Dziś jest tak naprawdę pierwszy roboczy dzień w 2025, więc dopiero teraz może zacznie coś spływać jeśli chodzi o info. Poza tym Galakta pewnie w połowie lutego zacznie zabawę w zapowiedzi na 2025 rok, więc w najgorszym wypadku wtedy się dowiemy. Opóźnienie z resztą nie z ich winy, na świecie premiera tez została opóźniona.samuraj1369 pisze: ↑07 sty 2025, 08:38 Dobra, a ktoś wie cokolwiek o Wykute w Ogniu? Galakta nabrała wody w usta i nie przekazuje żadnych informacji...
Na stronie, status dodatku to nadal "w produkcji", a premiera była przesuwana z listopada na styczeń. Zaraz stuknie połowa miesiąca, a informacji brak![]()
Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- salaba
- Has thanked: 326 times
- Been thanked: 532 times
Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
- Grzdyll
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 390 times
- Kontakt:
Re: War of the Ring: The Card Game / Wojna o Pierścień: Gra Karciana (Ian Brody)
Ha, na podstawie naszej wczorajszej emocjonującej rozgrywki spostrzeżenie się potwierdza - wygrana Cienia jednym punktem, wszystko rozstrzygnęło się w ostatniej rundzie, a co ciekawe po pierwszej rundzie było 7:0 dla Wolnych Ludów...PytonZCatanu pisze: ↑16 sty 2024, 17:57 Jak u was ze statystykami wygranych?
Ile razy wygrał Cień, a ile razy wygrały Wolne Ludy?
U mnie z 9 partii aż 7 wygranych Cienia.
ALE jak spojrzę w punkty, to cień prowadzi 14.67 do 13.67, czyli średnio wygrywa 1 punktem! Ciekawe![]()

Mając na koncie dopiero trzy rozgrywki (w tym w pierwszej, zapoznawczej lekko pomyliliśmy zasady bo uznawaliśmy tarcze na reaktywowanych polach bitew) wydaje mi się że gra jest całkiem dobrze zbalansowana. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę że to nie gra euro i zdarzają się sytuacje, że komuś karty wyjątkowo podejdą, a innej osobie jak na złość nie podejdą. Ale wydaje się, że umiejętne granie rezerwą i znajomość talii długofalowo całkiem nieźle wyrównuje te różnice. Poza wszystkim jednak w tej grze chyba szkoda na siłę szukać optymalizacji, bo jak żadna inna fenomenalnie nadaje się do "tkania opowieści na żywo" i przy odpowiednim nastawieniu ta cecha pozwala się cieszyć rozgrywką w sumie niezależnie od ostatecznego jej rezultatu

Przykładowy fragment skróconej relacji z rozgrywki w naszej grupie planszówkowej:
"Dziękuję za dzisiejszą fantastyczną rozgrywkę w karcianą Wojnę o Pierścień, w której wspólnie wykreowaliśmy zupełnie nową wersję historii znanej z kart powieści Tolkiena. Zanim siły Cienia, prowadzone przez złowieszczego Czarnoksiężnika z Angmaru i podstępnego Sarumana zmobilizowały się na dobre do walki to już Wolne Ludy rozgromiły najeźdźców w Helmowym Jarze, a ponadto dzięki opiece Gandalfa Szarego i Obieżyświata, błyskawicznie przemierzyły trzy pierwsze ścieżki, zbliżające siły Dobra do zniszczenia jedynego pierścienia. Ale Cień nie zamierzał poddać się tak łatwo i w kolejnych rundach powoli zaczął mozolnie ale sukcesywnie odrabiać straty. Armie bezwzględnych orków i potworów w służbie Zła wspierane przez strasznych Nazguli zalały Rohan i Gondor i ścierały się w bezwzględnej walce z dzielnymi armiami ludzi i elfów, Gandalf Biały bohatersko poległ broniąc murów Minas Tirith, a szale zwycięstwa przechylały się z rundy na rundę. Po wielu bezwzględnych bitwach i trudach walki na ścieżkach drużyny pierścienia, losy Śródziemia rozstrzygnęły w ostatniej, dramatycznej rundzie. Wydawało się, że wszystko sprzyja siłom dobra, gdy armia elfów pod wodzą Elronda szturmem zdobyła Dol Gundur, gdy nagle Sauron i Saruman rzucili znienacka wszystkie swoje siły do ponownego ataku na Minas Tirith. Rozgorzała epicka batalia, w której nie wystarczyło poświęcenie Aragorna i Faramira, wspieranych nawet przez Orły i ostatecznie stolica Gondoru padła. Jednak Sauron zamiast fetować zwycięstwo zadrżał, bo dojrzał swym gorejącym okiem dwa małe hobbity na stokach Orodruiny, na ostatniej ścieżce, o krok od zniszczenia jedynego pierścienia władzy. Wydawało się, że siły dobra mogą jeszcze odnieść zwycięstwo, gdy znienacka zaatakowały znajdujące się wciąż jeszcze w rezerwie trzy potworne Nazgule, uniemożliwiając zniszczenie pierścienia i przechylając ostatecznie szalę zwycięstwa na stronę sił Cienia. Fantastyczna i emocjonująca rozgrywka za nami ale mam nadzieję, że jeszcze ją powtórzymy i napiszemy tę historię na nowo...."
Nie mogę doczekać się zapowiedzianego rozszerzenia i zagrania w 6 osób

