Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
grabol
Has thanked: 34 times
Been thanked: 49 times

Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)

Post autor: grabol »

Zastanawia mnie sens pierścieni. Jeszcze nie widziałem żeby któryś z współgraczy trzymał pierścień dłużej niż do drugiej ścieżki. Czy nie lepiej byłoby po prostu zacząć grę z 7 kartami na ręku?

Rozumiem że wykorzystanie pierścienia to takie puszczenie kolejki dalej bez zagrania karty ale nie sądzę żeby ta mechanika miała jakieś kluczowe znaczenie.
Muadib
Has thanked: 38 times
Been thanked: 16 times

Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)

Post autor: Muadib »

grabol pisze: 22 lis 2024, 17:55 Na stronie Aresa jest instrukcja, 3 scenariusze. Przeróżne konfiguracje, jest opcja kombinowania talii spośród dwóch frakcji. Z czasem zapewne pojawi się więcej opcji…

Gra jest świetna aczkolwiek po ponad 20 partiach czteroosobowych pojawia się pewna powtarzalność, pomimo tego emocje są do końca, szalą zwycięstwa przechyla się zazwyczaj dopiero na ostatniej ścieżce. Czekam na dodatek z niecierpliwością.
Hej , wiele osob potwierdza ze najlepiej gra sie w 4 osoby.
Ja mam jedynie opcji gry duel.
i tutaj trzeba chyba troche pokombinowac.Podobalo mi sie podejscie jakie zaprezentowali chlopaki z Planszowki online tzn
1 sosba kontroluje 2 odseparowne od siebie decki.
Teraz z dodatkiem Fire and Sword chce zrobic podobnie i zagrac trylogie ,ale zastanawiam sie jak podzielic dodatkowe frakcje jakies pomysly?
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Post autor: Odi »

Powiem tak, jeśli ogarniacie dwa decki, to ogarniecie i trzy.
Mówię to z doświadczenia z Quartermaster Generala (innej gry Brody'ego dającej początek całej rodzinie, do której i WoP się zalicza), w którym też zdarzało się od czasu do czasu jednej osobie kontrolować z powodzeniem trzy talie (a dwie to jest standard w grach Brody'ego). Skoro macie ograną podstawkę, to pewnie gracie dwoma taliami poniekąd już na autopilocie. Trzecia, choć nowa, wciąż powinna być do ogarnięcia dla osoby znającej WoPa.
Nie kombinowałbym z jakimiś draftami, scenariuszami itp, bo to na pewno nie będzie domyślny tryb rozgrywki.

Ergo moja rada: grać jak najwięcej dwoma taliami w WoP, żeby potem trzecia weszła bezboleśnie :)
Awatar użytkownika
grabol
Has thanked: 34 times
Been thanked: 49 times

Post autor: grabol »

Gram tylko trylogię, zdecydowana większość rozgrywek we czterech. Kilka razy we dwóch i raz w trzech.

Oceny wg bgg, biorąc pod uwagę grę w różnych konfiguracjach.
4 graczy - 9
3 graczy - 5
2 graczy - 7

Trzy talię na głowę to może być już za dużo. Trudno mi to sobie wyobrazić.

Ostatnio w trakcie dyskusji po grze doszliśmy do wniosku że w sumie całą kolekcję można sprzedać zostawiając tylko gry Brody’ego, Age of Steam i dużego WoPa.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 326 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

Ja też gram tylko w scenariusz na 4, w moim przypadku solo na 4 ręce xD Nawet przy tym dobrze się bawię. Z dodatkiem Fire przerzucę się na solo na 3 ręce z botami - będzie nawet łatwiej.

I zobaczycie, że kolejny dodatek to będzie bot Wolnych Ludów :D Nie chciałam kolejnego LCG, ale go dostałam :D Dobrze, że nie mam LOTR LCG tylko Arkham.

A potem pewnie wprowadzą coś w stylu bardziej dowolnego deck construction, choć kij wie czy to możliwe tu będzie...
Nosiadbt1100
Has thanked: 89 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Z ciekawostek - na BGG pojawiła się mata ultimate do WOP GK - w dwóch wersjach - na 4 i 6 osób. Pogadałem z autorem i przetłumaczyłem matę na wersję PL - i zamówiłem w playmaty :) Ciekawe jak to wyjdzie - dwustronna mata 91,5x183 - liczę, że przed świętami będzie

grafiki takie:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

grabol pisze: 11 gru 2024, 14:13 Ostatnio w trakcie dyskusji po grze doszliśmy do wniosku że w sumie całą kolekcję można sprzedać zostawiając tylko gry Brody’ego, Age of Steam i dużego WoPa.
Aż taki radykalny bym nie był ;) ale Wasza obserwacja poniekąd pokazuje innym JAK DOBRA jest ta gra.
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 587 times

Post autor: samuraj1369 »

