekawe jak to wyjdzie - dwustronna mata 91,5x183 - liczę, że przed świętami będzie
grafiki takie:
![]()

- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 168 times
Mniej więcej to spotkało większość mojej kolekcji gier wojennych.

Edit: A czy Galakta gdzieś się w temacie dodatku Wojna o Pierścień: Ogniem i Mieczem wypowiadała już? Wiadomo na kiedy planują? Bo planują prawda?

-
Dodatek złapał opóźnienie, miał być na początku listopada, teraz przewidywana premiera jest na styczeń 2025
-
A tak mata wygląda na stole
dobrze to wyszło:) jedna strona na 4 osoby, druga pod nadchodzący dodatek - na 6 osób. Stół na 100x200

Szukam jakiegoś rozwiązania na zabieranie gry na wyjazdy, musi być jak najmniejsze i dobrze chroniące grę - polecicie coś?
-
- Odi
- Administrator
Ja mam zestaw podstawowy (bez instrukcji - tę mam w telefonie) w pudełku po dodatku do Doomtown. Całość z dodatkiem (a pewnie i z drugim) zmieści się np w pudełka po dodatku do Warchesta. Myśle, że rozwiązań jest mnóstwo 

-
Karty zarowno duze jak i małe mam w koszulkach, żetony w woreczek strunowy i tworzę taką paczkę w duzym worku strunowym. Instrukcja na telefonie i jazda.
Ogolnie mnóstwo czasu spędzam podróżując z plecakiem i karciany wop jest zawsze ze mną
Tutaj przykład pakowania więcej niż jednej gry

Ogolnie mnóstwo czasu spędzam podróżując z plecakiem i karciany wop jest zawsze ze mną

Tutaj przykład pakowania więcej niż jednej gry

-
Byłem z tą grą w taki sposób, ciasno upakowane, w 5. krajach. gra jest jak nowa, jeśli bardzo chcesz, to po prostu załaduj karty w koszulki premium.
Galakta od pół roku analizuje sens ściągania puszek na karty do Wykute w Ogniu - czyli szanse marne. Ale te puszki są dostępne na stronie Ares Games, tyle, że ściągnięcie ich do Polski to 20$. No generalnie słaby temat dla pojedynczego kupującego, ale gdyby zebrać ekipę, to te koszta nie powinny już tak przerażać - nawet przy uwzględnieniu rozsyłki w kraju. Są tutaj tacy, którzy chcieliby w to wejść?
-
Mam dwie pierwsze puszki, więc kolejna też bym pewnie brał:)
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
W jakiej cenie są puszki?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
https://ks.aresgames.eu/product/war-of- ... t-version/ oraz https://ks.aresgames.eu/product/war-of- ... n-version/
czyli 15,90$ za puszkę. Ja wezmę jedną, bo raczej tej gry nie będę już rozszerzał. Autor pierwotnie planował podstawkę + wykute w ogniu. Sztucznie to rozbili i dodali ten pierwszy dodatek. Czyli jeśli wyjdzie coś nowego to pewnie znowu cuda w stylu granie solo albo coś, co nie mieściło się w oryginalnym projekcie.
czyli 15,90$ za puszkę. Ja wezmę jedną, bo raczej tej gry nie będę już rozszerzał. Autor pierwotnie planował podstawkę + wykute w ogniu. Sztucznie to rozbili i dodali ten pierwszy dodatek. Czyli jeśli wyjdzie coś nowego to pewnie znowu cuda w stylu granie solo albo coś, co nie mieściło się w oryginalnym projekcie.
- Dako
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 359 times
Trwa chyba Winter sales i przy zakupie powyżej 150 usd jest darmowa wysyłka w EU.
https://ks.aresgames.eu/winter-sales/
https://ks.aresgames.eu/winter-sales/
- salaba
- Has thanked: 326 times
- Been thanked: 532 times
Te puszki wychodzą w cenie samego dodatku... Ja już wolałam kupić zamiast tego uniwersalne koszulki Dragon shield
Jednak kto co woli 

---
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Ja chyba za grę dałem 159 zł, a tu puszki 130 
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
Dobra, a ktoś wie cokolwiek o Wykute w Ogniu? Galakta nabrała wody w usta i nie przekazuje żadnych informacji...
Na stronie, status dodatku to nadal "w produkcji", a premiera była przesuwana z listopada na styczeń. Zaraz stuknie połowa miesiąca, a informacji brak
Na stronie, status dodatku to nadal "w produkcji", a premiera była przesuwana z listopada na styczeń. Zaraz stuknie połowa miesiąca, a informacji brak