-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 587 times
Re: War of the Ring: The Card Game / Wojna o Pierścień: Gra Karciana (Ian Brody)
Jeżeli reaktywujecie pole bitwy Cienia z puli punktowej Wolnych ludów (czyli podbitą) - to tarcze ignorujecie,
Jeżeli reaktywujecie pole bitwy Cienia z puli punktowej Cienia (czyli obronioną) - to tarcz NIE ignorujecie.
Oczywiście vice versa z Wolnymi ludami i oczywiście trzeba by znaleźć sens w reaktywowaniu własnej obronionej twierdzy, ale żaden ze mnie strateg

Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Jeśli masz pewność wybronienia własnej twierdzy ponownie, to sens tkwi w skorzystaniu kolejny raz z bonusu dla Twojej strony. Czasem to może dać darmowy boost.
-
O to to!
Pomyślałem jeszcze o próbie rozbicia sił nieprzyjaciela na dwa pola bitwy.
- salaba
To słabiutko... Wychodzi na to, muszę kasę odkładać, bo jak dotąd wszystko na co czekam to w okolicy Q2 2025 wyjdzie...
---
-
Dodatek Ogniem i Mieczem przesunięty na MAJ'25.
Galakta tłumaczy się problemami w fabryce, które nie zależały od nich.
Obsuwa na tę chwilę to 7 miesięcy.
Dodatek zawiera 130 kart (90 standard i 40 większych) oraz 8 tokenów.
Nie powiem, jestem smutny, ale nie zostaje nic innego niż czekać.
Galakta tłumaczy się problemami w fabryce, które nie zależały od nich.
Obsuwa na tę chwilę to 7 miesięcy.
Dodatek zawiera 130 kart (90 standard i 40 większych) oraz 8 tokenów.
Nie powiem, jestem smutny, ale nie zostaje nic innego niż czekać.
- salaba
Tak szczerze, to choć dodatek jest na mojej liście zakupowej to jakoś przesadnie na niego nie czekam. Wzbogaca grę o nowe karty, ale znowu nie umiem stwierdzić na ile zmienia rozgrywkę dla 4 graczy. Na 6 pewnie nigdy nie zagram... Boję się, że przekombinuje świetną podstawkę a budowanie talii w zasadzie nie istnieje, jedynie pod scenariusze.
---
- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 168 times
Dodaje specjalny scenariusz 4osobowy wojna na północy, który pozwala grać z nowymi kartami a jest pełnoprawną grą. I świetny w swojej idei dwuosobowy tryb epic Duel który z kolei powoduje że Wojna o Pierścień zaczyna być sensowna pod kątem chronologii.salaba pisze: ↑14 lut 2025, 15:08 Tak szczerze, to choć dodatek jest na mojej liście zakupowej to jakoś przesadnie na niego nie czekam. Wzbogaca grę o nowe karty, ale znowu nie umiem stwierdzić na ile zmienia rozgrywkę dla 4 graczy. Na 6 pewnie nigdy nie zagram... Boję się, że przekombinuje świetną podstawkę a budowanie talii w zasadzie nie istnieje, jedynie pod scenariusze.
Zdradzę wam że to nie koniec dodatków do gry, bo testowany jest kolejny ale póki autor na BGG sam nie zacznie zdradzać co planuje to nie chcę się wychylać. Ale będzie fajnie.