Nosiadbt1100 pisze: 11 gru 2024, 14:32 Z ciekawostek - na BGG pojawiła się mata ultimate do WOP GK - w dwóch wersjach - na 4 i 6 osób. Pogadałem z autorem i przetłumaczyłem matę na wersję PL - i zamówiłem w playmaty :) Ciekawe jak to wyjdzie - dwustronna mata 91,5x183 - liczę, że przed świętami będzie

grafiki takie:

Obrazek

Obrazek
Jeżus marjan, 2 metry na metr, gdzie to położyć? :D
Awatar użytkownika
kaimada
Has thanked: 37 times
Been thanked: 168 times

Post autor: kaimada »

grabol pisze: 11 gru 2024, 14:13 Ostatnio w trakcie dyskusji po grze doszliśmy do wniosku że w sumie całą kolekcję można sprzedać zostawiając tylko gry Brody’ego, Age of Steam i dużego WoPa.
Mniej więcej to spotkało większość mojej kolekcji gier wojennych. :)

Edit: A czy Galakta gdzieś się w temacie dodatku Wojna o Pierścień: Ogniem i Mieczem wypowiadała już? Wiadomo na kiedy planują? Bo planują prawda? ;)
samuraj1369

Dodatek złapał opóźnienie, miał być na początku listopada, teraz przewidywana premiera jest na styczeń 2025
Nosiadbt1100

A tak mata wygląda na stole :) dobrze to wyszło:) jedna strona na 4 osoby, druga pod nadchodzący dodatek - na 6 osób. Stół na 100x200

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ianixius
Has thanked: 19 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

Szukam jakiegoś rozwiązania na zabieranie gry na wyjazdy, musi być jak najmniejsze i dobrze chroniące grę - polecicie coś?
Nosiadbt1100

Ja trzymam całą grę w dwóch oryginalnych puszkach - w środku są miejsca nawet na żetony

Obrazek
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Ja mam zestaw podstawowy (bez instrukcji - tę mam w telefonie) w pudełku po dodatku do Doomtown. Całość z dodatkiem (a pewnie i z drugim) zmieści się np w pudełka po dodatku do Warchesta. Myśle, że rozwiązań jest mnóstwo :)
samuraj1369

Karty zarowno duze jak i małe mam w koszulkach, żetony w woreczek strunowy i tworzę taką paczkę w duzym worku strunowym. Instrukcja na telefonie i jazda.
Ogolnie mnóstwo czasu spędzam podróżując z plecakiem i karciany wop jest zawsze ze mną :D
Tutaj przykład pakowania więcej niż jednej gry :D

Obrazek
Ianixius
Has thanked: 19 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

Nie pogniecie się? Czasami pakuję się vardzo ciasno.

Czy jeszcze jakoś zabezpieczasz?
samuraj1369

Byłem z tą grą w taki sposób, ciasno upakowane, w 5. krajach. gra jest jak nowa, jeśli bardzo chcesz, to po prostu załaduj karty w koszulki premium.
8rown
Has thanked: 15 times
Been thanked: 7 times

Post autor: 8rown »

Galakta od pół roku analizuje sens ściągania puszek na karty do Wykute w Ogniu - czyli szanse marne. Ale te puszki są dostępne na stronie Ares Games, tyle, że ściągnięcie ich do Polski to 20$. No generalnie słaby temat dla pojedynczego kupującego, ale gdyby zebrać ekipę, to te koszta nie powinny już tak przerażać - nawet przy uwzględnieniu rozsyłki w kraju. Są tutaj tacy, którzy chcieliby w to wejść?
Nosiadbt1100

Mam dwie pierwsze puszki, więc kolejna też bym pewnie brał:)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2020 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

W jakiej cenie są puszki?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
8rown
Has thanked: 15 times
Been thanked: 7 times

Post autor: 8rown »

https://ks.aresgames.eu/product/war-of- ... t-version/ oraz https://ks.aresgames.eu/product/war-of- ... n-version/

czyli 15,90$ za puszkę. Ja wezmę jedną, bo raczej tej gry nie będę już rozszerzał. Autor pierwotnie planował podstawkę + wykute w ogniu. Sztucznie to rozbili i dodali ten pierwszy dodatek. Czyli jeśli wyjdzie coś nowego to pewnie znowu cuda w stylu granie solo albo coś, co nie mieściło się w oryginalnym projekcie.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 387 times
Been thanked: 359 times

Post autor: Dako »

Trwa chyba Winter sales i przy zakupie powyżej 150 usd jest darmowa wysyłka w EU.
https://ks.aresgames.eu/winter-sales/
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 326 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

Te puszki wychodzą w cenie samego dodatku... Ja już wolałam kupić zamiast tego uniwersalne koszulki Dragon shield ;) Jednak kto co woli :)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2020 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

Ja chyba za grę dałem 159 zł, a tu puszki 130 🫣
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
samuraj1369

Dobra, a ktoś wie cokolwiek o Wykute w Ogniu? Galakta nabrała wody w usta i nie przekazuje żadnych informacji...
Na stronie, status dodatku to nadal "w produkcji", a premiera była przesuwana z listopada na styczeń. Zaraz stuknie połowa miesiąca, a informacji brak :(
ODPOWIEDZ