-
Skirmishe są super mechanizmem, na nie czekam najbardziej. No i na zagranie w 6 osób!
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 16 lut 2025, 07:12 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
- Shodan
- Has thanked: 519 times
- Been thanked: 482 times
Możesz napisać coś więcej o tym trybie? Jak dokładnie ma działać? Bo tryb 2 osobowy z podstawki jest dość biedny przez konieczność scalenia talii, a z kolei granie na dwie ręce jest trochę upierdliwe w obsłudze.
-
Tłumaczenie mojego autorstwa:

Hej koledze chyba bardziej chodzilo o ten Duel:
Wyglada to tak ze kazda strona ma talie podziolna na 3 decki, zaczyn z deckie nr1 ( lista kart w instr.) w miare gry kolejne karty zostaja dodane do decku..

Dodatkowo rozdzielamy sciezki na dwa stosy sciezka 1a i sciezka 1b ( w sumie mamy 4 sciezki o numerze 1)
Poszczegolne karty , bodajze po sciezce 4 bede nastepowac po sobie wedle klucza ( w instruckji ) a nie losowo jak wczesniej.
Np:
PO Caraddhras--> The High Pass
The Door of Durin--> Khazad Dum.. etc
* jak ktos ma czas idealny przyklad kilka postow wyzej wrzucilem filmik dokladnie z tego scenariusza - w trybie solo co prawda, nie zmienia to faktu jak epicka moze byc rozgrywka
Dla mnie super , moim zdaniem idzie to w dobrym kierunku.
'jedynie karty krasnoludow wciaz bieda...ale tematycznie mogloby sie zgadzac- niewiele ich sie ostalo w trylogii:(
Probowalem zagrac scenariusz War in Thre North - dla przetestowania ( ale pozmienialem troche by grac solo)
w instrukcji jest napisane z od 2-4 graczy , ale gdzies czytalem ze mozna wszystkie scenariusze przerobic na solo- jesli ma sie dodatek gdzie byly specjalnie zrobione karty- plus w trybie solo skirmishe sa wylaczone.
Pierwsze wrazenie bardzo pozytywne, szczegolnie ze na poczatku bylem sceptacznie nastawiony - zwracaja uwage na nowe karty ktore na pierwszy rzut oka nie wprowadzaly nic nowego, nie wspominajac o skirmishach.
Wyglada to tak ze kazda strona ma talie podziolna na 3 decki, zaczyn z deckie nr1 ( lista kart w instr.) w miare gry kolejne karty zostaja dodane do decku..

Dodatkowo rozdzielamy sciezki na dwa stosy sciezka 1a i sciezka 1b ( w sumie mamy 4 sciezki o numerze 1)
Poszczegolne karty , bodajze po sciezce 4 bede nastepowac po sobie wedle klucza ( w instruckji ) a nie losowo jak wczesniej.
Np:
PO Caraddhras--> The High Pass
The Door of Durin--> Khazad Dum.. etc
* jak ktos ma czas idealny przyklad kilka postow wyzej wrzucilem filmik dokladnie z tego scenariusza - w trybie solo co prawda, nie zmienia to faktu jak epicka moze byc rozgrywka
Dla mnie super , moim zdaniem idzie to w dobrym kierunku.
'jedynie karty krasnoludow wciaz bieda...ale tematycznie mogloby sie zgadzac- niewiele ich sie ostalo w trylogii:(
Probowalem zagrac scenariusz War in Thre North - dla przetestowania ( ale pozmienialem troche by grac solo)
w instrukcji jest napisane z od 2-4 graczy , ale gdzies czytalem ze mozna wszystkie scenariusze przerobic na solo- jesli ma sie dodatek gdzie byly specjalnie zrobione karty- plus w trybie solo skirmishe sa wylaczone.
Pierwsze wrazenie bardzo pozytywne, szczegolnie ze na poczatku bylem sceptacznie nastawiony - zwracaja uwage na nowe karty ktore na pierwszy rzut oka nie wprowadzaly nic nowego, nie wspominajac o skirmishach.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 11:57 przez Muadib, łącznie zmieniany 2 razy.
-
@Muadib to jest z instrukcji nowego dodatku?
- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 168 times
Kolega Muadib bardzo dobrze opisał tryb o którym mówiłem.
Sam nie grałem, ale jaram się nim jak Denethor.
Zachowana chronologia, zwiększające się możliwości, wygląda super.
Sam nie grałem, ale jaram się nim jak Denethor.
Zachowana chronologia, zwiększające się możliwości, wygląda super.
- salaba
Tylko kurde setup jak w euro

---
- Shodan
- Has thanked: 519 times
- Been thanked: 482 times
Z drugiej strony z tego dodatku (który pewnie nie będzie tani jak to u Galakty) to mnie tylko ten tryb interesuje, więc trochę słabo. Da się w niego zagrać bez kart z "Wykute w ogniu"? Zakładam, że nie.
-
Produkcja dodatku się zakończyła i będzie ruszać w drogę. Termin majowy jak na razie niezagrożony.
-
Przepraszam za post pod postem, ale tutaj chodzi o dobro karcianych WOPowców!
Nasz Mistrz, Ian Brody, myślał, myślał, aż wymyślił!
Opracował nowy scenariusz, wariant Trylogii na 2-4 graczy w którym wykorzystujemy karty z podstawki oraz dodatku Ogniem i Mieczem!
https://boardgamegeek.com/thread/347156 ... er-trilogy
Jak tylko dodatek do nas dotrze, zaktualizuję swoją księgę scenariuszy dodatkowych po polsku i udostępnię ją tutaj lub na BGG.
Nasz Mistrz, Ian Brody, myślał, myślał, aż wymyślił!
Opracował nowy scenariusz, wariant Trylogii na 2-4 graczy w którym wykorzystujemy karty z podstawki oraz dodatku Ogniem i Mieczem!
Źródło:Fire & Swords 4-player Trilogy
This 2–4 player scenario follows the entire narrative of the trilogy, from Bag End to Mount Doom, using all of the faction cards, paths, skirmishes and battlegrounds included in the Base Game and the Fire & Swords expansion.
STARTING PLAYER AND TURN ORDER
The Frodo player begins the game with the starting player token. Frodo is followed by The Witch-king,
Aragorn, and Saruman.
1. FRODO — FREE PEOPLES (42 Cards)
Dwarf, Hobbit, Rohan, and Wizard
2. THE WITCH-KING — SHADOW (41 Cards)
Easterling, Mordor
3. ARAGORN — FREE PEOPLES (48 Cards)
Dúnedain, Elf, and Northmen
4. SARUMAN — SHADOW (49 Cards)
Isengard, Monstrous, Ruffian, and Southron
SETUP
Each player draws 9 cards, and from these must cycle 2 cards and eliminate 2 cards, leaving a hand of 5 cards.
DRAW STEP
During the Draw step, each Free Peoples player draws 3 cards, and each Shadow player draws 4 cards.
RING TOKENS
Each player starts with one Ring token, which can be used once per round. Use the rules for the Duel Ring Token: Once per round, as an action, you can use your Ring token to draw the top 3 cards of your draw deck. Then, you must eliminate 1 card from hand and cycle 1 card from hand. Flip your Ring token as a reminder that you have used it in this round.
SPECIAL RULES
During each Location step, first activate a random card from Free Peoples battleground deck. Then activate a random card from the Shadow battleground deck. Therefore, each round will start with (at least) two active battlegrounds (and possibly one or more skirmishes). The Free Peoples battleground is always activated first.
https://boardgamegeek.com/thread/347156 ... er-trilogy
Jak tylko dodatek do nas dotrze, zaktualizuję swoją księgę scenariuszy dodatkowych po polsku i udostępnię ją tutaj lub na BGG.
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Jaki wariant gracie we 2?